Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Actual Play: Vad skulle krävas för att ni skulle lyssna?

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  #16
  Bra ljud.

  Korta avsnitt (inte över 1h).

  Inget rollspelsskådespeleri. Aka svindåligt skådespeleri. Antingen är ni bra skådisar, och då kan ni köra. Annars så får ni lov att prata som folk.

  Inga miljöljud, musik eller ljudeffekter. Keep it simple.

  Kommentera


   #17
   Ursprungligen skrivet av gorillotaur Visa inlägg
   Inga miljöljud, musik eller ljudeffekter. Keep it simple.
   Haha, jag kommer ihåg första gången jag hörde en podcast som stoppat in lite ljudeffekter (starwars AP, de hade med ljudeffkter för ljussablar och blaster fire). Jag blev skitstraj när det började smälla och fräsa helt plötsligt så jag trode datorn höll på att explodera (sent på natten, vill jag minnas, så det var knäpptyst i övrigt).

   Jag har börjat vänka mig sen dess, men jag håller nog med om att jag föredrar det utan ljudeffekter.

   Kommentera


    #18
    Jag gillar rollspel för kreativiteten och delaktigheten.

    Den enda AP-podd jag skulle kunna tänka mig att lyssna på är med andra ord en AP-podd där jag är med – tillsammans med ett roligt spel och en trevlig spelgrupp.

    Och även då kommer jag bara att vara intresserad av att lyssna i realtid. :)

    Kommentera


     #19
     Jag har försökt lyssna på AP-poddar ett antal gånger. Sällan lyssnat klart på hela avsnitt. De gånger jag har försökt har det varit när jag vill veta hur olika spel fungerar. Främst skräckspel.

     Jag är även intresserad av att höra "berömda" äventyr, säg Svavelvinter, spelas igenom. Tror jag. Jag tror nämligen aldrig att jag själv kommer ha möjlighet spela världens berömda äventyr, så där finns en funktion att fylla.

     Denna vecka har jag faktiskt gjort ett omtag på AP-poddar, för jag ville höra om lite fler skräckspel. Lyssnade på Rollspelsfika när det spelades Skrômt, och nu håller jag på att lyssna på Svartviken när ni också spelat just Skrômt. För att få en bild av vad Skrômt bjuder på för spelmekanik och värld. Skulle gärna höra AP av Barkhäxan närmast därefter (finns det någon?).

     Det finns förstås inte något optimalt upplägg på AP-poddar, eftersom folk vill åt olika saker med sitt lyssnande. Men jag kan förstås ge en vision om hur den optimala AP-podden, specialdesignad för mig, skulle se ut. Passopp, här komer en dröm!

     Den perfekta AP-podden (för mig)

     Sammanfattning: Målet är att spegla spelet och spelvärlden, så att jag som lyssnare får en bild av hur det funkar att spela just det här rollspelet.

     Karaktärsskapande
     Jag lyssnar gärna på karaktärsskapande, steg för steg, i ett separat avsnitt. Det är bra att ta det i ett separat avsnitt, så att ingen lyssnare tror att den ska få spelupplevelsen, men så blir det bara karaktärsskapande. När jag nu lyssnat på karaktärsskapandet av Skrôm i två olika poddar så tror jag nog att det var den bästa delen. Det blev som en crash course i systemets karaktärsskapande för mig som lyssnade, precis vad jag ville ha.

     Spelsessionen
     Jag är intresserad av att höra själva scenariot spelas eftersom jag vill se spelets stämning och hur reglerna tillämpas i spelet. Jag är alltså intresserad av att höra helt vanligt rollspelande.

     Rollspelssessioner brukar inte ha lika slipad dramaturgi som en god roman. Kom ihåg det. Jag förväntar mig inte att rollspel ska kännas som radioteater. Jag vet hur rollspel är, jag har ju själv spelat. Ibland blir det alldeles pajigt. Ibland står man still och stampar. Ibland blir det dramatiskt. Ni som spelar behöver inte eftersträva att det hela ska likna teater. Spela som vanligt. Det är rollspelandet som är viktigast, inte dramaturgin.

     Regler och tärningsslag
     När nya aspekter av regelmekaniken blir aktuella i spelsessionen är det intressant, men jag vill förstås inte ha massor av upprepningar.

     Exempel: Första gången karaktärerna ska slå ett slag för perception är det intressant för mig som lyssnare att få förklarat hur det funkar, vad man slår med för tärning(ar), mot vilket värde, vad egenskapen innebär osv. Sjunde gången behöver man inte förklara det hela från början längre.

     Hantering av långdragna moment
     Det finns i vissa system långdragna regelmoment med massor av tärningsslag, framför allt när det kommer till strider. Det är otroligt ointressant för en lyssnare då att få höra om varenda tärningsslag. Jag vill fortfarande att "nya aspekter av regelmekaniken" presenteras för mig som lyssnare, men sedan får striden snabbspolas. Jag tänker mig en voiceover som snabbt sammanfattar stridens utfall (med AP-ljudet svagt i bakgrunden?). Vid avgörande moment kan vi avbryta snabbspolningen och åter få höra ljudupptagningen från själva spelsessionen. Dvs just när någon får armen avbiten eller får in det kritiska hugget i bestens hjärta, då kan vi få höra det spelas. Annars - snabbspola strider och lös med voiceover.

