Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Det bästa som hänt rollspel de senaste tio åren?

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • MattiasLejbrink
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Franz Visa inlägg
  De flesta verkar buda på att Fria Ligan, poddar och Kickstarter är de största händelserna, plus andra balla spel som jag blir riktigt sugen på att inhandla!
  Här skulle jag vilja tillägga en sak, om det nu är så att du varit frånkopplad ett tag. Kickstarters funkar ofta väldigt bra och man får det man förväntade sig och lite till i tid. De funkar även ofta allt från dåligt till uselt. Förseningar är vanliga och det händer oftare än jag skulle vilja att leveransen aldrig blir av, eller att det bidde en fingerborg. Producenterna binder ofta upp sig på ganska stora leveranser med tajt tidsplan och det krävs bara en störning på en person för att det ska krascha.

  Så jag tycker inte att du ska hålla dig ifrån Kickstarters, men titta lite på vad gänget bakom har för track record, och räkna inte hem något förrän du har det i handen/på hårddisken.

  Kommentera:


 • ceruleanfive
  svarade
  -----
  Last edited by ceruleanfive; 06 December 2019, 10.44. Anledning: Missade modereringen. Det var nog ett harmlöst försök till lustighet från min sida – men det kändes lite onödigt så här två inlägg efter uppmaning att hålla sig till ämnet.

  Kommentera:


 • MattiasLejbrink
  svarade
  För mig har det nog ändå varit att så mycket gammalt out-of-print har dykt upp som pdf, till exempel på DriveThruRPG. Gammal Dungeons and Dragons, Judges Guild etcetera. Tror även en del Runequest och Call of Cthulhu finns.

  Sen håller jag med föregående talare om att det har blivit lättare att diskutera och producera rollspel med såväl Kickstarter som print-on-demand. Det är jättebra, särskilt för oss som är jätteintresserade men av olika anledningar inte har så mycket tid.

  Kommentera:


 • Magnus Seter
  svarade
  DETTA ÄR ETT MODERATORMEDDELANDE:

  Jag vill fästa er uppmärksamhet på ämnet: det bästa som hänt rollspel inom de senaste tio åren.

  Andra tangenter som riskerar att få denna tråd att spåra ur kan ni gärna ta i andra trådar, så kan de få spåra ur alldeles på egen hand utan att denna tråd gör det.

  Stay on topic, stay on topic!

  /Magnus

  Kommentera:


 • Jocke
  svarade
  Ursprungligen skrivet av APM Visa inlägg
  Jag tycker att det faktum att inkludering är något som drivs starkt inom rollspelshobbyn är det finaste med rollspelsutvecklingen på senare tid. Från att ha varit supersexistsunk på varje omslag till att ha blivit en arena där kvinnor och queera spelskapare har kunnat göra helt fantastiska spel som är en enorm skatt för hobbyn.
  Alltså det är klart det är en bra förändring men---

  1.Jag tror inte att jag köper att det vart supersexistsunk på alla omslag, tittade lite snabbt på mina egna böcker och hittade fler tjejer som satt och var brudiga från det här årtiondet än äldre (merparten ritade av Zak S), dock fler kvinnor överlag på de nyare spelen, medan det enda som är lite sunkigt på framsidor i mina äldre produkter är Neotech 1 med hon från bladerunner som blir skjuten. Och även om man ser hennes underkläder och det är våld mot kvinnor så är hon ju tex aktiv på bilden.

  2. Gör vi det här bättre eller sämre än någon annan kulturyttring för Freaks & Geeks? Är det inte bara något som hänt i samhället mer än i rollspelskulturen?

  Kommentera:


 • Franz
  svarade
  Poddar och youtubekanaler om rollspel var faktiskt det som fick tillbaka min pepp för att spela :) Dock är jag inte så förtjust i att lyssna på folk som spelar, men älskar att lyssna på folk som diskuterar kring rollspel, knep för att spelleda, spela, skriva äventyr och så vidare :)

  Åh, så Symbaroum är nice för långa kampanjer? Ska nog sätta klorna även i det spelet då! Dock gillar jag egentligen långa kampanjer mot mitt bättre vetande, det var så najs med långa episka kampanjer när man gick i gymnasiet och lirade varannan helg. Nu när man har jobb, relation och en massa måsten och därmed bara kan få igång ett spelmöte varannan månad som bäst är det svårt att få flyt i episka kampanjer tycker jag. Men man försöker ändå tappert :)

  De flesta verkar buda på att Fria Ligan, poddar och Kickstarter är de största händelserna, plus andra balla spel som jag blir riktigt sugen på att inhandla!

