Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

PK-klubben: Destruktiva troper, symboler och karikatyrer

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  PK-klubben: Destruktiva troper, symboler och karikatyrer

  Välkomna till PK-klubben!

  Först lite allmänna riktlinjer:
  • Vem som helst får vara med, så länge hen ställer upp på klubbens grundläggande premisser.
  • Den mest grundläggande premissen är denna: Det som av en del kallas "PK" är i klubbens ögon något positivt, fint och bra. Det är klubbens utgångspunkt att det som kallas "PK" i själva verket nästan alltid egentligen handlar om vanligt jäkla hyfs och att inte vara ett rövhål.
  • PK-klubben är i första hand till för att rollspelsmakare (och spelledare, och för all del spelare) ska kunna dela med sig av konkret kunskap, tekniker och tips kring hur man blir bättre på att vara PK i sitt rollspelsskrivande, sitt spelledande och sitt spelande.
  • Detta är inte en plats för ifrågsättande av huruvida en specifik teknik t.ex. "behövs".
  • Om det dyker upp inlägg som ifrågasätter behovet av klubben, eller är negativa till hela grejen – anmäl dem som off topic och gå vidare. Svara inte. Det här är INTE en klubb för diskussion med personer som ogillar "PK". Det kan vi ta i andra trådar.
  Min plan med PK-klubben är att jag (eller någon annan) då och då, inte alls så regelbundet som t.ex. Filmklubben eller Speltimmen, startar en tråd om något specifikt och konkret ämne där det finns intressanta "PK"-saker att diskutera och tipsa varandra.

  Jag är säker på att behov av ev. andra riktlinjer eller så kan uppstå. Vi får väl se.


  Men, jag tänkte börja med den här tråden, om destruktiva troper, symboler och karikatyrer.

  Jag har nämligen tänkt återuppta mitt jobb med artikeln "PK-riktlinjer för rollspelsmakare", och en av de tekniker jag vill tipsa om där (och här) är helt enkelt:

  Försök att vara medveten om så många tråkiga troper som möjligt, så att du märker när du råkar använda dig av dem och kan antingen undvika dem eller åtminstone använda dig av dem medvetet och mildra deras effekt.

  För mig som hetero-passing vit cisman utan märkbara funktionsvariationer så är det naturligtvis så att jag riskerar att missa väldigt mycket som är lättare att se för den som drabbas av det. Så för mig är listor ofta till stor hjälp.

  Jag har letat på internet – kanske inte så hårt som jag borde, men ändå – men jag har inte sett någon lista med det här explicita syftet: Vilka destruktiva (homofoba, transfoba, funkofoba, sexistiska etc) troper finns det störst risk att man stöter på eller råkar använda sig av i rollspel?

  Jag har en lista jag satte ihop när jag skrev min artikel förra gången, men vill himla gärna ha er hjälp för att fylla på den:

