Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Rollspel där nyutgåvor är sämre än originalet

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Rollspel där nyutgåvor är sämre än originalet

  Det är rimligt att anta att en ny utgåva av ett spel skall vara bättre än utgåvan det ersätter; brister det första hade har insetts, medvetenheten om vad som krävs för bra rollspelskonstruktion har kommit längre etc. Men så är inte alls alltid fallet. Ibland är det ett nytt gäng som tar över – och gör det sämre än originalet. Ibland krånglas saker bara till utan att det tillför något, ibland sväller spelet så att det som var lättöverskådligt blir en tegelsten man inte orkar med. Det kan ju då vara bra att dela erfarenheter av sådana misslyckade nyutgåvor, så att andra spelare istället kan försöka få tag på originalet!

  Några exempel:
  Drakar och demoner. Peakade enligt min mening i slutet av 80-talet. Senare utgåvor är alla sämre (även om enskilda nya spelvärldar kan ha sina poänger).
  Over the Edge. Första (och andra) utgåvan var lysande, tredje däremot orkar jag inte ens igenom. Dunkelt system, massor av försämringar av spelvärlden...
  Unknown Armies. Även här ersatte – i 3:e utgåvan – ett enkelt system ett dunkelt som jag aldrig orkade få grepp om, och den fösta smala boken (i 1:a utgåvan; 2:a utgåvan hade samma system i stort sett, så den brydde jag mig aldrig om) blev en hel hög med böcker jag absolut inte orkade ta mig igenom.
  Tribe 8. Andra utgåvan (som knappt hann påbörjas innan spelet lades ner) var en helt onödig regeluppdatering av ett spel som innan flöt bättre.
  KULT. Första utgåvan är fortfarande bäst. Trots regler som kunde vara bättre.

  Har ni fler exempel?

  PS Jag sitter och funderar på om jag sett något spel där andra utgåvan faktiskt varit bättre. Oktoberlandet kanske (även om jag egentligen inte gillar Fate-motorn särskilt mycket). Och DoD; 1:a utgåvan var ett rent skämt, så det är andra eller tredje som gäller (Expert-eran).
  Last edited by McKatla; 11 February 2020, 14.56.

  #2
  GURPS Traveller och Traveller D20 är sämre än The Real Thing som de är varianter av.

  GURPS-versionerna av WoD-.spelen funkar inte bra. GURPS är helt enkelt fel spelsystem i de miljöerna.

  Star Wars D6, ursprungsspelet från 1980-talet, fångar stämningen i Ep IV-VI bättre än senare SW-spel.

  Motsats: The One Ring är ett mycket bättre Midgårdsrollspel än MERP.

  Kommentera


   #3
   ..
   Last edited by Henke; 11 February 2020, 15.15. Anledning: Äsch

   Kommentera


    #4
    Ännu en "detta kan väl bara leda till flame war, edition edition"–tråd…?!

    UAs andra utgåva med uppdelningen i street, global, cosmic, det var en dum inledning och vi skulle ha haft mycket roligare med spelet om vi hade börjat på global ist för alla bortslösade timmar på utråkiga street-kampanjer.

    Tribe 8 var aldrig bra … T_T

    AD&D 1e mycket sämre än Holmes & Moldvay

    Unearthed Arcana en dead end som utvecklarna av 2e glatt slängde

    Star Wars d6 2e och REUP så himla overwrought och bökiga versioner

    D&D 4e men jag gillar faktiskt essentials. Att krafterna använder basic attacks ist för är egna at will powers är fett bra<3 Och flera roliga klasser så som en controller-version av Ranger och en striker-version av Fighter. Egentligen gillar jag ingen av ettan, tvåan, trean och fyran speciellt mycket jämfört med basic. Jag gillar inte advanced helt enkelt. Skulle nog säga jag tycker ännu sämre om trean än om fyran. Femman är ju min stora favorit.

    Dungeon World och Monster Hearts försämrade versioner av Apocalypse World

    Five Torches Deep totalt cargo-cult spel som missar allt det bra i OSR och tar vara på det allra ytligaste lagret

    NWoD 2nd edition varför skulle dom lägga in en massa ugglemonster och sån skit…?!?! inbördeskriget mellan vampyrer = fetare än att vampyrer ska ut och vara nån sorts monster hunters…?!?!?!

    Changeling the Lost nej nej sakna gamla Changeling the Dreaming så sjukt mkt. Det finns bra nwodspel (geist) men CtL tycker jag inte om

    Magic the Gathering nya card framen (från 2003 & 2015) ser ut som plast och keramik. Jesper Myrfors, kom tillbaka!

