Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

En stad växer fram.

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av ceruleanfive, 23 September 2018, 20.24
8 responses
169 visningar
3 gillar
Jarl
av Jarl
 
Skapad av jensofsweden, 06 July 2018, 14.42
6 responses
276 visningar
0 gillar
avatarex  
Skapad av God45, 17 September 2018, 19.02
14 responses
531 visningar
6 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Bifur, Idag, 10.24
3 responses
34 visningar
1 gillar
Bifur
av Bifur
 
Skapad av Minimoni, Igår, 15.17
25 responses
338 visningar
0 gillar
Minimoni  
Skapad av Henke, 22 September 2018, 15.51
60 responses
1.793 visningar
4 gillar
Jarl
av Jarl
 
Skapad av daemoned, Idag, 09.59
0 responses
14 visningar
0 gillar
daemoned  
Skapad av Yog, Igår, 20.48
4 responses
127 visningar
0 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av shotgun_ramadan, Idag, 01.30
0 responses
42 visningar
1 gillar
shotgun_ramadan  
Skapad av Swedish Chef, 17 September 2018, 22.47
10 responses
193 visningar
0 gillar
Ulfgeir
av Ulfgeir
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • En stad växer fram.

  Låt oss skapa en stad!

  Så jag och några vänner har under de senaste tio åren knåpat på en Fantasyvärld med tillhörande kulturer. Jag har nu kommit till den punkten då jag skulle behöva en utförligare definition av världens handelscentrum.

  Istället för att försöka skapa staden med ett "Uppifrån ned perspektiv" där man får en bred men förhållandevis ytlig produkt så skulle jag vilja prova på en variant där staden får växa fram naturligt från en liten fiskeby ända fram till ett mångkulturellt metropolis.

  Målet är att få en så trovärd slutprodukt som möjligt där intressanta intriger kan ta plats.

  Detta kommer troligen ta sin tid och jag tar gärna emot synpunkter längs resans gång.

  PS:Jag kommer att lägga upp varje inlägg på nedanstående blogg först,
  men även posta dem här på forumet.

 • #2
  Så till att börja med kan vi ju gå igenom de få saker som redan är satta.
  • Staden kommer heta Silvanger (en sammanslagning av Silver och Angr som fornnordiskt betyder vik) Så med andra ord Silverviken.
  • Staden är belägen nära kusten på kontinentens sydligaste spets med ett klimat påminnande om södra Frankrike.
  • Kulturen som på kontinenten i övrigt kommer vara starkt influerad av ett Feodalistiskt riddarsamhälle, men på grund av internationell handel kommer många andra kulturer ha starkt inflytande på hur denna stad utvecklats.
  I nästa inlägg tänkte jag ge mig in i lite mera detalj kring geografin kring Silvanger.

  Kommentera


  • #3
   Då var det dags för lite geografisk översyn. Jag tänkte att det kunde vara klokt att ta fram regionen där staden ska få växa innan jag börjar med arkitektur och historia.
   Jag har tagit tre kuststäders läge och omgivning som inspiration när jag ritade upp denna karta.
   • Hakodate i norra Japan vars stadscentrum ligger gränsle över en landbrygga.
   • Stockholm, vars rika skärgård med många småöar skapar ett intressant kaos.
   • New York med sitt skyddade inlopp för en säkrare hamn från både naturliga och mänskliga hot.
   Den röda punkten är tänkt som den ursprungliga bosättningen. Där en flod med sötvatten mynnar ut i viken som ger tillgång till sydhavet och en mindre klippa ger ett naturligt skydd i flera väderstreck.
   Kommentera


   • #4
    Här har vi den tidigaste bosättningen vid klippan. Den består av två till tre familjegrupper beroende på hur du räknar familjeband.

    De nedre husen vid strandkanten ser jag som fiskestugorna, även om denna punkt är så pass långt in i viken att man inte behöver oroa sig för tidvatten så står husen ändå på styltor för att kunna hantera översvämningar av floden på vårkanten.

    Uppe på klippan har man byggt en palissad för att skydda sig huvudsakligen från räder från andra bosättningar i trakten, men även från stråtrövare som rest längs kusten.

    Då det är opraktiskt att gräva en brunn uppe på klippan så har man istället valt att bygga en kran, för det mesta är flödet av floden tillräckligt starkt här för att undvika bräckning av sötvattnet.