  RASISM
  • Blackfaces/pickaninny: Dockan som klipptes bort från Kalles Julafton var en s.k. "pickaninny", en viss sorts karikatyr av svarta som länge använts i USA för att marginalisera och sprida fördomar.
  • Mammy: En annan sorts karikatyr med samma ursprung.
  • Svarta som primitiva vildar: Ett arv från kolonialismen. Svarta får vara med, men bara som obildade/obildbara. Våldsamma. Kanske äter de människor.
  SEXISM
  • Damsel in distress: Kvinnor som behöver räddas av en redig hjälte har gjorts på tusen olika sätt, i tusen olika sammanhang.
  • Women in refrigerators: Myntat av serieförfattarinnan Gail Simone, refererar till tendensen hos författare att låta kvinnor skadas/våldtas/mördas som motivation för manliga huvudpersoners agerande. Att det handlar om just ett kylskåp är för att Simone pratade om en serie där Gröna Lyktan kommer hem och hittar sin flickvän dödad i kylskåpet.
  • Våldtäkt som karaktärsutveckling för kvinnor: Kvinnors tragiska bakgrundshistoria innehåller generellt minst en våldtäkt. Om våldtäkt figurerar i mäns tragiska bakgrundshistorier är det deras fruar, flickvänner eller döttrar som blivit utsatta för det. Hör såklart ihop med women in refrigerators.
  • Kvinnor som passiva/män som aktiva: Bra att tänka på framför allt när det gäller bilder, men även i text. Kvinnor framställs ofta som "vackra" medan män är "handlingskraftiga". Män gör saker, kvinnor finns i bakgrunden, eller klänger på hjälten, eller poserar "sexigt". Här kan en med fördel räkna bilder med aktiva resp. passiva män och kvinnor. En kan också prata med sina illustratörer om att en vill ha aktiva kvinnor på bilderna.
  • Horan/madonnan: Tendensen att framställa kvinnor som antingen helt depraverade och sexgalna eller helt "oskyldiga" och vita som snö. Varenda jäkla succubus-liknande kvinnligt monster, varenda oskyldig damsel in distress som ska räddas undan draken.
  • Män som känslokalla och rationella: Män får ganska sällan vara emotionella, och när de får vara det så är det oftast aggressiva känslor.
  • Kvinnor som kaotiska/känslostyrda: Eftersom rationalitet och framför allt lugn och "coolhet" är positiva egenskaper så visas kvinnor givetvis som motsatsen. Den moderna motsvarigheten till "hysteriska kvinnor". Det här är grunden till alla internetmemer kring hur enormt svårt det tydligen är för män att kommunicera med kvinnor, hur kvinnor tar komplimanger etc. "Kvinnor är galna!"
  • Moderskänslor som något självklart: Alla kvinnor kommer inte att vilja ha barn, och att vilja ha familj/barn är inget absolut självklart.
  HOMOFOBI
  • Homosexuella män som är extremt feminina: Hör ihop med föreställningen att varje homosexuellt par behöver någon som är "kvinnan" och någon som är "mannen".
  • Homosexuella kvinnor som hatar män och har kort hår: Se ovan.

  TRANSFOBI
  • The magical trans: Transpersoner får inte bara vara, utan att de är trans ger dem spännande, exotiska superkrafter som gör att de fortsätter vara helt separerade från resten av mänskligheten.
  FUNKOFOBI
  • "Fula"/funktionsnedsatta människor som "onda" / "onda" människor som "fula"/funktionsnedsatta: det antas ofta en koppling mellan inre och yttre egenskaper. Gäller för all del också för personer med psykisk funktionsnedsättning/variation.
  • Den som har en funktionsnedsättning är bäst på något annat: På ytan en positiv trop, men destruktiv så tillvida att de personer med funktionsnedsättning eller -variation som inte har något område där de är superbäst ("superhörsel", "bäst i världen på matte") osynliggörs. Detta är också en variant av klassikern "har du en egenskap som avviker från den upplevda normen så ÄR du och definieras av den egenskapen".
  Eftersom vi alla här är PK-vuxna PK-människor så tänker jag att ni själva klarar av att se nyanserna här. Till exempel är det ju inget fel alls med feminina homosexuella män som enskilda fall – men om det inte också finns motexempel så blir de ju bara en del av strukturen.

  Jag är också säker på att flera av de ovanstående har klatchiga namn jag missat.


  Jag skulle nu som sagt vilja ha er hjälp här – vilka troper/symboler har ni stött på? Vilka är "vanliga" i rollspel? Vilka har ni upptäckt att ni råkat använda er av själva utan att tänka er för?

  Det här är inte och kan inte bli en komplett lista, men jag tänker att tillsammans kanske vi kan hjälpa varandra att bli mer medvetna…

  #2
  En relaterad länk, specifikt om homofobi och homofoba troper i allmänhet: https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.p...omophobiaIndex

  Och en för rasism: https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/RaceTropes

  Jag vet inte om alla där är lika relevanta för just rollspel, men kanske kan de vara ett ställe att börja kolla för inspiration?

