Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Funderingar kring KULTs kickstarter

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Funderingar kring KULTs kickstarter

  Först och främst ett stort grattis till Helmgast för en fantastisk start till deras kickstarter, det är sällan jag sett något funda så snabbt. Jag skulle tro att den initiala vågen av fanatiska fans (där jag inkluderar mig själv) har lagt in sina pengar vid det här laget. Min erfarenhet är att mest pengar trillar in de första och sista dagarna i en kickstarter. Jag har några allmänna tankar kring hur kickstartern ser ut i nuläget, och eftersom jag inte kan hålla tyst delar jag med mig av dom här.

  [1]. Om man inte vet något om KULT tidigare så är informationen i introvideon ganska sparsmakad. Man förstår de stora pensladragen och videon förmedlar en stämning, den är dock lite svag på "crunch" eller matnyttig information för en oinvigd potentiell backare. Jämför exempelvis introvideos för apocalypse world, 7th Sea eller den gamla kickstartern för Numerera. Jag tror att om man skall ha en video som bara ger känsla skall man ha en mycket stor och etablerad fanbase som exempelvis Onyx Path med sin nostalgiversioner av oWoD. Jag tror att en mer okänd IP som Kult skulle tjäna på att Helmgastgänget var med i en video och förklarade/hypade denna utgåva, förklarade kort mekaniken och berättade lite om vad som gjorde/gör Kult så spännande.

  [2] Hur funkar reglerna? Vad är det för typ av spel? Letar man noga så får jag fram att det är byggt på AW men använder 2d10, samt att reglerna skall driva handlingen framåt. Vilket låter bra, men finns det konkreta exempel. Finns det något filmat spelmöte som exempel (ex via skype, roll20 eller liknande)? OM jag inte känner till Kult sedan tidigare måste mer information finnas för att fånga mitt intresse.

  [3] En bild säger mer än tusen ord. Videon har några fantastiskt snygga bilder, och en del har ju lagts upp på er facebooksida, men jag saknar er inslängt i texten. En bild på en nefarit eller liknande skulle kunna förmedla mycket. Jag trodde en del av vitsen med att inte ha kickstaretrn i oktober -15 var att ni skulle kunna presentera mer av denna typ av material.

  [4] Vad skiljer KULT från andra skräckspel. Mig veterligen finns det inget rollspel som orsakat like mycket moralpanik. Bannat av påven? Jag skulle lyfta fram spelets mogna och vuxenorienterande setting mycket mer. Detta är ju inte myssskräck som Call of Cthulhu! Ge lite historik kring den "legendariska" första svenska utgåvan.

  Om inte annat skulle jag rekommendera att ni om en vecka eller så gör en AMA reddit, och ser om ni inte kan bli intervjuade av någon onlinemedia eller inflytelserik rollspelsblogg.

  Jag hoppas denna kickstarter spräcker alla rekord och att KULT blir det rollspel som det förtjänar, men jag förstår att det ligger mycket arbete bakom en framgångsrik kickstarter. Denna kickstarter har börjat bra, men det finns utrymme att förbättra.

  Per dolorem veritas!

  #2
  Mer om reglerna vore verkligen på sin plats.

  Jag rotade igenom G+ efter folk som uttryckt intresse för nya Kult – för att upplysa dem om att kickstartern var uppe – och stötte på två personer som påstod sig tappat allt intresse så snart de fick veta att spelet skulle använda AW-reglerna.

  Som jag förstått det är reglerna visserligen baserade på AW, men skräddarsydda för att passa settingen och understödja »rätt« Kult-spelstil.

  Nu ser det ut som om jag kommer att kunna testa Kult nästa lördag, men det är ju inte alla förunnat.

  Regelexempel åt folket!

  Kommentera


   #3
   OT: Jag har en personlig protest mot att kalla CoC för "mysskräck".

   Kommentera


    #4
    Ytterligare en röst på "mer om reglerna". Själv har jag kastat in pengar på kickstartern för nostalgiskäl + förtroende för Helmgastarna. Men utan att veta mer om regelsystemet begränsas jag rätt mycket till att berätta att fundern är startad och visa en länk.

    Jag är själv en person som ser allt med AW-koppling som väldigt suspekt, och jag har också sett flera som tappat intresset då AW nämndes. Med lite mer kunskap om hur det är tänkt att fungera, och hur öppet rollpersonskapandet blir. Mitt egna primärmotstånd är "klass"-tänket i AW. Men jag ser det som mycket möjligt att de bitarna är helt utbytt.

    Kommentera


     #5
     Ska jag lägga ut så mycket pengar vill jag:
     - Veta hur reglerna fungerar.
     - Se några uppslag från inlagan, med monterad text.

     Det gällde även DoD-fundern som Riotminds gjorde. Stöttade inte. Men då är jag inte speciellt förtjust i vare sig Riotminds eller Helmgasts spel tidigare, även om jag stödköpt det mesta. Inte nostalgisk heller.

