Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

[Gustav måste dö] Oortodoxa regler

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av wilper, 17 March 2019, 07.10
12 responses
372 visningar
4 gillar
Nässe
av Nässe
 
Skapad av Sjunde inseglet, Idag, 09.08
0 responses
17 visningar
1 gillar
Sjunde inseglet  
Skapad av crilloan, 23 February 2019, 09.04
44 responses
1.464 visningar
2 gillar
Dubbelyxa  
Skapad av krank, Igår, 23.41
0 responses
21 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av krank, 11 March 2019, 11.44
5 responses
210 visningar
0 gillar
Daniel
av Daniel
 
Skapad av Henke, 24 January 2019, 18.12
56 responses
1.563 visningar
2 gillar
Paal
av Paal
 
Skapad av Galdermester, Igår, 18.09
2 responses
68 visningar
0 gillar
Staffan
av Staffan
 
Skapad av Ulmatron, 10 November 2018, 15.57
1 response
85 visningar
0 gillar
AlexisL
av AlexisL
 
Skapad av Galdermester, 12 March 2019, 01.27
7 responses
301 visningar
1 gillar
Galdermester  
Skapad av Den Gamle, 13 March 2019, 10.49
53 responses
2.757 visningar
4 gillar
Galdermester  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • [Gustav måste dö] Oortodoxa regler

  Det börjar dra ihop sig till GothCon och första gången för min egna del att arrangera ett scenario. Scenariot heter Gustav måste dö och utspelar sig i Sverige i slutet av 1700-talet. Eftersom det hela är något av ett experiment så hade det varit fantastiskt kul med feedback från folk som faktiskt spelat och framförallt spellett lite mer på konvent än vad jag själv gjort senaste 5-10 åren.

  Scenariot ifråga började som en idé med grunden i Dallas: The Television Role-Playing Game. Ett rollspel som är helt fokuserat på sociala intriger och som på många sätt är mer "speligt" än rollspel i allmänhet brukar vara. Där finns en tydlig fasstruktur och regler som på många sätt liknar Diplomacy mer än andra rollspel.

  Men Gustav skiljer sig lite genom att rollerna en gestaltar inte ens behöver träffas under scenariots gång, utan representerar helt olika fraktioner i intrigerna kring kung Gustav III.

  Följande är scenariots regler i sin helhet ("du" är SL i texten):

  Kontroll
  Rollpersoner kan kontrollera saker i spelet. Saker som kan kontrolleras representeras av kort som du kommer lägga fram under scenariots gång. Korten representerar personer, organisationer, och narrativa krokar.
  Att kontrollera ett kort innebär att lägga det tydligt framför sig. Detta betyder att det är under en rollpersons inflytande. Kort som ingen kontrollerar läggs i mitten av spelbordet, där alla kan se och påverka dem.

  Hemliga kort
  Ibland kommer scenariot be SL lägga kort dolda. Detta innebär att de läggs med framsidan mot bordet så ingen kan se vad det är. En spelare som blir tilldelad ett sådant kort får titta på det, men ingen annan spelare får göra det.

  Vinst
  Olikt de flesta rollspel så kan spelare faktiskt vinna. Men en spelares vinst betyder inte att andra spelare förlorar, utan flera spelare kan vinna samtidigt. Det är även möjligt att ingen vinner alls.
  Vinst handlar om att kontrollera eller inte kontrollera specifika kort under femte och sista akten och exakt vilka kort det rör sig om är unikt för varje rollperson. Det beskrivs i den hemliga delen av varje rollpersons ark.

  Spelets faser
  Scenariot spelas i fem akter. Varje akt är i sin tur indelad i tre identiska faser: regifasen, diskussionsfasen, och konfliktfasen.
  Första fasen i varje akt är regifasen. SL berättar läget och lägger fram kort. Vissa kort läggs i mitten av bordet, andra delas ut till spelare.
  Andra fasen i varje akt är diskussionsfasen. Alla spelare tillåts spela sina roller fritt. Det är helt OK att gå ut ur rummet och konferera privat med SL eller andra spelare. Kontrollerade kort och även inflytandepoäng kan bytas fritt i den här fasen, men inga försök att påverka kan göras och ingen får interagera med kort som ligger i mitten av bordet.
  Tredje och sista fasen i varje akt är konfliktfasen. Varje spelare får tre chanser att försöka Påverka eller Försvara. Varje chans måste ske med en ny karaktär. När konfliktfasen är slut byter kort kontroll och sedan tar nästa akt vid.

