Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Askhem - produktionstråd

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Askhem - produktionstråd

  Jag har börjat arbeta på ett spel och tänker att jag kan skriva lite uppdateringar om det här för att få respons och pepp under arbetets gång.

  Spelet är inspirerat av ett gäng böcker som jag nyligen har läst:
  1793 av Niklas Dag och Natt
  Pestens År - Döden i Stockholm av Magnus Västerbro
  A Little Hatred av Joe Abercrombie

  Så vad har vi då? Jo, 1700-tals "Bellman Noir", fast uppskruvat till 11 och i en stor fiktiv stad.
  Jag vill vara noga med att detta inte handlar om steampunk, dvs inga ångmaskinsvapen, goggles och sådana grejer.

  Min vision just nu är att spelet ska vara en kortare pdf. 50-60 sidor långt, med mycket utrymme för Spelgruppen att själva mönstra ut världen. Pdf'en ska också innehålla minst ett äventyr.

  Låter det som en intressant grej tycker ni?

  Här är den introduktions text jag hunnit knåpa ihop såhär långt:


  ASKHEM
  Min stad, du sköna, vackra och vidunderliga stad. Vad har har hänt? Jag känner inte igen ditt ansikte.
  - Ur dagbok tillhörande Jens Grim, Pestdoktor


  Välkommen till Askhem, ett rollspel som utspelar sig i en storstad som vagt påminner om Stockholm i en tid som vagt påminner om 1700-talet. Skillnaderna är emellertid stora. Den industriella revolutionen är längre framskriden och stora fabriker spyr ut aska och smog. Fasansfulla varelser rör sig i stadens skuggor och Den Grå Döden förvandlar sina offer till hjärndöda styggelser. I samhällets lägre skikt har vissa människor utvecklat farliga förmågor, så kallad sotmagi.
  Det är en förvirringens, orons och skräckens tid. En tid för hjältar, vars dåd aldrig kommer att omtalas.

  Vad gör man som spelare i rollspelet Askhem?

  Kämpa mot mörkret
  Från kloakerna kommer monstren krälande, i stadsdelar som inte har tillräckligt bra belysning och försvar, för att livnära sig på de fattiga. De som dör Den Svarta Döden kommer tillbaka natten därpå, såvida de inte blivit dekapiterade eller brända. Domedagskulter utför människooffer till mörka krafter på platser djupt under staden. Den som vet hur man svingar en yxa behöver aldrig gå utan arbete i Askhem.

  Klasskamp
  De smutsiga maskinerna och masugnarna drivs av fattiga och barn, allt medan adeln och borgarståndet smörjer kråsen på stadens fina krogar och spelhallar.
  De rika har sina hem i befästa delar av staden, det är inte dom som råkar illa ut när en styggelse har tagit sig upp på gatorna.
  Orättvisorna är många och det finns mycker att göra för den som bryr sig.

  Konspirera
  Att förbättra sin tillvaro i Askhem kräver list och förmåga att balansera de olika maktgrupperingar som utan att blinka krossar den som de bedömer står i deras väg. Askhem är inte en mörk plats för alla, den som kan navigera dess farvatten kan tälja sig en bit av paradiset och leva ut sitt liv i lyx.

  Lös mysterier
  Tillståndet i staden är märkligt och mystiskt för alla dess invånare. Kanske stämmer ryktena om att domedagen står för dörren? Vad hände egentligen med de där kvarteret vars samtliga invånare försvann en natt? Det finns lika många mysterier som gator i Askhem.
  Last edited by Lemur; 06 April 2020, 13.33.

  #2
  Coolt. Har tänkt länge på att spela i denna period. Du tänker dig rätt mycket fantasystuk? Inspirationer?

  Kommentera


   #3
   Ursprungligen skrivet av Caligo Visa inlägg
   Coolt. Har tänkt länge på att spela i denna period. Du tänker dig rätt mycket fantasystuk? Inspirationer?
   Ja, eller halvmycket fantasy iaf. Inspirationen är ett gäng böcker mest. De som jag skrev i posten. Fantasyinslagen mest inspirerande av A Little Hatred av Joe Abercrombie och Locke Lamoras Lögner av Scott Lynch. En nypa Lovecraft också för extra flavour kanske.

