Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Sex och romanser i rollspel

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  #16
  Ursprungligen skrivet av Björn den gode Visa inlägg
  Bra. Fast egentligen tycker jag nog den mer intressanta diskussionen är vad som gör det bra, vilka spel som stödjer det på ett bra sätt och vad en ska tänka på, men det blir nog lite off-topic i den här tråden.
  Det blir bra då det öppnar upp mer verktyg och möjligheter för både rp och npc att agera för och mot. Det passar som sagt inte i alla spel men det fungerar och bidrar positivt till väldigt många spel. Sex och kärlek är mänskliga drivkrafter, ja de starkaste drivkrafterna vi som biologiska konstruktioner har. Just därför upplever jag det som extremt konstigt om jag upplever att ett rollspel/rollspelsvärld helt saknar detta(med en del undantag). Sen så vet mina spelare att även om vi kör en mer ”vuxen” Star Wars när det gäller tematik än vad tex filmerna gör, så blir sexet ändock bra mycket mer grafiskt och även tidvis osmakligt när vi spelar A Song Of Ice And Fire just på grund av att det speglar de böcker ur vilket rollspelet vuxit fram ur.

  Som sagt, en hel del Off Topic men hoppas att det inte stör för mycket.

  Kommentera


   #17
   Ursprungligen skrivet av wilper Visa inlägg
   Dåligt.
   ...säger han som skrivit Öknens Ros.

   Kommentera


    #18
    VIKTIGAST: att man lägger sig på en nivå som alla vid bordet är bekväma med.

    En grov liknelse:
    Romans = kärleksfilm
    Sex = porrfilm
    Jag kan se en kärleksfilm tillsammans med mina vänner, men jag tittar definitivt inte på porrfilm med dem.

    Samtidigt måste man ha klart för sig, trots alla incels, att sex är en naturlig del i de flesta människors liv.
    Spelarna skulle inte sitta vid spelbordet om inte deras föräldrar har haft sex. Rollpersonerna skulle inte existera om inte deras föräldrar har haft sex (OK, finns vissa undantag här).

    Jag tycker att det är bra att rollpersoner uttrycker känslor. Det är t.o.m. ofta dåligt om spelarna inte spelar ut rollpersonernas känslor. Kärlek är en känsla. T.o.m. kåthet är en känsla.
    Jag tycker att det är OK att rollpersonerna vill ha sex med någon, om det var bra/dåligt/snabbt/långsamt sex, och om rollpersonerna vill ha sex igen - men mer detaljer än så undanber jag mig och överlåter till spelarnas fantasi.

    Kommentera


     #19
     Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg
     VIKTIGAST: att man lägger sig på en nivå som alla vid bordet är bekväma med.

     En grov liknelse:
     Romans = kärleksfilm
     Sex = porrfilm
     Nja, jag tycker det går att ha med en hel del sex utan att det blir "porrfilm". Ungefär som att jag inte skulle ha problem med att se en HBO eller Showtime serie med polare, även om jag inte skulle se porrfilm med dem.

     Men förståss... Vi har ju reklamfilmen från HBO i Bulgarien "It's not Porn. It's HBO." (den har ålderskrav på grund av anspelningar till sex).
     https://www.youtube.com/watch?v=Xw3ORTzer68

     Kommentera


      #20
      I min spelgrupp har inte romans skildrats så mycket, men när det väl skett så har det gått oväntat bra.

      De få gånger som sex har förekommit har det mest varit som ett humoristiskt inslag för att skapa dråpliga situationer. Detta hände oftare för tusen år sedan när vi i spelgruppen var tonåringar och sex var sådär fnissigt roligt och spännande.

      Kommentera


       #21
       Ursprungligen skrivet av Lupus Maximus Visa inlägg
       Nja, jag tycker det går att ha med en hel del sex utan att det blir "porrfilm". Ungefär som att jag inte skulle ha problem med att se en HBO eller Showtime serie med polare, även om jag inte skulle se porrfilm med dem.

       Men förståss... Vi har ju reklamfilmen från HBO i Bulgarien "It's not Porn. It's HBO." (den har ålderskrav på grund av anspelningar till sex).
       https://www.youtube.com/watch?v=Xw3ORTzer68
       Det är ungefär det jag menar.
       En romantisk film kan ha ganska heta scener utan att det räknas om porr - det är där gränsen går.