  Egenskaper
  Rollpersoner och andra karaktärer i spelet har fyra egenskaper som vardera representeras av två värden. Egenskaperna är Övertala, Muta, Hota, och Utreda.
  Det första värdet av de två värdena är hur effektiv en karaktär är när den försöker påverka med egenskapen.
  Det andra värdet är hur bra den är på att motstå när någon annan försöker påverka.

  Påverka
  När någon försöker påverka någon annan med hjälp av en av de fyra egenskaperna, ta Påverka minus Motstå.
  Om skillnaden är lägre än 2 misslyckas påverkandet automatiskt.
  Om skillnaden är 12 eller mer lyckas påverkandet automatiskt.
  Om skillnaden är mellan 2 och 11, slå 2T6: påverkandet lyckas om resultatet är lika med eller lägre än skillnaden.

  Inflytande
  Alla rollpersoner har ett värde i inflytande. En poängpöl som går att spendera för att öka ett värde i att påverka eller motstå valfri egenskap med lika mycket som antalet poäng som spenderas. Potten fylls på inför varje akt.
  Inflytande kan användas när som helst, även efter tärningarna träffat bordet. Det kan också göras för att öka andras värden i Påverka eller Motstå, om du känner att utvecklingen runt bordet riskerar att påverka dig negativt.

  Försvara
  Du kan välja att Försvara när någon annan försöker påverka och tillåts då använda ett annat värde i Motstå än vem det nu är som är målet för det ursprungliga försöket. Om någon exempelvis försöker Hota ett kort du kontrollerar kan du använda din egna rollpersons värde i att motstå Hota för att försvara den som påverkas.

  Övertala
  Du övertalar någon genom att få denne att se saker på ditt sätt medelst övertygande eller karismatisk argumentation.
  Lyckas du övertala kan du:
  Tvinga ditt mål (eller SL) att delge information.
  Tvinga en påverkad rollperson att tappa kontroll över ett kort.
  Ta kontroll över målet, om det är ett kort.

  Muta
  Du mutar någon genom att erbjuda det personen önskar i utbyte mot vad du önskar. Du kan erbjuda pengar, makt, eller vadhelst du har att komma med.
  Lyckas du muta kan du:
  Tvinga ditt mål (eller SL) att delge information.
  Tvinga en påverkad rollperson att tappa kontroll över ett kort.
  Ta kontroll över målet, om det är ett kort.

  Hota
  Du hotar någon genom att insinuera eller utagera hot mot person, mot heder eller ära, mot familj, närstående, eller egendom.
  Lyckas du hota kan du:
  Tvinga ditt mål (eller SL) att delge information.
  Tvinga en påverkad rollperson att tappa kontroll över ett kort.
  Använda den hotade för att genast Påverka ett nytt mål. Detta räknas då som en av dina tre interaktioner, men tillåter dig i praktiken att agera som om personen själv agerat.

  Utreda
  Du utreder någon genom att studera en kombination av fakta, vittnesmål och indicier kring personen och dess umgängeskrets.
  Lyckas du utreda kan du:
  Tvinga ditt mål (eller SL) att delge information.
  Titta på ett nedvänt kort som målet (eller SL) kontrollerar. Lägg sedan tillbaka det som det var.

 • #2
  Coolt med lite annorlunda scenarion! Jag tycker att reglerna är oklara, om jag skulle spelleda det här och inte fick någon annan information om reglerna så hade jag behövt gissa en hel del.

  Här är några punkter som är oklara:

  "Påverka" är alltså ett samlingsnamn på de fyra sätten att påverka? (Tror jag förstod det i slutet men fattade inte när jag läste den delen) Känns som att det kanske kan lösas rent layoutmässigt.

