Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Att sadla en drake.

Minimera
X
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Xhakhal
  skapade en diskussion Att sadla en drake.

  Att sadla en drake.

  Tänk dig att du i ditt coola fantasyrollspel, oavsett genre i övrigt (skräck, humor, äventyr, anything goes) vill ha med en falang typer som använder drakar som riddjur. Du kommer fram till att du vill att de ska användas både för långfärder och för dogfights med andra monster, eller bara för att regna eld på Sjöstad vid behov. Du kommer vidare fram till att en person per drake annat än i undantagsfall är rätt bra, fler vore overkill - de är ju nukes utan att behöva vara Olifanter också, liksom. I övrigt är storleken på draken inte bestämt, eller kanske till och med varierande.
  Nu till den viktiga frågan. När du nästan är klar och håller på och sätta ihop ett bildmanus eftersom det vore coolt med litet bilder på det här gänget i den färdiga produkten inser du att du inte tänkt något på hur man faktiskt sitter på den här draken. Det är ju jätteviktigt! Det kommer förändra hur bilderna ser ut! Dessutom vill du ju gärna få in litet mer om hur det funkar i det aslånga stycket om den här tuffa gruppen du skrivit in i världsdelen av boken (säkert minst 150 sidor lång, för du skriver ett rollspel med självrespekt) behöver du hitta på det själv! Nej, om inte bildmanuset är superdetaljerat blir det ju inte som du vill, dessutom - vem fanken vågar lämna sånt här åt illustratören att bestämma???
  Anyway. Någon som har några bra idéer på hur man designar en sadel till en drake i ett rollspel? Kraven är:
  • långfärder ska fungera
  • Dogfights ska fungera
  • det ska på något sätt gå att hålla i sig när man behöver dyka tvärt.
  Sidesaddle kanske är en bra idé för längre färder, för grensle är rätt jobbigt efter en stund - har ni någonsin ridit en nordsvensk mer än en halvtimme? - men kanske inte mest praktiskt i dogfights. Någon slags variation på sittställning vore ju bra, eller ska man satsa på typ fotstöd a la stidbyglar, om djuren är litet mindre? Tänka Avatar? Eller göra sadeln avlång bak också på något sätt så man kan mer eller mindre lägga sig platt efter ryggen utan att råka trampa några fjäll i kläm, för när det är snabba djupdykningar på gång?
  Som ni hör är det viktiga frågor det här! Hjälp mig designa!

 • w176
  svarade
  Jag tänker att vi långfärder spänner man fast sig med nät mot drakens kropp. Så kan man även sova bekvämt utan att aktivt hålla balansen. Man hakar på den med fyra fästen vid var och en av drakens ben. Antingen på ryggen, eller på magsidan.

  Så ar man en annan sadel för akriv strid.

  Kommentera:


 • Mannen i skogen
  svarade
  Jag har skissat på ett fantasyspel där flygning är ett viktigt inslag. Det finns jättelika varianter av örnar, svanar, fladdermöss och givetvis drakar.
  Sadlarna i det spelet är byggda för att ryttaren ska kunna välja mellan tre ställningar. Dels liggande på riddjurets rygg för att minimera luftmotståndet och avkylningen av ryttaren. Dels sittande på knä, för att kunna spana bättre och skjuta med pilbåge eller armborst (att ha fötterna ner på sidorna går inte, för vingarna är i vägen). Dels stående som på en snowboard, för att kunna kasta spjut med full styrka.
  Den sistnämnda ställningen är nödvändig för att kunna döda en havsdrake, och används i kombination med att riddjuret störtdyker mot havsdraken.
  MEN
  Drakar är speciella. De skiljer sig från fåglar och fladdermöss i det att de dels kan spruta eld, och dels har en ryggkam av hårda spetsar. De har alltså ett inbyggt kortdistansvapen som ger rätt mycket i skada och kan användas som en fri handling. För att balansera detta har en beriden drake också nackdelen att den har hög tyngdpunkt och därmed lite sämre manöverförmåga.
  Draksadeln är alltså byggd med en tunnel för ryggkammen, och ryttaren får sitta över den. Den är alltså inte så bekväm att ligga på, men att sitta på knä är inga problem.

  Drakar och svanar verkar vara de populäraste riddjuren. Spelvärlden består av rätt mycket vatten, så ett djur som kan landa på vattenytan är inte fel.