       Kommentera


        #22
        Ursprungligen skrivet av Minimoni Visa inlägg

        Låter intressant! Tolka mig inte fel nu då jag inte är mer pervers än gemene person(skulle jag tro). Men kärlek och även sex utan kärlek är ofta minst lika naturliga inslag i de kampanjer jag spelleder som gritty våld och annat som är mer accepterat i de vad jag upplever som flesta rollspelssammanhang.
        Jag får känslan av att lite väl många tolkar in personliga preferenser i vad som dyker upp i fiktion, eller är för rädda att andra skall tolka på det sättet. Typ "GRR Martin" måste vara pedofil för att han skriver att Drogo har sex med Daenerys då hon bara är 13".

        Sedan skulle jag förvisso inte tveka att rollspela i vissa kink-settings heller. Själv har jag inget emot att även ha sådant som direkt äcklar mig (men då är vi inte på sådant som de flesta räknar som rätt extremt) med i spel, men jag skulle inte vilja ha det som fokus.

        Själv vet jag att mina gränser går rätt långt bortom de flestas, så om jag inte fått ett hum om var de andras gränser går så kan jag nog lägga mig lite för långt åt den säkra siden. Men jag har trots allt städat obduktionssal under pågående obduktioner, och besökt BDSM-klubbar. Båda verkar ligga utanför de flestas bekvämlighetszon.

        Nu är jag SL i en Star Wars-kampanj som utspelar sig 138 ABY och med en hel del inspiration från “extended universe” eller “legends”, som jag sen gjort något eget av. Mina spelare har alla rp som precis blivit Jedi-riddare och är nu alltså inte padawans längre. Vi är nog uppe i en tio-tolv, tolvtimmars-omgångar och storyn har verkligen tagit sig bra. En av karaktärerna är en riktigt ”manwhore” på det sättet att han egentligen inte vill bli känslomässigt knuten till någon utöver sina vänner men är fortfarande bokstavligt talat en kåt tonåring. En annan karaktär råkade se flera möjliga framtider där han blev förälskad i en npc som han inte vet namnet på men som han nu letar efter och det tycks som om just begäret och letandet efter hen kan komma att driva rp mot den mörka sidan då han mer och mer ger eftergifter till sina tidigare principer just för att hitta den person han såg i sin vision.
        Låter som en riktigt intressant kampanj

        Så jag gillar både sex och kärlek i mina kampanjer då de är så mänskliga och utan dem så är det många spel som förlorar så många möjligheter och intressanta nyanser. Jag säger inte att alla skall spela så som jag och min grupp gör, men det fungerar utmärkt för oss :-) Sen har jag inga problem att vara SL i spel där sex och romantisk kärlek inte förekommer heller, men det skall då vara spel som ”Tails of Equstria”.
        Jag är själv rätt trött på "rädda världen" eller där knacka orcher och samla rikedom är drivkrafterna. Så både sex och kärlek tillför saker som gör att det har möjlighet att bli intressant igen, även om man kör fade-to-black.

        Kommentera


         #23
         Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg
         Det är ungefär det jag menar.
         En romantisk film kan ha ganska heta scener utan att det räknas om porr - det är där gränsen går.
         Jag vet dock inte om jag skulle kalla någon av Rome, Deadwood, Game of Thrones, eller Spartacus för just romantisk.

         Men jag förstår vad du menar

         Kommentera


          #24
          Jag har väldigt ofta romanser med i mina mer seriösa spel. Troligen för att jag är obotlig romantiker. Jag tycker kärlek är väldigt viktigt och som spelare spelar jag ofta på det, när jag spelleder är det också något som ofta spelar in. (Jag och Robert Jonsson pratade om det i ett poddavsnitt förra milenniet: https://bortom.nu/2013/10/bortom-bortom-39-kanslor/ )

          Sex finns ofta med men blir sällan en överdriven del (utom i typ Pendragon där det finns regelstöd för det :P ). Jag spelar bara med vuxna spelare av alla åldrar, så det blir sällan tramsigt eller obekvämt. Ibland blir det skojjigt när flörtande går överstyr eller det blir dråpligt. Jag har dock vid tillfällen spelat med tjejer som haft konstiga besattheter kring våldtäkter vilket skapat obekväm stämning, men de blev sällan långvariga i mina spelgrupper.

