Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Rekommendationer för rollspelsregler

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av God45, Igår, 19.54
3 responses
55 visningar
1 gillar
0.113
av 0.113
 
Skapad av .113, Igår, 21.49
4 responses
41 visningar
1 gillar
0.113
av 0.113
 
Skapad av RasmusL, Igår, 22.59
2 responses
28 visningar
2 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Pendragon, 09 October 2018, 20.39
17 responses
1.574 visningar
6 gillar
ManU77
av ManU77
 
Skapad av zeerox, 08 November 2018, 11.20
2 responses
228 visningar
0 gillar
ManU77
av ManU77
 
Skapad av MattiasLejbrink, Igår, 21.45
0 responses
25 visningar
3 gillar
MattiasLejbrink  
Skapad av Khan, 10 January 2018, 10.51
171 responses
6.875 visningar
14 gillar
Khan
av Khan
 
Skapad av phastari, 14 December 2018, 22.10
7 responses
175 visningar
0 gillar
Quadrante  
Skapad av Nässe, Igår, 09.36
11 responses
193 visningar
0 gillar
Paal
av Paal
 
Skapad av tomodentheauthor, 25 November 2018, 16.27
18 responses
861 visningar
7 gillar
tomodentheauthor  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • #16
  Ursprungligen skrivet av Rickard Visa inlägg
  Passiva verb kan ibland göra det svårt att förstå vem eller vad texten talar om. Jag skulle nog säga att passiv form inte alltid är dålig men att undvika det gör att man slipper missförstånd.

  Du kan läsa mer i den här artikeln:

  https://gupea.ub.gu.se/bitstream/207...77_45227_1.pdf

  Sammanfattningen och inledningen säger det mesta.
  Texten verkar handla om att det är få passiva verb i en lärobok för Svenska som andraspråk. Jag ser inte riktigt vad i den som är relevant. Kan du peka tydligare?

  Jag noterar också att det är en hel del passiva konstruktioner i texten:


  Nedan i figur 2 beskrivs hur de olika aspekterna och metafunktionerna hör samman i språkbruket.

  Figur 2 SFL:s modell över aspekter/skikt och metafunktionerna utritad i Olvegård (2014:28)

  Passiva konstruktioner kan då förstås som att de används inom en specifik lärobokskontext. De realiseras genom att de utnyttjas i lärobokens formella texts och uttrycks där i lexikogrammatiska termer som förverkligas fonologiskt. Passiva konstruktioner kan förstås genom alla dessa olika faktorer och metafunktioner.
  Jag ser inte att något skulle vinnas i tydlighet genom att göra om dessa meningar till aktiva. Passiva former används ju EXAKT då man inte fokuserar på subjektet. Det är ju hela poängen med dem! Att då säga att de inte är bra för att det blir otydligt vem som är subjekt är ju att missa hela grejen, tycker jag.

  Kommentera


  • #17
   Jag skulle säga att jag rekommenderar passiv form när man vill sudda ut författaren ur texten, det vill säga ge intrycket av en helt opersonlig objektivitet. Vilket, som redan nämnts, inte är ett tilltal jag generellt vill ha i en rollspelstext.

   Kommentera


   • #18
    Ursprungligen skrivet av Genesis Visa inlägg
    Ser bra ut! Har tittat lite på den och kommer nog att läsa igenom den ordentligt inför rollspelstexter som jag ska skriva. Rent allmänt kan jag tycka att den inte verkar ha så mycket med just rollspelstexter att göra. Nästan alla rekommendationer gäller väl för text i allmänhet? Jag hade gärna sett mer utveckling av "presentera informationen i den ordning den är tänkt att användas", som jag tycker är det svåraste i att skriva en rollspelstext.

    En annan kritik är att jag är lite allergisk mot rådet "undvik passiva verb", som jag associerar med ett hittepå av en amerikansk stilhandbok helt utan grund. Vad är det för fel på passiva verb? De är fullt naturliga, tydliga och används hela tiden av massor av folk (inklusive kända och beundrade författare) utan problem. Att omformulera texten till aktiva verb gör den ofta styltig och mångordig, tycker jag. I ditt exempel på rätt och fel i den texten tycker jag att den passiva texten låter bättre än den aktiva.

    Men som sagt, i allmänhet en fin sammanfattning av bra praxis som jag ska ha i åtanke nästa gång jag skriver rollspelstexter. Tack!
    Nu är jag ingen expert på grammatik och så men är det inte viss skillnad mellan svenska och engelska I användandet av passiva och aktiva verb?
    Last edited by Caligo; 22 June 2018, 10.19.

    Kommentera


    • #19
     Ursprungligen skrivet av Caligo Visa inlägg

     Nu är jag ingen expert på grammatik och så men är det inte viss skillnad mellan svenska och engelska I användandet av passiva och aktiva verb?
     Visst är det det. Passiva verb formuleras enklare i svenskan, genom att bara lägga till ett 's'. I engelskan måste man använda copulan som hjälpverb. Men jag är övertygad om att den svenska kritiken av passiva verb är en import från Amerikat, där den populariserades av en uppsats av George Orwell som använder mer passiva verb än genomsnittlig prosa, samt en stilhandbok av "Strunk och White" som kategoriskt misslyckas med att indentifiera vad som är ett passivt verb (av professor Geoffery Pullum så vackert kallad "Strunk and White's vile little book of grammatical ignorance").

     Kommentera


     • #20
      Streckläst och absorberat. Toppen!

      Kommentera

      Arbetar …
      X