Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Debatt-tråd om spelledarens roll i blorb

Minimera
X
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  #46
  När du spelledde mig, vet inte vad det var för spel, nån BRP-variant, vi gick ner i underjorden och det kom hallucinationsgaser.

  Nej nej det var inte meningen att verka arg. Jag kände bara det var lite iffy att börja skriva min kritik mot fudgande eftersom du skulle ha kunnat ta det personligt. Det är bra att vi pratar om sausage making på det här forumet. Speciellt när vi är oense om ingredienserna.

  Sanningen är att jag har också sett den där videon. Minns inte om det är Matt Colville, Taking 20, eller nån annan av dom YouTube-fuskare som finns där ute.

  "that time that you almost killed a dragon". Men det var ju inte det. Om vi ska hitta på såna berättelse för vi tycker dom låter coola så behöver vi inte ett stort och tungt traddigt regelverk. Räcker med nåt som typ Rory's Story Cubes, mycket enklare och friare. Det fantastiska med att spela rollspel enligt reglerna är att det, om man inte fuskar, ibland kan bli situationer som "that time that you almost killed a dragon". Och alla runt bordet, även DM, vet att det faktiskt var så. Och att fejka till såna ögonblick urholkar hur speciella dom är när dom faktiskt händer.
  Last edited by 2097; 17 July 2019, 14.54. Anledning: råkade skriva "kommer" när jag menade "skulle ha kunnat", sorry anarch<3

  Kommentera


   #47
   Ah. Det äventyret. Lustigt nog var det typ min lek med att göra OSR-känsla i Mutant. Det var i princip just en Blorb. Den var tror jag helt färdig och förutbestämd och baserad på vad RP gjorde i vilken ordning med färdiga system för grejer. Det ska dock sägas att så mycket jag nu spelat 5000+ sessioner av rollspel där jag mestadels har spelledit halvimproviserade scenarion och kampanjer, så är jag inte alls lika erfaren på att skriva färdiga och begränsade scenarion, så det är inte säkert att det var bra bara för att det var färdigt. :)

   Som sagt kan jag garantera att inga tärningsslag fudgas när jag spelleder på konvent. Jag känner inte spelarna och vad de tycker är kul tillräckligt väl för att anpassa mig efter deras tycke och smak. Oftast rullar jag tärningarna helt öppet för alla och använder situationer och critters direkt ur någon manual eller något. Inte för att jag tycker det är så roligt att spela rollspel på konvent dock att det händer superofta längre. Att köra Repetikon i några år och sedan vara volontär för randomspel på Dragons Lair i några år till fick mig ganska opepp på att göra det så ofta.

   Det var inte Colville det är jag rätt säker på. Det var någon som gjorde en reenactment av vad som hände. Jag tycker det var en bra men extrem illustration av varför man gör sådant om man gör det. Ska dock sägas att det i D&D 5th edition tex är så jävla svårt att dö att man inte direkt behöver nerfa hörnen för spelarna ytterligare. Jag förstår att du känner annorlunda om att fudgea saker än han och i viss mån jag gör. Jag är dock ingen förespråkare för spelledare som fuskar som sådant, det kan vara extremt frustrerande när det märks, särskillt när de som en spelledare jag har oftare fuskar för att göra SLP hårdare och förlänga allting än att hålla spelarna vid liv och att skapa episka scener. För mig är det viktigt att komma ihåg vilken av spelledare och spelare som lever ut någon form av power fantasy och det ska inte vara spelledaren. Att spelledaren däremot använder tekniker för att förhöja stämningen för sina spelare har jag gjort själv och har inga problem med när andra spelledare gör heller. Men som sagt, jag tänkte egentligen inte fastna på det. Jag tänkte mest att det var ärligare att nämna att jag inte är någon hardcore slumpälskare och att jag har gjort de flesta grejer som du ser som "dåliga" någon gång innan jag sade att jag trotts detta får utbyte av idéerna.

