Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Förklara varför rollspelen har de namn de har

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Förklara varför rollspelen har de namn de har

  Jag kan börja med ett av spelen:

  Deadlands: Spaghettiwestern med köttfärs (Wild Wild West, Brisco Country Jr, Jonah Hex). Spelet utspelar sig under västern-eran men efter en misslyckad frammaning av andar från en hämndlysten indian spred sig onda andar över världen. De livnär sig på skräck och om de lyckas sprida den tillräckligt kommer landskapet till sist att förvrida sig till en död zon - deadlands.

  #2
  Travellers on a Red Road: En metafor för en farofylld och blodbestänkt levnadsbana.

  Ålamörker: Pallar inte lära mig spela instrument för att starta ett skånskspråkigt black metal-band, så jag fick döpa ett rollspel till det istället.

  Kommentera


   #3
   Everway: kommer från namnet på staden Everway där det finns ovanligt många portal till olika världar
   Vampire: betyder vampyr det finns vampyrer med i spelet
   Fiasco: är för att spelarna inte ska försöka låta sina rollpersoner "vinna" över varandra om dom är vana vid andra typer av rollspel. är ett väldigt imponerande och funktionellt namn
   Conspiracy X: namnet ska anspela på tv-serien "X-Files" fast vara juridiskt distinkt
   Cthulhu Dark: han hade just skrivit in namnet "Cthulhu Light" på sin skrivmaskin (som i regellätt) sen tänkte han men vänta lite vad då ljus? Det är ju grimdark skräck
   The Black Hack: var vanligt med hack av gamla spel (ex vis Red Box Hax och Old School Hack och Whitehack) och snubben som gjort det heter—eller kallar sig—David Black
   Searchers of the Unknown: Inspirerat av modulen "In Search of the Unknown", han ville göra ett rollspel där rollpersonerna hade lika enkla stats som monstren i det
   Lamentations of the Flame Princess: Kommer (min [i skrivande stund] avatar till trots inte från Flame Princess i Adventure Time utan från Raggis gamla metalfansin där han skrev om band som hade den typen av svulstiga namn. Det är intressant hur man kan—utan att ha ett enda specifikt ord eller koncept gemensamt — kan hitta namn som "känns som ett namn som hör hemma i den kategorin". Typ som skeppsnamnen i the Culture–böckerna, dom heter typ The Swan Song och sånt
   Remember Tomorrow: Typiskt gibsonskt namn ex vis All Tomorrow's Parties (som ju är taget från en urbra låt med Nico) men med twisten att… kommer du ihåg 80 90 talet när vi gjorde SF om den nära nära framtiden? kommer du ihåg när vi tänkte på morgondagen? innan vi började leva i cyberpunken. Nu är ju cyberpunk inne igen så namnet Remember Tomorrow känns kanske svårbegripligt men när det kom ut var det böcker som Pattern Recognition och annan "cyberpunken är nu"–literatur som rådde. PS jag älskar boken Pattern Recognition. Molles fantastiska översättning heter "Känna mönster", önskar den kunde komma i nytryck på svenska
   Theatrix: Att det skulle vara mer performativt än simulativt är min take. Theatre betyder ju teater

   Om nu nån kan förklara namnet Sea Dracula så får dom hemxt gärna göra det!

   Kommentera


    #4
    Dungeons and Dragons: Handlar om drakar i dungeons.

    Abberant: Beskriver den ballaste (enligt White Wolf) GMNPC:n i settingen.

    Sad Robot: Jag satt på ett möte där vi blev tillsagda att "Tänka mer som robotar". Och det gjorde mig ledsen.

    Kommentera


     #5
     Dungeons & Dragons: spelets core activity och apex predator.

     Traveller: kanske inte kärnaktiviteten, men något som ges väldigt stort fokus och mycket regler - och att inte specifikt rymden nämns är inget misstag, eftersom många äventyr också bygger på resor över planeters ytor.

     RuneQuest: runorna är kosmos' byggstenar, och att få bättre kontakt med/kontroll över dem är det grundläggande sökandet.

     Kommentera


      #6
      King Arthur Pendragon: spelet heter ju faktiskt så även om man ofta slarvar och kallar det bara "Pendragon". (Därav förkortningen KAP). "Pendragon" är ett walesiskt medeltida ord som betyder ungefär "främste krigaren" och har konnotationen "krigsherren". I spelet är det en titel och ett familjenamn som bärs av både Uther och Arthur. Det är ett bra namn så tillvida att tydligt säger vad spelet har för setting och pekar på vilken dess viktigaste spelledarperson är. Det är ett dåligt namn så till vida att spelet ju rimligen handlar om spelarnas rollpersoner och inte en spelledarperson plus att det faktiskt tar ganska många spelmöten i Pendragon Great Campaign innan Arthur ens dyker upp:
      Spoiler: 
      han kommer det 21:a spelmötet om man spelar ett år per spelmöte
      . Givet den genomsnittliga längden på en rollspelskampanj tror jag att väldigt många som har spelat KAP har gjort det utan ett någonsin få träffa en vuxen kungen Arthur i spelet.
      Last edited by Skarpskytten; 03 December 2019, 12.00.

      Kommentera


       #7
       Null State: Null är noll. Noll-läget innebär ingen förändring. Man spelar agenter som kämpar för att försvara status quo från olika teknologier som löper amok – alltså vill man ha noll-läget. Varför det heter Null State och inte Zero State? I dunno, man. Jag är programmerare och är van vid att null inte ens är noll, utan "ingenting". Noll är åtminstone ett värde. Så ett null-läge blir alltså en ännu mindre förändring? Namnet anföll mig när jag gick och tänkte på något annat, och fastnade.

