Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Idé kring podd om spelledande

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Idé kring podd om spelledande

  För ett tag sedan så undrade jag om någon här hade erfarenhet av att auskultera som spelledare (http://www.rollspel.nu/forum/main-ca...arauskultation). Idén var alltså att sitta med under (delar av) förberedelserna och själva spelandet och sedan prata lite med spelledaren (och kanske även spelarna) efter spelmötet om hur det gick, hur SL hanterade olika situationer som uppstod, och så vidare. Med syftet att lära från andra och på så sätt själv utvecklas som spelledare.

  Sedan tänkte jag att någon borde göra det här som en podd.

  Sedan tänkte jag att kanske jag borde göra det här som en podd. SpelLedarAuskultationsPodden, SLAP.

  I varje avsnitt skulle en ny spelledare besökas. Avsnitten skulle ha två delar:
  1. Före. Snack under förberedelserna. Spelledaren får berätta vad som ska spelas (eget scenario, andras material, eventuellt spelsystem...) och av vilka (nybörjare, erfarna spelare, ny spelgrupp eller gammalt bekant gäng...). Sedan pratar vi om vad hen förväntar sig, hur förberedelserna går till och varför hen gör på det sättet. Kanske någon kort intervju med en av spelarna också, som får berätta om spelarnas förväntningar inför spelmötet.
  2. Efter. Efter avslutat spelmöte samtalar vi om hur det gick och vilka svårigheter SL ställdes inför. Vi tar upp några saker som dök upp under mötet (helst illustrerat med korta inspelade klipp från själva spelandet, om spelgruppen tycker att det är okej) och spelledaren får förklara hur hen tänkte i de situationerna. Vi pratar om hur preppen (eller bristen på prepp) påverkade eller inte påverkade spelet.
  Jag tänker att det vore roligt om spelledarna som var med i podden var en blandning av okända förmågor och mer namnkunniga personer.

  Mina frågor till er är:
  1. Har jag missat något som borde ingå?
  2. Skulle ni vara intresserade av att lyssna på det här?
  3. Skulle någon av er vara intresserad av att vara med som spelledare? (Inget bindande - vill bara veta om det överhuvdtaget går att få folk att ställa upp!)
  4. Skulle någon av er som har en egen podd vara öppna för av att släppa in mig som gäst hos er för att göra SLAP som ett specialavsnitt av er podd (med nån av er som SL), så att SLAP inte blir en egen podd utan en grej som turnerar runt bland svenska rollspelspoddar? Eller bara köra det här upplägget själva utan att jag är inblandad?
  5. Har ni några andra tankar eller förslag?
  Jag inser att det här kan vara en onödigt ambitiös poddidé. Det skulle krävas mycket klippning, inspelningen skulle troligen vara spridd över flera dagar och jag skulle behöva resa för att kunna sitta med (vilket ju vore roligast, även om det skulle kunna funka att "vara med" via Skype eller liknande). Om någon har tips på saker som skulle göra det lättare så tar jag förstås tacksamt emot dem!

  #2
  Jag har haft funderingar på en SL-workshop i Nördhäng Norrtäljes regi för att få fram fler spelledare. En sådan skulle ha många av de inslagen du nämner. En podd hade säkert också kunnat fungera men jag tror att möjligheten att prova på att spelleda för riktiga spelare och få feedback på sitt spelledande också måste till.

  Kommentera


   #3
   Ursprungligen skrivet av Rangertheman Visa inlägg
   Jag har haft funderingar på en SL-workshop i Nördhäng Norrtäljes regi för att få fram fler spelledare. En sådan skulle ha många av de inslagen du nämner. En podd hade säkert också kunnat fungera men jag tror att möjligheten att prova på att spelleda för riktiga spelare och få feedback på sitt spelledande också måste till.
   Jag tänker att en podd och en workshop har ganska olika funktioner. Workshopen med dess möjlighet till att testa saker direkt och få återkoppling på det låter ju jättebra! Podden skulle nog mer vara för att få inspiration och för att få lite idéer att testa nästa gång man spelleder. Inte riktigt samma sak, även om det förstås finns många likheter.

   Kommentera


    #4
    Jag skulle lyssna!

    Kommentera


     #5
     Ursprungligen skrivet av Mr Hearst Visa inlägg
     Jag skulle lyssna!
     Och det så pass gärna att du efter två år på forumet skriver ditt första inlägg! Välkommen in i värmen :)

     Kommentera


      #6
      Skulle HEMSKT gärna lyssna på en sådan podd.

      Kommentera


       #7
       Låter som en utmärkt utmärkt idé!

       Kommentera


        #8
        1: Du borde ha fokus på olika stilar och teorier varje avsnitt!
        2: Ja!
        3: Nej, jag skulle inte ha tiden.
        4: Har ingen egen pod.
        5: Du borde filma också och lägga upp det på youtube!

        Kommentera


         #9
         Låter jätteintressant! Skulle absolut lyssna!

         Jag skulle gärna höra spelarnas bild av mötet och spelledarens insats också och inte bara spelledarens.

         Kommentera


          #10
          1. What God45 said
          2. Ja, däremot är jag notoriskt dålig på att lyssna på poddar, men helt klart intressant
          3. Just nu spelleder jag bara en liten grupp över roll20, tyvärr med noll prepp så vet inte om det vore så intressant ur ett lära sig mer perspektiv.. Om du kör nått avsnitt med typ "här ska en som mest kör utan prepp testa på att spelleda med det här prepp sättet" så kunde det kanske funka ;)
          4. Ingen egen podd.
          5. Nån sorts variant av att gå igenom olika tekniker för att sedan låta någon testa nya saker kanske? Olika teman, typ nu kör vi 5 avsnitt med skräck som tema sen går man igenom det med kanske 2 till 3 olika spelledare , de går igenom tekniker för stämningen och liknande sen kan man låta någon spelledare som inte använder skräck så ofta normalt att testa på dessa tekniker, och så klart snack om hur man förbereder det samt hur det gått som du nämnde.

