Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Paddans inverkan på rollspelslayout?

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Paddans inverkan på rollspelslayout?

  Jag undrar vilken effekt, om någon, som paddan har fått eller är på väg att få på rollspelslayout.

  När jag läser Mothership, som ju är döläckert på avstånd, önskar jag att texten var större. Jag kan inte läsa spelet -- jag är väl för gammal! Men det slår mig nu att de flesta kanske läser spelet på en padda, där sidorna är större och enkelt kan förstoras ännu mer? Och när jag idag var nere på SF-bokhandeln och gluttade dels på Alien och dels på The Spire, blev jag på omvänt vis förvånad över att texten var så stor. Ska jag vara helt ärlig tyckte jag nog inte att det gjorde sig jättebra i något av spelen jämfört med förhandsvisningarna på nätet. Men så tänkte jag igen att majoriteten av spelarna kanske läser de här spelen digitalt, på en padda, och då kan storleken på texten vara jättebra? Kanske kan man till och med på en vanlig padda se de här spelen dubbelsidigt utan att texten blir för liten?

  Så nu undrar jag -- ni spelskapare och ni som känner spelskapare och layoutare -- hur mycket det digitala mediet påverkar de val som görs när det gäller layout och grafik. Jag är också lite nyfiken på hur stor del av intänkterna från ett stort mainstreamspel som kommer från det digitala.

  Spill the beans!

  Önskar

  Christian

  #2
  Ursprungligen skrivet av Fiktionslek Visa inlägg
  Så nu undrar jag -- ni spelskapare och ni som känner spelskapare och layoutare -- hur mycket det digitala mediet påverkar de val som görs när det gäller layout och grafik.
  Inte ett förbaskat någe, i mitt fall. Jag layoutar mina spel för tryck i första hand, sedan gör jag också versioner av samma PDF:er som har bokmärken och sådant för digital läsning. Sedan föredrar jag ganska små bokformat och enkelspaltigt, så jag tror att mina spel funkar hyfsat även på surfplattor.

  Men egentligen tycker jag att Epub är det bästa formatet för digital läsning, ganska överlägset. Så jag erbjuder sådana filer också, för den som vill läsa digitalt. Då kan man ju själv välja typsnittsstorlek och så vidare, och jag vet också folk som uppskattar det pga att det är lättare att få att funka med uppläsningsprogram och sånt.

  Kommentera


   #3
   I Neotech, som är så jävla postmodernt att vi har QR-koder överallt i spelet, och hade seriösa planer på att ha VR-element i det, låg 95% av layoutfokuset fortfarande på den tryckta produkten. Digitala alternativ upptog oerhört lite av vår mindspace. Varenda person i teamet drömde om att hålla en perfekt layoutad bok i sin hand.

   Detsamma gäller basically magiböckerna till Eon, även om där fanns en lite större tanke på det digitala i det att vi tänker att många nog kommer använda pdf:erna av aspektböckerna som referens. Men det allt överskuggande målet var fortfarande en perfekt layoutad tryckt bok.

   I bägge fallen var PDF:er endast en mycket liten andel av försäljningen. Tryckta, fysiska produkter är solklart vad rollspelskonsumenterna i Sverige vill ha. Däremot finns ofta en stor efterfrågan på en kompletterande PDF av produkten. Men nästan ingen vill bara ha en PDF.
   Last edited by Ymir; 13 December 2019, 03.05.

   Kommentera


    #4
    Jag gör det lätt för mig och utgår ifrån A5-format och 10-punkters text i det mesta jag gör. Då vet jag att det funkar helt okej på min telefon och rentav väldigt bra på de flesta paddor. Det sagt så skulle jag nog köra samma sak även i enbart tryckta produkter, för att jag tycker det är ett otroligt bekvämt format.

    Kommentera


     #5
     Jag tillhör minoriteten som i stort sett enbart läser på paddan – och inte ens köper tryckta versioner av spelen om jag inte måste för att få tag på en PDF (irriterande nog kommer det fortfarande ut en del svenska spel där du måste köpa tryckt bok för att få PDF:en!). Jag skriver mest för min egen spelgrupp, och då är det självklart layoutat för digital läsning (mitt bidrag till scenariotävlingen här på rollspel.nu är enda undantaget de senaste fem åren).

     Jag vet inte hur det är i andra länder (jag har inga siffror), men mitt intryck är ändå att det finns en mer tydlig marknad för PDF-versioner än i Sverige. Dock utan att layouten anpassas tyvärr – det är fortfarande oftast frågan om stora sidor och en massa bakgrundskrafts i marginalerna (som jag alltid, alltid avskytt! Fattar inte varför det nästan blivit standard i rollspel).

