Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Konsten att synliggöra transpersoner och andra underrepresenterade

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, 16 April 2018, 18.08
1 response
48 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av Evokee, 19 April 2018, 16.47
25 responses
513 visningar
1 gillar
ChrilleT  
Skapad av luddwig, 19 April 2018, 20.37
9 responses
246 visningar
0 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av Platon, Igår, 11.58
2 responses
52 visningar
3 gillar
Platon
av Platon
 
Skapad av Rangertheman, 10 April 2018, 11.43
4 responses
142 visningar
4 gillar
Bifur
av Bifur
 
Skapad av Mekanurg, 19 April 2018, 12.02
2 responses
200 visningar
6 gillar
Mekanurg  
Skapad av God45, 19 December 2017, 06.40
220 responses
9.505 visningar
17 gillar
God45
av God45
 
Skapad av ragngand, Igår, 09.37
1 response
98 visningar
0 gillar
Magnus Seter  
Skapad av wilper, 10 May 2017, 19.57
251 responses
8.918 visningar
10 gillar
kloptok
av kloptok
 
Skapad av God45, 19 April 2018, 15.30
1 response
169 visningar
8 gillar
God45
av God45
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Konsten att synliggöra transpersoner och andra underrepresenterade

  OBS:
  Om du inte tycker att det är speciellt viktigt att synliggöra grupper som normalt sett inte får "vara med" i rollspelsprodukter: Move along, den här tråden är inte för dig.
  Om du tycker att varje försök automatiskt är bra, att till exempel transpersoner ska "vara glada över att man ens försöker": Move along, den här tråden är inte för dig.
  Om du tänker ta något i den här tråden som ett personligt påhopp på dig som rollspelsmakare: Move along, den här tråden är inte för dig.

  Den här tråden är till för PK-SJW's och feminazis, i princip. =) Och folk som tycker om konstruktiva diskussioner och nya infallsvinklar.  Okej, det jag skulle vilja diskutera är tekniker man som spelmakare kan använda sig av för att synliggöra minoriteter och underrepresenterade grupper i sitt spel. En del av teknikerna kommer att vara krystade. Andra kommer att vara dåliga. Jag vill helt enkelt se över vilka alternativ som finns, diskutera för- och nackdelar med olika tekniker, och gärna få lite nya idéer. Variation är bra, så att säga - även om man hittar en teknik man gillar så tjänar man ju, tänker jag, på att ha flera i sitt verktygsbälte.

  Det finns naturligtvis många olika grupper och de tekniker jag skriver om här passar inte alla lika bra. Jag tänkte fokusera på transpersoner åtminstone till en början.

  Okej, såhär uppfattar jag det hela (utifrån alla de snälla och tålmodiga personer som hjälpt mig att tänka kring det här - om jag förstått fel ska ingen skugga hamna på dem): Det är önskvärt att transpersoner ingår i beskrivningen av ens spelvärld. Dels är det sannolikt att det bland spelvärldens befolkning finns transpersoner, och dels är det såklart bra om även del spelare och spelledare som är trans får se den aspekten av sig speglad i den fiktiva världen. Representation är bra, helt enkelt.

  Det finns dock en risk, och det är stereotypisering och exotifiering. Det här händer till exempel när man beskriver en transperson som att hela dess person är att Vara Trans (token trans), eller när man gör transdelen av personen till spännande/mystisk, t.ex. ger transpersonen tillgång till mystiska krafter som kommer av dess transsexualism.

  Samtidigt blir det ofta så när man beskriver en SLP i ett rollspel, att man fokuserar på de delar som har impact i spel. Så hur beskriver man att någon är en transperson (synliggörande), samtidigt som man fokuserar på det som är relevant för berättelsen, samtidigt som man inte gör transsexualismen till en superviktig del av berättelsen?


  Stats-block: Man nämner könstillhörighet explicit för varje SLP. Enklast är väl att ha en uppräkning: "Namn: Xavier. Kön: Transman. Yrke: Stenhuggare". Man kan också vara noga med att i löptexten för varje SLP nämna könet. Det här är en lösning jag upplevt funkat ganska bra. Jag tycker att den passar scifisettings och nutida settings, men är mer osäker när det gäller fantasy.

