Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

[Agency] Namn på saker; engelska vs svenska

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  [Agency] Namn på saker; engelska vs svenska

  Så precis som alla andra töntiga svenskar som vuxit upp på en stadig diet av amerikanska tv-serier, filmer och serietidningar så tenderar jag, när jag ska komma på något häftigt och fräsigt, eller som passar i en genre som varken är Åsa-Nisse, Beck eller Rederiet, att komma på namn som framför allt är på engelska. För engelska är ju, som alla vet, "coolare" än svenska.

  Vad är väl Järven eller Slamkryparen, Get-Inga eller Våghalsen mot Wolverine, Nightcrawler, Wasp och Daredevil, trots allt? Det blir gärna något lite parodiskt när man använder svenska ord på det där viset, något som sätter lite extra fokus på att de där snubbarna mest springer runt med sina kalsonger på utsidan.

  Jag är nästan säker på att de engelska namnen inte låter lika häftiga för någon med engelska som modersmål som de gör för mig.


  Spelar det här nån roll? Jag vet inte. Jag ska ju sälja Agency till andra svenskar, och som sagt verkar vi ju vara ett gäng som fortfarande tycker att engelska ord ofta låter ballare och fränare. Samtidigt vet jag jag också att många tycker tvärtom; att det omedelbart blir lite töntigt så snart man lånar in ett ord istället för att använda den fullt adekvata inhemska vokabulären.

  Just nu finns det några grejer som jag hittat på till Agency, som jag funderar på om det är värt besväret att försöka översätta till svenska:
  • Agency. Namnet på spelet, ja. Jag tänker att det anspelar både på att man är agenter och på att man liksom har agens. Ha-ha.
  • The Agency är då såklart det abstrakta namnet för byrån rollpersonerna arbetar för. I specifika moduler ges den ett namn, som BPRD eller så. Men i den generella skriva-äventyr-för-agenter-texten så är den bara The Agency. Här tänker jag "agenturen"? Eller kanske "byrån" är bättre?
  • The Weird är vad jag kallar det som tillförs i de olika modulerna; det som är konstigt och som twistar till utredandet så att det inte bara blir Dangerous Minds eller CSI, utan X-files eller BPRD. Exempel på The Weird är alltså grejer som psykiska krafter, aliens, robotar, superkrafter, änglar och demoner. Elementet av fantastik. Man skulle kunna kalla det typ Det Konstiga, men det faller ganska platt.
  • The Competition är det abstrakta namnet på The Agencys konkurrenter. Liknande organisationer med liknande men inte exakt samma mål. Ibland tveksamt allierade, men oftare folk som letar efter samma mcguffin. "Konkurrensen"?
  • The Enemy är den kraft eller de organisationer som är direkt emot The Agency och dess mål. De man generellt vill besegra, eftersom de vill typ ta över och/eller förgöra världen eller så. Eller förändra status quo mer än vad ens uppdragsgivare vill. Här tänker jag Fienden, helt enkelt.
  Så, vad tycker ni? Byrån, Konkurrensen och Fienden tycker jag funkar hyfsat, om än inte helt klockrent. Det Konstiga… låter lite för campy för min smak, tror jag. Lite som Det Okända i gamla Chock.

  Jag tänker att jag kanske kan komma undan med att ha svenska termer och engelskt spelnamn, men knappast att blanda engelska och svenska bland termerna. Så antingen måste jag ha en bra term för The Weird eller då blir det Agency, Competition och Enemy också…

  Förslag? Tankar? Åsikter?
  Last edited by krank; 08 January 2020, 06.44.

  #2
  "Byrån" är klart bättre än "agenturen". Det sistnämda ger helt andra associationer. BYrån associerar jag till ett statligt verk, medans agenturen är antingen modellförmedling eller företagande försäljning och ev utlejning av arbetsuppgifter till vad vi i dag skulle kalla underkonsulter.

  Kommentera


   #3
   Helt apropå inget så är Slamkryparen faktiskt ett jävligt coolt namn.

   Kommentera


    #4
    Jag antar att mystär faller på samma punkt som det okända?

    Märkligheten, kanske?

    Kommentera


     #5
     The Competition = Motståndet?

     The Weird = Mörkret? Mysteriet? Avgrunden? Kaos?

     Kommentera


      #6
      Kanske "Firman" för the Agency? Om du vill ha känslan av att det rör sig om en statlig institution så är väl även "Tjänsten" egentligen bättre. Byrå, Agency, Agentur - allt det här får mig snarare att tänka på olika typer av service providers. Och det är väl egentligen inte tanken?

      "Organisationen"?

      Om tanken är mer Institut/stiftelse kan man ju anväda det: "Institutet" "Stiftelsen"

      The Weird - "det Övernaturliga" helt enkelt? Eller "det Fördolda"?

      The Enemy som fienden är ju enkel.

      The Competition kanske snarare är Rivalerna än Konkurrensen (den senare känns lite för snäv på svenska)

      Detta enligt min språkkänsla då...

      P.S. det är ju objektivt sant och uppenbart att Järven är oerhört mycket coolare än Wolverine som namn!
      Last edited by Leon; 08 January 2020, 10.05.