  Kommentera:


 • APM
  svarade
  Jag tycker att det faktum att inkludering är något som drivs starkt inom rollspelshobbyn är det finaste med rollspelsutvecklingen på senare tid. Från att ha varit supersexistsunk på varje omslag till att ha blivit en arena där kvinnor och queera spelskapare har kunnat göra helt fantastiska spel som är en enorm skatt för hobbyn.

  De första som jag kommer att tänka på är Avery Alder (monster hearts och dream askew), bluebeard's bride och kagematsu.

  Kommentera:


 • Jocke
  svarade
  Jag missuppfattade tråden och skrev om allt som hänt.
  Det bästa är såklart:
  Svensk rollspelsprodukt: Symbaroum

  Internationell produkt: Fire on the Velvet Horizon (en annorlunda monsterbok som kokar över av kreativitet)

  Personlig höjdpunkt: att Blood & Bronze blev så himla bra (okej, det är 3 Solar som gjort allt jobb men ändå).

  Tankegods: OSR rörelsen.

  Kommentera:


 • Rangertheman
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
  För mig skulle det behövas en mindmap stor som en hel vardagsrumsvägg för att hålla ordning på allt...
  Hehehe, ja är man inte en liten smula masochistisk och gillar vägguppfyllande mindmaps är det inte TÖRNETRONEN som ska in på lodrät 3 =)

  Jag är bara så fascinerad över hur väl regler, spelvärlden, äventyren och kampanjen hänger ihop, att det bara känns naturligt att Törnetronen är lite som att SL:a en rysk tegelstensroman. Men jag gillar det! Verkligen! Nästan lite synd att jag inte spelleder den, utan en annan Symbaroum-kampanj för tillfället. I och för sig kul att vara spelare också.

  Kommentera:


 • Khan
  svarade
  Jag vet att folk gillar både Symbaroum och Svärdets Sång, men jag har aldrig fått känslan av "gammel-DoD fast bra" från dem. Det har jag fått från Hjältarnas Tid, gång på gång på gång. Jag skulle säga att det, i kombination med Mutant år Noll är det bästa som hänt svenska rollspelsscenen på bra länge. De två spelen håller jag rätt hårt på. Även i konkurrens med internationella spel.

  Men jag håller också med vad många andra sagt - Actual Play som podd och på tuben, Fira Ligan som företag och deras enorma produktionstakt, Crowdfunding, och en hel drös med annat också.

  Kommentera:


 • krank
  svarade
  Först vill jag bara slänga ur mig att de senaste 10 åren råkar vara exakt den tidsrymd inom vilken jag gett ut alla mina tio rollspelsprodukter; från Evolutionens Barn via VÄRMEDÖD och Null State och More than Human, till Rotsystem och Kutulu (plus tilläggsböcker) och nu senast Ödesväktarna. Så för mig här ju det viktigaste som hänt de senaste åren typ hela min rollspelsproduktion; att jag gått från ickeproducent till att ha ett spel i SF-bokhandelns bästsäljarlista (kutulu var iaf där ett tag).

  Och inget av det hade varit möjligt utan print-on-demand, ska sägas. Så jag lägger väl min röst till de som anger det som det viktigaste, egentligen.


  Ursprungligen skrivet av Franz Visa inlägg
  Om jag förstår Rymdhamster rätt så är Svärdets Sång det bästa av de som finns att tillgå?
  Det beror väl lite på vad man vill ha; de har ju alla lite olika inriktning. Vill man till exempel ha fantasy-CSI-i-babylonsk-miljö så är ju Ödesväktarna till exempel klart bäst =)

  Kommentera:


 • Jocke
  svarade
  Jag lyssnar inte på Actual Play poddar så jag glömde dem, men den kulturyttringen har formligen exploderat de senaste fem åren.

