Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Hjälp mig spåna fram Cyberpunksverige anno 205X!

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, 21 December 2018, 14.51
1 response
184 visningar
2 gillar
P.eLL.e
av P.eLL.e
 
Skapad av Quadrante, 13 January 2019, 20.54
25 responses
383 visningar
1 gillar
da_bohz
av da_bohz
 
Skapad av wilper, 16 January 2019, 17.33
20 responses
498 visningar
11 gillar
zonk
av zonk
 
Skapad av krank, 14 January 2019, 11.52
4 responses
129 visningar
0 gillar
Feuflux
av Feuflux
 
Skapad av Kotaka, 01 January 2019, 22.29
2 responses
143 visningar
1 gillar
Opoopo
av Opoopo
 
Skapad av Svarte Faraonen, Igår, 17.30
0 responses
39 visningar
0 gillar
Svarte Faraonen  
Skapad av Leon, 11 January 2019, 14.33
96 responses
2.861 visningar
2 gillar
afUttermark  
Skapad av Galdermester, 16 January 2019, 16.51
3 responses
139 visningar
0 gillar
AnVili
av AnVili
 
Skapad av Khan, 10 January 2018, 10.51
186 responses
7.497 visningar
14 gillar
Khan
av Khan
 
Skapad av Kotaka, 16 January 2019, 23.46
0 responses
107 visningar
2 gillar
Kotaka
av Kotaka
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Hjälp mig spåna fram Cyberpunksverige anno 205X!

  Det är spikat att jag ska byta av Fantasy!-spelledandet mot en cyberpunkkampanj framöver, och efter många om och men har jag bestämt mig för att testa att använda Cyber M/77 som regelsystem. Dock är jag lite trött på den allt för grådaskiga Judge Dredd-estetiken som genomsyrat våra tidigare cyberpunkäventyr, så jag tänkte helt sonika roa mig med att placera det hela i en inte allt för avlägsen framtid där alla stater ännu inte kollapsat och folk ännu slipper leva hela sina liv inkapslade i ett bostadsblock, utan snarare något som mer påminner om världen i Deus Ex eller Ghost in the Shell. Eller ja, mer Transmetropolitan, mindre Mutant 2089. Ni fattar.

  För att göra det hela ännu lite roligare ämnar jag slänga in rollpersonerna i Cyberpunksverige, som givetvis kommer att vara spacklat med nordic noir och folkhemskänsla. Lite för att jag hörde den där grejen om att världen i Kranks Rotsystem inte kändes tillräckligt mycket som Sverige, samt att man aldrig kan få nog av skämt om Ikeaprodukter. Det är här jag vill ha hjälp av er!

  Vilka företagskonglomerat dominerar den svenska marknaden? Vilken spexig översättning av The Sprawl skulle Aftonbladet lansera för att beskriva de utbredda stadslandskapen? Vad heter det nya, häftiga sociala mediet som fullkomligt svämmar över av halvt avdankade komiker som nu kandiderar till riksdagen? Vilken låt vann melodifestivalen senast, och varför var det fel låt?

  I grova drag har jag dessvärre inte mycket mer än följande att komma med i nuläget;
  Städer som Stockholm och Uppsala har givetvis fortsatt att breda ut sig för att så småningom växa ihop till en enhetlig massa av miljonprogram, kontorslandskap och nöjesdistrikt, och den lilla landsbygd som ännu finns kvar mellan Gävle och Uppsala sjunger på sista versen. Norrland domineras nu av UmeVaasa, den binationella multistad som vuxit fram ända sedan Umeå och Vaasa förbands via Pohjanlahtispången, den enorma bro på vilken man byggt en veritabel ‘stad mellan städerna’, populärt bara kallad Spången. Den representativa demokratin lever ännu kvar, men domineras nästan helt av populism och lobbyism. Även monarkin håller sig fast, men i takt med ett allt svalare intresse har kungahusets liv i det närmaste förvandlats till en dygnet runt-dokusåpa, med allt vad det innebär av tittaromröstningar regisserade intriger.
  Polismaktens allt större utmaningar har lett till att man mer och mer förlitar sig på att leja ut uppgifter till privata aktörer av varierande kvalitet. Den statliga polisen ägnar sig nu i princip enbart åt att utreda grövre brottslighet, emedan ordningen på gator och torg upprätthålls av bolag som Kooperativa Förbundets kedja Coop Ordning & Reda, eller Bonnier-Bofors-ägda Trygghet AB. Många väljer att samtidigt skydda sina hem med den automatiska säkerhetsdrönaren Vaksam, förutsatt att man lyckas bygga ihop den.