  Hen: En väldigt dålig lösning i mina ögon är att konsekvent benämna transpersoner som "hen" och tänka sig att det funkar. Hen funkar dock inte riktigt så. Det finns en del transpersoner som inte är män eller kvinnor och som föredrar pronomenet "hen", men bara för att man använder hen betyder inte det att man är en transperson. Vad jag förstått anser dessutom den absoluta majoriteten av transpersoner att de är just en han eller en hon, bara det att deras pronomen(kön) inte passar det kön folk antog att de hade utifrån könsorganet vid födseln. Att använda "hen" spär bara på uppfattningen att "trans" är ett "tredje kön".

  Tidigare namn: Om man har lite utrymme att beskriva SLPns namn så kan man helt enkelt nämna ett tidigare namn om man kan få in det på ett naturligt sätt. Utan att göra just namnbytet till en stor plot point, tänker jag. Det här kan upplevas som lite iffy givet att man så gott man kan bör undvika att använda "dödnamnet" på transpersoner som transitionerat (är det ordet på svenska?).

  Klumpigt och krystat: Om man tycker att det är viktigare med representation än att precis allt man skriver om en SLP är "relevant för spelet" så kan man, tänker jag, helt enkelt vara lite klumpig och krystad. Lägga till en mening i stil med att "Xavier är också transman". Nackdelen här blir att en del läsare säkert kan tolka detta som att transsexualismen i det fallet faktiskt förväntas användas som plot point, och agerar därefter. Det, tänker jag, är dock alltid en risk varje gång det framkommer att en person är homosexuell, trans eller tillhör någon annan osynliggjord grupp.


  Det är de fyra jag kommer på såhär "spontant". Jag vill gärna höra hur ni tänker, förutsatt att ni läst de fyra första raderna i den här trådstarten. Jag vill gärna höra ifall det finns aspekter jag missat med de fyra sätt jag beskriver, vilka andra sätt ni sett, om ni själva har något sätt ni föredrar att rollspelsmakare gör eller som ni själva föredrar att använda.


  (Jag är medveten om att det är lite problematiskt att jag som cisman skriver långa texter om hur man representerar transpersoner i rollspel. Men jag vill gärna att saken diskuteras mer än den görs, och jag välkomnar såklart texter från personer med tolkningsföreträde. Jag har inte hittat speciellt många texter om det här när jag googlat, och tar gärna emot tips.)

 • #2
  Tycker det du skriver känns vettigt såhär spontant! Det här är ju delvis enligt samma linjer som du själv skriver, men iaf. Jag tror en bra grundprincip är "How about just treating them like people" (snott från annat sammanhang). Att de är trans* har antagligen haft ett inflytande på deras liv (exakt vilket lite beroende på spelvärlden), men det är ju inte det enda de är. Sen har jag hört en annan rätt bra princip för representation - att ha med flera innebär att ingen av dem får stå som enda representant för trans*. Är det bara med en transperson, en kvinna, en svart person e.d. i en kampanj, blir det ju lätt lite känsligt hur de framställs - är de bad guys? Eller superduktiga på precis allt? Men är det flera med, så löser man det lite, på ett sätt.

  Men visst är det lurigt! Samtidigt känns det som ett steg framåt att ha den här diskussionen istället för "varför är inga trans* / kvinnor / ickevita med alls".

  Kommentera


  • #3
   Jag tycker, precis som Zonk, att problemet ofta är att de definieras som transpersoner. Det blir liksom att deras hela existens är upphängd på att de är trans, vilket jag tycker är otroligt fel. Att behandla dem som "folk i allmänhet" och inte överdriva eller "köra upp i ansiktet" utan låta något sådant komma naturligt tycker jag är absolut bäst väg att gå. När man börjar haussa upp det och "tjata" om det så blir det fel reaktion från mottagaren, har jag märkt. Om man behandlar det naturligt och som "inget speciellt" så faller det sig mer naturligt också.

   Det beror givetvis på var i sin resa transpersonen är. Har de nyss "kommit ut" eller gjort könsbyte eller dylikt så är det ju mer naturligt att de pratar mer om det. Sånt får man också ta hänsyn till.