   Kommentera


    #48
    Mmm... det var innan jag hade fattat det här med blorb. Tror det var precis innan, eller i samma veva. Strax före elle eller efter "spegelhistorien". Jag minns att jag var ganska störig för jag var obekväm med DL som miljö. Och att vi ville gå upp och hämta mer gear (när vi märkte att det var gas där nere) men du sade att vi inte fick det. Ja jo kvalitén på mitt eget spelledande 2013 var verkligen nadir så jag ska inte klaga!
    Dom där fem sista åren 2008 till 2013 var jag verkligen dålig… irrade och irrade efter den där saknade pusselbiten och blev mer och mer desperat. Innan jag mötte blorben<3

    Kommentera


     #49
     Skriver här, men det kunde lika väl ligga i någon av de andra trådarna...

     Först vill jag bara plussa Ram som orkar diskutera och formulera sig i förhållande till detta. Jag är många gånger fundersam över samma saker och har mina tvivel om blorbens tillämpning, men hinner inte skriva så mycket så det är väldigt intressant att läsa dina inlägg och de svar de får.

     Men vad jag egentligen tänkt på är att blorben skulle behöva ett konkretiserat exempel, en äventyrsmiljö där flera av de frågor som dryftats kan få sina svar i praktik tillämpning. Speciellt då set-upen ("för RP av sorten X") och SL-mekanismerna då, gärna nerkokade till ganska generiska tillvägagångssätt, systemet i övrigt kan ju med fördel vara tomt, kanske med enkla motståndsgraderingar etc. För mig skulle det vara vägen framåt att förstå mer (mycket också för att jag inte är så beläst så när svaret blir "jag lånar in system X" känner jag mig inte alltid så mycket klokare) och jag tror att det också skulle främja diskussionen att vi fick en gemensam utgångspunkt - det blir då så mycket lättare att ställa frågor som "hur funkar det om...", men också för att se likheter/skillnader mot de egna principerna.

     Jag fattar att det inte är något som görs i en handvändning men som sagt, för mig vore det ett rimligt nästa steg, så det är något som vore intressant att se i framtiden.

     Kommentera


      #50
      Mmm. Jag har ju skrivit vilka ändringar som behövs göra i Svavelvinter för att göra den till ett bra och förhoppningsvis välbekant exempel på blorb. Men där har vi bara modulen, hur man sen faktiskt ska spelleda och spela det är kanske inte helt självklart. Har ju min gamla goda "Hur spelledaren kan tänka" som också är menad för absoluta nybörjare.

      Har övertalat Vincent om att skriva ett blorbrollspel så vi får väl se när det blir klart. Han lovade att det skulle bli enklare och mer renodlat än D&D så det ser jag fram mot. Han var också nyfiken på att experimentera med mer än en spelledare i det. Får se om det blir bra eller pannkaka!

      Kommentera

      Senaste inlägg

      Minimera

      Diskussioner Statistik Senaste inlägg
      Started by Khan, 21 August 2019, 22.14
      3 responses
      90 visningar
      1 gillar
      Senaste inlägg Khan
      av Khan
       
      Started by Rangertheman, 22 August 2018, 15.56
      35 responses
      1.975 visningar
      4 gillar
      Senaste inlägg Voldstagg13  
      Started by God45, Igår, 06.14
      5 responses
      194 visningar
      0 gillar
      Senaste inlägg zonk
      av zonk
       
      Started by crilloan, 21 August 2019, 09.32
      5 responses
      185 visningar
      0 gillar
      Senaste inlägg crilloan  
      Started by Sjunde inseglet, 18 June 2016, 12.17
      13 responses
      740 visningar
      7 gillar
      Senaste inlägg Sjunde inseglet  
      Started by Matolo, 21 August 2019, 21.04
      7 responses
      154 visningar
      2 gillar
      Senaste inlägg anth
      av anth
       
      Started by zonk, 16 August 2019, 20.05
      1 response
      86 visningar
      2 gillar
      Senaste inlägg zonk
      av zonk
       
      Started by Dr_Dängrot, 07 August 2019, 15.56
      90 responses
      3.688 visningar
      5 gillar
      Senaste inlägg Christoffer  
      Started by God45, 21 August 2019, 20.27
      17 responses
      591 visningar
      6 gillar
      Senaste inlägg gorillotaur  
      Started by kwarnberg, 23 July 2019, 10.30
      30 responses
      1.088 visningar
      8 gillar
      Senaste inlägg kwarnberg  
      Arbetar …
      X