  Kommentera:


 • Simon
  svarade
  Som flera sagt innan så är det koolt med olika sorters sadel för olika sorters drakar och flygturer. Till exempel:

  - En dogfightsadel, eller spejarsadel, där man ligger på mage på drakens rygg, som i Dinotopia. Den är bäst när man behöver manövrera utan att kastas omkring, skydda sig från vinddraget så mycket som möjligt, och kunna hoppa upp på och ner från drakryggen snabbt.

  - En långfärdskoj, pälsklädd och hängande under draken. Den är bäst när man ska färdas många långa dagar, för det är varmt och man kan slappna av i kroppen.

  - En majestätstron, där man sitter mer eller mindre upprätt som i en stol på drakens rygg. Den är bäst när man ska göra en dramatisk entré på ett öppet fält eller en jättestor borggård, eller göra en sävlig men imponerande fly-by förbi sitt nya flaggskepp eller sin samlade armé för att visa hur tung man är.

  Kommentera:


 • Sapient
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Makaron Visa inlägg
  Personligen tvivlar jag på ens förmåga att använda pilbåge från en drakrygg och lyckas med mer än att (inte) träffa sin drakvän, antagligen i vingarna. Det måste vara turbulent utav bara helvete när den flyger i full fart.
  Men om det skulle funka, så skulle jag nog snarare förespråka armborst, men det är delvis baserat på liggande sadel (ett armborst går att spänna liggande, en båge är betydligt svårare till omöjligt).
  Pilbågar i fantasy (och armborst med, men i mindre omfattning) brukar ha ett antal regelmässiga "undantag" från fysikens lagar - så beroende på personlig tycke&smak kan väl detta mycket väl kvala in också?

  Det är alltid en svår avvägning - och resultatet blir alltid lite lätt löjligt, om man vrider på perspektivet. Tex att vi har drakar som innebär ett par riktigt stora avsteg från realism (att de kan flyga trots storlek - ihåliga ben gör varken till eller från i de kroppsstorlekar vs vingyta som oftast avbildas i fantasy - respektive spruta eld) och ett par från biologins - men det vi oroar oss för är tex ryttarens förmåga att sitta kvar vid snabba kast.

  Så det enda jag kan säga är att personligen tycker jag inte "skjuta pilbåge i strid med tröghet, vindavdrift och rörlig plattform" är någon "biggie"...

  Kommentera:


 • anth
  svarade
  Kommer drakdueller vara en del av spelet? D.v.s. kommer det att finnas regler för hur drakryttare slåss mot varandra i luften?
  Det är en väldig stor skillnad om drakryttarna bara är något superhäftigt som rollpersonerna ser på avstånd, eller om rollpersonerna själva kan vara drakryttare och slåss mot varandra.

  Hur stora är drakarna?
  Det finns en anledning till varför man inte använder hästsadlar på elefanter (och vice versa). Size matters: man har inte samma sorts sadlar på små drakar som man har på stora.

  Hur realistiska är drakarna?
  En realistisk drake har ihåliga ben (som en fågel) för att bli så lätt som möjligt och behöver antagligen vara dubbelt så stor som en vanlig häst för att bära en människa utan rustning (och blir antagligen trött efter ett par timmar bärandes på en människa (om den inte glidflyger)).
  Orealistiska drakar är t.ex. Couatl (från Quetzalcóatl i sydamerika) och kinesiska/japanska (Long på kinesiska). Dessa behöver inte ens ha vingar, utan flyger med hjälp av magi - då kan man kasta ut all fysisk realism genom fönstret.

  Hur snabba är drakarna?
  Jag tänker mig att drakar är ganska långsamma (eftersom större fåglar brukar vara långsammare än mindre), experter på att glidflyga med vindarna (som stora fåglar ofta är) samt kan störtdyka (som rovfåglar gör) i över 100 km/h.
  Har du stuckit ut huvudet genom ett bilfönster på en bil som åker 150 km/h? Det är INTE samma sak som att rida sporrsträck med häst.
  Om man ska "sitta kvar" på en drake som störtdyker vill man vara rejält fastspänd, samt ligga platt längsmed drakkroppen.