  Det här väcker ju så klart flera frågor som behöver besvaras. Har Malmö och Köpenhamn gått i samma riktning som Umeå och Vaasa, eller har det tvärtom byggts en mur på bron, då världslägets paranoia fortsätter att eskalera? Fick danskarna betala för den? Vilken eller vilka terrororganisationer och skurkstater är det som hotar den västerländska livsstilen i år? På tal om terror, vad heter rebellgrupperingen som på riktigt försöker kapa Norrland från Sverige, en gång för alla? Och viktigast av allt, vad heter sekten som bildats kring ikonen Leif G.W. Persson?

  Kort sagt; vrid satirreglaget till 11, och spotta ur er roliga företag, koncept, slumptabeller, eller vad skit som helst som jag kan stjäl-jag menar låna till en kampanjmiljö i Cyberpunksverige!


  Last edited by Doktor Laser; 12 March 2018, 13.18.

 • #2
  Just vad det gäller Sverige vs. resten av norddn/europa borde du läsa ”Tandooriälgen”.
  Där finns roliga och galna ideer om hur Sverige i framtiden kan se ut och hur klimatförändringar orsakat detta.
  Jag skulle kunna tänka mig att byta ut det Indiska i boken mot Kinesiska/Asiatiskt istället.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tandooriälgen

  Kommentera


  • #3
   Öresundsregionen har ju såklart lämnat både sverige och danmark för att vara en egen stat. Som Californien alltid gör i all annan cyberpunk.

   Kommentera


   • #4
    Efter som Stockhom, Åland och Helsingfors förbinds av hyperloopen har finska blivit en mycket tydlig influens i ungdomarnas slang i Stockholmsområdet, Helsingfors som alltid haft en finlandsvensk kulturelit har blivit som ett enda stort SoFo och på Åland bor det nu bara rika människor i extremt lyxiga skrytbyggen.

    Kommentera


    • #5
     Gängvåldet i Göteborg har bara ökat och staden styrs nu av The Warrios-liknande gäng. I princip alla människor har anknytning och lojalitet till något gäng, oavsett vad de arbetar med eller vilket sammhällskit de tillhör. Det finns hundratlas gäng, alla med sin egen fantasifulla uniform.

     Kommentera


     • #6
      Bra skit!
      Den finska influensen är ju fantastisk! Har vi månne någon finskspråkig på forat som kan bidra med en lista riktigt feta, finska slanguttryck som alla som tror att de är något slänger sig med?

      Kommentera


      • #7
       Äkta människor tycker jag en bra början med inspiration. Hubotar finns säkert i billiga "bygg dem själv"-versioner från IKEA. De har säkert liknande problem som man haft med DVD-spelare och Netflix, dvs de regionsbundna. Så du du måste chippa om hubotarna om du vill ha en amerikans modell. Och självfallet kommer svenska hubotar bara med nordiska undertexter, erm... jag menar språkinställningar.

       Undrar vilka problem som kan tänkas uppstå med no brand-reservdelar och tillsatser. En hubbot som vägrar erkänna att den har en vänsterarm, eftersom tillverkarens licens inte kunde verifieras.

       Sen med tillgång på 3D-skrivare lär det finnas en hel uppsjö med märkliga moduler man kan skriva ut till sin hubbot. Nån kommer ju säkert knåpa ihop en velociraptor-mod till en standard-hubbotmodell.

       Jag undrar hur kändisar skulle reagera på om folk 3D-printar hubbot-skal med deras utseende och sätter på omchippade sexrobbotar. Men eftersom det är sverige är ju sex inte ens det enda användningsområdet. Vad sägs om bingokväll med Leif Loket Hubbot på ålderdomshemmet? Retrodisco med hubbot-ABBA? Heta stolen med Hassa-Hubbot Aro?

       Antipiratbyrån lär ha en hel jäkla massa nya problem att försöka ta hand om =)

       Det är klart, med Augemented Reality behöver man ju inte printa några skal. Har man bara en generisk modell kan man ju lägga på vilket filter man vill i AR-linserna man har på sig.

