Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Äventyr i snö och is

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Äventyr i snö och is

  Hello! Några av er kanske har hört att jag sitter och skriver på en kampanjbok som ska utspela sig i en kall och ... ja, kall miljö.

  Inspirationerna är bland annat Conan (Marvel och Barbaren) och The Terror (tv-serien).

  Jag snackar om detta på Fria Ligans forum också, men nu har ni chansen att bevisa att rollspel.nu är bäst! Så ... vad är spännande att göra i en miljö som består av is och snö och allmänt elände?

  Och inte minst ... vad ska man undvika?

  /Magnus

  #2
  Man ska undvika att frysa ihjäl.

  Kommentera


   #3
   Jag läste nyligen The left hand of darkness (planeten de hänger på heter Winter, gissa klimatet) och där får man ju säga att en big no-no är att färdas utanför de gängse rutterna när man ska ta sig någonstans. Det är ju spännande att se om man överlever förstås... Borde vara ett passande boktips om du nu inte redan läst den.

   Sen finns ju en viss känd disney-rulle om en ismagikerprinsessa. Det är ju rätt spännande att invadera hennes slott ihop med en framtrollad snögubbe och slåss mot en is-golem!

   Insåg rätt snart att det här nog inte riktigt är vad du är ute efter, men jag har redan kastat ett inlägg idag så jag tänker att jag fullföljer den här gången. Lycka till.

   Kommentera


    #4
    Ursprungligen skrivet av Magnus Seter Visa inlägg
    Hello! Några av er kanske har hört att jag sitter och skriver på en kampanjbok som ska utspela sig i en kall och ... ja, kall miljö.

    Inspirationerna är bland annat Conan (Marvel och Barbaren) och The Terror (tv-serien).

    Jag snackar om detta på Fria Ligans forum också, men nu har ni chansen att bevisa att rollspel.nu är bäst! Så ... vad är spännande att göra i en miljö som består av is och snö och allmänt elände?

    Och inte minst ... vad ska man undvika?

    /Magnus
    Jag tyckte Kaltes grottor var en av de bästa i serien om Ensamma vargen.
    Undvik elaka barn som skjuter med pilbåge.

    Varma kläder är nog bra men helrustning är nog ett plagg man bör undvika.

    Kommentera


     #5
     Några saker från en gammal idé om en atomvinter några vänner och jag kläckte för ett tag sedan.
     • Elda bajs. Finns det inte tillgång till någon riktig sol och värme finns det heller knappt några träd. Så då blir det till att elda bajs för att få värme, som man gör i öknar.
     • Inga träd gör också att det är jäkligt knepigt att bygga stora strukturer, eller ens små slädar. Det gör att nomadliv är osedvanligt vanligt i snölandskap.
     • Beroende på hur mycket det snöar är det antingen alldeles för lätt eller helt j-vla omöjligt att spåra någon. Ytterst få mellanlägen.
     • Att pulsa i knä- eller midjehög snö bränner enormt mycket energi. Nästan lika mycket som längdskidor, som ju som bekant är världens mest uthållighetskrävande sport.
     • Fisk och säl och andra havsdjur är det främsta och i bland enda födoämnet. Narvalar är objektivt coola.
     • Igloo är kul, men kräver en väldigt specifik typ av snö. Det är lättare att gräva in sig i en snödriva och göra en grotta i befintlig struktur.
     • Renar eller visenter medför lätt obekväma stereotyper av samer eller nordamerikanska indianer. Använd varsamt.

     Kommentera


      #6
      Just snö och is är något som tilltalar mig väldigt mycket i rollspel. Det ligger något mystiskt och stämningsfullt över det (två av mina favoritplatser från gamla rollspel beskrev jag nyligen i en annan tråd som Junkern Hildur på Marjura och Gränsstugan i gamla Mutants Nekropolis).

      Jag hade spelat mycket på isolering och att kylan i vissa fall gör det lika svårt att utforska som under blodsdimman. Isoleringen skapar också frågan "Vem och varför vill någon bo här?" Kanske en iskult som är mindre sympatiska än Granströms Kmordadruider? Magiker som vill hålla sig undan allmänheten? Någon okänd kultur som helst vill vara för sig själv?

      Det finns gott om inspiration att ta in från Game of Thrones (även om man inte behöver skapa just en vaktstyrka vid en bergvägg som skyddar mot vildlingar i norr). Mystiken i att det finns saker och platser begravda under isen (som Krau-Ki i Konfluxsviten). Gillar också att det skulle finnas ett vandött folk någonstans även om det påminner om både Svavelvinter och GoT. Tycker bara det är väldigt stämningsfullt med just vandöda och snö. Även vulkaner, glaciärer och varma källor är ju passande. Hade även läst Ensamma Vargens "Kaltes Grottor" som inspiration.

      Kommentera


       #7
       Tror det är i Joe Abercrombies böcker som nordmännens norra gräns måste försvaras mot (typ) beastmen. Raggiga mordiska bestmänniskor som då och då samlas i tillräckligt stora klaner för att göra plundringsräder mot nordmännen.

       inser när jag skriver det att det ju stämmer in rätt bra på Warhammers Old World (med lite mer Chaos) också som du ju har stenkoll på...