  Sitter man på ovansidan eller undersidan av draken?
  De flesta föreställer sig att man "rider" en drake som man rider en häst eller elefant.
  Men man skulle också kunna tänka sig att man sitter fastsatt på drakens mage: tänk känguru eller gondolen under ett luftskepp.

  Hur "styrs" draken?
  Har draken djurintelligens behövs någon form av "tyglar", eller kanske något liknande sporrar för att styra.
  Har draken männoiskointelligens kan draken antagligen styra själv.
  Finns någon form av telepati mellen ryttare och draken får vi en väldigt intressant symbiotisk varelse - kanske skapas så starka band mellan drake och ryttare att den ene inte kan överleva om den andre dör.

  Varför rider man drake överhuvudtaget?
  Låt oss för en sekund bortse från att drakryttare är något av det häftigaste som finns i fantasy. Varför?
  Drakar är stora. Det är inte som tornerspel där riddare till häst använder lansar. Det är mer som två arga elefanter som rusar mot varandra där deras ryttare håller i sig för glatta livet utan att kunna göra något vettigt.
  Kort sagt: vad kan drakryttaren göra när denne rider en drake som ingen annan kan göra (förutom att se übercool ut)?

  Med det sagt tycker jag det mest realistiska är en ryttare som ligger fastspänd på mage på drakens rygg och inte använder fysiska närstridsvapen, utan avståndsvapen/magi.
  Och används projektilvapen så borde dessa vara integrerade med själva draksadeln.

  Här är en länk som diskuterar samma sak:
  http://forums.sjgames.com/showthread.php?t=44791

  Kommentera:


 • Brior
  svarade
  I Svavelvinterböckerna lät jag Arn Dunkelbrink sitta på draken Blatifagus nacke alldeles framme vid huvudet, bakom nacksköldar som låser fast ryttaren, lite som när bygeln spänns fast på en attraktion på ett nöjesfält inför rörelser som motsvarar dogfights. Blatifagus uppges ha gälöppningar i nacken som kan tillföra ryttaren såväl värme som syre på hög höjd. Dessa gälöppningar finns parallellt med andning genom munnen när den senare exempelvis täpps till av ett stort byte – det uppges som sport bland unga drakar att svälja ungtjurar hela, allra coolast på tvären.

  Vad gäller att sitta bredbent i sadel så behöver inte en outspänd draknacke vara grövre än en hästbuk och om ryttarna vid Pony express kunde rida 50-60 svenska mil utan att kliva ur sadeln så bör det inte vara något problem för en van drakryttare. Att sedan vi som läser detta får ont i rumpan efter ett par timmar är ju en annan sak.

  Som Blatifagus säger någonstans: "Ingen ramlar av min nacke om inte jag vill det."

  Jag kan tillägga att jag i böckerna räknar med att Blatifagus har en marschfart på 100 mil på ett dygn, ca 60 km/h under sexton timmar, varefter man vilar på moln som i Trakorien är behagligt mjuka och hållfasta. Han kan attackera betydligt snabbare under kort tid och bland annat dyka i överljudsfart.
  Last edited by Brior; 02 October 2016, 09.44.

  Kommentera:


 • erikt
  svarade
  Första steget måste rimligen vara att bestämma hur Drakar ser ut i din värld - det finns ju femti-elva olika varianter i diverse böcker, spel och filmer att välja mellan.

  Man kan tänka sig olika typer av sadlar (och olika typer av drakar?) beroende på vad man skall göra - strid, transport, osv.
  Tänk bara på alla olika typer av häst-sadlar som finns - det är inte one-size-fits-all som gäller där, utan sadlar för strid med lans är gjorda så att det är nästan omöjligt att ramla av, medan sadlar för kapplöpning är gjorda för att väga så lite som möjligt, osv.

  Kommentera:


 • Jocke
  svarade
  Man är fastspänd på undersidan, som typ som när man åker hängglidare, då går det att isolera rätt så bra för långa, kalla, flygningar på extremt hög höjd.

  Kommentera:


 • Leon
  svarade
  Ursprungligen skrivet av DeBracy Visa inlägg
  Cool variant! Men hur tusan skulle man bli kvar ifall det blir luftstrid mot annan drake? Fastspänd på nåt vis?  Det verkar ju definitivt som det rätta sättet att resa med stil i alla fall:

  Ja, det får nog vara en howdah man sitter fastspänd i.

