Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Skräckrollspel?

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Skräckrollspel?

  Vill skaffa ett rollspel med skräcktema. Har kollat Kult, Chock och Call of Cthulhu. Kan inte välja. Vilket spel har bäst regler? Setting är inte så jätteviktigt. Har koll på Lovercraft och Chock verkar rätt straight forward. Kult har jag dock ingen koll på alls, men jag gillar religiösa inslag.

  Hjälp mig att välja rätt spel!

  Borde kanske köpa alla spelen.

  #2
  Jag är ju partisk som medlem i KULT-teamet, men här kommer två videor som sätter stämning och ger inblick i hur man spelar.

  KULT: Divinity Lost - Announcement Trailer
  KULT: Divinity Lost - Character Creation and Gaming Example

  Last edited by Big Marco; 18 January 2020, 14.19.

  Kommentera


   #3
   Jag har alltid spelat Call of Cthulhu, alltså min favorit, men flera här på forumet föredrar andra Cthulhu-spel som är bättre på känslan för skräck och utsatthet.

   Kommentera


    #4
    "Bra regler" är ju väldigt individuellt. Bra regler för mig i skräckrollspel är Cthulhu Dark, Kutulu eller Barkhäxan. Så lite regler som möjligt och att fokusera på berättandet. KULT´s PbtA-motor fokuserar ju på berättande, men passar inte alla. Chock har sin egen motor som fått ljumna betyg vad jag kan läsa mig till och CoC kör ju BRP så om man gillar gamla DoD och Mutant så är det här åt samma håll.

    Setting-specifikt så är ju Chock Gotisk skräck (varulvar, vampyrer etc), medan KULT är Gnostisk skräck (typ hellraiser), Cthulhu är kosmisk skräck om gudar, yttre rymden och annat som ingår i den Lovecraftianska mytosen. Det finns garanterat mest material till Call of Cthulhu.

    Ett rollspel är ju aldrig bättre än de scenarion man spelar så mycket beror ju också på om du har något bra hemmasnickrat eller tänkte ge dig på köpeäventyr. Sen har man ju olika syn på vad som är bra skräck. Det bästa skräckscenariot jag spelat hittills är antaligen "Mörkret mellan stjärnorna" i Upsalasviten (det är systemlöst, men rör sig kring Lovecrafts kosmiska skräck). Barkhäxan har jag bara läst, men där finns bra potential till skräck. Skrômt har jag spelat på konvent och det är också bra.

    Håller faktiskt på att läsa igenom Chock-scenariona just nu och har recenserat några HÄR, HÄR och HÄR.
    Last edited by Henke; 18 January 2020, 14.33.

    Kommentera


     #5
     Jag drar mitt svärd för Mikael Bergströms KUTULU. Regel-lätt och trevligt. Har ett genialt system för att hantera skräckupplevelser. Gratis att ladda ned också, om jag inte minns galet?

     Kommentera


      #6
      Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
      Ett rollspel är ju aldrig bättre än de scenarion man spelar så mycket beror ju också på om du har något bra hemmasnickrat eller tänkte ge dig på köpeäventyr.
      Kunde inte sagt det bättre själv :-) Nu är jag ingen skräckkonnosör, varken i att jag söker det så mycket eller i att jag tycker att jag lyckats med stämningen så himla bra när jag försökt. Skräck har dock en tendens att bli bättre om ansatsen är begränsad (det måste inte vara ett enkvälls, långa äventyr funkar också så länge ingångsvärdet är nya RP).

      Det sagt: kolla runt efter vilket äventyr du vill spela och välj spel sen.

      Kommentera


       #7
       Och här finns även flertalet gratis scenarion till KULT: Divinity Lost. Varning dock att KDL är ett mycket barnförbjudet spel så om du är ute efter "mysskräck" så är det troligen fel spel. KDL är köttigt, sliskigt, groteskt, traumatiserande och intensivt. Och storslaget, vackert och fantastiskt.

       https://kultdivinitylost.com/resources/

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen skrivet av Dazumal Visa inlägg
        Jag drar mitt svärd för Mikael Bergströms KUTULU. Regel-lätt och trevligt. Har ett genialt system för att hantera skräckupplevelser. Gratis att ladda ned också, om jag inte minns galet?
        Korrekt. Jag vill såklart precis som Marco ta tillfälle i akt att blåsa i min egen tuta, så here goes:

        Kutulu är synnerligen regellätt från spelarnas sida. Och från SLs sida också, för den delen. Det är byggt för att inte lägga sig i mer än absolut nödvändigt, eftersom jag upplever att få saker är så stämningsdödande som regler. "Du får 1t6 SAN" gör ju mest att man blir påmind om att man egentligen bara är ett gäng halvtjocka chipssmuliga nördar (lätt överdrift) som sitter och låtsas kring ett bord – där jag menar att skräck mår bäst när man är investerad i spelvärlden och inte tänker mer än nödvändigt på "det jordiska".

        De regler som finns är fokuserade på utredningar och undersökningar. Ger man sig in i strid är man dum i huvudet och kommer antagligen att råka väldigt illa ut, precis som i verkligheten. Människor är squishy. Dert gör att man uppmuntras att hitta andra lösningar.

