Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Kickstarter vs ordinarie försäljning?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Genesis, 18 June 2018, 18.30
67 responses
1.451 visningar
0 gillar
Svarte Faraonen  
Skapad av dawnrazor, Idag, 11.09
1 response
22 visningar
0 gillar
grolin
av grolin
 
Skapad av LJSLarsson, Idag, 09.39
2 responses
97 visningar
5 gillar
Genesis
av Genesis
 
Skapad av RedMoon, 06 April 2018, 15.24
29 responses
558 visningar
3 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Skarpskytten, 14 June 2017, 08.54
37 responses
1.070 visningar
6 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av Wolfbane, Idag, 00.11
1 response
68 visningar
0 gillar
Paal
av Paal
 
Skapad av God45, Idag, 00.31
0 responses
28 visningar
0 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Mannen i skogen, Igår, 20.43
1 response
67 visningar
0 gillar
han som kallades göte  
Skapad av Dansun, Igår, 22.17
0 responses
46 visningar
0 gillar
Dansun
av Dansun
 
Skapad av wilper, Igår, 16.54
3 responses
117 visningar
1 gillar
luddwig
av luddwig
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Kickstarter vs ordinarie försäljning?

  Efter diskussionen om kickstarter började jag fundera lite på hur länge sedan det är jag köpte ett nytt rollspel. Svaret blev att det är så länge sedan att jag inte vet. Allt har varit kickstarter eller begagnade prylar via Tradera eller motsvarande. Är jag representativ? Nu som har erfarenhet av att kickstarter saker, hur ser det ut egentligen? Säljer sakerna mer om man börjar med en kickstarter? Och hur ser det ut totalt? Blir det 50/50 kickstarter/ordinarie försäljning? 70/30? 10/90?

 • #2
  För mig är det väldigt blandat. En del begagnat, en del kickstarter, en del nytt i butik eller på nätet. Begagnat utgör huvuddelen av det jag köper. När det gäller just kickstarter har jag blivit mer restriktiv eftersom jag a) backat saker som inte hållit måttet, och b) egentligen redan har fler spel än jag behöver.

  Kommentera


  • #3
   Framförallt poängen om att mycket av det man backat inte håller måttet vill jag understryka. Har slutat backa både digitala spel överlag och även tryckta rollspel, för jag har upplevt att man sällan får det man tror man ska få. Plus att saker ofta är rejält försenade.

   I grund och botten tror jag den största skillnaden för dig som GÖR spel är att du kan mäta det intresse som finns i förväg. Du kan även lösa distributionskostnader och andra hinder innan de blir hinder. Men lagerhållning, frakt, och alla de fällor som finns däremellan tror jag också stjälper åtskilliga projekt. Det bästa är om du har erfarenhet av logistik sedan tidigare, eller vänner som kan lösa de rent praktiska problemen. Även en låda med 100 böcker behöver förvaras någonstans. Och alla kuverten för att skicka dem till världens hörn, frimärken, klistrandet, etc. - det är en hel del jobb som alltid tar mer tid och krånglar mer än man räknar med. :)

   Kommentera


   • #4
    I övrigt tror jag att jag följer ert exempel ganska rakt av. Köper allra mest begagnat. :)

    Kommentera


    • #5
     Gjorde en snabb överslagsräkning av vad jag spenderat över de senaste två åren
     45% Nytt
     35% Beg
     20% Kickstart

     Hade jag räknat in tärningar oxå så hade Nytt-delen svällt till runt 60% på bekostnad av de andra två. Kickstarters beror helt på team & produkt & kostnad imo, blev gruvligen besviken på DDR men hade det bara varit helt rätt grej från helt rätt team, hade jag kunnat tänka mig att backa en kickstarter igen.

     Kommentera


     • #6
      Ursprungligen skrivet av Khan Visa inlägg
      Nu som har erfarenhet av att kickstarter saker, hur ser det ut egentligen? Säljer sakerna mer om man börjar med en kickstarter?
      Jag vet att det framfördes en del klagomål från butikernas håll tidigare år eftersom de märkte en klart sämre försäljning på kickstartade rollspel. I synnerhet som kickstarterpriset brukade vara rätt mycket lägre än det förväntade butikspriset senare, vilket väl ledde till att många av de som väntade och köpte det i affär klagade på att det var för dyrt.