  (Och ja, jag vet att inte alla de troper jag listade är lika rollspels-relevanta heller. Ett par stoppade jag nog in mest för att svensk publik verkar helt ovetande om dem...)
  Last edited by krank; 23 June 2019, 11.00.

  Kommentera


   #3
   Urbra klubb, urbra tråd!
   Även om jag råkar vara en väldigt galen & extremt känslostyrd kvinna själv så tycker jag du har helt rätt att det är en överspelad och destruktiv trope.
   Tror det finns många kyriarkala anledningar till att folk som jag uppstår, Marsha Linehans biosociala modell m. invalidering osv osv osv. Äh varför skrev jag detta, känner mig genast självutlämnad & inte speciellt pepp på att fortsätta diskutera denna deltråd.

   Fortsätt med resten av tråden istället, urbra startinlägg iaf!

   Kommentera


    #4
    Ursprungligen skrivet av 2097 Visa inlägg
    Även om jag råkar vara en väldigt galen & extremt känslostyrd kvinna själv så tycker jag du har helt rätt att det är en överspelad och destruktiv trope.
    Jupp. Jag är ju också själv en man som åtminstone VILL se mig själv som "kall och rationell" och som hatar känslor etc. Men precis som du säger så är ju att det finns folk som uppfyller tropen/stereotypen inget försvar.

    Om inte annat är ju vi produkter av samhället så som det är, och även om vi kanske trivs ganska bra som vi är så är det ju det samhället åtminstone jag strävar efter att förändra...

    Kommentera


     #5
     Rasism-delen är lite tom... Egentligen skulle den kunna fyllas på med allt möjligt, till exempel:
     • Superstrikta asiatiska föräldrar.
     • Asiater som är jätte-jättebra på matte och datorer.
     • Asiater som är superninjor.
     De flesta rasistiska/nationalistiska stereotyper kan ju hamna i listan, egentligen.

     Kommentera


      #6
      Som en spegelbild till den galna/känslostyrda kvinnan finns också den sansade kvinnan. När de manliga karaktärerna fjantar sig, inte tar saker på allvar, och så vidare är det den sansade kvinnan som tar dem i örat och hutar åt dem. Hon är seriös, duktig och präktig, men tillåts inte riktigt ha kul på egen hand. Det här är också en trop som åtminstone delvis kan sägas bygga på en "positiv" stereotyp om kvinnor som mer mogna, ansvarstagande och jordnära, men som i slutändan skapar kvinnliga karaktärer som blir våta filtar. Kvinnan blir en slags uppfostrande surrogatmamma som tar "pojkarna" i örat och inte själv släpper loss.

      Kommentera


       #7
       Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg

       Jupp. Jag är ju också själv en man som åtminstone VILL se mig själv som "kall och rationell" och som hatar känslor etc. Men precis som du säger så är ju att det finns folk som uppfyller tropen/stereotypen inget försvar.

       Om inte annat är ju vi produkter av samhället så som det är, och även om vi kanske trivs ganska bra som vi är så är det ju det samhället åtminstone jag strävar efter att förändra...
       Jag tänker mig att det är en sorts balansgång mellan utsuddning och bevarande av stereotyper. Om man i sin ovilja att reproducera stereotyper samtidigt målar upp någon sorts bild av att alla, oavsett kulturell och klassmässig bakgrund, har beteende och värderingar som ens egen typ av svenskar från medelklassen innebär det också att förstärka vissa normer och hävda att alla egentligen vill vara på samma sätt. Men det är en knivig balansgång.

