Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Piratkopiering

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Piratkopiering

  Så jag har precis fått reda på att några av grejerna jag skrivit för The Storytellers Vault dykt upp på sidor där man kan ladda ner gratis rollspels pdf:er. Och en av dem har dykt upp på scribd.

  Personligen så spelar det ingen roll för mig eftersom alla de grejerna är grattis eller ”Pay what you want”. Så jag förlorar inte något alls på det. Och att boken som hamnat på Scribd är den med regler för krafter till en viss typ av varulv antyder mest att någon faktiskt använt den boken. Vilket är super kul om jag ska vara ärlig.

  Men rollspels hobbyn är superliten och de flesta av oss säljer liksom inte galet många kopior av våra grejer. Hur påverkas små skapare eller små företag av piratkopieringen?

  #2
  Ingen aning hur små spelskapare påverkas av piratkopierong, men jag kan ge dig något ur ett konsumentperspektiv. Jag personligen och de jag spelar med ”piratkopierar” endast en sorts rollspelsprodukt. En produkt som inte längre säljs, trycks eller ens finns att få tag på begagnad.

  Ok jag ljög, det finns en till sorts rollspel jag piratar eller gör egna PDF versioner av och det är böcker jag redan äger i fysiskt format.

  Utöver det så har jag som regel att köpa allt jag vill ha då det känns väldigt fel att pirata något jag kan köpa.

  Kommentera


   #3
   Kan jag så köper jag. Kan jag inte så undviker jag det. Men det kan ju vara svårt ibland att veta om något är upplagt för gratis nedladdning. Men, jag föredrar böcker, så nedladdat material används inte alls.

   Gör jag något, föredrar jag att lägga upp/ut det gratis.

   Kommentera


    #4
    Det är alltid klurigt att spekulera i hur många pirater som faktiskt hade köpt ett spel om det inte fanns ”gratis”. Min spontana känsla är att många aldrig hade betalat ändå, att somliga faktiskt köper spelet när de väl förälskat sig i det och att bara en bråkdel nöjer sig med digital piratkopia fast de använder spelet flitigt. Jag kanske är naiv.

    Som producent påverkas man ju inte supermycket, i ärlighetens namn. Man har ju ingen utgift kopplad till varje illegal nedladdning, så det är ju bara teoretiska missade intäkter. Och visst, man kanske hade räknat med mer försäljning än man faktiskt får. Men beror det på piraterna eller på att man har gjort en glädjekalkyl? Vem vet.

    På många sätt ser jag hellre att folk kommer i kontakt med spelet än att det samlar damm. Och jag gav mig ju knappast in i branschen för att tjäna pengar.

    Med det sagt, sno helst inte mina spel. Jag och andra har lagt supermycket tid på utvecklingen och jag har betalat för illustrationer – jag får gärna tillbaka något som ger mig utrymme att fortsätta göra spel. Om du ”råkar” komma i kontakt med en piratkopia av ett spel du var osäker på men nyfiken på, som du sedan fattar tycke för – köp det gärna i efterhand.

    Kommentera


     #5
     Ursprungligen skrivet av Minimoni Visa inlägg
     Ok jag ljög, det finns en till sorts rollspel jag piratar eller gör egna PDF versioner av och det är böcker jag redan äger i fysiskt format.
     Du får göra kopior för eget bruk. Förr fick man även dela med sig till vänner av sina kopior. Dock fick man inte sälja kopiorna (men man kunde sälja originalet). Vet inte hur det är nu för tiden, annat än att jag vet att man får göra kopior för eget bruk.

     https://lagen.nu/1960:729#P12

     Angående piratkopiering, så hittade jag både mitt egna Matiné och dessutom något av Arferts verk på någon site där man kan dela pdf:er. Jag sade åt ägaren till siten och de plockade ned pdf:erna. Inget mer med det. Har även hittat mitt Mutiné på piratebay i Mutant-torrenten. Det är dock gratis och jag har länken till siten i pdf:en så där gör det egentligen ingenting.

     Kommentera


      #6
      Personligen ser jag ofta pdfer som previews. Jag har nog aldrig spelat ett spel som jag bara har haft i pdf. Eventuellt skriver jag ut det hemma (men det går ju bara med väldigt enkla böcker). Men i grund och botten ser jag pdfens funktion att vara ett sätt att locka en köpare att köpa den fysiska produkten. Lite som att bläddra i boken i en butik.

      De flesta rollspel jag läser, läser jag i research syfte. Jag har inte spelat ens en bråkdel av de spel jag äger, varken i pdf eller fysiskt - men i princip inga av de spel som jag har hittat piratversioner av är spelade. Många gånger när jag laddar ner något som är piratat är det inte för att ersätta ett fysiskt köp, utan för att kolla upp en specifik lösning eller så. Att vara spelskapare är knapert nog som det är, jag kan tycka att det är helt ok att ladda ner en piratversion av någons spel ifall man ändå inte tänkt spela det eller sprida det vidare... Skulle man köpa varenda spel som man vill researcha så skulle spelskapandet gå fruktansvärt mycket minus.