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen skrivet av Lambendil Visa inlägg
    Jag tycker, precis som Zonk, att problemet ofta är att de definieras som transpersoner. Det blir liksom att deras hela existens är upphängd på att de är trans, vilket jag tycker är otroligt fel. Att behandla dem som "folk i allmänhet" och inte överdriva eller "köra upp i ansiktet" utan låta något sådant komma naturligt tycker jag är absolut bäst väg att gå. När man börjar haussa upp det och "tjata" om det så blir det fel reaktion från mottagaren, har jag märkt. Om man behandlar det naturligt och som "inget speciellt" så faller det sig mer naturligt också.

    Det beror givetvis på var i sin resa transpersonen är. Har de nyss "kommit ut" eller gjort könsbyte eller dylikt så är det ju mer naturligt att de pratar mer om det. Sånt får man också ta hänsyn till.

    Det är alltså precis det här jag menade med risken som finns vid exotifiering och tokenism. Problemet uppstår i och med att "behandla dem som vem som helst" fungerar ypperligt när det gäller hur man bemöter en person man vet är trans, men det fungerar sämre - tycker jag - när man ska beskriva en spelledarperson. För då innebär ju "behandla dem som vem som helst" att man inte beskriver att de är trans - de blir helt enkelt män och kvinnor. Och då ser det ju ut som att det inte finns några transpersoner i världen.

    Så frågan är hur man rent konkret för fram, i texten, att någon är trans utan att det blir exotifiering, tokenism eller osynliggjort.    Konkret exempel från verkligheten: I stort sett de enda SLP:erna som beskrivs i fantasyspelet jag just nu skriver är de som ingår i någon av settingens organisationer. Varje SLP får mellan 4 och 6 rader, som är tänkt att sammanfatta SLP:erna så att de blir spelbara. Hur gör man i det läget för att å ena sidan behandla dem som vem som helst, samtidigt som man som författare faktiskt visar att de är trans? Det är den utmaning jag ser.

    Fast samma problem uppstår i och för sig alltid när man beskriver SLP:er, oavsett hur mycket eller lite text man har på sig. Man väljer ut personlighetsdrag att beskriva, och vad man väljer att beskriva spelar roll för hur personen upplevs eftersom läsaren utgår från att det som beskrivs är det som är berättelsemässigt, spelmässigt intressant.

    Kommentera


    • #5
     "Konsten att synliggöra transpersoner och andra underrepresenterade"

     Vilka är "andra underrepresenterade"?
     Är det döva, blinda, rullstolsbundna?
     Jag vet - det var inte riktigt vad du syftade på (även om dessa också kanske är underrepresenterade).

     Jag håller med om att homo- och bi-sexuella är underrepresenterade då man brukar säga att 5 % av befolkningen tillhör denna grupp.
     Alltså borde var 20:e rollperson/spelledareperson vara homo/bi.

     Men transsexuella? En snabb googling ger att c:a 1 på 50000 är transsexuell i Sverige. Jag tvivlar på att jag ens läst beskrivningar för mer än ett tusental spelledarpersoner så i teorin borde jag ännu aldrig stött på en transperson i rollspel.
     Å andra sidan brukar rollpersoner i rollspel vara rejält avvikande (extremt smarta, extremt starka, ha magiska förmågor o.s.v.) så rimligtvis borde jag kanske ha stött på lite mer transpersoner i rollspel än vad jag faktiskt gjort.

     Jag vill inte pajja tråden, jag är mest nyfiken på vilka grupper som faktiskt är underrepresenterade i rollspel?
     Och hur vi definierar "underrepresenterade" i den här tråden.

     Angående ordet hen:
     Efter att ha tänkt till har jag kommit fram till att det nog inte är bra att bara kalla transpersoner för "hen".
     Istället tycker jag att det skulle vara mer intressant om man kallade ALLA personer för hen, även om man VET att de är cis-män/-kvinnor.
     Det tycker jag ger bäst resultat.

     För att spinna vidare på ämnet: vad skulle hända om man inte definierade könet alls?
     För att detta ska få bästa resultat ska samtliga namn vara androgyna/tvekönade, d.v.s. man ska inte kunna sluta sig till könet genom namnet.
     Hur skulle man reagera om man läste en text där alla bara beskrivs som människor och aldrig beskrivs utifrån kön?
     Känner någon till en sådan text får ni gärna länka till den.