       Kommentera


       • #8
        Botniabanan har naturligtvis blivit ett höghastighetståg, vilket lett till ytterligare urbanisering mot kuststäderna. Vi gör inte längre skillnad på Hudiksvall, Härnösand, Övik, Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Haparanda. Hela kusten norr om Gävle är bara "Botnia"; i princip världen mest avlånga stad. Bitvis är det nätt och jämnt att stadsdelarna växt ihop, men de har gjort det. Från tåget syns bebyggelse oupphörligt längs resan, som inte tar mer än 3h med expressturerna hela vägen. Tillräckligt kort tid för att kunna bo i Haparanda och dagspendla till Umeå, exempelvis. Och med Vaasa så när över spången räknar många hela Bottenviken som en stadsregion, mer eller mindre.

        Kommentera


        • #9
         Antipiratbyrån ja! De har så klart expanderat till att nästan bli en stat i staten, med både egna utredningsenheter och insatstrupper som sätter hårt mot hårt i kampen mot varumärkesintrång och piratkopiering. Man har ännu inte lyckats få mandat att hålla egna rättegångar, men deras politiska lobbyister arbetar hårt mot det målet.

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen skrivet av Doktor Laser Visa inlägg
          Antipiratbyrån ja! De har så klart expanderat till att nästan bli en stat i staten, med både egna utredningsenheter och insatstrupper som sätter hårt mot hårt i kampen mot varumärkesintrång och piratkopiering. Man har ännu inte lyckats få mandat att hålla egna rättegångar, men deras politiska lobbyister arbetar hårt mot det målet.
          Ge dem mer makt i stället, som en hemlig polis som börjat se hela hackerkulturen och frihetstänkandet som fienden, de stormar ett lan, skjuter alla och säger till pressen att det såldes piratade simstims och att ”situationen eskalerade”

          Kommentera


          • #11
           Pengar heter kova (som redan finns inlånat från finskan i "storkovan").
           Kundi och gimma (pojke/flicka)
           Bailu - Fest
           Kaara - Bil, men får väl gälla framtidens olika fordon även om de är svävare.
           Mutsi - Mamma, men i framtiden en kvinnlig boss. Nedlåtande.

           Tycker även det ska in lite ryska låneord:

           Cheveck - vem som helst. Snubben på gatan.
           Tjernobyl - Kafastrof, något som går åt helvete.
           Alkonaut - Narkoman
           Babnik - Kvinnokarl
           Oblom - Att misslyckas


           Kommentera


           • #12
            Alkonaut är ju riktigt fett ord. Finska systembolaget heter ju Alko också, så allehanda dealers osv kan ju också bara kallas Alko.

            Kommentera


            • #13
             Vill även tillägga att punkki på finska betyder kvalster.

             Säger ju en del om var på den sociala stegen en cyberpunkki befinner sig...

             Kommentera


             • #14
              Ja, ryssarna får vi ju inte glömma! Ett allt hårdare och mer repressivt samhällsklimat i Ryssland har ju lett till att en ansenlig mängd politiska flyktingar bosatt sig i framför allt Botnia. Som brukligt uppstår så klart krockar mellan etniska grupperingar; eller rättare sagt självidentifierade etniska grupperingar, då den ryskättade delen av befolkningen egentligen är tämligen liten, men andelen ungdomar med smak för rysk populärkultur desto större. Vilda gatustrider utkämpas mellan de finlandsromantiska Hakkapeliterna (som består av allt från ingrodda urskandinaver till asiater och afrikaner) mot de russofila Moskoviterna (som är ungefär lika blandade de också...). Självklart åker alla på Akira-liknande motorcyklar och scooters, och en gång om året möts stora mängder Hakkapeliter och Moskoviter vid Höga Kusten-bron för att göra upp under våldsamma former.

              *Edit* - Givetvis är ju gatuslangen för att referera till de båda subkulturerna 'Hakkas' respektive 'Moskos'.
              "Perkele, vilken fet bailu! Blev riktigt köttigt taistella när alla jävla moskos dök upp!"
              Last edited by Doktor Laser; 12 March 2018, 15.30.

              Kommentera


              • #15
               Fucking älskar den här tråden!

               Finland som radioaktiv, fysiken funkar bara när den själv vill zonen i öster!

               Kommentera

               Arbetar …
               X