  Istället för drakriddare har man en drakfösare och ett gäng bågskyttar....

  Kommentera:


 • Sapient
  svarade
  Bra bilder, DeBracy, även om jag sett rekonstruktioner med mer "böj" på hornen också - men det kan ju ha varierat. Och där anges det att den kom från Sassaniderna - jag hade ju för mig det. :-)

  Kommentera:


 • DeBracy
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Sapient Visa inlägg
  Kavalleriet i Rom använde en sorts sadel, där det fanns fyra "horn", ett i varje hörn typ.
  Det där var jag ju tvungen att bildgoogla! Framsidan är den med de bakåtlutade hornen.

  Kommentera:


 • Sapient
  svarade
  Särskilt vid dogfights är det plötsliga tvära kast, som är den kanske största faran för ryttaren (ja, utom eld från motståndardraken och sånt då...) Lupus Maximus och .113 associationer till flygplanssäten, att vara fastspänd mm är därför troliga.

  Kavalleriet i Rom använde en sorts sadel, där det fanns fyra "horn", ett i varje hörn typ. När ryttaren satte sig i sadeln, vek stommen sig så att två horn på varje sida höll om benet på den sidan - det gjorde ju att ryttaren hölls fast vid tvära ryck och kunde röra överkroppen utan att hela tiden behöva tänka i förväg på vilken riktning hästen skulle ta osv. (Eventuellt kopierade de delar av denna teknik från mellanöstern, men jag är osäker...)

  Sadlar som användes vid strid och tornerspel under medeltiden var höga och hade uppresta stöd fram och bak, för att öka ryttarens stabilitet. (Då tillsammans med stigbyglar, som ju romarna saknade, som hanterade stabiliteten i sidled.)

  En rest sadel kan dessutom hantera det andra problemet - att sitta väldigt bredbent timme ut och timme in.

  Jag ser framför mig en sadel som är ett litet mekaniskt mästerverk, en rest stomme med stöd för ryggen och en platta framför magen där dessutom eventuella "tömmar" eller dylikt kan fästas, som också har något liknande de romerska "hornen", som ser till att hålla fast ryttaren så att hen inte trillar av även om draken rollar eller rent av loopar. (Om de nu kan göra sådana akrobatiska konster...)

  Sadeln har sannolikt något form av stigbyglar, mer för att erbjuda "rörligt stöd" för ryttarens ben, så att hen kan ta spjärn mot något - tex för att vända sig om tillfälligt. (Alla sådana manövrer blir mycket svårare när krafter verkar på kroppen och den dessutom är fastspänd kring midjan.)

  Kommentera:


 • DeBracy
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Peter Visa inlägg
  Howdah
  Cool variant! Men hur tusan skulle man bli kvar ifall det blir luftstrid mot annan drake? Fastspänd på nåt vis?  Det verkar ju definitivt som det rätta sättet att resa med stil i alla fall:

  Kommentera:


 • Leon
  svarade
  Howdah

  Kommentera:

Senaste inlägg

Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Started by Dr_Dängrot, Igår, 18.41
10 responses
51 visningar
0 gillar
Senaste inlägg ChrilleT  
Started by Khan, 20 July 2019, 21.23
61 responses
1.863 visningar
7 gillar
Senaste inlägg DeBracy
av DeBracy
 
Started by Crafts n Beer, 20 July 2019, 16.28
12 responses
257 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Crafts n Beer  
Started by krank, 31 August 2019, 20.50
40 responses
694 visningar
5 gillar
Senaste inlägg krank
av krank
 
Started by Toast, 26 August 2019, 22.35
3 responses
89 visningar
1 gillar
Senaste inlägg Vimes
av Vimes
 
Started by Krille, 16 September 2019, 21.05
27 responses
952 visningar
18 gillar
Senaste inlägg Lightshy  
Started by clarence redd, 06 July 2019, 17.34
9 responses
237 visningar
3 gillar
Senaste inlägg clarence redd  
Started by Minimoni, 17 September 2019, 20.53
1 response
134 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Tirumbar  
Started by Styrman, 16 September 2019, 18.21
4 responses
175 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Bifur
av Bifur
 
Started by Markus Tullberg, Igår, 10.32
0 responses
39 visningar
4 gillar
Senaste inlägg Markus Tullberg  
Arbetar …
X