Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Vilken info om en spelvärld ger inspiration till äventyr för er?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Hans E Magnusson, Idag, 08.32
10 responses
131 visningar
6 gillar
ceruleanfive  
Skapad av MattiasLejbrink, 15 January 2018, 22.24
52 responses
1.439 visningar
8 gillar
Platon
av Platon
 
Skapad av Björn Wärmedal, 03 December 2017, 14.24
10 responses
167 visningar
3 gillar
ceruleanfive  
Skapad av Äventyr, Igår, 21.32
2 responses
186 visningar
4 gillar
Nässe
av Nässe
 
Skapad av mo., Idag, 07.53
1 response
80 visningar
3 gillar
Gurgeh
av Gurgeh
 
Skapad av Ja!, 29 December 2017, 13.40
6 responses
324 visningar
0 gillar
Ja!
av Ja!
 
Skapad av afUttermark, Igår, 18.19
6 responses
99 visningar
6 gillar
Björn den gode  
Skapad av neogothor, Igår, 16.10
9 responses
143 visningar
7 gillar
neogothor  
Skapad av RasmusL, Igår, 22.43
0 responses
33 visningar
1 gillar
RasmusL
av RasmusL
 
Skapad av Cybot, 15 January 2018, 23.21
8 responses
206 visningar
3 gillar
Mundo
av Mundo
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Vilken info om en spelvärld ger inspiration till äventyr för er?

  Det är undrar och letar efter är vilket typ av information i beskrivningen av en spelvärld som får er att bli inspirerade till att skapa äventyr.
  Är det pågående konflikter mellan länder, grupper. Detaljerade beskrivningar om platser och personer. Lösa hintar om mysterier, forna kulturer, coola monster, kartor, bilder osv.

  Ibland så känns det som att man läser långa beskrivningar om spelvärldar men att man ändå har svårt att känna, "shit det där gav mig en ide om att..."
  Det handlar väl lite om det är bra eller dåligt skriva texter men det jag främst söker är vilken typ av info.
  Det handlar troligen även om vilket typ av äventyr, spelstil man har.

  För mig är det nog väldigt olika och båda detaljerade spelvärldar och korta kan ge inspiration på olika sätt, har svårt att säga exakt vad som funkar.

 • #2
  Jag blir inspirerad mer av djupgående trender än av ytfenomen. Sidor med beskrivningar av alla affärer i en stad kan ibland vara bra om jag inte orkar hitta på en plats när en spelare frågar, men det ger mig inte så värst mycket inspiration till äventyr. Då är det viktigare med politiska, religiösa och ekonomiska konflikter och deras maktspelare.

  Kommentera


  • #3
   Det beror mycket på spelvärlden, men några exempel:
   • Organisationer och personer med tydliga agendor, gärna som går emot varandra.
   • Tuffa hemligheter i spelvärlden, som är utformade så att det faktiskt är möjligt för rollpersonerna att undersöka och avslöja dem.
   • Tuffa miljöer, t.ex. ruiner från gamla civilisationer, som är utformade så att det faktiskt är möjligt för rollpersonerna att undersöka och utforska dem.
   • (Överhuvudtaget saker som man kan utforska, upptäcka och avslöja i spelvärlden)
   • Konkreta äventyrskrokar.
   Jag är överlag inte så road av strid, diplomatiska uppdrag, sociala grejer, rollpersonscentrerade eller spelardrivna grejer; mysterielösande och utforskande går jag igång på och då hjälper det såklart om det finns mysterier, hemligheter och platser att utforska...

   Kommentera


   • #4
    Jag blir pepp om det är bitesize. Jag tycker det är så tungt att läsa brödtexter och försöka sålla ut spelbara tidbits från det. Exemplet jag tog tidigare var Eberron, en room stocking table där det står "Röda, sirligt dekorerade dinosauriesadlar i hobstorlek". Istället för sida upp och sida ner i text så får vi spela oss fram till en världsuppfattning.