      I slutändan så köper jag de flesta spel som jag tycker gör bra grejer och har fina lösningar (jag läser aldrig spel för de skönlitterära inslagen). Och även fast jag kanske inte rusar till sfbokhandeln direkt nästa dag så hamnar de iaf på min önskelista!

      Kommentera


       #7
       Året innan jag släppte Evolutionens Barn så kom Eclipse Phase. Studion bakom spelet har berättat att de fick kämpa med sin dåvarande publisher om att få släppa sitt spel som open source – att folk skulle få sprida PDF:erna fritt. De själva menade att det inte skulle minska utan snarare öka försäljningen – med fler som får spelet i sina händer får man också i slutänden mer försäljning eftersom folk vill ha fysiska versioner och vill, när de kan, stödja spelskapare. Jag har för mig att det finns motsvarande data gällande pirater av datorspel, alltså att de också köper fler spel än andra. I allmänhet då; jag vet att det finns folk som i princip aldrig köper saker de kan pirata. Men det är på individnivå, och individnivån är inte så intressant.

       Transhuman Studios släpper fortfarande sina spel fritt, vad jag vet. De tillhandahåller visserligen inte PDF:erna gratis själva, men eftersom de är släppta med en BY-NC-licens så får man köpa PDF:en och sedan sprida den om man vill. Eller modda den och göra egna grejer.       Jag har ju valt att göra liknande, men gå ett steg längre. Alla mina spel finns redan att ladda ner som gratis PDF:er. I tryckkvalitet, om man så vill. Det finns till och med "källpaket", zipfiler med InDesigndokument och fullstora illustrationer. Alltsammans är släppt via Creative Commons BY. I skrivande stund har Kutulu sålt i över 500 ex (har inte exakta siffror tyvärr) och laddats ner c:a 2000 gånger.       Hur påverkas jag som liten producent av piratkopiering? Inte ett dugg.

       Jag har inga som helst planer på att bli Äventyrsspel, jag drömmer inte om att kunna försörja mig på rollspelsmakandet. Vilken mardröm, att vara beroende av vad de som köper mina spel tycker! Att ha deadlines som måste hållas, och som jag inte arbiträrt satt upp själv! Jag ser makandet som en ren förlustaffär. Jag vill att det ska fortsätta vara det; om jag skulle börja gå plus så skulle jag ju behöva börja hantera Skatteverket och starta egen firma och fixa F-skattsedel och sån skit, och det vill jag ju absolut inte. För mig är makandet min hobbykostnad. Andra åker utomlands eller köper och mekar med veteranbilar. Jag köper illustrationer till rollspel.

       Kommentera


        #8
        Den här frågan har debatterats i decennier och ingen har kunnat ge ett övertygande svar. Åt något håll.

        Personligen instämmer jag i citatet "The problem for most artists isn't piracy, it's obscurity." och känner mig lite ledsen över att jag aldrig hittar mina egna alster på någon pirat-sajt.

        Kommentera


         #9
         Tyckte mest det var smickrande när B&B dök upp på den där siten där man kan ladda ner massor av RPG grejer gratis. (Förut hette sidan Remuz RPG archive, nu heter den något jag inte minns). Det är också lite intressant att pdf:en i fråga saknar RPGnow vattenmärke men jag vet inte om den tvättats bort eller om det är ett paket Tre Solar skickat till nån recensent eller någon som handlat på Lulu och hört av sig.

         Kommentera


          #10
          Piratkopiering har funnits i evinnerliga tider.
          Förut var det billiga kopior av märkesprodukter.
          Sedan exploderade med digital kopiering av böcker, filmer och musik

          Men jag tycker att man måste skilja på piratkopiering och piratkopiering.
          Vi har de som säljer kopior och vi har de som delar med sig av kopiorna
          Av vad jag vet finns det inget vinstintresse bland de som piratkopierar rollspel, d.v.s. det är ingen som säljer piratkopierade rollspel.

          Ökar gratis-pdf:er försäljningen?
          Jag vet inte.
          Som jag ser det minskar det risken att man köper grisen i säcken.
          D.v.s. är det en bra produkt ökar det försäljningen, då folk som piratat tycker om vad de ser och bestämmer sig för att köpa.
          Medan en dålig produkt förlorar försäljning då folk som piratat tycker att det är skit och raderar piratkopian.

          Sedan anser jag att tillverkarna inte anpassat sig till den digitala marknaden ännu.
          Jag har laddat ner flera "pay what you want"-produkter för noll kronor för jag vill se vad det är för något.
          Tycker jag att det är skit raderar jag filen. Tycker jag att det är bra använder jag den. Problemet är att inte tusan orkar jag gå tillbaka till sajten och ladda ner filen igen för ge tillverkaren ett par dollarz om jag tycker om produkten.