          Ett bra exempel på hur vi nyligen använde öppet sex som en bra plot i en kampanj var när vi förra året körde den eminenta kampanjen Welcome to Manitou Springs till Werewolf the Forsaken. En av karaktärerna hade småflörtat med en kvinnlig SLP som blev besatt av en spirit av Lust, vilket gjorde att hans snälla flört väldigt snabbt spårade ut i många sexuella möten, vilket fick honom att inse att något var fel.
          Vi är ju vuxna så vi kan klippa mellan seriöst och humor utan problem, så scenen kunde börja med att karaktären begav sig till SLP:n som hade halva lägenheten full med sprit(karaktären var alkolist, så anden försökte trigga honom), när hon öppnade dörren naken började jag spela porrig musik, sen klippte vi till dagen efter med beskrivningen "Ni spenderade hela natten med att kn*lla på alla möbler och golv i hela lägenheten". Det blev aldrig pinsamt eller äckligt på något sätt.

          Jag kan dock tänka mig att om man spelar med folk som inte klarar sociala interaktioner och tycker sex och umgänge är obehagligt kanske försvårar allt.

          Kommentera


           #25
           Min reflektion är att go for it, om spelarna och spelledaren är bekväm med dem och framförallt tar dem på allvar.

           Det gäller i och för sig allting som rör starka känslor i rollspel: det är något som kräver att du spelar allvarligt. Med allvar menar jag inte att "det måste vara seriöst och mörkt", men bara att du tar det spelet på allvar. Det funkar sällan bra hos mer mekaniska spelare, som snarare spelar mer utifrån spelsystemen och kanske berättar som sina rollpersoner i tredje person, utan för att leverera kräver det faktiskt genuint motspel för att bli bra (syftet är trots allt att förmedla känslor). Jag tänker ganska mycket på hur det görs i lajv, där just den emotionella upplevelsen är den stora charmen och att det är lite på samma sätt för oss inom rollspel.

           Lajv pratar också jättemycket om trygghet, speciellt vad gäller relationsspel och det är lika viktigt inom bordsrollspel. Alla som är med måste vara bekväma med det – och spela till den mån de själva är bekväma. Det är ok som spelledare att vara obekväm och känna att du inte kan spela ut skeendet, utan cut to black. För din trygghet är också viktig.

           På samma sätt är jag lika jävla trött på alla som behandlar relationer och sex i rollspel som någon form av levande item, ett conquest du har uppnått. Och absolut värst spelledare eller författare som gör allt de kan för att ta död/skada partners i relationer för att skapa billiga poäng och motivation (se tropen Stuffed in the Fridge, aka Fridging). Nej, det är inte mörkt och tragiskt, det är bara pubertalt och ofta misogynt.

           Kommentera


            #26
            Ursprungligen skrivet av IcarusDream Visa inlägg
            Jag har dock vid tillfällen spelat med tjejer som haft konstiga besattheter kring våldtäkter vilket skapat obekväm stämning, men de blev sällan långvariga i mina spelgrupper.
            Jag har själv aldrig spelat med någon som vill ha det med (eller i alla fall inte på något sätt fört fram det). Men jag har hört det nämnas från flera håll, både från papper och penna världen, och från diskussionsforum runt MUD och MUSH.

            För egen del så är det inte något som ens hamnar nära var mina egna gränser går för att ha med. Men det finns flera olika potentiella anledningar till varför de vill ha det med, och beroende på så kan det bli ett stort nope. Det är inte det att de behöver säga det, för de som t.ex. gör det för att de vill att allt skall cirkulera runt deras rollperson så lär det oftast märkas rätt fort.

            Jag kan dock tänka mig att om man spelar med folk som inte klarar sociala interaktioner och tycker sex och umgänge är obehagligt kanske försvårar allt.
            Jag skulle nog sätta ett eller där, för det finns klart många som inte har några som helst problem med social interaktion, men tycker det att ämnet sex och umgänge är obehagligt (prydhet eller andra kulturella anledningar).

            Kommentera


             #27
             Totalt ointressant.

             Kommentera


              #28
              Ursprungligen skrivet av Lupus Maximus Visa inlägg
              Jag vet dock inte om jag skulle kalla någon av Rome, Deadwood, Game of Thrones, eller Spartacus för just romantisk.

              Men jag förstår vad du menar
              Det här förklarar bra hur jag egentligen menar med allt jag sagt. Sex så som i HBO är i många fall inte romantiskt men bidrar ändock starkt till hur jag som åskådare upplever världen/berättelsen som HBO förmedlar. Sen gillar inte alla hur HBO hanterar sex och det är självklart ok men jag har turen att min spelgrupp är ungefär på samma plan när det gäller vad vi tycker är ok och intressant i våra kampanjer. Jag har också precis likt dig Lupus Maximus, en väldigt accepterande inställning till sex i fiction och blir inte lätt äcklad. Min inställning till sex i verkligheten är självklart inte lika accepterande då jag helt uppenbart inte tycker mycket av det som händer i GoT är ok tex. Men jag accepterar och även gillar rätt grovt våld som underhållning i min fiction på samma sätt men ogillar precis samma sorts våld i verkligheten och håller mig långt borta från videos från nyhetsinslag där människor blir dekapiterade av ISIS eller där det ligger döda barn på gatorna i Idlib.