    Android Netrunner snyggare kort, bättre värld, nerfade meat damage kort och isar, allt det var bra och gjorde att balansen mellan corp och runner blev mycket bättre. Tyvärr införde dom ett stendumt factionsystem inom sidorna vilket gjorde att metat blev superenformigt.

    Call of Cthulhu sjuan för små ändringar, för dåliga ändringar. Ska dom ändra så lite så kan dom väl lika gärna köra vidare på gamla? Och ändringana med push your luck osv är bara dålig och cargo-cultig design

    Carcosa jämfört med Empire of the Petal Throne fattar inte varför han behövde gå så sjukt grimdark och sen sitta och lolla över det sexuella våldet i olika podcastintervjuer och sånt. inte kul

    MUA alltså egentligen bryr jag mig inte men en sak har alltid stört mig med mua och coriolis och det är att det finns advantages som det enda dom gör är att höja en viss skill lite. Varför ska man köpa den advantagen ist för att bara köpa lite högre värde i skillen…!??! grums grums

    WRFP3/SWFFG/Genesys åh vilken hatkärlek jag har till dom här spelen

    Dark Sun andra versionen förmoooodligen mer känd som Papyrus edition. Gjord för att tvångsanpassa settingen till det som hände i dom urtråkiga romanerna. Häst, möt vagn. 4e edition fixade en del av dom problemen som andra versionen till 2e införde iofs.

    Men det finns också nyutgåvor som är så sjukt mkt bättre.

    Ex vis tycker jag bättre om Age of Sigmar än om Old World! Alltså jag har aldrig varit nåt fan av vare sig WF eller WH40K men tycker dom har lyckats med mycket i AoS.

    D&D många som säger att 2e är så himla bra men jag sitter ofta med en massa 2e-böcker (för vi kör så mkt 2e-kampanjer fast med en mischmasch av femmans och tvåans regler) och ofta är reglerna så mkt cleanare och bättre i femman, ex vis båtstrider och reglerna för väder och storm och sånt.

    Stjärnornas Krig–filmerna där tycker jag dom nya (kathleen kennedy edition) är så mycket bättre än dom riktiga! typ rogue one är ju ex vis så bra

    The Beatles ja jo varför plåga öronen med Phil Spector's White Album när man kan få avnjuta Danger Mouse och Jay-Z på The Grey Album

    Kommentera


     #5
     Både TOR och MERP är bättre än det d20 Sagan om Ringen–spelet som fanns tycker jag.
     Det jag hatade mest med TOR (stridssystemet med ranks osv. Snott från dataspelet Wizardry) fick jag att funka med lite house rules och är nu det jag tycker bäst om med spelet och har infört det i våra husregler för D&D.

     Kommentera


      #6
      Allting som någonsin konverterats till D20 regler

      Kommentera


       #7
       Jag tänker ta upp det enda exemplet där det är helt solklart. Age of Sigmar som är en färgglad G.I. Joe serietidning där det springer runt gudar överallt och Sigmar är på riktigt och har magiska Space Marines. För detta slaktade man The Old World som var den bästa fantasy världen i ett rollspel där männen var Baldrick, humorn var svart och hundarna var små men blodtörstiga!

       The Old World har ju som tur är återuppstår både i rollspel och datorspel. Och Mordheim är för alltid!

       Wfrp är spelet där en spelare en gång utbrast "Du må ha mörk magi, man jag har kapitalismen!".

       Wfrp är spelet där en karaktär som var snygg, kunde skjuta en båge och kunde sjunga fick sitt ansikte avskalat av ett rostigt svärd en lodis svingade. Så han var vanställd, blind och hade inga läppar.

       Nej, nu tänker jag läsa en William King roman.

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen skrivet av 2097 Visa inlägg

        Carcosa jämfört med Empire of the Petal Throne fattar inte varför han behövde gå så sjukt grimdark och sen sitta och lolla över det sexuella våldet i olika podcastintervjuer och sånt. inte kul
        Den här får du förklara närmare. Mig veterligt skrev aldrig professor Barker något som hade med Carcosa-mytologin att göra...

        Kommentera


         #9
         Ursprungligen skrivet av God45 Visa inlägg
         Age of Sigmar som är en färgglad G.I. Joe serietidning där det springer runt gudar överallt och Sigmar är på riktigt och har magiska Space Marines.
         Ja det tycker jag är bra. För mig är det inte en förbättrad WF. Det är en förbättrad 40k. Space Marines är äntligen magiska och dom kan äntligen vara tjejer!!!