    Kommentera


    • #5
     Ursprungligen skrivet av Bolongo
     Då är det viktigare med politiska, religiösa och ekonomiska konflikter och deras maktspelare.
     Skulle det vara lika intressant om mer fokus ligger på hur normala personer påverkas av dessa konflikter än makthavarna och konflikterna själva?

     Kommentera


     • #6
      Jag vill bara ha coola grejer och inga tråkiga grejer. Ok? Om det inte får mig att gå "Fuck yes" eller "Wtf?!" Eller "Awesome" eller "Ewww" eller får mig att känna stämningen i din grej så vill jag inte läsa det.

      Kommentera


      • #7
       Jag inspirerars snarare av vad som lämnas öppet än vad som beskrivs.

       Ett exempel:

       "Värdshuset Galna Suggan
       Valter Värdhusvärd driver det anrika etablisemanget Galna Suggan. Där tar han emot envar som har råd att betala för ett stop eller en säng. Stämningen är alltid i topp och lokalborna kan stället utan och innan, men vad få vet är att Valters källare är betydligt djupare än brukligt och att en gammal dörr dolts bakom vinbutljernas hyllor..."

       Brödtext kan bli övermäktigt och för mycket info kan göra att jag tappar lusten - "allt är ju redan påhittat"... Men brödtext behövs för att sätta stämningen. Som spelskapare ska man bara vara varlig med att inte beskriva för mycket, enligt min enkla mening.

       Kommentera


       • #8
        Ursprungligen skrivet av Celledor Visa inlägg
        Skulle det vara lika intressant om mer fokus ligger på hur normala personer påverkas av dessa konflikter än makthavarna och konflikterna själva?
        Det beror på ifall RP förväntas vara grisodlare eller drakdräpare.

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av Dunderklumpen Visa inlägg
         "Värdshuset Galna Suggan
         Valter Värdhusvärd driver det anrika etablisemanget Galna Suggan. Där tar han emot envar som har råd att betala för ett stop eller en säng. Stämningen är alltid i topp och lokalborna kan stället utan och innan, men vad få vet är att Valters källare är betydligt djupare än brukligt och att en gammal dörr dolts bakom vinbutljernas hyllor..."
         Olika gillar olika; jag tycker inte sånt är svårt att hitta på, det jag gillar är när salienta saker är bestämda för det hjälper mig med min spelstil att ha mkt social armor där jag kan skylla på modulen om spelarna tycker det är för svårt eller för lätt. Om jag ändå ska bestämma själv kan jag lika gärna hitta på fluffet själv typ värdshusets stämning och sånt.

         Kommentera


         • #10
          Redan efter några bra svar så känns det som att det är väldigt olika beroende på person, spelstil och vad man är tänkt att spela i spelet.

          Så skulle det vara en bra idé att släppa olika typ av info i olika moduler...
          T.ex. istället för en landsmodul så finns det kanske 3. En för Culture gaming, en för hjältar som vill döda monster och engagera sig i de styrande och en för mer utforskande äventyrare. I grundboken skulle då endast väldigt lite vara beskrivet och är mer info om hur landet i grova drag skiljer sig ifrån andra.

          Kommentera


          • #11
           Njaej… jag vill culture game:a, välta imperium och utforska. Det är bara att jag vill att spelet ska vara skrivet för att användas vid spelbordet. Så blir världsbilden emergent nerifrån och upp ist för i en text att läsa.

           Kommentera


           • #12
            För mig är det viktigt att spelvärlden inte hänger ihop för mycket. Jag vill ha en massa lösryckta bitar som jag kan plocka ihop själv, tillsammans med lite andra bitar som jag hittar på själv eller improviserar i stunden. Eller som andra spelare improviserar fram. Jag vill att världen inte går sönder bara för att vi ignorerar eller byter ut hälften av den. Ingen ska behöva plugga in en massa spelvärld för att kunna spela. Världar som Sagan om ringen eller Game of Thrones känns mer eller mindre ospelbara, för de är alldeles för kompletta. Mad Max, däremot, är en toppenvärld.

            Kommentera

            Arbetar …
            X