    Kommentera


    • #5
     Den första bosättningen
     1. Dalstugan, då marken sluttar lätt under denna byggnad så har den fått en något sekundär status. Här bor matriarkens äldste son med sin familj och de första barnbarnen,
     2. Klippstugan, matriarkens boning med sina tre yngre barn. Huset är till utförande identiskt med Dalstugan men är rikligare möblerat och in bonat.
     3. Kranen, liknar mest ett stort metspö, med ett rep löpande genom en ögla i dess spets. Med hjälp av denna rigg kan man enkelt sänka ned en hink i floden nedan utan att stöta emot klipporna nedan.
     4. Vakttornet, beläget på klippans norra kant så ger det god utsikt både över sluttningen, fiskestugorna samt uppströms längs floden.
     5. Eldstaden, de båda stugorna är lite låga för att låta en öppen eld slicka mot de lättantändliga taken. Så istället får man nöja sig med den centrala eldstaden, här förbereds de flesta av måltiderna och agerar även som en lokal samlingsplats.
     6. Palissaden, ett stolpat försvar mot inkräktare fotad av staplade stenar för ökad stabilitet. Den tippbara porten står för det mesta ovaktad och uppställd.
     7. Vägen, leder ned till vadstället över floden en fjärdedels dagsvandring nordväst där grenar den sedan av mot de närmsta två bosättningarna som under bra tider är villiga att idka byteshandel.
     8. Timmertrappan, en kortare väg ned för branten stadgad med överblivna stockar från palissadbygget så är trappan en säker och välanvänd genväg.
     9. Lättbåten, Brödernas snabbtransport liknar mera en kanot och används främst för korta utflykter.
     10. Storebroderns stuga, välstädad och organiserad med var sak på sin plats, den pålade fiskestugan är näst intill spartansk i sitt utförande.
     11. Nystugan, Den nyanlända familjen från norr har välkomnats med stark optimism deras medförda nymodigheter har givit nytt liv till den lilla bosättningen och vem hade kunnat tänka sig en levande eld inomhus!
     12. Lillebroderns stuga, trots att den till måtten och bygget är den andra lik så är innanmätet en helt annan historia. här härjar inspirationen fritt med målat timmer och troféer prydande minsta väggyta. en något sur doft slår också allt för ofta upp från de jäsande kärlen under stugans golv.
     13. Fisktorkning, Trots att klimatet tillåter fiske året runt och det inte går någon nöd på byborna under vinterhalvåret, så ger den torkade fisken ändå en god källa till byteshandel för de förnödenheter som de inte kan förse sig själva med.
     14. Ekan, en mera praktisk båt för att fiska i, den är stor nog att bägge bröderna ska kunna hjälpas åt för få upp de fyllda näten.
     15. Nätunderhåll, den yngre brodern lägger mycket tid mellan resorna på att laga, rensa och trassla upp deras nät.
     16. Flodvallen, för att bibehålla det lugna bivattnet vid flodstranden runt stugorna krävs ett kontinuerligt underhåll av den konstgjorda vallen på andra sidan.
     Last edited by Eagi; 06 July 2017, 15.51.

     Kommentera


     • #6
      Mycket fränt projekt! Ska bli spännande att se hur det utvecklas.

      Kommentera


      • #7
       Kul koncept! Även om jag brukar börja i båda ändarna sammtidigt så är det rätt kul att börja från början och försöka lista ut vad den naturliga utvecklingen borde vara.

       Lite tankar:

       Platsen har troligtvis blivit handelscentrum av två anledningar, dels att det är en praktisk plats för handel, dels för att det redan fanns en bosättning där som var praktisk att bygga vidare på.

       Det borde alltså ha skett rätt tidigt i byns historia att åtminstånde en mindre handelsplats anlades på stället. I början var detta nog inte mycket mer än ett praktiskt fällt där handelfolk kunde slå upp sina tält. Denna ökade trafik och tillfälliga befolkning borde ha lett till att saker som värdshus blir mer efterfrågat. Jag tänker också att de tillhörande marknaderna som hör handelsfolk till blir ett ypperligt tillfälle för bybor att tjäna extra pengar genom mindre affärsrörelser så som att jäsa några extra tunnor öl under året och sälja förfriskningar.