     Så lite mer kött på benen, gärna.

     Kommentera


      #6
      Jag är lite småskeptisk till att läsa något som svenskar skrivit på engelska. Hade det funnits en svenskspråkig version hade jag slagit till, men nu vill jag nog vänta tills jag sett texten.

      Kommentera


       #7
       Jag hoppas mest att det finns tillräckligt mycket inspirerande spelvärld kvar efter att jag rykt ut regelsystemet med rötterna för att det ska kännas värt pengarna...

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen skrivet av Khan Visa inlägg
        Jag är lite småskeptisk till att läsa något som svenskar skrivit på engelska. Hade det funnits en svenskspråkig version hade jag slagit till, men nu vill jag nog vänta tills jag sett texten.
        Jag har fått intrycket att kickstarterpengarna ska användas bl.a. till en professionell översättning.

        Kommentera


         #9
         Jag tror även, utöver mina kommentarer ovan, det är viktigt att hålla en konstant styrfart i en kickstarterkampanj. Målet är väl att under 35 dagar exponera KULT för så många människor det bara går för att maximera antalet stöttande i kampanjen. Från ett rent PR-perspektiv är det ju gynnsamt att vara väldigt närvarande i sin kampanj, både för att ge respons till de som backar och för att svara på frågor (och reda ut missförstånd).

         Det finns i nuläget mycket frågor och feedback i kommentarsfältet i Kickstarter, vilka till stor del är obesvarade. Jag säger inte att allt måste besvaras, naturligtvis inte, men det skulle nog vara bra att dra ihop de vanligaste och exponera dessa i en update.

         Vidare tror jag det är viktigt att uppdatera sidan regelbundet.

         Nu är jag kanske pedantisk men jag tycker det är viktigt att all information finns på samma ställe, kickstartersidan. I nuläget finns ju archetyp info och viss regelinfo endast på Facebook. Jag tror information går förlorad om det krävs att backare registrerar sig på olika ställen för att få en komplett bild.

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen skrivet av Voldstagg13 Visa inlägg
          OT: Jag har en personlig protest mot att kalla CoC för "mysskräck".
          +1. Fast jag protesterar mot att kalla någon genre "mysskräck" period. :P

          För att återgå till ämnet så tycker jag fortfarande att det är dyrt. Det är väl priset för att vara med på första vändan antar jag, men över 200 för den digitala utgåvan? Skulle inte tro det.

          Kommentera


           #11
           Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
           Jag hoppas mest att det finns tillräckligt mycket inspirerande spelvärld kvar efter att jag rykt ut regelsystemet med rötterna för att det ska kännas värt pengarna...
           It's ALL rules baby! Mekaniken är bara början! Människan är en regelstyrd varelse. Regler är allt. Fluffet är bara en slöja som skapats för att vilseleda människan om sin sanna natur. (Skapad av vem? Av Mekanurgen kanske?)

           Last edited by Sapient; 26 February 2016, 12.43. Anledning: stavfel...

           Kommentera


            #12
            Ursprungligen skrivet av Dante Visa inlägg
            Jag har fått intrycket att kickstarterpengarna ska användas bl.a. till en professionell översättning.
            Det lät vettigt. Men jag skulle nog ändå föredra att ha det på svenska om möjligheten fanns.

            Kommentera


             #13
             Utöver möjligheten att få fräckare omslag på boken och kanske priset, finns det några andra fördelar med att backa istället för att vänta. Finns det några stretch goals som man bara får som backer?

             Kommentera


              #14
              Det verkar som att man måste backa om man vill ha tag på Bible Edition.

              (Vet inte om du räknar det som fräckare omslag...)

              Kommentera


               #15
               Jo det räknar jag nog som fräckare utgåva i alla fall. Själva innehållet och stretch goals verkar inte skilja sig på något sätt.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Bastich, 29 February 2020, 19.56
               25 responses
               576 visningar
               7 gillar
               Senaste inlägg Leon
               av Leon
                
               Started by Björn Wärmedal, 17 February 2020, 11.05
               68 responses
               1.801 visningar
               13 gillar
               Senaste inlägg Björn Wärmedal  
               Started by crilloan, Igår, 18.54
               8 responses
               149 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg crilloan  
               Started by nano, 28 March 2020, 17.01
               14 responses
               242 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg TobiasEkwall  
               Started by chrull, Igår, 19.56
               3 responses
               100 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg michael
               av michael
                
               Started by Staffan, Igår, 23.21
               0 responses
               50 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Staffan
               av Staffan
                
               Started by ragngand, 29 August 2019, 11.43
               6 responses
               217 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg ragngand  
               Started by Zadrith, Igår, 15.59
               4 responses
               143 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Zadrith
               av Zadrith
                
               Started by krank, 26 March 2020, 10.13
               3 responses
               72 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg wilper
               av wilper
                
               Started by Henke, Igår, 15.17
               0 responses
               46 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Arbetar …
               X