     Generellt skulle jag vilja leva i ett samhälle där saker som kön, hudfärg, handikapp och sexuell läggning inte spelar roll.
     Jag har läst ett par böcker där huvudpersonerna beskrivits som "vanliga" varpå jag tagit för givet att de varit vita manliga cis-personer - för att sedan bli väldigt förvånad när de visat sig vara svarta, kvinnor, indier o.s.v.
     Om du lyckas bryta det som gör att läsarna "tar för givet" har du lyckats.

     Kommentera


     • #6
      Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg
      Angående ordet hen:
      Efter att ha tänkt till har jag kommit fram till att det nog inte är bra att bara kalla transpersoner för "hen".
      Nej, det är verkligen inte bra. En transkvinna är en hon, en transman är en han. Icke-binär, okänd, eller tillfällen då könet inte spelar roll är hen. Att kalla någon för hen när du vet om vilka pronomen de identifierar sig med är väldigt respektlöst.

      Kommentera


      • #7
       Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg


       Det är alltså precis det här jag menade med risken som finns vid exotifiering och tokenism. Problemet uppstår i och med att "behandla dem som vem som helst" fungerar ypperligt när det gäller hur man bemöter en person man vet är trans, men det fungerar sämre - tycker jag - när man ska beskriva en spelledarperson. För då innebär ju "behandla dem som vem som helst" att man inte beskriver att de är trans - de blir helt enkelt män och kvinnor. Och då ser det ju ut som att det inte finns några transpersoner i världen.

       Så frågan är hur man rent konkret för fram, i texten, att någon är trans utan att det blir exotifiering, tokenism eller osynliggjort.       Konkret exempel från verkligheten: I stort sett de enda SLP:erna som beskrivs i fantasyspelet jag just nu skriver är de som ingår i någon av settingens organisationer. Varje SLP får mellan 4 och 6 rader, som är tänkt att sammanfatta SLP:erna så att de blir spelbara. Hur gör man i det läget för att å ena sidan behandla dem som vem som helst, samtidigt som man som författare faktiskt visar att de är trans? Det är den utmaning jag ser.

       Fast samma problem uppstår i och för sig alltid när man beskriver SLP:er, oavsett hur mycket eller lite text man har på sig. Man väljer ut personlighetsdrag att beskriva, och vad man väljer att beskriva spelar roll för hur personen upplevs eftersom läsaren utgår från att det som beskrivs är det som är berättelsemässigt, spelmässigt intressant.

       Sorry om mitt första svar var för allmänt hållet, din topic är ju rätt specifik! Du har helt rätt i att transpersoner inte får bli osynliga heller! Jag tänkte nog nåt i stil med att
       1. Gör SLPn i övrigt precis som vilken annan SLP som helst ("treat them like people")
       2. Nämn att de är trans helt kort (tex i fält där man anger man/kvinna/trans* osv)
       3. Bestäm hur stort inflytande det haft på personens liv att de är trans* (beror på setting/omständigheter de levt under, osv) och ändra om i det som skrivits i steg 1 vid behov. Har det blivit helt definierande för personens liv (förföljd / väldigt publikt liv där många fäst stor vikt vid det) så blir det en stor del av punkt 1. Är det en setting där det inte är någon "big deal" och inga omständigheter fått det att bli en stor grej i personens liv kanske man ändrar mindre i punkt 1. Det är nog alltid "en grej" men man skriver ju aldrig allt om någon SLP.

       Typ nåt sånt menar jag. Jag har själv funderat ibland i att göra SLP i nån sånhär process
       1 Fastställer basfakta, typ.. social position, yrke/motsv, och en del annat som faller sig naturligt med tanke på scenariot
       2 Randomisera fram kön, hudfärg, osv.
       3 Klura på hur steg 1 och 2 har interagerat.

       Det hade förstås fungerat väldigt olika i olika settings.

       Kommentera


       • #8
        Ursprungligen skrivet av zonk Visa inlägg
        Sorry om mitt första svar var för allmänt hållet, din topic är ju rätt specifik! Du har helt rätt i att transpersoner inte får bli osynliga heller! Jag tänkte nog nåt i stil med att
        1. Gör SLPn i övrigt precis som vilken annan SLP som helst ("treat them like people")
        2. Nämn att de är trans helt kort (tex i fält där man anger man/kvinna/trans* osv)
        Ja, det är ju den lösning jag till exempel valde i Rotsystem. Det är en bra lösning, om det känns rätt att ha sådana "fält".