       Ganska snart borde handelsfolket efterfråga bättre säkerhet och vilja låsa in sina varor. I början kan detta kanske tillgodoses av folk med extra utrymme i lador och annat, men snart nog kommer troligen dedikerade förådsbyggnader uppföras, och en utökad pallisad för att skydda handelsplatsen. Och då handel för med sig pengar så är det inte otroligt att det i det här laget börjar dyka upp stenmurar och stenhus (även om det så klart lika gärna skulle kunna dröja ett tag till innan man går ifrån träpallisader och jordvallar).

       Någon gång i denna veva torde även någon representant för staten (om sådan finns) dyka upp för att hålla ett öga på vad som försigår och kräva in lite skatt på all handel. Alltså kommer det nog nu börja byggas en herrgård eller mindre borg. I början skulle detta kunna vara enklare trä- och jordvallshistorier.

       Och där har du väl så att säga de fyra grundpelarna: Stad (by från början), Borg, Handelsplats och Försvar.

       Borgen och Handelsplatsen kommer troligtvis vara det som driver på utvecklingen av de andra två ty det är där mycket av pengarna finns. När de bestämmer sig för att det är dags för stenkonstruktioner kommer försvaret förbättras och staden kommer att växa drastiskt med alla nya arbetare som behövs (Stenhuggare, timmermän, byggherrar, brukblandare...).

       Kommentera


       • #8
        Många av dina tankar stämmer ganska väl med hur jag tänkt att det ska utvecklas även om vissa av dem kommer dröja rätt länge (många iterationer innan de uppkommer) Tack för råden och intresset!

        Kommentera


        • #9

         Min tanke med de olika perioderna i stadens tillväxt är att de ska få leva sina liv och ge inspiration, inte bara vara statiska fotografier i fågel vy. Jag tror att det för mig mest naturliga sättet att porträttera dessa livsöden blir att presentera några korta scener med tillhörande illustrationer för varje period.

         Så den första av berättelserna:

         Näten är lagda vid buktens mynning, nu återstår endast att vänta, tid som lugnt fördrivs med lättsamt metande, det blir sällan några enorma fångster med spöna men det avskräcker inte bröderna från denna terapi. Med tysta ord dras minnena till forna dagar när de var tre på vattnet. Dessa stunder är för dem ett mer passande sätt att hedra hanns minne än att bedja på en slätt beströdd med aska.

         Strax innan skymning kan en tunn vit rökplym skymtas från klippan, det är tid att ta upp sin fångst och återvända hem.

         Bilaga
         Last edited by Eagi; 23 July 2017, 13.36.

         Kommentera


         • #10
          Älskar detta :)

          Kommentera


          • #11
           Kul att höra, ska försöka hålla liv i uppdateringarna någorlunda, även om jag blev flerbarnsfar i torsdags! Så det har ju en viss inverkan på prioriteringarna.

           Kommentera


           • #12

            Solen skänkte ännu sina sista värmande strålar till den ljumma sommarkvällen, trots att festligheterna pågått sedan förstdager visades inga tecken på avslut. Istället tar en ny lugnare och mera eftertänksam stund över. Endast brudparet går i dansen i skymningsstunden och det är tydligt för alla som behagar titta att denna sammanflätning av den grå fiskaren och materiarken Estra, var lyckligt ofrånkomlig.

            Brudgrummens bror har grävt fram sina bästa rusdrycker i stundens ära, och bjuder alla som vågar ödet. Även långväga gäster från Budlanda delar glädjen. Det är vänner till den före detta krukmakaren som kommit på besök i festlighetens ära, han som med sin dotter står för underhållningen. Det är enkla rytmiska melodier som framförs men det uppskattas lika så och stämningen är hög!

            När fisket är gott och de första skördarna är säkra, så finns det äntligen utrymme för glädje och lättja. Idag finns det inga krav och barnen leker fritt, utan en tanke på sysslor, plikter eller läggningstider.

            Ett varmt minne för alla att ta med sig in i höstens bistrare tider.            Last edited by Eagi; 28 July 2017, 17.55.

            Kommentera


            • #13
             Det har på senaste tiden viskats om att något inte stått rätt till med den nu ensamme fiskarbrodern. Hanns närvaro har saknats vid de allmänna samlingarna kring den öppna elden, istället så har han dragit sig tillbaka i sin ensamhet till ett knotigt träd strax utanför bosättningen.

             En dag upplyser han om sin avsikt att lämna det lilla samhället för gott! Ett hårt slag för hanns familj och vänner som inte kunnat ana att hanns känsla av utanförskap var så långt gången...