   Kommentera


    #4
    Här kommer mer fluff:

    FRAKTIONER

    Magistratet

    “På direktiv av Magistratet…. På Magistratest direktiv…. Beslutat av Magistratet…. Magistratet rekommenderar… Och så vidare och så vidare. Det finns inte ett hörn av den här staden där Magistratets långa näsa inte har varit och snokat runt.”


    På uppdrag av kungen så styr denna grupp av ett tiotal inflytelserika ämbetsmän staden. De drivs av sina uppfattningar om vad som är rätt och fel samt av att skydda sina egna och sina allierades intressen.

    Att vara medlem i Magistratet kommer med många privilegier men det är också en svår position då man lätt kan bli utpekad som syndabock när saker i staden går snett. Det är inte särskilt konstigt att dom anses vara en både hårdför och paranoid skara.

    Borgarerådet

    “Askhems hjärta är kugghjul och cylindrar”


    Ångmaskiner och masugnar fyller till synes oändliga industriområden. I värmen från maskinerna arbetar fattiga människor för knappa löner. Allt styrs av Borgarrådet, en grupp skrupelfria personer vars makt är så stor att de sägs ha hela magistratet och hovet i sin hand.


    Exakt vilka som är medlemmar i Borgarrådet eller deras antal är okänt för allmänheten. Man antar att rådet består av utsedda av de mäktigaste borgarfamiljerna.

    Gruppen verkar konstant för att gynna sina egna intressen, pressa priserna på arbete samt öka sin produktivitet och förtjänst.

    Hovet och Adeln

    “Världens bästa marionetteater spelas varje dag på Askhems slott, Konungen själv är en av dockorna.”


    Kung Sigismund II är inte en särskilt älskad kung. Han har inte gjort ett offentligt framträdande på över 10 år och han spenderar all sin tid i slottets enorma salar. I synnerhet i balsalarna där han håller stora fester och maskeradbaler.

    I teorin är han staden och statens överhuvud och har oinskränkt makt över Magistratet och Borgarerådet. I verkligheten nyttjar han aldrig denna makt och verkar helt ointresserad av att göra det.

    Med den saken sagt så är hovet och de eviga festerna en härd för konspirationer och allianser. Den gamla adeln har fortfarande djupa fickor och äger en majoritet av stadens mark och tillgångar.

    Collegium Medicum

    “Bränn eneträ eller ceder i ett rum där en pestsmittad befunnit sig, det dödar den onda miasman. Ska du som medborgare göra en sak, följ då detta enkla råd.”


    En samling lärda män och kvinnor som i uppdrag av Magistratet försöker stoppa Den Svarta Dödens spridning i staden. Gruppen består främst av bildade läkare men ett par kända alkemister och mystiker är också medlemmar.

    I ett centralt beläget laboratorium kämpar de med att hitta ett botemedel mot farsoten. Dit förs ibland smittade för att deltaga i olika experiment. Än så länge verkar de långt ifrån att hitta ett botemedel, även om de själva hävdar motsatsen.

    Inkvisitionen

    “Ingen är någonsin oskyldig i inkvisitionens ögon, har en inte redan syndat så planerar en säkert att göra så snart.”


    Sedan häxprocesserna avslutades för några decennier sedan har Inkvisitionen varit en decimerad skara utan inflytande och makt. Det var när den Svarta Döden fick fäste och den första vågen av odöda drabbade Askhem som Inkvisitionen tilldelades ansvaret för att bekämpa dem. I takt med att de odöda rensades upp och lades på bålet så växte Inkvisitionens makt och idag är de en fraktion som man bör antingen hålla sig väl med eller undvika helt och hållet.

    Ledda av Ärke Inkvisitor Samuel Stiernhöök tar de nu på sig den stora uppgiften att utrota all synd från staden. Deras militära makt växer sig starkare för var dag som går och man får vakta sin tunga när man rör sig på stadens gator.