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen skrivet av Svarte Faraonen Visa inlägg

        Jag tänker mig att det är en sorts balansgång mellan utsuddning och bevarande av stereotyper. Om man i sin ovilja att reproducera stereotyper samtidigt målar upp någon sorts bild av att alla, oavsett kulturell och klassmässig bakgrund, har beteende och värderingar som ens egen typ av svenskar från medelklassen innebär det också att förstärka vissa normer och hävda att alla egentligen vill vara på samma sätt. Men det är en knivig balansgång.
        Jao, jag har en plan om att kanske göra en PK-klubbentråd senare om andra strategier för att hantera sådant här (och underrepresentation, etc). Men en sak jag brukar tänka är att det är skillnad på att ha en karaktär som passar in på en stereotyp och att bara ha karaktärer som passar in på stereotypen. Dvs. att man försöker skapa en bredd inom den grupp stereotypen innebär – om jag ska ha en enda manlig SLP som är homosexuell vill jag ogärna att han ska vara "fjollig", men om jag har flera så kan jag absolut ha olika grader av "fjollighet" och även t.ex. låta dem ha olika implicita eller explicita inställningar till just "fjolligheten" och stereotypen.

        Så typ:
        • Först och främst försöka representera olika grupper så de inte osynliggörs
        • Sedan undvika stereotyper så gott jag kan för de grupper med bara en representant
        • Och sedan för de grupper som har flera representanter försöka nyansera och hantera/bearbeta stereotyperna på ett bra sätt.

        Kommentera


         #9
         Boys will be boys
         Män växer aldrig upp utan och är tramsiga, impulsiva och äventyrliga av biologiaka orsaker som inte ska förtryckas, för då blir de vresiga och det går ut över deras omgivning. Den rastlösa äventyraren som hålls hemma av sin fru och därför super/slåss är inte helt ovanlig i rollspel.
         Last edited by Måns; 23 June 2019, 12.49.

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen skrivet av Måns Visa inlägg
          Boys will be boys
          Män växer aldrig utan och är tramsiga, impulsiva och äventyrliga av biologiaka orsaker som inte ska förtryckas, för då blir de vresiga och det går ut över deras omgivning. Den rastlösa äventyraren som hålls hemma av sin fru och därför super/slåss är inte helt ovanlig i rollspel.
          Det här och den sansade kvinnan ovan visar också hur ogörligt det är att allt för schablonartat genomföra den här sortens analys. Om jag har med en manlig och kvinnlig karaktär och väljer att ge dem en viss kontrast, hur gör jag? Om mannen är oregerlig och kvinnan är förnuftig, har jag reproducerat boys will be boys/sansad kvinna? Om jag vänder på rollerna, har jag reproducerat förnuftig man/känslosam kvinna? Ett mått av fingertoppskänsla i det egna skrivandet och ödmjukhet i kritiken av andra blir därmed nödvändigt.

          Kommentera


           #11
           Ursprungligen skrivet av Svarte Faraonen Visa inlägg

           Det här och den sansade kvinnan ovan visar också hur ogörligt det är att allt för schablonartat genomföra den här sortens analys. Om jag har med en manlig och kvinnlig karaktär och väljer att ge dem en viss kontrast, hur gör jag? Om mannen är oregerlig och kvinnan är förnuftig, har jag reproducerat boys will be boys/sansad kvinna? Om jag vänder på rollerna, har jag reproducerat förnuftig man/känslosam kvinna? Ett mått av fingertoppskänsla i det egna skrivandet och ödmjukhet i kritiken av andra blir därmed nödvändigt.
           Det är iofs sant men kanske är mannen i själva verket inte alls tyngd av dämpad äventyrslusta utan lider av PTS och att han upplever att han har svikit sina äventyrsvänner och kvinnan å sin sida upplevs bara som sansad men har snarare ansvaret för hela hushållet/familjen och måste vända på slantar, göra rätt etc.

           Kommentera


            #12
            Ursprungligen skrivet av Svarte Faraonen Visa inlägg

            Det här och den sansade kvinnan ovan visar också hur ogörligt det är att allt för schablonartat genomföra den här sortens analys. Om jag har med en manlig och kvinnlig karaktär och väljer att ge dem en viss kontrast, hur gör jag? Om mannen är oregerlig och kvinnan är förnuftig, har jag reproducerat boys will be boys/sansad kvinna? Om jag vänder på rollerna, har jag reproducerat förnuftig man/känslosam kvinna? Ett mått av fingertoppskänsla i det egna skrivandet och ödmjukhet i kritiken av andra blir därmed nödvändigt.
            Ofta handlar det om kontext. Den sansade kvinnan är vanlig i amerikanska komedier, som fru till Boys Will be Boys-män. I ”Baksmällan”-filmerna tex.