  Kommentera:


 • Bifur
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
  För mig skulle det behövas en mindmap stor som en hel vardagsrumsvägg för att hålla ordning på allt...
  Ungefär så ja ;-)

  (Ibland känns det lite självspäkande men sanningen är att efter en period av mer lättsmälta spel saknar jag krävande SLande som Törnetronen. Det är skönt att pausa med spel som jag inte behöver tänka så mycket på mellan passen - men jag letar ofrånkomligen upp nya mindmap-projekt efter några månader.)

  Kommentera:


 • Jocke
  svarade
  D&D 5e och den närvaron det har lyckats skaffa sig i allmänhetens medvetande är utan tvekan det största som hänt UTANFÖR hobbyn.

  I Hobbyn började årtiondet med att Inde-vågen gjorde sitt bokslut i och med Apocalypse World. Och de nya vanliga spelen började ta in det vi lärt oss därifrån (bra exempel: The One Ring). Sedan fortsatte vi in i print on demand och kickstarter produkter där vem som helst kan släppa vad skit som helst - på gott och ont. Mycket av de 5-6 senaste årens snack, teori och DRAMA bodde på det nu döda Google + och det är lite skönt att allt inte bara bytte plattform utan i ställt decentraliserades.

  OSR var dagens smak under G+, då många av de urgamla texterna i rollspel från 70-talet blev tillgängliga och folk började fundera på vad vi kudne göra av det nu. I och med modulen Vains of the Earth tycker i alla fall jag att den strömningen har gått hela vägen in i mål.

  I sverige är den största saken att några få personer faktiskt JOBBAR med att göra rollspel och alltså kan ta betalt för det igen! Det var inte igår! Fria Ligan har nyss svalt Järnringen och är den stora aktören på marknaden.

  Typ så.

  Kommentera:


 • Swedish Chef
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Bifur Visa inlägg

  Nja, Symbaroum är trots allt bäst... :-)! Titta på det om du tyckte om Mutant Undergångens arvtagare.

  Mer allvarligt är det bästa som hänt den allmänna uppgången i intresse, vilket sannolikt beror mer på tidsandan än något rollspelshobbyn gjort. Du kliver in i den nya guldåldern och kommer snart ha fler spel att spela än du hinner med.
  Jag föredrar Svärdets sång, det är en bättre setting, bättre regler och en bättre kampanj för mig. Törnetrornen må ha samma författare i viss mån som Undergångens arvtagare men det är inte i närheten av en lika bra kampanj.

  Allt detta är såklart fullkomligt objektivt och inte alls en smakfråga ;-)

  Men ja jag håller med att det som hänt med att det finns så många fler spel, både små ch stora i och med att intresset är större än förr, är fantastiskt kul

  Kommentera:

Senaste inlägg

Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Started by Skarpskytten, 15 September 2019, 15.39
21 responses
556 visningar
2 gillar
Senaste inlägg Rymdhamster  
Started by Gurgeh, 31 March 2020, 11.00
15 responses
465 visningar
1 gillar
Senaste inlägg Måns
av Måns
 
Started by McKatla, 01 April 2020, 22.42
28 responses
460 visningar
2 gillar
Senaste inlägg Måns
av Måns
 
Started by Äventyr, Idag, 15.24
0 responses
16 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Äventyr  
Started by luddwig, Idag, 15.14
0 responses
17 visningar
0 gillar
Senaste inlägg luddwig
av luddwig
 
Started by gabrielledebourg, 12 March 2020, 16.20
12 responses
676 visningar
14 gillar
Senaste inlägg Puckohue  
Started by krank, 30 March 2020, 18.07
5 responses
118 visningar
0 gillar
Senaste inlägg DeBracy
av DeBracy
 
Started by Gamiel, 03 April 2020, 18.54
10 responses
301 visningar
3 gillar
Senaste inlägg Lupus Maximus  
Started by Mekanurg, Igår, 20.10
0 responses
98 visningar
4 gillar
Senaste inlägg Mekanurg  
Started by bortom12e, 01 April 2020, 15.17
13 responses
329 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Thanuir
av Thanuir
 
Arbetar …
X