       More than Human: Man spelar människor med superkrafter. Inte nödvändigtvis superhjältar eller -skurkar, utan först och främst människor. Så.

       Rotsystem: Dels anspelar det på att spelet är grön postapokalyps där ett radiotelepatiskt växtnätverk tagit över planeten. Växter har rötter, rotsystem. Dels anspelar det på "root", som i Linux- och unix-världen är liksom den "mapp" som alla andra delar av systemet ligger i. Så det blir lite cyberpunk-associationer också.

       Kutulu: Det är ett lovecraftskt mysterielösarspel, och "kutulu" är en av de stavningar av "cthulhu" som Lovecraft själv angav som alternativ.

       Ödesväktarna: Man spelar folk som skyddar ödesväven undan olika mystiska hot. Så… man är väktare. Åt ödet. Typ.

       Evolutionens Barn: Från början var det tänkt att vara ett spel där man spelade folk med superkrafter som gjorde uppror mot ett orättvist system. Då passade namnet. Sedan muterade spelet till att handla om snutar som bekämpade robotar och mutanter som gjorde uppror mot ett till synes utopiskt samhälle inspirerat av Ghost in the Shell och Venus är Vår. Då passade namnet sämre, men fick hänga med ändå. Jaja, spelet handlar ju en del om memetik och har spelmekanik för hur idéer sprids och replikeras så jag antar att evolutions-associationen inte är helt dålig.

       VÄRMEDÖD: Spelet är inspirerat av en artikel betitlad "värmedöden i knohult", som analyserar hur kaos sprider sig och gradvis förgör Knohult i de gamla Åsa-Nisse-filmerna.

       Kommentera


        #8
        Vargåldern: Det är den värsta av alla tider. Det är världens slut men allting som betydde något har redan dött. Det är döden av sammanhängande narrativ som metafor för döden av mening. Det är ett citat från Edan.

        Gå vidare, slå dig fri!: Det handlar om att det enda sättet ur din situation är att kämpa mot dina omständigheter. Dessa omständigheter är representerade av Bossrusher. Men de handlar om sakerna som ger dig ångest på riktigt.

        Kommentera


         #9
         Expert Nova: En reboot/nystart av det BRP 1T20 designtänk jag använde på 1980-talet, förbättrat av 35 års fortsatt yrkeserfarenhet.
         Gondica: Äventyr i världen Gondica.
         Lemuria: Äventyr på kontinenten Lemuria.
         Partisan: Partisankamp mot den fiende som har ockuperat Sverige.
         Last edited by Mekanurg; 03 December 2019, 15.19.

         Kommentera


          #10
          Kopparhavets hjältar: medelhavsallegorin Kopparhavet möter Hjältarnas tid.

          Kommentera


           #11
           MÖRK BORG: Det låter tufft och är lätt att komma ihåg (även på engleska), och i spelet finns en hel del mörker, borgar och mörka borgar. Namnet användes först på ett solo-dungeoncrawl från Ockult Örtmästare Games, och är en blinkning till datorspelet Dark Castle.

           Kommentera


            #12
            hur får man tag på mörk borg pappa?
            edit: pappan svarade i pm!
            Last edited by 2097; 03 December 2019, 13.17.

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av Skarpskytten Visa inlägg
             Givet den genomsnittliga längden på en rollspelskampanj tror jag att väldigt många som har spelat KAP har gjort det utan ett någonsin få träffa en vuxen kungen Arthur i spelet.
             Guh vi spelade just spelmöte nittio på den här Tomb of Annihilation
             det här är mitt liv nu T_T
             588 dagar sen kampanjen började. det är just nu tidig morgon på den 196 dagen sen expeditionen började

             Kommentera


              #14
              Eon: För det tar så jävla lång tid att göra karaktärer.

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen skrivet av pappa Visa inlägg
               MÖRK BORG: Det låter tufft och är lätt att komma ihåg (även på engleska), och i spelet finns en hel del mörker, borgar och mörka borgar. Namnet användes först på ett solo-dungeoncrawl från Ockult Örtmästare Games, och är en blinkning till datorspelet Dark Castle.
               Det går dessutom att tatuera på knogarna om man vill vara extra tuff! Sen finns ju Dimmu Borgir också.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Dr_Dängrot, Igår, 08.28
               18 responses
               570 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Minimoni  
               Started by Franz, Igår, 15.59
               21 responses
               421 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Leon
               av Leon
                
               Started by Nässe, 10 December 2019, 22.06
               28 responses
               461 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Ram
               av Ram
                
               Started by Spelledarn, 10 December 2019, 18.59
               4 responses
               168 visningar
               10 gillar
               Senaste inlägg Spelledarn  
               Started by krank, 02 December 2019, 22.05
               14 responses
               386 visningar
               8 gillar
               Senaste inlägg Björn Wärmedal  
               Started by Mannen i skogen, 09 December 2019, 14.13
               8 responses
               312 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Råttfångaren  
               Started by Henke, 10 December 2019, 16.28
               16 responses
               250 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg han som kallades göte  
               Started by krank, 09 December 2019, 19.27
               5 responses
               92 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg krank
               av krank
                
               Started by krank, 10 December 2019, 21.14
               9 responses
               146 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Tant Ragnar  
               Started by Henke, Igår, 19.59
               0 responses
               56 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Arbetar …
               X