            Kommentera


             #13
             Det kanske täcks in av ovan, men det finns ju också en massa (förvisso kanske något mindre problematiska) jingoistiska representationer av kulturer som fortfarande är vita fd eller nuvarande kolonialmakter. Typ hur danskar är högljudda och burdusa sexister, hur amerikaner är gå-påiga och egocentrerade kristna fundamentalister, fransoser och romantik, italienare och eldigt temperament, etc. Sen kanske en del av de här grejerna är hyfsat vetenskapligt belagda för kulturerna som grupp, typ Geert Hofstdes (https://www.hofstede-insights.com/pr...are-countries/ ) eller Clare Graves (på senare tid populariserats av Frederic Laloux men då med fokus på organisationer, även om grunden är precis densamma https://www.reinventingorganizations.com/) forskning. De tydligaste fördomarna per i-land går nog ändå att plocka ut och säga "nej" till, men som Svarte Faraonen skriver blir det ju knepigt om kulturella skillnader inte tas hänsyn till alls.

             Kommentera


              #14
              Ja, exakt! I komedi är det till exempel väldigt tydligt, för där är det ju tacksamt att ha en duo bestående av en "straight man" och en "funny man". Det är i sig inte heller någon skadlig stereotyp, utan bara gott, beprövat hantverk. Men när man gör en duo med en man och en kvinna blir det svårt att navigera: en flamsig man och en seriös kvinna har sina fallgropar, liksom en flamsig kvinna och en seriös man.

              Kommentera


               #15
               Bra klubb!

               Här kommer lite troper jag tänker på:

               Promiskuösa bisexuella
               Ofta porträtteras personer som är bi/pan som enorm promiskuösa, som ska stöta på, flirta med eller till och med ligga med allt och alla. Speciellt i fantasy/sci-fi sträcker det här sig ett steg längre, där deras attityd gärna sträcker sig bortom mänskligheten och de ska komiskt ragga på alla varelser (gärna något som ser motbjudande ut för extra skratt). De visas aldrig ha förhållanden, eller porträtteras ens som att vilja ha det, utan allt verkar ofta ytligt och flirtigt. De verkar inte heller ha någon tanke på samtycke heller, utan en viktig del ska ofta vara att visa hur obekväm den som blivit raggade på är av det.

               Transseriemördare
               Det finns en grej med att ha seriemördare som transkodas. Från Norman Bates och framåt har vi ofta kodat seriemördare med olika könsöverskridande begrepp, där en klassiker är att ge dem en persona av motsatt kön som de har när de mördar och morden drivs ofta av något kopplade till denna könsöverskridande identitet (exempelvis att sy en "kvinnodräkt" av hud som i När lammen tystnar).

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Bifur, Igår, 13.45
               16 responses
               347 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Leon
               av Leon
                
               Started by Rangertheman, Idag, 14.26
               0 responses
               11 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Rangertheman  
               Started by gabrielledebourg, Igår, 14.06
               4 responses
               166 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Rangertheman  
               Started by CapnZapp, Idag, 13.17
               2 responses
               26 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg CapnZapp  
               Started by Lupus Maximus, 26 September 2019, 21.09
               9 responses
               360 visningar
               21 gillar
               Senaste inlägg CapnZapp  
               Started by ragngand, Idag, 10.14
               2 responses
               31 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg ragngand  
               Started by Knight_Schmidt, 07 October 2019, 19.53
               31 responses
               725 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Knight_Schmidt  
               Started by zonk, Igår, 19.28
               9 responses
               133 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Tant Ragnar  
               Started by Henke, 19 October 2019, 11.24
               13 responses
               264 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Started by zonk, 19 October 2019, 10.10
               2 responses
               127 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg zonk
               av zonk
                
               Arbetar …
               X