     Kommentera


      #6
      Någon gång skulle jag vilja göra ett spel i typ iBooks, där man kan stoppa in filmer, rörliga bilder, länkar och grejer. Och bara släppa det som ebok. Men än så länge är den tryckta boken av mina spel huvudprodukten, och PDFer är ett komplement.

      Kommentera


       #7
       Ursprungligen skrivet av kwarnberg Visa inlägg
       Någon gång skulle jag vilja göra ett spel i typ iBooks, där man kan stoppa in filmer, rörliga bilder, länkar och grejer. Och bara släppa det som ebok.
       Ja!!!

       Kommentera


        #8
        Jag läser typ endast rollspel på min mobiltelefon... För den har jag ju när jag spelleder också. Ibland läser jag på Ipad dock.

        Fysiska böcker är så opraktiskt när det är rollspel. De är som tekniska manualer med lite fluff. Ja, vissa konstprojekt kräver fysisk form, men de är inte så många.

        Jag designar bara för PDF:er. Eller saker man kan printa på en vanlig skrivare.

        Kommentera


         #9
         Avskyr att läsa på paddan, och hade samma problem med Mothership och Death Planet—ser inte texten, och upplever det spm rörigt och svårtillgängligt. Men det är säkert så att om man kan förstora upp delen man läser så blir det skillnad. Eller är jag också gammal och virrig :) Men för att svara på din fråga: ingen aning :)

         Kommentera


          #10
          Jag kan tänka mig att Sverige är lite speciellt i detta precis som McKatla säger, och det vore konstigt om inte en stor internationell marknad för paddans format också fick en effekt på hur man layoutar.

          Jag håller ju helt med dem som föredrar den fysiska boken, men bara om man gjort boken "bokig" till skillnad från broschyrig. När jag har att göra med en stor (letter size) och tung (ca 300+ sidor) bok i fyrfärg med glatta sidor, då är paddan ofta att föredra. Jag tycker nya Star Trek har lyckats fantastiskt med sin fysiska bok, och jag gillade nya Eberrons fysiska , men det är ett par av ganska få exempel. För många andra spel med samma sorts böcker är textstorleken inte optimal i boken och färgerna och bilderna tjänar mer på en paddas skärm än de gör på det glattiga pappret. Plus då att paddan väger typ 650 gram medan boken väger 1.2 kg.

          Det är också nåt i grunden konstigt, tycker jag, när man har boklayouter som försöker efterlikna äldre böcker men på glattigt papper. Varför har man inte helt enkelt vanligt bokpapper och låter detta förse med samma känsla som man istället försöker återskapa genom ett wallpaper? Är det en prisfråga? I vilket fall är det ju något som makear mycket mer sense på en padda än i en bok.

          Funderar

          Christian

          Kommentera


           #11
           Jag är förvisso enbart konsument, men jag läser mer eller mindre enbart spel på Ipad. Den kräver ingen extern ljuskälla och man kan reglera ljusstyrkan, tillsammans med molntjänst gör den samtliga PDF:er tillgängliga vart jag än är och utan att för mig ta någon fysisk plats samt att jag behöver aldrig vara oroad att böckerna försvinner. Enkelt att söka med sökfunktion både för att hitta rätt PDF och rätt plats i PDF:en. Den väger oftast mindre än böckerna. Man får (iaf oftast) produkten mycket tidigare än om man skall vänta på att produkten skall tryckas. Det går enkelt att förstora eventuella otydliga textstycken utan att behöva plocka fram ett par läsglasögon. Framför allt: Det ger ingen miljöpåverkan i varken i tillverkning eller transporter (mer än givetvis själva Ipad:en i sig).

           Kan hålla med om att det är en bättre känsla i att hålla i en bok, men den känslan är inte försvarbar när jag ser på fördelarna i Ipad:en...

           Kommentera


            #12
            Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
            (mer än givetvis själva Ipad:en i sig).
            Det är väl lite en annan diskussion, men miljöpåverkan är ju ett intressant perspektiv också, förstås. En bok har extremt mycket längre livstid än en padda, kräver ingen ström och går att återvinna. Paddor byter du ut efter ett par år. De går inte alls lika bra att återvinna och innehåller en massa miljöfarliga delar. De tillverkas på olika ställen i Asien, på fabriker med dåliga löner och arbetsförhållanden. De kräver ström och har giftiga batterier. Dessutom bidrar du till en digital kultur där du behöver omges av skärmar (med liknande miljöproblem) -- din dator, din telefon kanske även din klocka -- för att fungera som vuxen. Stress och andra fysiska problem kommer för många av detta.

