Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

"Ingen råkar illa ut" vs "Jag överger dig inte"

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  "Ingen råkar illa ut" vs "Jag överger dig inte"

  Dessa diskussioner om krysskort och anstötligt material inom rollspel fick mig att tänka på en diskussion som levde på nätet under samma tid som linjer och slöjor också diskuterades. Den här biten handlade om två olika spel-lägen: "Ingen råkar illa ut" och "Jag överger dig inte". Jag tänker vara lat och länka till en gammal diskussionstråd som förklarar dem (på engelska. Om någon vill ha det översatt så säg till).

  Jag tycker att det är lite synd att den här grejen aldrig fick fäste på samma sätt som linjer och slöjor fick, och jag tycker att det är en intressant diskussion. Vad säger ni: Har "Jag överger dig inte"-spel existensberättigande eller är det farligt? Det bryter ju på många sätt "öppen dörr"-policyn eller "lagen om två fötter" som diskuterats.

  #2
  Den här tråden på Anyway är också intressant i sammanhanget.

  Kommentera


   #3
   En sak som jag tycker är en grej som JÖDI (Jag överger dig inte) har missat totalt är om Jill och Robin kör svinhårt och ingen av dom kan bryta för dom har committat till JÖDI så kanske Alice vid samma bord behöver gå därifrån. Jag har ibland tänkt tillbaka till den där gamla tråden (hade också läst den förut) och till Megueys tankar för att motivera mig att vara kvar när något varit extremt tungt för mig, för jag tänkte att min medspelare behövde det, men
   1. försökt lära mig bli bättre på att ha medvetenhet om dom andra runt bordet, och
   2. skulle aldrig i livet lägga fram det som en grupp-policy på det sätt som hon gör.


   Ordet “överger” är ju extremt negativt laddat (vilket är avsiktigt) och sättet hon lägger upp det på “Jill har brutit mot JÖDI” (brutit också, åtminstone i den meningen, använt på ett sätt som verkar negativt laddat), gör det till en extrem grupptrycksgrej att tvingas vara kvar.

   Det är rätt schysst att ha lite av en “Postels lag”-inställning till JÖDI, att tänka “Det här är svinvidrigt för mig nu men jag vet att jag pallar. Jag kan jobba igenom detta med dig, jag överger dig inte. Men jag kommer inte lägga samma tyngd på dig, eller på nån annan, som du just nu lägger på mig”.

   Att försöka vara generös med vad dom andra behöver att vi spelar igenom [i mån av vad som går! är alltid tillåtet att bryta i värsta fall, det är ju så consent funkar!], spelar klart, “rakaste vägen ut är igenom” osv, men att också ta hand om varandra.

   Jag länkade tidigare till Luxton-prylarna som P.H. Lee har skrivit ihop och jag tycker en del av sakerna är fel ute (obligatorisk genomgång av tramuata & triggers innan känns för mig väldigt intrusivt + det skulle ta hela kvällen om jag skulle börja rabbla) och att dom flesta spelgrupper därute inte är några terapeuter direkt,

   men grundpoängen att det ibland kan vara rätt skadligt att bryta och ännu värre skadligare att veila eller “erase” genom att krysskorta känner jag definitivt igen mig i.

   Däremot att, som Meguey, göra om den filosofin till att verkligen stenhårt skambelägga brytande är för mig att vara totalt ute och cykla.

   Liksom våra hjärnor är ganska messy och konstiga och ömtåliga ting. Sätt inte upp stenhårda principer för vad som funkar och inte funkar kring hur vi hanterar jobbiga grejer. Låt det vara lite moment-to-moment och case-by-case och vad vi behöver.

   Jag har ju gått i svinmycket terapi och vad fick vi lära oss där? Jo att vara med det jobbiga, att jobba igenom triggers och ångest och andra tramuata, och sitta med den där klumpen i magen och bli vän med den, men det var definitivt inget dom slängde på oss första året!!!

   Första året var det tvärt om stenhårt fokus på att lära oss bryta, lära oss gå ifrån, lära oss tänka på annat, lära oss typ ta en isbit eller stark parfym, lära oss säga nej, lära oss distrahera oss, lära oss sitta och läsa böcker typ och försöka hålla tankarna borta medan känslorna stormar i kroppen, lära oss sluta skära oss osv. Vi fick lära oss långa ramsor och minnesregler för att komma ihåg alla dom här prylarna.

   Vi fick träna och träna och träna på dessa saker, stenhårda läxor, uppföljning per telefon, dom var urnoggranna på att vi fått lära oss dom där sakerna, att lära oss att “fly från problemen” ordentligt under hela första året.

   Därför att det var vår säkerhetslina sen under andra året när vi lärde oss att bemöta problemen rakt på. Hur vi gradvis växlade i intervall från att distrahera oss med någon tröstande Game Boy eller vad vi nu hade jobbat fram för personliga copingstrategier första året till att mer och mer vara fullt ut närvarande i den bitande kylan i bröstet, känna av när vi inte pallade, gå tillbaka till coping&distraktioner, sen testa att vara lite mer närvarande osv. Gradvis.