       Kommentera


        #8
        Mycket bra här redan - Kalte, Kmorda, Nekropolis etc. En sak jag verkligen gillar i både Kaltes grottor och Svavelvinter är glaciären som levande motståndare - med klyftor, porös is, snöstorm, laviner etc etc

        Kommentera


         #9
         Uppenbarligen kryllar det av fantasy som handlar om morska män som försvarar landet från en fara som kommer från norr, men hur är det med en fara som kommer från söder? Varför bor folk på en plats som är stelfrusen året runt, och där det inte går att odla någonting och rått sälspäck betraktas som en delikatess? Jo, för att det finns någonting farligt söderut --- något riktigt farligt. Södern är fyll av demoner, köttätande insekter eller något annat hemskt, och det enda som håller dem borta är kylan. Folk i den frusna norden säger inte "Winter is coming" för att varna om kommande faror, utan möjligen "Summer is coming", som en varning om en framtid där isen smälter och demonerna eller de köttätande insekterna kommer vällande och utplånar allt mänskligt liv.

         Och något helt annat: Det måste vara farofyllt, men ändå intressant, att resa i en frusen miljö. Det får inte kännas som en trevlig vinterpromenad.

         Kommentera


          #10
          Jag tänker mig en stor fästning, byggd av isblock sågade ur havs- eller sjöis. Lite som snöborgarna jag byggde när jag var barn men större och... öhm, coolare.

          Jag tänker mig också droger som gör dig härdig mot kyla men som också har bieffekter. Kanske blir du blek och tärd eller allt mer känslokall.

          Slutligen tänker jag på ingenjör Andrées misslyckade luftfärd mot nordpolen och på hur passande det vore med luftskepp som tyst och majestätiskt glider fram över snötäckta vidder.

          Kommentera


           #11
           ”Elda bajs”

           rollspel.nu är verkligen bäst!

           Kommentera


            #12
            Akta er för snöorcherna de är vita som snö.

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av Magnus Seter Visa inlägg
             ”Elda bajs”

             rollspel.nu är verkligen bäst!
             Påminner mig om ett program jag såg på kunskapskanalen för något år sedan om en (galen) britt som reste genom kaukasus (med olika guider i olika etapper eftersom det är livsfarligt att rida över fel kulle och in på någon annans territorium typ). Minns inte i vilket land nu, men det var i alla fall stor brist på trä så de behövde ha mer saker att elda med.

             Och så uppfanns yrket "bajspackare" som alltså skulle pressa ihop bajs i fina fyrkanter som man sedan eldade med. Glamoröst så det räcker och blir över.

             Kommentera


              #14
              Något som man kan ha med är att vissa har en påse med små röda kristaller (typ rött socker om jag kommer ihåg rätt), och när de blandas med varmt vatten blir det blod, som sedan drickes för näringens skull.

              Genom att gräva ner en magsäck fyllt med blod över vintern (eller i tundran, men lättare att gräva om det inte är permafrost), så frystorkar blodet.

              Kommentera


               #15
               Jag funderar på vilken typ av kallt? Är det typ arktisk vinter hela tiden eller finns det en kort, ljus sommar mitt i eländet? Hursomhelst, så tänker jag på mat. Vad äter folk?
               Det finns rätt mycket informationsrika filmer om mat från Sapmi på youtube som kan ge inspiration och kanske användas också till viss del.

               Och precis som Lupus skrev, blod är näringsrikt. Det går inte bara att slakta ett djur och låta det blöda ut på snön. Blodet måste tas om hand för närings skull.

               Nu kanske inte du har tid att läsa en massa men andra böcker som är helt på temat är Trilogin om The ivory carver av Sue Harrison. De utspelar sig långt upp i havsbandet mellan Alaska och Ryssland under istiden. En jättebra skildring av ett jägarsamhälle uppe på isvidderna som lärt sig ta tillvara på allt som naturen för i deras väg, må det vara uppspolade valkadaver eller små snäckskal från smältvattenlaguner.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Henke, 16 February 2020, 13.32
               59 responses
               1.121 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Jocke
               av Jocke
                
               Started by Björn Wärmedal, 17 February 2020, 11.05
               22 responses
               481 visningar
               12 gillar
               Senaste inlägg entomophobiac  
               Started by Kinbel, 12 February 2020, 11.18
               42 responses
               645 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Rymdskeppet  
               Started by Ymir, 18 February 2020, 23.33
               14 responses
               431 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Mekanurg  
               Started by entomophobiac, Igår, 10.05
               10 responses
               163 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg DanielSchenström  
               Started by Henke, 18 February 2020, 13.49
               40 responses
               661 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg DanielSchenström  
               Started by kwarnberg, 23 July 2019, 09.30
               49 responses
               1.565 visningar
               9 gillar
               Senaste inlägg kwarnberg  
               Started by Puckohue, 18 February 2020, 10.02
               9 responses
               188 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg gabrielledebourg  
               Started by Henke, 17 February 2020, 18.53
               45 responses
               863 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Ulfgeir
               av Ulfgeir
                
               Started by Henke, 18 February 2020, 20.16
               3 responses
               99 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Arbetar …
               X