         Ursprungligen skrivet av Bolongo Visa inlägg
         Den här får du förklara närmare. Mig veterligt skrev aldrig professor Barker något som hade med Carcosa-mytologin att göra...
         Det kom ut ett rollspel som hette Carcosa eller ja jo det var som en extrabok till 0e. Det var av Geoffrey McKinney.
         Det har inte så mkt med Bierce/Chambers/Lovecraft att göra utan är mer en sorts blanding av MotU och EPT fast dåligt (trots att det är en mix av två svinbra saker alltså).

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen skrivet av 2097 Visa inlägg

          Det kom ut ett rollspel som hette Carcosa eller ja jo det var som en extrabok till 0e. Det var av Geoffrey McKinney.
          Det har inte så mkt med Bierce/Chambers/Lovecraft att göra utan är mer en sorts blanding av MotU och EPT fast dåligt (trots att det är en mix av två svinbra saker alltså).
          Fast det är ju ett supplement till Lamentations, väl? Jag har bläddrat lite i det utan att kunna se några Tekumel-kopplingar alls. Men de kanske är dolda för skumläsaren?

          Kommentera


           #11
           Först vill jag bara påpeka att ni tycker fel i dessa fall =)
           MUA är betydligt bättre än orginalet, bättre uppbyggd värld, fantastiska äventyr, fortfarande dåliga regler men faktiskt bättre än originalet.

           Nya Kult är bättre än det gamla Kult, vilket hade kanske det mest påklistrade regelsystemet någonsin. Har för mig att författarna inte ville ha regler i Kult från början, men kan ha fel.

           Jag tycker dock att Drakar & Demoner blivit sämre sedan Expert. Annars tycker jag generellt att de flesta nya spel är bättre än gamla.

           Och ja
           One Ring är otroligt mycket bättre än SRR.

           Kommentera


            #12
            Jag tycker alla andrautgåvor av allting någonsin är sämre än om samma kreatörer hade lagt energi på en helt ny produkt. Ge mig nya saker!

            Dock har jag full förståelse för varför uppföljare är finansiellt smarta. Särskilt i rollspel, där upplagor tenderar att vara hyfsat små men ta lång tid att sälja ut. För då är det typ "lika bra" att göra en ny utgåva när den första inte längre finns i lager.

            Men annars? Varje nischad ny produkt är bättre än hundra 2nd Editions!

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av Bolongo Visa inlägg
             Fast det är ju ett supplement till Lamentations, väl? Jag har bläddrat lite i det utan att kunna se några Tekumel-kopplingar alls. Men de kanske är dolda för skumläsaren?
             Det kom först till 0e och sen i en ny utökad version (4 ggr fler sidor) till LotFP.
             Han hade kikat på någon besvärjelsebok till EPT.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen skrivet av 2097 Visa inlägg

              Changeling the Lost nej nej sakna gamla Changeling the Dreaming så sjukt mkt. Det finns bra nwodspel (geist) men CtL tycker jag inte om

              Oj. Här tycker jag precis tvärtom. Jag ser CtL som det enda spelet i nWoD som är 100% bättre än oWoD-förlagan. Alla andra är som mest lika bra eller för olika för att kunna jämföras (Demon, framför allt).

              Kommentera


               #15
               Älskar VtM, älskar VtR ännu mer
               Blandade känslor inför WtA (cool grundidé men har sina problem), hatar WtF (ospelbart. och fult.)
               Gillar MtAs, älskar MtAw.
               Gillar HtR, älskar HtV
               Gillar Mummy, gillar MtC
               Gillar WtO, älskar GtSE
               Älskar DtF, älskar DtD
               haaaaaatar Beast the Primordial. Sämst
               fast näst sämst är Changeling the Lost. Medan CtD är det bästa wod spelet eller näst bäst efter GtSE.


               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Skarpskytten, 15 September 2019, 15.39
               15 responses
               476 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Skarpskytten  
               Started by krank, 30 March 2020, 18.07
               5 responses
               110 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg DeBracy
               av DeBracy
                
               Started by Gurgeh, 31 March 2020, 11.00
               12 responses
               414 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg crilloan  
               Started by Gamiel, 03 April 2020, 18.54
               10 responses
               289 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Lupus Maximus  
               Started by Mekanurg, Igår, 20.10
               0 responses
               90 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Mekanurg  
               Started by bortom12e, 01 April 2020, 15.17
               13 responses
               326 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Thanuir
               av Thanuir
                
               Started by CapnZapp, 27 February 2020, 21.03
               15 responses
               545 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg DeBracy
               av DeBracy
                
               Started by CapnZapp, 03 April 2020, 19.26
               5 responses
               157 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Lupus Maximus  
               Started by Rymdskeppet, 03 April 2020, 10.50
               24 responses
               532 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Äventyr  
               Started by McKatla, 01 April 2020, 22.42
               26 responses
               424 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Troberg
               av Troberg
                
               Arbetar …
               X