   Dom där färdigheterna från första året som vi jobbade så mycket på? Dom använder jag aldrig numera. Men dom var livsnödvändiga för att stå ut med andra året.

   Megueys förslag är helt puckat, helt urdumt, i den mån det innebär att slänga in rando spelnördar i andra året, rakt ner i avgrunden utan livboj och bara “lycka till!”

   Kommentera


    #4
    Att hon har mage att kalla sitt grupptryck för "Jag överger dig inte" när det som Robin gör mot Jill, medvetet trampar över hennes hard line, också är ett totalt bottenlöst svek.

    Kommentera


     #5
     När jag först läste om JÖDI/"Jag överger dig inte" var jag väldigt intresserad för jag hade så himla mycket problem med X-card, hade just gjort målningen the X card is not enough och bara ja! inte överge! det låter hänsynsfullt! det är det jag sakn… va?! det här var ju tvärt om mot vad det stod på burken? T_T

     Kommentera


      #6
      Jag pratade med Ron Edwards om det på GothCon! (här om någon är intresserad: https://youtu.be/MKKenFCKsNU?t=2967)

      Jag har liksom inte sett JÖDI som något som kan bli fel. Jag tolkar det som en övergripande inställning till spelandet. IRIU tyder på en mer distansierad hållning till den andres trygghet som jag inte riktigt tror på. "Det är upp till dig om du behöver dra i nödbromsen eller inte, det ska inte jag lägga mig i", typ. JÖDI ser jag mer som att "jag bryr mig om dig och att du är trygg, när vi närmar oss dina gränser så kommer jag att vara där för dig oavsett vad det är du behöver".

      Så i fallet med Traffic Lights eller X-Card så kan de användas på ett sämre sätt (IRIU) eller ett bättre sätt (JÖDI). Men å andra sidan kräver JÖDI en gruppdynamik som stödjer den spelstilen, och det är inte alltid man kan få till det på konvent exempelvis - och då är så klart IRIU bättre än ingenting.

      Så en grupp som spelar enligt JÖDI tror jag på ett mycket bättre sätt kan nyttja trygghetsmekanikerna än de grupper som spelar enligt IRIU.

      Allt detta med reservation för att jag har missförstått de två begreppen.
      Last edited by APM; 09 June 2019, 12.45.

      Kommentera


       #7
       Ron har missförstått det helt på din bandspelare, APM, när han säger "not going throw you over your own line". Där går han tvärt emot vad som står Megueys text på flera ställen.

       Kommentera


        #8
        Meguey skriver detta i kommentarerna:

        NGH - "if painful, don't go" IWNAY - "if painful, commitment to support/take responsibility/go slow and careful"

        To which I say:

        Noooo, not quite. Or, sure, but that's only part of the story.

        Here's another example of what I mean by IWNAY.

        Jill has a hard line at kids-in-danger. Robin says "The victim is a child."

        Jill says "Please don't make the victim a child. I really don't want the victim to be a child." Robin says "I know you don't like it, but the victim is a child."

        Jill says "You *suck*, Robin. And I'm still not going to abandon you." Robin says "I know you think I suck. I know this is sucky of me to do. And I'm still not going to bail on you and your reaction to me being a sucky person right now."

        Do you see how this goes beyond "support/take responsibility/go slow and careful" ?
        Detta känns helt klart problematiskt. Men jag hoppas att det ändå finns något att rädda från detta som är funktionellt.

        Liksom, en till sida på det redan överbefolkade trafikljuset som säger "Det här är känsligt för mig, men jag vill fortsätta med det". Den gula sidan är ju "Det här är känsligt och jag vill röra mig bort från det" och den gröna sidan är "Det här är lugnt, du behöver inte oroa dig eller vara försiktig".

        Just den biten är det jag tror att man kan plocka ut från det här. Vi måste inte ta Megs dikotomi rakt av. Jag gillar tanken på ett "Det här är känslig mark, men jag vill att vi fortsätter"-läge.

        Kommentera


         #9
         Ja, precis, det är en lockande tanke men som sagt risken blir att det går ut över andra vid bordet som verkligen inte pallar det ämnet även om dom två som just nu håller på gör det?

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen skrivet av 2097 Visa inlägg
          Ja, precis, det är en lockande tanke men som sagt risken blir att det går ut över andra vid bordet som verkligen inte pallar det ämnet även om dom två som just nu håller på gör det?
          Jag är inte säker på varför det skulle vara någon skillnad? Om vi spelar i detta läge så gäller det samtliga inblandade, inte bara de som för tillfället pratar. Vi behöver såklart vara uppmärksamma på alla runt bordet.