            Det vore spännande att se någon riktigt miljökunnig person analysera saken (finns säkert redan!), men jag skulle bli förvånad om skärmhobbyn visade sig vara mer miljö- och hälsovänlig är bokhobbyn.

            Hälsar

            Christian

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av Fiktionslek Visa inlägg

             Det är väl lite en annan diskussion, men miljöpåverkan är ju ett intressant perspektiv också, förstås. En bok har extremt mycket längre livstid än en padda, kräver ingen ström och går att återvinna. Paddor byter du ut efter ett par år. De går inte alls lika bra att återvinna och innehåller en massa miljöfarliga delar. De tillverkas på olika ställen i Asien, på fabriker med dåliga löner och arbetsförhållanden. De kräver ström och har giftiga batterier. Dessutom bidrar du till en digital kultur där du behöver omges av skärmar (med liknande miljöproblem) -- din dator, din telefon kanske även din klocka -- för att fungera som vuxen. Stress och andra fysiska problem kommer för många av detta.

             Det vore spännande att se någon riktigt miljökunnig person analysera saken (finns säkert redan!), men jag skulle bli förvånad om skärmhobbyn visade sig vara mer miljö- och hälsovänlig är bokhobbyn.

             Hälsar

             Christian
             Ja, du har såklart rätt i detta. Det finns såklart en otrolig massa parametrar som spelar in här.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen skrivet av Fiktionslek Visa inlägg
              En bok har extremt mycket längre livstid än en padda, kräver ingen ström och går att återvinna. Paddor byter du ut efter ett par år.
              En bok innehåller bara en sak. En padda innehåller oändligt med resurser. Sedan har vi också Kindle och andra e-pub-läsare.

              Det sagt. Användaren kan ställa in rätt sidvisning på en padda med zoom. Paddor kommer i olika skärmstorlekar och med olika pixeldensitet. Med andra ord går det inte att göra en layout för alla på ett enkelt sätt. Webben (och Android) försöker och med e-pub så behövs det ett sådant tankesätt där det ser tillräckligt bra ut på alla tänkbara upplösningar.

              Men nej, paddor är aldrig i min tankevärld när jag gör en layout eftersom användaren själv kan ställa in hur boken ska visas.

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen skrivet av Rickard Visa inlägg
               Men nej, paddor är aldrig i min tankevärld när jag gör en layout eftersom användaren själv kan ställa in hur boken ska visas.
               Jag tänker att det ändå finns ett par väldigt lika skärmstorlekar och format som går igen, så att man kan gå efter den ungefärliga storleken på en maximerad pdf. T.ex. så funkar ju letter-formatet väldigt bra på alla paddor jag haft (ca 10 tum, give or take), men sidan blir lite mindre än boksidan. Det var därför jag tänkte att spelmakare kanske börjat tänka på detta och börjat ha något större text än tidigare. Även om man kan ställa in storlek själv, är det ju bra om något omedelbart ser snyggt ut på en standard-padda. Jag tänker att man kan föra samma resonemang kring pdf på telefoner, men där har jag inte sett någon ännu som ger ut rollspel i ett smalt format i telefonstorlek. Det finns en bok som heter Rest in Pieces av Bess Lovejoy. Den är coolt formgiven, och med lite större text inuti gissar jag att den skulle vara fin att läsa på en modern smartphone.

               Hälsar

               Christian

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Evokee, Idag, 23.14
               2 responses
               12 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Franz
               av Franz
                
               Started by Evokee, Idag, 23.35
               0 responses
               1 view
               0 gillar
               Senaste inlägg Evokee
               av Evokee
                
               Started by krank, Idag, 22.53
               1 response
               5 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg krank
               av krank
                
               Started by CapnZapp, Idag, 21.03
               1 response
               46 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Cybot
               av Cybot
                
               Started by Rymdskeppet, Igår, 19.24
               26 responses
               406 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg God45
               av God45
                
               Started by krank, Idag, 12.42
               11 responses
               252 visningar
               6 gillar
               Senaste inlägg God45
               av God45
                
               Started by Lightshy, Idag, 20.37
               2 responses
               60 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Cybot
               av Cybot
                
               Started by Henke, 18 February 2020, 13.49
               53 responses
               1.124 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Jocke
               av Jocke
                
               Started by Gurgeh, Idag, 21.18
               2 responses
               40 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Gurgeh
               av Gurgeh
                
               Started by McKatla, 11 February 2020, 14.53
               34 responses
               1.407 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg CapnZapp  
               Arbetar …
               X