Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Lärdomar från Noir

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Lärdomar från Noir

  Rickards förfrågan kommer här en liten tråd om vad jag lärde mig när jag spelade Noir en gång i tiden. Från den här tråden.

  Ursprungligen skrivet av Rickard Visa inlägg
  Jag skulle jättegärna vilja höra mer om detta, kanske i en egen tråd.

  Exempelvis, utöver vad du själv skrev, hur har spelet fått dig att se på andra spel, hur har det påverkat spelgruppen rent generellt gällande spelstil, vad spelade du tidigare som är skillnad på Noir, vilka komponenter som du vill lyfta som extra starka för hur Noir är?

  Innan Noir hade jag mest spelat Eon 3, Warhammer 3ed, och Trail of Cthulhu. Inga dåliga spel på något vis, men väldigt ”klassiska” i det att det är plot och mysteriet som står i fokus. Rollpersonerna är mer eller mindre bara där för att nysta upp äventyret. De är ofta utbytbara och deras egna bekymmer och egenheter är sekundära till plotten eller mysteriet. Regelsystemen handlade mycket om att simulera, att slåss på coola sätt, eller att få fram och tolka ledtrådar.

  Sen testade jag Noir. Plötsligt var rollpersonerna som personer i fokus på ett sätt jag inte upplevt tidigare. Rollpersonernas svagheter, hemligheter och bekymmer var själva fokuset i scenariona, snarare än händelserna i det planerade äventyret. Rollpersonerna var inte längre bara en ursäkt för att få uppleva äventyr, utan själva syftet med spelet. Det var helt nytt för mig.

  Regelsystemet var inte där för att simulera, göra coola saker i strid eller tolka ledtrådar – de gav i stället narrativ kontroll på ett sätt jag inte varit med om tidigare. Den som lyckas med sitt slag i ett motståndsslag får rätten att beskriva utfallet. Ett tärningsslag innebar inte en handling, utan kunde innebära ett helt flöde av handlingar. Det var första gången jag träffade på Bomber i rollspel, vilket fullständigt förändrade hela mitt synsätt på hur man kan skriva scenarion.

  Även SL-kapitlet om berättarpersoner, scenariostruktur, relationskartor och liknande gav mig oerhört mycket förståelse för hur man kan spela rollspel på ett sätt jag inte riktigt varit medveten om tidigare. Jag går fortfarande tillbaka till Noir i dag för att inspireras och se hur de löst saker när jag skriver Skrômt, och det är den känslan av att upptäcka ett nytt sätt att spela rollspel som jag försöker fånga i Skrômt. Där är mitt explicita mål att skriva användbara spelar- och SL-kapitel som folk kommer återvända till för att inspireras av även när de spelar andra spel i framtiden. Det är en direkt produkt av hur jag använt Noir.

  Nu har jag inte Noir framför mig, men jag kan bläddra i boken när jag kommer hem sedan och lyfta fram ytterligare exempel på sånt som var nästan revolutionerande för mitt rollspelande, för det finns mycket mer än det jag kan komma på här och nu.På

  #2
  Ursprungligen skrivet av kwarnberg Visa inlägg
  Innan Noir hade jag mest spelat Eon 3, Warhammer 3ed, och Trail of Cthulhu.
  Nu har jag bara snackat med personer som spelat Eon3 men det är väldigt (nya och) varierade spel du tar upp. Trail är väl det som ligger närmast Noir (som jag bara läst en gång för jättelänge sedan) i ren scenariostruktur, men hela äventyrsskrivarkapitlet lider av dubbel personlighetsrubbning då det inte riktigt vet vad det ska vara.

  Ursprungligen skrivet av kwarnberg Visa inlägg
  Sen testade jag Noir. Plötsligt var rollpersonerna som personer i fokus på ett sätt jag inte upplevt tidigare. /.../ Det var första gången jag träffade på Bomber i rollspel, vilket fullständigt förändrade hela mitt synsätt på hur man kan skriva scenarion.
  Var det mest/enbart scenarioskrivarmetoden som bidrog till detta? Kapitlet med bomber är annars det jag tycker är bland det bästa som skrivits i svenska rollspel – inte just för att bombernas skull utan för hur tydligt scenarioskrivardelen framförs. Big Marco var generös en gång på gamla forumet att klippa all text från den delen in på forumet och jag brukar återkomma och länka till den gång på gång. Det inlägget är vad jag saknar mest med att inte komma åt "oldsite" längre.