             Med sig tar han sin lilla båt, de få förnödenheter och ägodelar han tror sig behöva, ett antal stora lerkrus med sina egna skapelser och en nysnidad idol föreställandes en ung kvinna huggen och flätad från hanns träd.

             Efter sig lämnar han Sin stuga med alla hanns målningar och dekorationer, ett tomrum som matförsörjare, sin släkt, vänner och en krukmakardotter vars tysta drömmar om en annan framtid nu står krossade.

             Hanns mål döljer sig någonstans upp längs flodens kurvor och trots att tårarna rinner ned för hanns kinder, bär han ändå med sig hoppet om något som lovats.

             Last edited by Eagi; 02 August 2017, 20.07.

             Kommentera


             • #14

              Tre klagande bröl från ett horn väcker byborna från sin nyvunna sömn. Det tar en stund att greppa den mörka innebörd som tonerna varnar om. På senare tid har behovet för nattvakter i utkiken inte tagits på det allvar som sig bör, och denna natt då två av de yngre sönerna har dragit sig dit för att överglänsa varandra med sitt historieberättande, är det mera tur än vaksamhet som räddar bosättningens liv.

              Anfallarna kommer från kusten till natten, svepande som en våg över lågbyn. Det finns ingen tid att prioritera bland ägodelar, om något ligger på vägen ut genom dörren så kanske det kan räddas annars är det livet man sätter på spel.

              Som det faller sig så lyckades de nätt och jämnt stappla upp för branten innan rövarna hunnit i fatt dem. Då någon plötsligt störtar över krönet i motsatt riktning! Unge Allmund med svärd i hand kastar sig förbi Malena och hennes far. Där sluter han an i strid mot nidmännen bakom de flyendes hälar, och köper de försvarslösa tillräckligt med tid att nå palissadens säkerhet.

              Delar av bosättningen står i lågor, och mycket har gått förlorat. Det hade dock kunnat slutat betydligt värre... Turen och Ödets skepnad stod dem bi denna natt, men i framtiden blir det upp till dem själva att visa sin motståndskraft.
              Kommentera


              • #15

               Det här blir sista uppdateringen för period 1. Jag kanske återvänder och kompletterar med mera historier om jag märker att det finns efterfrågan men annars tänkte jag att vi nu rör oss framåt i tiden till framtida generationer.

               Jag tänkte avsluta perioderna med en arkitektonisk studie, inget allt för utförligt, men jag hoppas på att det ska kunna visa lite hur levnadsstandarden ser ut. Jag tar mig en del estetiska friheter som i att stommar sticker upp ur stråt och hur vissa bjälkar korsar andra... Hoppas att det inte sabbar illusionen för någon.

               Den äldsta bebyggelsen består av långhusen med tjocka stockar, försänkt trampat jordgolv och stråtak. Huset bärs upp av tre A ramar som ger en stadig struktur, även om det ger väldigt lite väggyta. För att kompensera så ha man valt att sänka ned golvet inne i huset, detta ger också bättre takhöjd och tillåter även loftförvaring i det andra av de två långhusen. För att regnvatten inte ska leta sig tillbaka in vid foten av den stora takytan har två dräneringsdiken grävts som sedan mynnar ut över klippkanten.

               Möbleringen här är av finare kvalitet än övriga byggnader i bosättningen, det är Estras arvegods från hennes familj långt uppe i Sunnedal som följt med henne ut ur civilisationens vagga. 

               Fiskestugorna är av en ganska skiljd stil. Läget så nära floden kräver en viss kreativitet i huskonstruktionen, även om översvämningarna sällan är så pass omfattande att de når stugorna, så har tidigare olyckliga erfarenheter lätt till vissa säkerhetsåtgärder. Denna upphöjda konstruktion med försänkta pålar ger ett bra flodskydd men medför samtidigt begränsningar vad gäller vikt. De tjocka obehandlade stockarna som används i övriga byggnader hade här varit för tunga, så i stället har man bytt till sig lättare sågat virke från ett av grannsamhällena. Även här täcks stommen med ett stråtak och träplugg dominerar över detaljer i metall. Då dessa hus är mera syftesbyggda så har man valt att integrera möblerna i stommen.

               Nu när period 1 är klar tänkte jag passa på att fråga om några förändringar i upplägget vore önskvärt för framtida perioder, eller om jag ska fortsätta på samma sätt?


               Last edited by Eagi; 19 August 2017, 13.32.

               Kommentera

               Arbetar …
               X