        Jag spekulerar ju lite i mitt startinlägg att "stat block"-tekniken, där kön nämns för alla SLP:er, fungerar bra i scifispel och nutida spel, men jag är nyfiken - hur känns det i fantasyspel? Jag får intrycket av att den sortens "torra uppräkning" fungerar dåligt med de mer primitiva/organiska fasntasyvärldarna... men det kanske bara är mina fördomar mot fantasyspel? Jag har läst rätt få; brukar SLP:er ha den sortens underrubriker typ "namn", "kön", "ålder" etc?

        Det kanske kommer naturligt om man har spel där man presenterar SLP:ernas stats, i och för sig. Då kan man ju ha sånt bredvid deras klass, styrka och skills etc...

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg         Jag spekulerar ju lite i mitt startinlägg att "stat block"-tekniken, där kön nämns för alla SLP:er, fungerar bra i scifispel och nutida spel, men jag är nyfiken - hur känns det i fantasyspel? Jag får intrycket av att den sortens "torra uppräkning" fungerar dåligt med de mer primitiva/organiska fasntasyvärldarna... men det kanske bara är mina fördomar mot fantasyspel? Jag har läst rätt få; brukar SLP:er ha den sortens underrubriker typ "namn", "kön", "ålder" etc?
         Att nämna kön är standard inom OSR.

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg

          Ja, det är ju den lösning jag till exempel valde i Rotsystem. Det är en bra lösning, om det känns rätt att ha sådana "fält".

          Jag spekulerar ju lite i mitt startinlägg att "stat block"-tekniken, där kön nämns för alla SLP:er, fungerar bra i scifispel och nutida spel, men jag är nyfiken - hur känns det i fantasyspel? Jag får intrycket av att den sortens "torra uppräkning" fungerar dåligt med de mer primitiva/organiska fasntasyvärldarna... men det kanske bara är mina fördomar mot fantasyspel? Jag har läst rätt få; brukar SLP:er ha den sortens underrubriker typ "namn", "kön", "ålder" etc?

          Det kanske kommer naturligt om man har spel där man presenterar SLP:ernas stats, i och för sig. Då kan man ju ha sånt bredvid deras klass, styrka och skills etc...
          Tycker det bör funka bra att köra så i fantasy oxå, det finns såklart väldigt olika fantasyspel, jag tänker nog att man vill ha stat-blocks i det flesta ändå, och lista diverse större fakta om SLPn. Det känns som spelets känsla/stil/färg mer dyker upp i flufftexten om SLPn snarare än i statblocket? Sen kan man ju alltid ändra lite på stilen med, tycker jag, om man har en bra anledning, och det vill jag nog säga att det här är! Har man inga statblock tycker jag nog att kön, hudfärg osv är rätt relevant att räkna upp ändå. Det säger såklart en del om mig som person, och om vårt samhälle. Alternativet kan jag dock känna är sämre där - blir kanske lätt så att den SL som läser äventyret slentrian-glömmer (behöver inte vara det minsta illvilligt) att få in nån större variation bland SLPna.
          Last edited by zonk; 03 July 2017, 17.35.

          Kommentera


          • #11
           Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg
           Jag vill inte pajja tråden, jag är mest nyfiken på vilka grupper som faktiskt är underrepresenterade i rollspel?
           Och hur vi definierar "underrepresenterade" i den här tråden.
           Du får jättegärna starta en egen, separat tråd om den saken. Jag vill helst att vi håller den här tråden on-topic.

           Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg
           För att spinna vidare på ämnet: vad skulle hända om man inte definierade könet alls?
           För att detta ska få bästa resultat ska samtliga namn vara androgyna/tvekönade, d.v.s. man ska inte kunna sluta sig till könet genom namnet.
           Hur skulle man reagera om man läste en text där alla bara beskrivs som människor och aldrig beskrivs utifrån kön?
           Känner någon till en sådan text får ni gärna länka till den.
           Jag har ingen text att länka till, men har för mig att jag läst att de flesta defaultar till att alla då "blir" män. Lite som att alla läsas som vita i böcker fram till dess att det explicit skrivs att de inte är det.

           Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg
           Generellt skulle jag vilja leva i ett samhälle där saker som kön, hudfärg, handikapp och sexuell läggning inte spelar roll.
           Jag har läst ett par böcker där huvudpersonerna beskrivits som "vanliga" varpå jag tagit för givet att de varit vita manliga cis-personer - för att sedan bli väldigt förvånad när de visat sig vara svarta, kvinnor, indier o.s.v.
           Om du lyckas bryta det som gör att läsarna "tar för givet" har du lyckats.
           Det är typ målet, ja. Att bryta normerna och göra så att default inte alltid är vita heterosexuella cismän utan funktionsnedsättningar.

           Jag skulle gärna diskutera detta vidare, men i en annan tråd. Den här vill jag gärna ha till att specifikt diskutera konkreta tekniker för spelförfattare som vill synliggöra transpersoner.

           Jag hoppas att detta inte upplevs som alltför hobbymodererande.

           Kommentera


           • #12
            Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
            Den här vill jag gärna ha till att specifikt diskutera konkreta tekniker för spelförfattare som vill synliggöra transpersoner.
            Skriv i världsbeskrivningen att trans och ickebinära är en vanlig och accepterad sak i världen. Då är det helt plötsligt inte konstigt om en transperson anlitar rollpersonerna/ leder rövarbandet/ gifter sig med prinsessan.

            Då medföljer även bonusen att spelarna slipper fundera på hur just deras rollperson förhåller sig till trans och ickebinär.

            Det vore dock, för mig, önskvärt att ge hetero, homo, trans och "alla av mig för tillfället ickenämnda" varianter av folk coola fantasynamn. Har dock inga förslag på namn.

            Kommentera


            • #13
             Ursprungligen skrivet av slanfan Visa inlägg
             Skriv i världsbeskrivningen att trans och ickebinära är en vanlig och accepterad sak i världen. Då är det helt plötsligt inte konstigt om en transperson anlitar rollpersonerna/ leder rövarbandet/ gifter sig med prinsessan.
             Tja... Att det är vanligt och accepterat är ju lite av en annan sak än att synliggöra det, tänker jag. man kan ju ha en spelvärld där transpersoner finns med som SLP:er och rollpersoner även om spelvärlden inte är tolerant mot dem. Och på samma sätt kan man ju skriva att det är vanligt och accepterat, men ändå inte ha med en enda SLP eller exempelrollperson som är trans - då vet jag inte riktigt om det räcker som synliggörande, iaf i mina ögon.

             När det gäller att skapa spelvärldar där man aktivt visar att det är vanligt och accepterat så finns det såklart även där olika tekniker. En är den du beskriver, som absolut är en helt okej teknik: man skriver det uttryckligen.

             På senare tid har jag blivit fascinerad av böcker där man istället arbetar med underförstådda saker. Att till exempel beskriva att vit hud inte är norm genom att specifikt påpeka när någon är vit, medan bruna människor bara beskrivs som människor. Det är vanskligare eftersom det är mer subtilt och lätt att missa, men jag är ändå intresserad av den sortens tekniker.

             Jag tänker att det i det här fallet till exempel skulle kunna handla om att man har med flera SLP:er som är trans men där det inte beskrivs som något som orsakar ångest eller konflikter.

             I spelet jag skriver just nu har jag ju också lekt lite med den sortens tekniker genom att ha en grupp som explicit "bara tror på två kön" och har "tydliga roller för respektive kön". Det betyder alltså att normen i spelvärlden är att man inte bara tror på två kön och inte har tydliga roller för respektive kön.

             Kommentera


             • #14
              Det klumpigaste och direktaste sättet är något av den här typen:

              Slumpad genus tabell:

              1. Intersex

              2. Agender.

              3. Genderfluid

              4. Transman

              5. Transkvinna

              6. Cisman

              7. Ciskvinna

              8. Non-binary

              9. Queer

              10. Icke-aplicerbart (För Warforged, Shardminds och liknande.)


              Rulla för varje NPC. Men det känns onödigt klumpigt. Jag brukar köra en rule of 3 på sådant här. Har jag med en transperson, en dyslektiker eller whatever så har jag med 2 till. En hjälte, en skurk och en neutral. Det minskar faktorn av: "Så här är folk av den här typen."

              Kommentera


              • #15
               Jag återkommer efter sömn. Har lite tankar och erfarenheter.

               Kommentera

               Arbetar …
               X