  Ursprungligen skrivet av kwarnberg Visa inlägg
  Regelsystemet var inte där för att simulera, göra coola saker i strid eller tolka ledtrådar – de gav i stället narrativ kontroll på ett sätt jag inte varit med om tidigare. Den som lyckas med sitt slag i ett motståndsslag får rätten att beskriva utfallet.
  Var beskrivningsmöjligheten det enda? För jag har för mig att både Eon och Warhammer 3ED har just detta (I Warhammer kan man förklara vad varenda utslag på tärningen innebär). Jag vet att (ett av mina favoritspel) Feng Shui får spelarna att beskriva mer än i andra rollspel och de har just regeln med att spelarna får beskriva sina egna lyckade slag, men jag anser att det är även på grund av att färdigheterna i sig inte säger så mycket. Det är mer "Intrusion" än "Låsdyrkning", där namnet på den senare färdigheten beskriver handlingen medan den förstnämna mer ger en riktning i hur man ska gå tillväga för att lösa en uppgift.

  Har Noir andra saker som kan få spelarna att själva vilja beskriva? Märkte du annars ett annorlunda beteende hos spelarna än tidigare? En annan Noir-spelledare märke nämligen detta, men hans förklaring var någonting annat än det du tog upp.

  Ursprungligen skrivet av kwarnberg Visa inlägg
  Nu har jag inte Noir framför mig, men jag kan bläddra i boken när jag kommer hem sedan och lyfta fram ytterligare exempel på sånt som var nästan revolutionerande för mitt rollspelande
  Gör det gärna, för jag är väldigt intresserad av att ta del av hur folk tar till sig nya upplevelser och vad som fick dem att göra det.

  Kommentera


   #3
   Jag minns Noir som den gigantiska boken med de många tabellerna och färdighetsbeskrivningarna. Men den lämnade mig aldrig med några intryck. Det här känns som en anledning att återbesöka den.

   Kommentera


    #4
    Ursprungligen skrivet av entomophobiac Visa inlägg
    Jag minns Noir som den gigantiska boken med de många tabellerna och färdighetsbeskrivningarna. Men den lämnade mig aldrig med några intryck. Det här känns som en anledning att återbesöka den.
    Det finns en massa "expertiser", som de flesta är att man blir bättre inom ett snävare kunskapsområde. De kan nog kännas som ganska många då man börjar titta på det. Nio "grundegenskaper", och tre färdigheter per grundegenskap.

    Men många tabeller? Kan det vara t.ex. listor som förslag på drivkrafter som uppfattats som tabeller?

    Å andra sidan, jag tycker Phoenix Command är ett trevligt litet spel, så jag skall nog hålla tyst om uppfattning gällande mycket eller lite tabeller

    Kommentera


     #5
     Jag minns att det var ganska mastigt med information om spelvärlden, både kring imperiet i stort och huvudstaden i synnerhet. Stridsreglerna var intressanta och genomarbetade och hade ett initiativsystem där handlingar gjorde att man flyttades omkring på initiativbrädet. Gillade också att rollpersonerna tenderade att ha ganska allvarliga svagheter som bidrog till noir-känslan. Och fantastiska vapenbilder!

     Kollar just nu på serien Babylon Berlin som ger väldig inspiration till att spela Noir igen.

     Kommentera

     Senaste inlägg

     Minimera

     Diskussioner Statistik Senaste inlägg
     Started by Måns, 13 August 2019, 10.23
     2 responses
     270 visningar
     9 gillar
     Senaste inlägg Robert E. Howard  
     Started by Björn Wärmedal, 10 October 2019, 13.10
     41 responses
     1.315 visningar
     13 gillar
     Senaste inlägg Ulfgeir
     av Ulfgeir
      
     Started by Knight_Schmidt, Idag, 09.46
     8 responses
     64 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg Jocke
     av Jocke
      
     Started by God45, 30 September 2019, 20.49
     65 responses
     2.242 visningar
     7 gillar
     Senaste inlägg God45
     av God45
      
     Started by Henke, Igår, 18.12
     12 responses
     257 visningar
     5 gillar
     Senaste inlägg luddwig
     av luddwig
      
     Started by Mekanurg, Idag, 09.08
     1 response
     47 visningar
     4 gillar
     Senaste inlägg God45
     av God45
      
     Started by Henke, Igår, 17.53
     19 responses
     318 visningar
     3 gillar
     Senaste inlägg Swedish Chef  
     Started by God45, Idag, 08.31
     3 responses
     59 visningar
     3 gillar
     Senaste inlägg God45
     av God45
      
     Started by ragngand, 06 September 2019, 11.52
     8 responses
     161 visningar
     0 gillar
     Senaste inlägg ragngand  
     Started by kwarnberg, Idag, 08.59
     0 responses
     26 visningar
     2 gillar
     Senaste inlägg kwarnberg  
     Arbetar …
     X