          Det saknas ett smidigt system för att man först ska kunna läsa produkten gratis och sedan ge skaparen pengar om man tyckte om produkten.
          För mjukvara är detta ganska enkelt, för där brukar det finnas en funktion för detta i själva programmet, men för pdf:er är det lite svårare.

          Jag är ganska förtjust i gratis LITE-produkter av rollspel, d.v.s. man kan ladda ner en nedbantad version av spelet gratis, sedan kan man betala för den kompletta produkten om man tyckte om den.
          Alltför få rollspel använder denna strategi.

          Kommentera


           #11
           Jag har delat utvalda kapitel av PDF-böcker till spelare, så att de kan läsa lite om regler, folkslag och yrken innan vi sätter oss för att skapa karaktärer. Nu är det ju bara ett antagande från min sida, men jag tror inte någon skulle gått och köpt boken för att läsa den informationen.

           Sen äger jag regelboken både i tryck och som PDF, samt fem tillhärnade böcker med monster, äventyr och liknande i tryckt from, så mitt samvete är nog ganska så gott ändå.

           Kommentera


            #12
            Det här är något jag tycker är väldigt intressant, framförallt för att jag själv är mer av en samlare och vill ha böcker i hyllan. Har massor med PDF:er som kommit med beställningar på olika sätt, men har nog aldrig läst en enda en av dem. Bläddra i en bok med fysiska sidor är något speciellt för min egna del.

            Stötte även på en rätt stor skillnad när jag spelade rollspel i USA jämte Sverige. Osäker på om det är representativt vare sig för skillnaden eller för hur det ser ut idag (detta var runt 02-03), men det är ändå något jag minns. Här brukade en person (spelledaren) köpa en bok och dela med sig av den till hela gruppen. I USA hade varje spelare en egen uppsättning böcker. Det kändes helt enkelt som att rollspel fick kosta i USA, medan de svenska spelgrupper jag spelat med varit betydligt snålare. :)

            Kommentera


             #13
             Jag är en sån där person som väldigt gärna vill veta vad jag köper, så uppskatar tillgång på "gratis" PDF:er. Gillar jag ett spel köper jag det, för jag vill ha fysiska böcker av spel (oavsett om jag spelar eller spelleder dem).

             PDF:erna fortsätter dock vara väldigt praktiska för de där gångerna när man sitter och skriver och bara vill kolla upp nån detalj lite snabbt, eller om man vill söka på ett visst ord, eller kanske rent av slänga in en snaggit på ett regelavsnitt eller en tabell i äventyrsanteckningarna. Superbehändigt!

             Dock ska sägas att i alla fall historiskt sett har svenska spelare varit jäkligt bra på att inte fildela svenska rollspel så länge de spelen är aktiva (För MUA gick det bara att hitta en enda piratad bok under spelets levnadstid, och det var Vid regnbågens slut. Sen efter att järnringen lagt ner dröjde det inte länge innan en komplett torrent dök upp).

             Vet inte alls hur det ser ut idag längre, för nu har jag råd att köpa spel bara för att de ser intressanta ut utan att veta att jag kommer få använding för dem. Men nu är ju PDF:er mycket mer lättillängliga redan från speltillverkarna.
             Last edited by Rymdhamster; 16 April 2019, 11.55.

             Kommentera


              #14
              Enda kommentaren jag har är att det vore synd om någon som gärna skulle tänkas betala för God45s äventyr inte gör det för att hen aldrig ser att möjligheten finns. Hen kanske får tag på pdfen på den där gratissajten, och inte ens känner till storyteller’s vault.

              Kommentera


               #15
               Vilka betallösningar/kreatörsbetalstjänster ser ni positivt på. Vad är bra, vilka verkar användas (mest), vilka skulle ni vilja användes mer.

               En virtuell kaffekopp, direktköp, veckostöd et.c.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Knight_Schmidt, 04 February 2020, 19.20
               13 responses
               386 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Lawgiver  
               Started by Björn Wärmedal, 17 February 2020, 11.05
               38 responses
               968 visningar
               13 gillar
               Senaste inlägg Björn Wärmedal  
               Started by entomophobiac, 19 February 2020, 10.05
               12 responses
               326 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg DanielSchenström  
               Started by Fiktionslek, 24 February 2020, 19.02
               6 responses
               237 visningar
               8 gillar
               Senaste inlägg clarence redd  
               Started by Gurgeh, 22 February 2020, 14.45
               30 responses
               825 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Leon
               av Leon
                
               Started by Henke, 23 February 2020, 18.47
               8 responses
               267 visningar
               7 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Started by McKatla, 11 February 2020, 14.53
               27 responses
               887 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Theo
               av Theo
                
               Started by Skymning, 23 February 2020, 00.17
               6 responses
               214 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Skymning  
               Started by VilleK, Igår, 23.23
               1 response
               60 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg dancodan  
               Started by Skarpskytten, 23 February 2020, 14.50
               13 responses
               305 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg 0.113
               av 0.113
                
               Arbetar …
               X