        Vansinnessystemet är helt osynligt för spelarna. SL använder det som händer i äventyret som motor för att skapa hallucinationer och förvrängningar av verkligheten, samtidigt som rollpersoner som utsätts för mycket konstigt mythos-relaterat börjar se just mythos-varelser mer och mer tydligt. De tappar greppet om verkligheten och gränsen mellan verkligt och mythos-verklighet suddas ut. Vad av det man ser, är bara hallucination? Och vad är bara högre verklighet, som andra inte ser? Och detta sköts helt utan synlig mekanik, bara genom hur SL beskriver världen med ledning av råden och teknikerna i Kutulu-grundboken.


        Så vill man ha regler som underlättar undersökande skräck, och gillar Lovecraft, så tänker jag att Kutulu ihop med väl utvalda Call of Cthulhu- eller Trails of Cthulhuäventyr är en bra början. Eller bara det officiella Kutulu-äventyret De försvunna soldaterna.

        Och ja, alltsammans finns att ladda ner gratis från hemsidan, ifall man vill läsa innan man köper. Allt är släppt via creative commons.

        Kommentera


         #9
         Glöm inte att titta på andra svenska skräckspel som Bortom, Kutulu, Kuf, Nattens varelser och Barkhäxan också! ;)

         Som andra har sagt: det finns många spel att välja bland och valet beror väldigt mycket på vilken sorts system du gillar och vilken sorts skräck du är ute efter.

         (Själv tycker jag att skräck gör sig bäst som friform, vilket nog inte säger särskilt mycket eftersom jag spelar nästan allt som friform.)

         Kommentera


          #10
          Spela med vilka regler du vill men använd The Book of Unremitting Horror.

          Kommentera


           #11
           Ursprungligen skrivet av God45 Visa inlägg
           Spela med vilka regler du vill men använd The Book of Unremitting Horror.
           Tänker du varelserna eller scenariot (Crook´s End) ?

           Kommentera


            #12
            Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
            Tänker du varelserna eller scenariot (Crook´s End) ?
            Varelserna. Ärligt talat är de flesta av dem scenario i sig själva. Crook's end är ett ok scenario men inte anledningen att köpa boken.

            Kommentera


             #13
             Jag fullkomligen älskar skräckgenren. Jag har hårdspelat de flesta släppen på marknaden med extra stor fokus på Call of cthulhu och Kult.
             Jag måste säga att Kult är ett enormt vacker och välskrivet spel (dock väldigt barnförbjudet). Världen som målas upp för spelarna är otäck och hård. Spelledaren har mycket frihet och kan ta ut svängarna rejält när han skapar kampanjer.
             jag kände mig alltid lite låst till havsmiljö, ritualer och gamla gudar i Chtulhu, blev väldigt repetitivt för mig.
             Chock gav mer en mys-skräck-känsla vilket absolut inte är fel men jag fastnade inte lika hårt för det som för Kults värld.

             jag skulle rekommendera att köpa Kult i vilket fall, om inte för annat så för att det är så välskrivet.

             ps. Regelsystemet i kult fokuserar på det narrativa och inte så mycket på regler och tabeller, vilket blir väldigt stämningsfullt när du kör intensiva scener. Ofta har man spelat ut en regel på bara ett-två tärningsslag vilket är bra för att inte förstöra stämningen.

             Kommentera


              #14
              Jag undrar väl mest vilken sorts skräck du är ute efter. Psykologisk, personlig, splatter/gore?

              Skräck i rollspel handlar mer om situation, gruppdynamik, och atmosfär än om regler tycker jag. Så det jag skulle rekommendera är att du plockar fram vilket spel som helst som du och din spelgrupp kan så bra att ni aldrig behöver bläddra i reglerna eller tas ut ur handlingen. Det kan vara Mutant 2089 likaväl som det kan vara Call of Cthulhu. En del skräckrollspel, även om de ger fantastiskt bra inspiration som läsning, gör också skräcken alldeles för uppenbar och gör därför att det kan bli förutsägbart.

              Tar upp en del inspiration du kan använda dig av i Best -- Monsterjägarrollspelet, från sid. 34.

              En viktig sak är att aldrig låta det bli förutsägbart. Om spelet kan överraska de mest inbitna spelarna är chansen att du kan anspela på den känslan av osäkerhet än mer.

              Kommentera


               #15
               För mig som generellt är ointresserad av renodlad skräck är Kuf förvånansvärt tilltalande med sitt avskalade regelsystem och sin torra humor.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Evokee, Igår, 21.53
               5 responses
               81 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Christoffer  
               Started by Sodivra, Igår, 13.38
               10 responses
               143 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Evokee
               av Evokee
                
               Started by Evokee, Igår, 12.50
               13 responses
               314 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Evokee
               av Evokee
                
               Started by Evokee, Igår, 21.58
               3 responses
               84 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg God45
               av God45
                
               Started by krank, Igår, 21.34
               5 responses
               86 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Bifur
               av Bifur
                
               Started by Björn Wärmedal, 17 February 2020, 11.05
               91 responses
               2.433 visningar
               13 gillar
               Senaste inlägg APM
               av APM
                
               Started by Dimfrost, Igår, 21.40
               0 responses
               44 visningar
               6 gillar
               Senaste inlägg Dimfrost  
               Started by Dr_Dängrot, Igår, 14.54
               15 responses
               369 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Skarpskytten  
               Started by God45, Igår, 11.57
               5 responses
               174 visningar
               7 gillar
               Senaste inlägg kwarnberg  
               Started by Khan, Igår, 17.39
               5 responses
               101 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg DanielSchenström  
               Arbetar …
               X