      Sen dess har ju dock priserna i kickstartern i allmänhet klättrat uppåt till att närma sig butikspriser, så jag vet inte hur det ser ut nu. Jag har ju snarast börjat undvika att köpa spel på kickstarter såvida det inte är något jag väldigt, väldigt gärna vill se finansierat men som verkar lite skakigt, eller att kickstartern erbjuder mig ett fördelaktigt "early bird"-pris.

      Jag känner helt enkelt inte för att betala fullpris för ett spel när jag inte vet hur det kommer att se ut, när det kommer att bli klart eller ens om det kommer att bli klart.

      Kommentera


      • #7
       Ursprungligen skrivet av Rymdhamster Visa inlägg
       Jag vet att det framfördes en del klagomål från butikernas håll tidigare år eftersom de märkte en klart sämre försäljning på kickstartade rollspel. I synnerhet som kickstarterpriset brukade vara rätt mycket lägre än det förväntade butikspriset senare, vilket väl ledde till att många av de som väntade och köpte det i affär klagade på att det var för dyrt.
       Ja, hur ser det ut i butik egentligen? Är det en vettig strategi att hoppa över kickstarter helt, som HT och Kutulu? Gör man bara butikerna glada eller säljer man lika många spel ändå?

       Kommentera


       • #8
        Kickstarter 90%
        Nytt 10%

        Kommentera


        • #9
         Nu köper jag ju väldigt lite brädspel/rollspel/*spel, men exakt 0% av det är på kickstarters.

         Kommentera


         • #10
          2016 köpte jag alldeles för mycket via Kickstarter. Visserligen bra produkter men egentligen inget som helst mervärde. Fortsättningsvis blir det en blandning av nytt och begagnat, med ett Kickstarter-undantag: Zombicide Green Horde.

          Jag föredrar helt klart förköpskampanjer framför Kickstarter.

          Kommentera


          • #11
           Har faktiskt inte köpt några rollspel på otroligt länge, då min grupp mest spelat mitt eget spel (hur ofärdigt det nu än är med lösbladssystem). De nya rollspel vi spelar står min ADHD-kompis för. Han har noll impulskontroll och köper allt nytt som kommer, så på det viset är det ju bra :P

           Nu ljög jag iofs. Backade faktiskt Varselklotet så om vi ska räkna rollspel jag inhandlat på senaste så är det 100% kickstarter, alternativt 50% kickstarter och 50% print-on-demand, då jag försökte inhandla Västmark för ett tag sen, men Lulu hade visst supit bort källfilerna. Hoppas att Rävsvans kan fixa det, för en tryckt utgåva av Västmark vore kort sagt underbart att ha i hyllan.

           Kommentera


           • #12
            Skulle säga 60% kickstarter, 40% nytt. Nischade saker är stört omöjliga att få tag på i butik, speciellt om de varken är fantasy eller har något med Cthulhu att göra..

            Kommentera


            • #13
             Spelköpen från senaste tiden jag har i minne:

             - DoD "Retro", Kickstarter.
             - Varselklotet, Kickstarter
             - Vampire the Masquerade, spelantikvariat på GothCon.

             Det blev mer Kickstarter innan, nu har jag regeln att jag köper saker när vi skall spela, och inte bry mig om vad det är för prislapp. För det blir ändå billigare än att köpa saker för att de är billigare och sedan inte spela. :-) (Samlardagarna är över, nu köper jag bara för att spela.)

             Kommentera


             • #14
              Ursprungligen skrivet av nyvinter Visa inlägg
              Öppna gamla filen i Acrobat DC och exportera till nyare format fungerar inte?
              Eller montera den i ett nytt InDesign-dokument? Det måste väl gå att hacka sig runt på något sätt.

              För att återgå till originalfrågan: för min del är det nog minst 80 % kickstarter, mer när det gäller sådant som går att kickstarta (dvs det jag köper i butik är ofta små äventyr eller moduler). Jag köper dock rätt lite numera. Tror jag.

              Kommentera


              • #15
               Avstickaren om Västmark-PDF återfinns numera här:

               http://www.rollspel.nu/forum/main-ca...3%A4stmark-pdf

               (Utom Dimfrosts inlägg som komplicerade flytten genom att handla om båda ämnena.)

               Kommentera

               Arbetar …
               X