Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Mekanik utan godtycke

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, 16 July 2018, 10.45
22 responses
397 visningar
0 gillar
Jocke
av Jocke
 
Skapad av Rektifier, Igår, 20.14
2 responses
55 visningar
0 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Rektifier, Igår, 20.04
2 responses
20 visningar
4 gillar
zonk
av zonk
 
Skapad av Ape of Wrath, Igår, 20.59
0 responses
25 visningar
1 gillar
Ape of Wrath  
Skapad av Moondoz, 20 July 2018, 13.19
10 responses
135 visningar
4 gillar
Moondoz
av Moondoz
 
Skapad av RedMoon, 06 April 2018, 15.24
33 responses
645 visningar
3 gillar
RedMoon
av RedMoon
 
Skapad av Max Raven, 19 June 2018, 14.57
5 responses
100 visningar
0 gillar
gustaf s  
Skapad av Henke, 16 July 2018, 20.34
48 responses
2.407 visningar
3 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av RasmusL, 20 July 2018, 20.17
6 responses
217 visningar
3 gillar
gustaf s  
Skapad av Pilzeman, 20 July 2018, 12.17
3 responses
148 visningar
1 gillar
Lemur
av Lemur
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • #46
  Ursprungligen skrivet av Gurgeh Visa inlägg
  Det var uppenbarligen fel att använda spelledarens möjlighet till att fuska som ansats för att beskriva mina tankegångar.
  Jo, det satte i alla fall mina tankar på helt fel spår. Nu är det klarare vad du är ute efter och kan ju kallt konstatera att DnD5 faller helt plat på grund av punkt 3. I varje fall om man lägger till tidigare krav på att inte behöva modifiera något.

  Verktygen finns där, så att säga. Eftersom det finns regler för att sätta ihop balancerade encounters, så kan du ju lätt använda samma regler för att sätta ihop obalanserade encounters - lättare eller svårare. Men du skulle behöva förbereda en jäkla massa.

  Först en ramhandling (Exempelvis det där om häxmästaren i tornet), och sen en massa generiska encounters för i princip varje levelnivå (och möjligen baserat på antal rollpersoner, om detta kan komma att variera) på detta tema. Det är också möjligt att man skulle behöva ta in lite tabeller från äldre versioner av DnD. Jag vet att det finns skattetabeller i DnD5, men jag vet inte om de är viktade mot svårighetsgraden.

  Punkt sex uppfylls inte heller av spelet i grunden, utan även detta måste vävas in i ramhandlingen.

  (Jag spånar lite löst här, för tankegången du presenterar i dessa punkter är ganska tilltalande. Det du beskriver är ju i praktiken en heltäckande kampanjgenerator, och det vore ju inte helt fel att ha).

  Kommentera


  • #47
   Ursprungligen skrivet av Fiktionslek Visa inlägg

   Castle Ravenloft-spelet ligger nog väldigt nära det du vill ha.

   Hälsar

   Christian
   Tack, det ska jag ta och titta på.

   Kommentera


   • #48
    Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg
    Vad är skillnaden mellan lätta och svåra utmaningar?
    Ja, jag förstår att svårighetsgraden ökar och man måste slå högre på tärningarna (om tärningar är involverade och det är bra att slå högt) och man får större belöning (som att det blir lättare att klara av slutbossen i ett senare äventyr).
    Vad jag specifikt är ute efter är vad som händer om man misslyckas?
    För jag är ganska säker på att din och min syn på "misslyckanden" i rollspel inte riktigt överensstämmer.
    De uppenbara skillnaderna är fler separata utmaningar på vägen, och svårare sådana. Till exempel, smyga, klättra, övertala, ta sig förbi fällor, slåss mot fiender, etc.

    Vid ett misslyckande får man inte det man vill uppnå. Inga skatter, ingen försvagad häxmästare, ingen ökad hjältestatus etc. Det beror på exakt hur reglerna skulle se ut. Och det skulle väl även avgöra om man lyckas eller misslyckas, eller halvlyckas, om det är en möjlighet.

    Kommentera


    • #49
     Ursprungligen skrivet av Rymdhamster Visa inlägg
     (Jag spånar lite löst här, för tankegången du presenterar i dessa punkter är ganska tilltalande. Det du beskriver är ju i praktiken en heltäckande kampanjgenerator, och det vore ju inte helt fel att ha).
     Precis vad jag skulle vilja ha. Det är naturligtvis svårt att göra det bra, men det borde vara teoretiskt möjligt.

     Kommentera


     • #50
      Jag blev också lite förvirrad nu när jag läste igenom hela tråden mer noggrant. Det verkar som att en del av den problematik du beskriver täcks in av det faktum att spelledaren själv kan kasta svårighetsgrader och modifikationer hejvilt. Något jag själv är avogt inställd till.