      Kommentera


       #7
       En annan svensk motsvarighet till Agency skulle kunna vara Gruppen, särskilt när det gäller saker som ska vara lite mer hemliga. Byrån har nämnts. Kontoret är också en idé.

       Själv tycker jag att svenska namn har massa flavour och älskar det.

       Jag tror att ett problem är att när man ska skriva något fiktionsmässigt på svenska så tänker man i en engelsk struktur eftersom man är så van vid att konsumera engelsk fiktion. Resultatet blir att det känns lite google translate fastän man skrivit på svenska från början. Man behöver liksom komma in i det där torftiga svenska tänket.

       Så är det för mig i alla fall :)

       Kommentera


        #8
        The Agency: Firman
        The Weird: Abnormen
        The Competition: Rivalen (Leons förslag var jättebra)
        The Enemy: Faran / Fienden

        För att något ska låta coolt på svenska, använd mer äldre uttryck.

        Kommentera


         #9
         Jag avundas den som översatte the Wasp till Get-Inga - uppenbarligen har han eller hon inte de spärrar som Krank plågas av, och som jag själv så väl förstår.

         PS. Är det någon som får en bild av en kvinnlig geting av det namnet? Jag tycker det är skönt absurt att tänka sig att Myrmannen gifter sig med en get.
         Last edited by CapnZapp; 08 January 2020, 11.35.

         Kommentera


          #10
          Jag tycker att svenska spel ska ha svenska namn och svenska termer.

          "Byrån" och "Fienden" är jättenbra. ("Firman" flyger också rätt skönt, men drar tankarna till fotbollshuliganer.) Gillar också Bolongos "Motståndet".

          The Weird - "Det märkliga"? "Det kusliga?" "Det överjordiska"? "Det oförklarliga"?
          Last edited by Skarpskytten; 08 January 2020, 18.22.

          Kommentera


           #11
           Agency: Kontoret (för särskild inhämtning), Institutet
           Competition: "våra medtävlare"
           Enemy: Motståndet (analogt med polisuttrycket Buset), Fi
           Weird: Flimret, Störningen
           Last edited by Mekanurg; 08 January 2020, 15.56.

           Kommentera


            #12
            Störningen som översättning av The Weird gillade jag skarpt.

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av Leon Visa inlägg
             Kanske "Firman" för the Agency? Om du vill ha känslan av att det rör sig om en statlig institution så är väl även "Tjänsten" egentligen bättre. Byrå, Agency, Agentur - allt det här får mig snarare att tänka på olika typer av service providers. Och det är väl egentligen inte tanken?
             Jag tänker nog definitivt mer "bröliga fotbollshulliganer" när jag tänker "firma", tror jag. Och jag tänker att "byrå" ju är synonym till ämbetsverk / statlig myndighet, litegrann som att "agency" är "a governmental or other institution"…

             Ursprungligen skrivet av Leon Visa inlägg
             The Weird - "det Övernaturliga" helt enkelt? Eller "det Fördolda"?
             The Weird är helt klart det svåraste, det märker jag. Fördelen med Weird är ju att något som är konstigt inte nödvändigtvis är just fördolt, eller övernaturligt, eller ondskefullt, eller kaotiskt och så vidare, vilket tyvärr många förslag i tråden associerar till. De är bra förslag, men jag har svårt att applicera dem på till exempel ett spel där det "konstiga" som introduceras är typ intelligenta robotar a' Asimov, som agerar helt öppet och där 99% inte gör något fel utan bara blir en ny del av samhället. "Konstigt" för oss i vårt samhälle, men inte i spelets.

             (Begreppen här är ju i grunden helt till för SL/läsaren, och används inte under spel. Varje modul är tänkt att tillhandahålla sitt Weird och sitt specifika namn på byrån och så vidare)

             Kommentera


              #14
              Jag kollar lite på Synonymer.se… Det Märkliga, som Skarpskytten nämnde, ligger inte helt fel. Det Egendomliga? Det Underliga?


              Jag funderade en liten stund på Det Fantastiska, men gissar att det skulle tolkas mer som att det är något "jätte-jättebra" än att det skulle ha något med fantastik att göra.

              Kommentera


               #15
               The weird:

               Saltet
               Udden
               Brytningen
               Vändningen

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Gurgeh, Igår, 14.45
               14 responses
               248 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Måns
               av Måns
                
               Started by CapnZapp, Igår, 15.11
               2 responses
               88 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Måns
               av Måns
                
               Started by Quasimodo, Igår, 15.57
               3 responses
               125 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Quasimodo  
               Started by Skymning, Idag, 00.17
               2 responses
               50 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Skymning  
               Started by Tcherban, 16 February 2020, 00.40
               4 responses
               347 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg dancodan  
               Started by Feuflux, Igår, 13.07
               2 responses
               47 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Herr Otypa  
               Started by krank, 21 February 2020, 17.19
               5 responses
               111 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Started by Puckohue, Igår, 10.12
               0 responses
               52 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Puckohue  
               Started by Dracohoribilis, 20 February 2020, 20.17
               12 responses
               365 visningar
               17 gillar
               Senaste inlägg Dracohoribilis  
               Started by Björn Wärmedal, 17 February 2020, 11.05
               36 responses
               882 visningar
               12 gillar
               Senaste inlägg Björn Wärmedal  
               Arbetar …
               X