     Detsamma gäller förstås andra långdragna moment, om det finns sådana i spelen. Snabbspola.

     Ljudbild
     Det viktiga när det kommer till ljudet är att klippningen är sömlös. Det ska inte brusa ibland och ibland inte, beroende på vem som pratar. Det är störigt när ljudet är burkigt och brusigt, men det vänjer man sig vid så länge det är lika burkigt och brusigt hela tiden. Desto värre om Kajsa har superrent ljud men så fort Palle pratar så låter det som att han sitter i en tunna.

     Jag funderar på det här med ljudeffekter. Det är absolut inte nödvändigt att lägga på ljudet av öppnande dörrar och jamande katter, men kanske är det ändå en trevlig bonus. Jag har inte riktigt bestämt mig där.
     Bakgrundsmusik är jag mer säker på att jag inte är ute efter.

     Avsnittslängd
     Jag föredrar korta avsnitt, allra helst runt 30 minuter. Samtidigt vill jag absolut att det ska finnas en dynamik i avsnittslängd hellre än forcerad hårdklippning. Avsnitt om 25-45 minuter är ett bra spann, med hellre korta än långa.

     Avsnittsbrytningarna bör inte blandas in i själva spelsessionen, det är inget att tänka på medan man spelar. Detta sköts i poddens efterarbete, där den som klipper podden delar in den i avsnitt och ger de avslutande orden. "Det här var första delen av... fortsättning nästa avsnitt".

     Kommentera


      #20
      Jag skulle kunna tänka mig att lyssna på en välproducerad AP-podd om jag a) fick en uppfattning om hur spelsystemet fungerade och b) kan få hjälp att spelleda eller spela det. Avsnittet av Tabletop där Wil Wheaton spelar Fate Core är varken en podd eller renodlad AP, men det är något åt det håller jag är ute efter.

      Kommentera


       #21
       Jag lyssnar ganska lite, och stänger av direkt om det blir för långa beskrivningar av vad någon tänker eller känner som inte är tydligt spännande action, relation eller plot.
       Så lämpligt kondenserat är nr 1. Eller kanske snarare framåtriktat, och framförallt:
       Absolut inte radioteater!
       Sen vill jag gärna ha lite plot eller mystik - om spelarna bara trampar runt blir jag uttråkad.
       Gärna får det finnas lite flams och flabb emellanåt som gör det verkligt och just inte radioteater.
       Och - väldigt gärna lite inblick i vad SL tänker och planerar. Som nåt eftersnack eller lite ”viskningar” mitt i.
       Avsnitt ock kampanj får vara långa.
       Last edited by vije; 13 June 2019, 21.34.

       Kommentera


        #22
        Jag kan bara komma på två AP-poddar som jag lyssnat färdigt ett helt äventyr på. Det första var egentligen en inspelad session av Lady Blackbird från... Contessa, kanske? Det var över hangouts och filmen låg på youtube. Helt oredigerad. Fantastiskt bra, för att jag hade läst LB innan och ville veta hur det spelades i praktiken. Den andra var när NNO spelade Dödsmatch 2000 till CM/77. Också fantastiskt bra, för att jag hade läst spelet och ville veta hur det spelades i praktiken. Dessutom hade wilper hajpat äventyret, så jag var råpepp på att få höra det spelas.

        I båda fallen var jag alltså intresserad av spelet i fråga. Dessutom var det max två avsnitt. Och inga ljudeffekter eller aggressiv redigering.

        Jag skulle inte palla att följa någon annan grupps kampanj. Då tappar jag intresset väldigt fort. Jag känner inte att jag kan engagera mig i andras rollpersoner och bry mig om någon annans spelvärld på det sätt som skulle krävas för att uppskatta det.

        Kommentera

        Senaste inlägg

        Minimera

        Diskussioner Statistik Senaste inlägg
        Started by zonk, 19 October 2019, 10.10
        2 responses
        103 visningar
        2 gillar
        Senaste inlägg zonk
        av zonk
         
        Started by Bifur, Idag, 13.45
        8 responses
        125 visningar
        1 gillar
        Senaste inlägg Rangertheman  
        Started by entomophobiac, 20 October 2019, 12.49
        7 responses
        150 visningar
        0 gillar
        Senaste inlägg Genesis
        av Genesis
         
        Started by Björn Wärmedal, 10 October 2019, 13.10
        60 responses
        1.970 visningar
        14 gillar
        Senaste inlägg God45
        av God45
         
        Started by gabrielledebourg, Idag, 14.06
        0 responses
        43 visningar
        2 gillar
        Senaste inlägg gabrielledebourg  
        Started by Faehrengaust, Idag, 12.45
        1 response
        47 visningar
        1 gillar
        Senaste inlägg Magnus Seter  
        Started by Henke, 19 October 2019, 11.24
        12 responses
        237 visningar
        3 gillar
        Senaste inlägg ÅkeZorkh  
        Started by God45, 30 September 2019, 20.49
        82 responses
        2.966 visningar
        7 gillar
        Senaste inlägg God45
        av God45
         
        Started by Feuflux, 13 October 2019, 20.26
        14 responses
        183 visningar
        3 gillar
        Senaste inlägg Lupus Maximus  
        Started by Rymdhamster, 05 October 2019, 23.26
        20 responses
        421 visningar
        0 gillar
        Senaste inlägg zonk
        av zonk
         
        Arbetar …
        X