              Så precis som du nämnde i ett annat inlägg Lupus Maximus, så är det stor skillnad på vad jag tillåter/gillar vid mitt spelbord och vad jag under omständigheter i verkligheten accepterar. Sen sätter spelet tonen som jag nämnt tidigare, skulle inte ha några problem att i en kampanj med Westeros som fokus, att beskriva Danenerys och Drogo scenen du nämnde men jag skulle inte ha med en liknande scen i min nuvarande Star Wars-kampanj, trotts att det är en gritty version av galaxen långt långt borta som vi spelar i.

              Kommentera


               #29
               Ursprungligen skrivet av Minimoni Visa inlägg
               Så precis som du nämnde i ett annat inlägg Lupus Maximus, så är det stor skillnad på vad jag tillåter/gillar vid mitt spelbord och vad jag under omständigheter i verkligheten accepterar. Sen sätter spelet tonen som jag nämnt tidigare, skulle inte ha några problem att i en kampanj med Westeros som fokus, att beskriva Danenerys och Drogo scenen du nämnde men jag skulle inte ha med en liknande scen i min nuvarande Star Wars-kampanj, trotts att det är en gritty version av galaxen långt långt borta som vi spelar i.
               Fördelen med etablerade settings från annan media är att standardnivån redan är satt, och man behöver bara gå igenom avvikelser. Skrapar man på ytan så är jag inte så säker på att Galaxen lång där borta är så värst mycket trevligare än Westeros, men stor skillnad i hur man valt att presentera det i böcker och på skärmen. Om man skulle skippa vissa fade-to-black och visa det fullt ut, och visa saker som bara antyds i episod 1-6, så skulle Star Wars snabbt förlora sin matiné-stämpel.

               Star Wars Ep2 då de fångar lönmördaren kombinerat med ett par avsnitt från The Clone War där de beger sig ner i de nedre delarna av Couruscant... Dystopisk Neo-Noir/Cyberpunk-setting out of the box. Men man skulle behöva vara väldigt tydlig på hur saker kommer att presenteras om man inte tänker köra med The Hays Code.

               Knepigare med rollspel med egna settings, där olika personer har olika tolkningar om hur saker presenteras (eller ens finns). Då finns det inte samma baslinje när man pratar om var ramarna för spelgruppen skall hamna.

               Kommentera


                #30
                I andra sortens rollspel, sure. I bordsrollspel, väldigt svårt att få det bra.

                Kommentera

                Senaste inlägg

                Minimera

                Diskussioner Statistik Senaste inlägg
                Started by Skarpskytten, Idag, 20.35
                3 responses
                36 visningar
                0 gillar
                Senaste inlägg Tre solar  
                Started by Skarpskytten, 15 September 2019, 15.39
                40 responses
                862 visningar
                2 gillar
                Senaste inlägg Rymdhamster  
                Started by krank, Idag, 01.12
                5 responses
                77 visningar
                0 gillar
                Senaste inlägg Jocke
                av Jocke
                 
                Started by CapnZapp, 23 October 2019, 12.17
                34 responses
                1.211 visningar
                4 gillar
                Senaste inlägg God45
                av God45
                 
                Started by McKatla, Idag, 16.34
                2 responses
                94 visningar
                0 gillar
                Senaste inlägg Fiktionslek  
                Started by God45, 30 September 2019, 19.49
                248 responses
                10.777 visningar
                9 gillar
                Senaste inlägg Ulfgeir
                av Ulfgeir
                 
                Started by krank, 20 May 2020, 15.52
                2 responses
                55 visningar
                0 gillar
                Senaste inlägg krank
                av krank
                 
                Started by Möller, Idag, 10.11
                1 response
                69 visningar
                1 gillar
                Senaste inlägg Möller
                av Möller
                 
                Started by ragngand, 18 April 2020, 13.07
                4 responses
                182 visningar
                0 gillar
                Senaste inlägg ragngand  
                Started by krank, 29 May 2020, 17.08
                6 responses
                269 visningar
                6 gillar
                Senaste inlägg bortom12e  
                Arbetar …
                X