          Kommentera


           #11
           Exemplet är alltså:

           Robin: Och sen är det så att personen i spelet som är i fara är… Ett BARN!! Vad säger du nu då, Jill?
           Jill: Uj, jistones, detta är verkligen min ömmaste punkt men jag sätter grönt kort för jag behöver verkligen jobba på detta! Ös på!
           Alice (tänker): (gulp! detta var jag verkligen inte beredd på! men jag kan ju inte gå emot det för det verkade ju vara hemskt viktigt för Jill… hon satte grönt och allt, det kan jag ju inte gå emot… men vet dom inte att min egen lilla grabb… gulp snyft…)


           + ingen kommentar på hela första året vs andra året terapigrejen i mitt inlägg ovan? Tycker det är lite B när folk liksom tar för givet att alla klarar av att hoppa över steg i läkningsprocessen. Oj du har brutit benet då måste du träna mkt, ut och spring med dig bara. Ja jo sjukgymnastik kommer vara ett led i att återfå benet men hallå. En sak i taget.

           Kommentera


            #12
            Intressant ämne och samtal!

            Ursprungligen skrivet av Genesis Visa inlägg
            den gröna sidan är "Det här är lugnt, du behöver inte oroa dig eller vara försiktig".
            Ursprungligen skrivet av 2097 Visa inlägg
            Alice (tänker): (gulp! detta var jag verkligen inte beredd på! men jag kan ju inte gå emot det för det verkade ju vara hemskt viktigt för Jill… hon satte grönt och allt, det kan jag ju inte gå emot… men vet dom inte att min egen lilla grabb… gulp snyft…)
            Jag delar inte era perspektiv i just den här frågan.

            I trafiken innebär grönt ljus inte "Kör järnet!" – det betyder "Nu bör det vara lugnt att köra. Men håll utkik så att det inte är någon bil framför dig eller så att inte någon kliver ut mitt i vägen. Var uppmärksam. Och håll hastighetsbegränsningen." Jag tänker att grönt ljus i rollspel borde fungera likadant.

            Och gult ljus trumfar grönt, rött trumfar allt.


            Last edited by ceruleanfive; 09 June 2019, 14.03.

            Kommentera


             #13
             Fives, jag menade specifikt i ett JÖDI-perspektiv när det finns ett uttalat mål att spelarna är ute efter att ta sig igenom tunga saker.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen skrivet av 2097 Visa inlägg
              + ingen kommentar på hela första året vs andra året terapigrejen i mitt inlägg ovan? Tycker det är lite B när folk liksom tar för givet att alla klarar av att hoppa över steg i läkningsprocessen. Oj du har brutit benet då måste du träna mkt, ut och spring med dig bara. Ja jo sjukgymnastik kommer vara ett led i att återfå benet men hallå. En sak i taget.
              Är på gymnet och kan svara mer senare, men om du är i första året känns det inte som att du ska spela JÖDI. Eller menar du att du själv tror att du kan klara av det men inte kan det? För min spontana reaktion är att det är dumt att explicit säga ”Jag vill utmana mina gränser utan att hoppa ur” om typ ens son just har dött eller så. Då är det nog bättre att hålla sig till IRIU.

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen skrivet av Genesis Visa inlägg
               Jill has a hard line at kids-in-danger. Robin says "The victim is a child."

               Jill says "Please don't make the victim a child. I really don't want the victim to be a child." Robin says "I know you don't like it, but the victim is a child."

               Jill says "You *suck*, Robin. And I'm still not going to abandon you." Robin says "I know you think I suck. I know this is sucky of me to do. And I'm still not going to bail on you and your reaction to me being a sucky person right now."
               Nej usch, såhär tänkte jag mig inte alls att det var... Det här känns jäkligt märkligt. Det är ju bara snudd på samtycke i det här fallet. Det gillar jag inte.

               Ursprungligen skrivet av Genesis Visa inlägg
               Just den biten är det jag tror att man kan plocka ut från det här. Vi måste inte ta Megs dikotomi rakt av. Jag gillar tanken på ett "Det här är känslig mark, men jag vill att vi fortsätter"-läge.
               Precis! Det är det här som jag gillar! Och så som det gröna kortet är tänkt att användas för att explicit visa samtycke att fortsätta.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by zonk, 19 October 2019, 10.10
               2 responses
               103 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg zonk
               av zonk
                
               Started by Bifur, Idag, 13.45
               8 responses
               125 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Rangertheman  
               Started by entomophobiac, 20 October 2019, 12.49
               7 responses
               150 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Genesis
               av Genesis
                
               Started by Björn Wärmedal, 10 October 2019, 13.10
               60 responses
               1.970 visningar
               14 gillar
               Senaste inlägg God45
               av God45
                
               Started by gabrielledebourg, Idag, 14.06
               0 responses
               43 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg gabrielledebourg  
               Started by Faehrengaust, Idag, 12.45
               1 response
               47 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Magnus Seter  
               Started by Henke, 19 October 2019, 11.24
               12 responses
               237 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg ÅkeZorkh  
               Started by God45, 30 September 2019, 20.49
               82 responses
               2.966 visningar
               7 gillar
               Senaste inlägg God45
               av God45
                
               Started by Feuflux, 13 October 2019, 20.26
               14 responses
               183 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg Lupus Maximus  
               Started by Rymdhamster, 05 October 2019, 23.26
               20 responses
               421 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg zonk
               av zonk
                
               Arbetar …
               X