    Kommentera


     #5
     Här är stadens karta (work in progress!).

     askhem_karta_v001.jpg

     Jag kämpar just nu ned att namnge olika delar av staden. Vill att namnen ska klinga Stockholmskt utan att vara direkta plagiat eller kännas som enkla omskrivningar. Det är svårt, tar gärna mot förslag.
     Last edited by Lemur; 12 April 2020, 21.01.

     Kommentera


      #6
      Jag gillar verkligen din setting! Det här är den första produkten på länge som jag verkligen ser fram emot!


      Ursprungligen skrivet av Lemur Visa inlägg
      Jag kämpar just nu ned att namnge olika delar av staden. Vill att namnen ska klinga Stockholmskt utan att vara direkta plagiat eller kännas som enkla omskrivningar. Det är svårt, tar gärna mot förslag.
      Mina förslag (med förbehåll för att jag har dålig koll på Stockholm):
      • Kolhagen
      • Silverfjärden
      • Stensbrunn
      • Fagerdal
      • Gårda (finns dock i Göteborg)
      • Söderstrand
      • Ytterberg
      • Näckskär
      Last edited by da_bohz; 13 April 2020, 09.53.

      Kommentera


       #7
       Ursprungligen skrivet av da_bohz Visa inlägg

       Mina förslag (med förbehåll för att jag har dålig koll på Stockholm):
       • Kolhagen
       • Silverfjärden
       • Stensbrunn
       • Fagerdal
       • Gårda (finns dock i Göteborg)
       • Söderstrand
       • Ytterberg
       • Näckskär
       Tusen tack! Bra namn, kommer definitivt att använda flera av dem!

       Kommentera


        #8
        Här kommer en uppdaterad version av kartan. Man kan även titta på den här i full uplösning: https://drive.google.com/file/d/1TDy...ew?usp=sharing
        askhem_karta_1.01.jpg

        Kommentera


         #9
         Ser finfint ut! Gillar namnen på den uppdaterade kartan. Reagerade lite på ordvalet Inkvisitionen. Det känns så... katolskt och därmed osvenskt

         Varför inte något mer protestantiskt som Trolldomskomissionen eller Häxkomissionen?
         Last edited by Snoken; 15 April 2020, 08.50.

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen skrivet av Snoken Visa inlägg
          Ser finfint ut! Gillar namnen på den uppdaterade kartan. Reagerade lite på ordvalet Inkvisitionen. Det känns så... katolskt och därmed osvenskt

          Varför inte något mer protestantiskt som Trolldomskomissionen eller Häxkomissionen?
          Mycket bra poäng! Trolldomskommisionen är ett mycket bättre namn i det här sammanhanget, ibland blir man förblindad av olika fantasy-tropes.

          Kommentera


           #11
           Håller på att knåpa med reglerna nu. Kommer att bygga dem löst baserat på mitt regelsystem Straightforward Roleplaying.
           Jag började med en lista på en massa färdigheter (typ 20 st) men har nu kokat ner det till sex stycken Egenskaper istället:
           • Bildning
           • Karisma
           • Empati (eller ska det heta Närvaro?)
           • Skärpa
           • Smidighet
           • Styrka

           Sen får man istället ett färdighetsvärde i sin Syssla som då fångar upp alla specialkunskaper en karaktär kan tänkas ha. Så man kan exempelvis ha FV 14 i Doktor eller Libertin och det är det FV man rullar mot när man gör sånt som är typiskt Sysslan.

           Valet av Syssla ger en dessutom en del talanger och fördelar som vidare representerar karaktärens specialkunskaper.

           Vilka sysslor man kan välja styrs av det Samhällstånd man tillhör.

           Något sånt...