          Kommentera


           #11
           Jag tycker det verkar vara en kul ide. Du ser ut att ha hoppat över själva spelpasset, men jag tror att även det är av intresser för att se (höra) vad man sedan prata om och analyserar i "efter-avsnittet". Möjligen kan man tagga de avsnittet på ett annat sätt för de som bara vill ha förberedelser och analys. Jag tror dock man får ut mer av analysen om man även har tillgång till "källmaterialet".

           Kommentera


            #12
            Jag skulle gärna lyssna och gärna vara med på en sån pod.
            Det tips jag kan ge och som jag tror du har väldigt mycket att vinna på om du ska starta en pod är att hantera ljudkvalitet och redigering. Anledning nr.1 till att jag och många andra stänger av eller inte lyssnar på poddar är att det är dåligt och obehagligt ljud och att det inte är editerat. Bra mikrofoner (behöver inte vara dyrt), ett någorlunda dämpat rum och lite grundläggande mikrofontekniska kunskaper kan göra exakt hur mycket som helst. Problemet med detta är ju när man gör det på distans.
            Angående redigering så gör det så myclet att klippa bort tystnader och till och med vissa delar av samtalet som inte ger så mycket. Skräckexemplet på redigering hörde jag nyligen när jag skulle lyssna på en intervju med Gavin Norman (old school essentials) och några andra som han jobbat med. De första 5-10 minutrarna av podavsnittet bestod i deras försök att lösa någon form av problem med skype. Hur enkelt som helst att klippa bort, det tar liksom mindre tid att ta bort det än vad det gör att lyssna igenom det.

            Jag tycker det låter som en bra idé att bara ha före- och efterintervjuer. Inspelningar under speltillfället tror jag blir svårt att få till bra. Mikrofoner till deltagare osv. För det räcker -inte- med en mikrofon som plockar upp allt. Tycker sånt är svårlyssnat. Det skulle på sin höjd i så fall vara små klipp bara.

            Men jag säger kör :)

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av God45 Visa inlägg
             1: Du borde ha fokus på olika stilar och teorier varje avsnitt!
             Ja, det skulle absolut vara en målsättning!

             Ursprungligen skrivet av .113
             Nån sorts variant av att gå igenom olika tekniker för att sedan låta någon testa nya saker kanske? Olika teman, typ nu kör vi 5 avsnitt med skräck som tema sen går man igenom det med kanske 2 till 3 olika spelledare , de går igenom tekniker för stämningen och liknande sen kan man låta någon spelledare som inte använder skräck så ofta normalt att testa på dessa tekniker, och så klart snack om hur man förbereder det samt hur det gått som du nämnde.
             Det här låter jättekul! Men också ännu ambitiösare. Sparar den idén i möjliga-utvecklingar-lådan tror jag.

             Ursprungligen skrivet av McAber
             Du ser ut att ha hoppat över själva spelpasset, men jag tror att även det är av intresser för att se (höra) vad man sedan prata om och analyserar i "efter-avsnittet". Möjligen kan man tagga de avsnittet på ett annat sätt för de som bara vill ha förberedelser och analys. Jag tror dock man får ut mer av analysen om man även har tillgång till "källmaterialet".
             Mm, förstår vad du säger. Samtidigt tror jag att det kan skrämma bort en del lyssnare om det låg några timmar AP mitt i avsnittet, så om man skulle ha med hela spelomgången så är det en bra idé att ha det som egna avsnitt.

             Ursprungligen skrivet av bortom12e
             (en massa bra saker om inspelning och redigering)
             Tack för tipsen! Håller med om allt du skriver.

             Kommentera


              #14
              Om du vill diskutera/bolla idéer gällande ljud, inspelning, mikrofoner eller liknande så är jag gärna behjälplig. Jag har tidigare jobbat professionellt med ljudteknik, sitter ofta och pular i min hemmastudio och är eg. mer nördig gällande sånt än rollspel.

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen skrivet av Monokel Visa inlägg

               Mm, förstår vad du säger. Samtidigt tror jag att det kan skrämma bort en del lyssnare om det låg några timmar AP mitt i avsnittet, så om man skulle ha med hela spelomgången så är det en bra idé att ha det som egna avsnitt.
               Detta tycker jag låter klokt. Jag lyssnar på podcasts ibland, men AP går helt bort för mig - jag har varken tid eller tålamod.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Puckohue, Idag, 10.02
               5 responses
               80 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Björn Wärmedal  
               Started by Henke, Idag, 13.49
               5 responses
               99 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Munkholt  
               Started by Henke, Igår, 18.53
               27 responses
               440 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Started by bortom12e, 14 February 2020, 09.00
               5 responses
               124 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg bortom12e  
               Started by God45, 30 September 2019, 19.49
               197 responses
               7.687 visningar
               7 gillar
               Senaste inlägg God45
               av God45
                
               Started by Kia Sidhe, 16 February 2020, 00.54
               3 responses
               233 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Kia Sidhe  
               Started by DanielSchenström, 11 February 2020, 19.04
               10 responses
               314 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Caligo
               av Caligo
                
               Started by Henke, 16 February 2020, 13.32
               44 responses
               772 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Måns
               av Måns
                
               Started by Dr_Dängrot, 13 February 2020, 10.52
               45 responses
               1.105 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Mundo
               av Mundo
                
               Started by Björn Wärmedal, Igår, 11.05
               7 responses
               224 visningar
               10 gillar
               Senaste inlägg God45
               av God45
                
               Arbetar …
               X