      Det finns ju dessutom olika grader av godtycklighet. I Don't rest your head så måste spelledaren alltid sätta en svårighetsgrad för alla tärningsslag (eftersom alla slag där är en pool mot en annan). Hur svårt spelet är beror där till 100% på SL (och det finns inga riktlinjer i stil med en standard thug är svårighetsgrad 4). Men sen finns det ju system med en inneboende svårighetsgrad vilken innebär att SL aldrig behöver sätta svårighetsgraden utan att man alltid utgår från sina stats ex-vis - då blir det dock som du säger för samberättande-spelen att en muskelknutte blir lika svår att klå upp som en pensionär.

      Jag har funderat mycket kring detta, men det är ju inte helt klart om det verkligen är detta du åsyftar. Det känns ändå som att Fornsaga har en del av de kvaliteter som du söker men det du beskriver i dina exempel verkar vara på en mer abstrakt detaljnivå än den jag utgått från i Fornsaga.

      Kommentera


      • #51
       Jag tror faktiskt att det största problemet med ett system av den här typen är vetskapen att det är en modell inte en människa eller ett befintligt äventyr som genererar scenariot. Det kräver en viss typ av tolerans för att acceptera att ett verktyg eller system genererar scenarioelement. Det är för de flesta ok att det genererar ut händelser som antagonisten gör, men generationen av scenarioelement verkar oväntat många vända sig emot. Om jag skulle spekulera så tror jag trad-spelare känner att det inte finns något äventyr att upptäcka medan frispelare känner sig för instängda och att historien inte handlar om dem eller något. :)
       Last edited by Ram; 13 December 2017, 15.22.

       Kommentera


       • #52
        Man har ju sett slumpgenererade grottor ge jäkligt kul historier i OSR dock (se t.ex. fellowship of the bling), med additioner som egentligen har mkt lite med spelmekaniken i sig att göra. Så omöjligt känns det ju absolut inte.

        Kommentera


        • #53
         Jag tror att det kan vara bra om man gör spelarna delaktiga i mekaniken, typ att de är de som slår på slumptabeller eller drar kort eller hur man nu löser det. Att man så att säga går "all in" för att ge det en brädspelsaktig känsla, istället för att försöka dölja den genom att låta spelledaren göra allt bakom skärmen.

         Kommentera


         • #54
          Eftersom vi vet att gudarna kastar tärning borde det vara enkelt att acceptera?

          Eller snarare tvärtom: i världar där spelledaren kastar tärning är det gudarna som kastar dem.

          Kommentera


          • #55
           Jag tycker det är superintressant men har bara lösa tankar.

           Vad är alternativen?
           1. SL har skapat äventyret/förutsättningarna i förväg
           2. Någon annan (än SL) har skapat äventyret/förutsättningarna
           3. Världsskaparregler + slumpen används för att skapa äventyret/förutsättningarna
           4. Spelledaren skapar äventyret löpande, men måste hantera konsekvenserna
           Faktorer:
           • Vem skapar förutsättningarna? (SL, spelarna, någon annan, slumpen)
           • Spelledaren får/kan inte ändra förutsättningarna under spelet (de är så skadade att jag bara låter fyra orcher vakta borgen)
           • Spelledaren förbinder sig till de långsiktiga konsekvenserna (om ett vanligt dvärglås en gång har bestämts ha svårighetsgrad 19, så kan de inte omotiverat ha svårighetsgrad 4 när gruppen råkade tappa dyrkarna)
           Jag tänker att det viktiga för att undvika spelledarens godtycke framför allt är att spelledaren inte får ändra förutsättningarna beroende på spelarnas val. En sådan ändring skulle både kunna vara medveten eller omedveten, och både negativ eller positiv för rollpersonerna.

           Jag håller inte med om att DnD5 är ett bra alternativ. Inte för att det motverkar eller ger hinder för att spela på ett sådant sätt, utan för att det helt enkelt inte beskriver det. Jag skulle nog säga att det hänger ihop med kulturen kring spelbordet. Om man har mer eller mindre oskrivna regler som säger att spelledaren ska göra på ett visst sätt och undvika att agera på ett annat så kan man absolut spela DnD5 på det viset, men jag var lite besviken över att det inte bättre tvingade mig att spela på det sättet. (Reglerna säger t.ex. inte att man måste följa officiella äventyr som de är skrivna, att man måste slå öppna slag, att man inte får anpassa motståndet när det går dåligt för spelarna.)

           De som jag uppfattar promotar den stilen här på forumet har (gissningsvis) läst en massa annat, spelat massor av spel med massor av spelledare och testat och odlat en kultur av en sådan spelstil. De ser en självklarhet i att DnD5 fungerar så, men jag (som inte har stor vana att spela på det viset) har svårt att veta hur jag ska använda DnD5 reglerna för att undvika spelledarens godtycke. Det finns en massa tips och sånt här på forumet, men väldigt osorterat. Skulle du göra ett spel som bättre tog tillvara på de där oskrivna reglerna och helt enkelt tvingade spelledaren att spela på ett sådant vis (för att inte bryta mot uttryckliga regler), så skulle jag vara jätteintresserad. Jag upplever inte att jag har sett ett sådant spel än.

           Kommentera

           Arbetar …
           X