  "När konfliktfasen är slut byter kort kontroll och sedan tar nästa akt vid."
  Om inga kort byter kontroll innan konfliktfasen är slut så undrar jag vad som händer om flera personer påverkar samma kort. Om Janne först övertalar mig att ge bort kontrollen över Dalmasarna, och Lisa på sin tur mutar mig att ge bort kontrollen över Dalmasarna, vem får dalmasarna när akten är slut?


  "Tvinga en påverkad rollperson att tappa kontroll över ett kort."
  Är det ett specifikt kort eller väljer spelaren att tappa kontrollen över vilket kort som helst?

  "Ta kontroll över målet, om det är ett kort."
  Vad finns det för andra mål som inte är kort?

  "Du mutar någon genom att erbjuda det personen önskar i utbyte mot vad du önskar. Du kan erbjuda pengar, makt, eller vadhelst du har att komma med."
  Men det här är fortfarande bara ett påverkansslag? Varför skulle jag i så fall erbjuda något annat än nåt rent symboliskt? För om jag verkligen hade mutat så hade väl korten redan bytt ägare i diskussionsfasen.


  "Använda den hotade för att genast Påverka ett nytt mål. Detta räknas då som en av dina tre interaktioner, men tillåter dig i praktiken att agera som om personen själv agerat." Men det här verkar ju jättedåligt? Varför skulle jag vilja hota någon annan så att den till exempel får kontroll över en tredje persons kort om det dessutom kostar mig en extra handling?

  Kommentera


  • #3
   "Påverka" är alltså ett samlingsnamn på de fyra sätten att påverka? (Tror jag förstod det i slutet men fattade inte när jag läste den delen) Känns som att det kanske kan lösas rent layoutmässigt.

   Ja! Jag tror det blir tydligare när man har själva egenskapstabellen från rollpersonerna framför sig, men det är nog en bra idé att illustrera det vid reglerna också.


   "När konfliktfasen är slut byter kort kontroll och sedan tar nästa akt vid."
   Om inga kort byter kontroll innan konfliktfasen är slut så undrar jag vad som händer om flera personer påverkar samma kort.


   Jag håller med... Tror det är bättre att ändra den formuleringen till att kontrollskifte sker på en gång.

   "Tvinga en påverkad rollperson att tappa kontroll över ett kort."
   Är det ett specifikt kort eller väljer spelaren att tappa kontrollen över vilket kort som helst?


   Det är den som påverkar som bestämmer.

   "Ta kontroll över målet, om det är ett kort."
   Vad finns det för andra mål som inte är kort?


   Du kan även påverka andra rollpersoner, som ju representeras av spelare. Det är egentligen det enda undantaget. Spelare kan du aldrig kontrollera, men genom att påverka dem kan du sno deras kort, titta på dolda kort de har framför sig, etc.

   "Du mutar någon genom att erbjuda det personen önskar i utbyte mot vad du önskar. Du kan erbjuda pengar, makt, eller vadhelst du har att komma med."
   Men det här är fortfarande bara ett påverkansslag? Varför skulle jag i så fall erbjuda något annat än nåt rent symboliskt? För om jag verkligen hade mutat så hade väl korten redan bytt ägare i diskussionsfasen.


   Sant. Egentligen är det bara en förklaring av vad egenskapen "Muta" innebär, men jag håller med om din tolkning. Kan nog skrivas på ett tydligare sätt för att undvika känslan av redundans.

   "Använda den hotade för att genast Påverka ett nytt mål. Detta räknas då som en av dina tre interaktioner, men tillåter dig i praktiken att agera som om personen själv agerat." Men det här verkar ju jättedåligt? Varför skulle jag vilja hota någon annan så att den till exempel får kontroll över en tredje persons kort om det dessutom kostar mig en extra handling?

   Det finns rent tematiska anledningar. Kort som är heta potatisar, exempelvis, eller helt enkelt faktumet att en annan karaktär har högre värden i egenskaper som du har låga värden i och vill utnyttja.

   Men just denna effekten är något jag både funderat på att ta bort och funderat på att utöka. Exempelvis känns det rätt rimligt att samma effekt skulle kunna ske om du lyckas med ditt Muta.

   Stort tack för feedback!

   Kommentera

   Arbetar …
   X