           Kommentera


            #12
            Lemur, jag tycker du saknar en fraktion: den för det revolutionära folket. Någon sådan fanns förvisso knappast i Stockholm på 1700-talet (men däremot på 1800-talet), men Stockholm var ju i alla fall scenen för ett antal upplopp (inkl Stora Daldansen) och under 1790-talet fanns det en och annan revolutionär klubb med rötterna i Upplysningen och Franska revolutionen. Och Uppsalastudenterna var väldigt radikala, vissa av dem, liksom t ex Thomas Thorild. Det fanns en anledning till man antog 1743 års budkavleförordning och skärpte censuren på 1790-talet: man var livrädd för folkets makt. Och jag tänker att ha en fraktion som representerar det skulle kunna tillföra ditt spel något?

            Kommentera


             #13
             Älskar ju Thief-serien och alla dina referenser, så detta kommer jag följa!

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen skrivet av Skarpskytten Visa inlägg
              Lemur, jag tycker du saknar en fraktion: den för det revolutionära folket. Någon sådan fanns förvisso knappast i Stockholm på 1700-talet (men däremot på 1800-talet), men Stockholm var ju i alla fall scenen för ett antal upplopp (inkl Stora Daldansen) och under 1790-talet fanns det en och annan revolutionär klubb med rötterna i Upplysningen och Franska revolutionen. Och Uppsalastudenterna var väldigt radikala, vissa av dem, liksom t ex Thomas Thorild. Det fanns en anledning till man antog 1743 års budkavleförordning och skärpte censuren på 1790-talet: man var livrädd för folkets makt. Och jag tänker att ha en fraktion som representerar det skulle kunna tillföra ditt spel något?
              Det fanns krafter som motsatte sig kungen, inklusive genom misslyckade kidnappningsförsök. Dock mer av en adlig/privilegierad sort än folket mot makten.

              Hela perioden är makalöst intressant hur som helst! Verkligheten överträffar ofta dikten.

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen skrivet av Skarpskytten Visa inlägg
               Lemur, jag tycker du saknar en fraktion: den för det revolutionära folket. Någon sådan fanns förvisso knappast i Stockholm på 1700-talet (men däremot på 1800-talet), men Stockholm var ju i alla fall scenen för ett antal upplopp (inkl Stora Daldansen) och under 1790-talet fanns det en och annan revolutionär klubb med rötterna i Upplysningen och Franska revolutionen. Och Uppsalastudenterna var väldigt radikala, vissa av dem, liksom t ex Thomas Thorild. Det fanns en anledning till man antog 1743 års budkavleförordning och skärpte censuren på 1790-talet: man var livrädd för folkets makt. Och jag tänker att ha en fraktion som representerar det skulle kunna tillföra ditt spel något?
               Tack för bra historiskt stoff!
               Ett av spelets teman är klasskillnader och klasskamp så det borde absolut finnas en sådan fraktion. Jag har bara inte kunnat definiera den riktigt ännu.
               I en av mina inspirationskällor, A Little Hatred, finns ett par grupper - the Burners och the Breakers. Så kanske något åt det hållet. Men ska suga på den karamellen ett tag till och absolut även kolla upp dina tips!

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Leon, 20 May 2020, 21.00
               31 responses
               764 visningar
               8 gillar
               Senaste inlägg Lightshy  
               Started by Trockel, Igår, 22.07
               6 responses
               241 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Rymdhamster  
               Started by T-RED, 20 May 2020, 22.12
               7 responses
               260 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg dancodan  
               Started by God45, 30 September 2019, 19.49
               234 responses
               10.128 visningar
               8 gillar
               Senaste inlägg Johan Jonsson  
               Started by DeathByTincan, Idag, 12.11
               0 responses
               23 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg DeathByTincan  
               Started by Minimoni, Idag, 08.29
               2 responses
               100 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Minimoni  
               Started by Lemur, Igår, 09.55
               9 responses
               180 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg APM
               av APM
                
               Started by Feuflux, 22 February 2020, 13.07
               4 responses
               139 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Nippn
               av Nippn
                
               Started by Big Marco, Igår, 12.54
               3 responses
               332 visningar
               11 gillar
               Senaste inlägg Tre solar  
               Started by afUttermark, 24 May 2020, 18.04
               22 responses
               632 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Cybot
               av Cybot
                
               Arbetar …
               X