Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Finns det rollspel som är bra politisk propaganda?

Minimera
X
 
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Finns det rollspel som är bra politisk propaganda?

  Bra som i effektiv alltså. Om spelet är bra är det ju en fördel. Proggmusik är ju så dålig musik att det inte funkar som propaganda. Men jag menar mer, får spelet ut de politiska idéerna till spelarna? Kan det kanske till och med konvertera någon? Finns ett sådant spel ens?

  #2
  Det enda jag kan komma på som uttryckligen skrivits med uppsåt att användas som politisk undervisning är Myfarog, och det verkar så vedervärdigt uselt (rent spelmässigt alltså, även utan den ännu vedervärdigare ideologin som framhålls) att det nog inte är någon risk att någon blir kyrkbrännarnazistmördare av att spela det.

  Kommentera


   #3
   Ursprungligen skrivet av God45 Visa inlägg
   Kan det kanske till och med konvertera någon?
   Generellt funkar väl propaganda inte riktigt så? Det är generellt inget enskilt verk som befäster idéerna i folks huvud, utan det är mer en helhet av många verk och kanaler. Riktigt effektivt blir det ju först när man kan omge målgruppen med till exempel ett ständigt flöde om till exempel lögnen att fri vilja finns eller att människor är humrar eller att kapitalismen är rimlig.

   I de flesta fall är ju propaganda mest till för att stärka de egna leden, skapa ett "vi" och bekräfta det man "redan vet".


   Rotsystem är ju relativt uttalad antikapitalistisk och anti-naturen-propaganda, men jag vet inte om jag direkt siktar på att övertyga någon. Det handlar mer om att göra ett statement och att, som sagt, stärka de som redan håller med. Men visst, om någon frestas att googla på botflugor och blir lite mindre övertygad om hur bra och fin naturen är, eller blir lite mindre övertygad om kapitalismen och den fria marknadens förträfflighet, eller om någon kanske nås av en och annan utopisk tanke de inte tänkt förut så blir väl jag knappast ledsen för det.

   Also: progg är awesome.

   Kommentera


    #4
    Är inte alla rollspel propaganda? I meningen att mediet är budskapet. Premissen är att verkligheten går att simulera med papper och penna. Känns som det finns en underliggande ateism, eller avsaknad av gudsfruktan. Rollspel är sekulärt, akademiskt och vetenskapligt. Men det kanske inte var vad du menade?

    Kommentera


     #5
     Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
     Är inte alla rollspel propaganda? I meningen att mediet är budskapet. Premissen är att verkligheten går att simulera med papper och penna. Känns som det finns en underliggande ateism, eller avsaknad av gudsfruktan. Rollspel är sekulärt, akademiskt och vetenskapligt. Men det kanske inte var vad du menade?
     Fast att utforska rollspelsmediet utifrån McLuhan kändes som en mycket mer spännande tråd att riva i! Hur kommer det sig att mediet rollspel är ateistiskt eller i varje fall sekulärt?

     Kommentera


      #6
      Well, rollspel har ju fått hela den övriga digitala världen att leka med erfarenhetspoäng, levels och uttryck som "loot" i positiv bemärkelse. Känns som att hela den murder hobo-propagandan funkat alldeles FÖR bra, faktiskt...

      Kommentera


       #7
       Rollspelsvärldar ligger ett steg bortom den fysiska verkligheten i en intellektuell överenskommelse spelarna emellan.

       Propaganda handlar om makten över beskrivningen av den fysiska verkligheten. När propagandan kopplas loss från verkligheten och handlar om icke-existerande företeelser, som till exempel den dialektiska historiematerialismen, så fungerar den inte. Människor ser ju den verklighet de lever i och är inte dumma.

       Sålunda är rollspel inte ett effektivt propagandamedel.

       Jag skriver i och för sig mina spel utifrån en grundsyn på livet och världen som kännetecknas av frihet, ansvarstagande och tolerans, men det är för att jag gillar skriva så. Min förhoppning är enbart att gamers ska ha kul när de spelar i mina världar.

       Däremot kan man betrakta många vänsterstater som storskaliga rollspel. Makthavarna uppträder (enligt en uttrycklig eller underförstådd intellektuell överenskommelse) som om de befunne sig i en värld där Marx är profet, där den dialektiska historiematerialismen styr världens öden, där den statsstyrda ekonomin medför allehanda välsignelser, och så vidare. Det blir sedan så att vanligt folk inte köper propagandan men är tvungna att "spela med i kampanjen" för att slippa statligt övervåld. Propaganda och rollspel smälter sålunda samman där, men empiriska studier i nutidshistoria visar hur misslyckade sådana projekt har varit.

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen skrivet av Mekanurg Visa inlägg

        Däremot kan man betrakta många vänsterstater som storskaliga rollspel.
        Nu derailar du den här tråden till att handla om vår världs politik...

        Man kan precis lika gärna säga att i Västeuropa och USA uppträder makthavarna som om de befann sig i en värld där Milton Friedman är profet, där den osynliga handen styr världens öden, där det privata näringslivet medför allehanda välsignelser, och så vidare. Enda skillnaden är att här har vanligt folk i större utsträckning köpt propagandan och väljer att "spela med i kampanjen" för att de inbillar sig att de kan vinna något på det. Empiriska studier i nutidshistoria visar dock att de är hopplöst lurade. ;)

        Kommentera


         #9
         Ursprungligen skrivet av Bolongo Visa inlägg
         Nu derailar du den här tråden till att handla om vår världs politik...

         A. Jag derailar inte tråden utan kopplar explicit samman rollspel och propaganda och hänvisar till exempel ur verkligheten, dvs jag håller mig till ämnet. Om jag sedan svär i marxismens kyrka -- tja, det ser jag inte som ett bekymmer.

         B. "Man kan precis lika gärna säga..." -- ja, det kan man, vilket ditt inlägg bevisar.
         Last edited by Mekanurg; 15 April 2019, 09.41. Anledning: Syntax error corrected

         Kommentera


          #10
          MODERERING

          Ämnet är alltså om det finns rollspel som är bra politisk propaganda, inte huruvida några existerande stater kan betraktas som rollspel. Låt oss alltså hålla diskussionen till spelen och inte till verkligheten.

          Tack så mycket!

          Kommentera


           #11
           Grundsynen i många rollspel är ju någon form av tro att enskilda individer har makt över sitt eget öde och kan nå framgång och makt genom hårt och farligt arbete... Huruvida det är framgångsrikt eller inte kan man diskutera. Realistiskt är det inte. :p

           Kommentera


            #12
            Ursprungligen skrivet av Mekanurg Visa inlägg

            Sålunda är rollspel inte ett effektivt propagandamedel.
            Det var ganska så avancerat ordbajsande för att komma till den slutpunkten... Men jag får nog säga att du har fel. Liksom all form av text och konst, har den förmågan att vara propaganda. Bara något så enkelt som att "människorna i byn har fel när de tror att alla halvorcher är onda" är politisk propaganda, även i sin mest enkla form (racism = bad).

            En sak som jag dock tänkt på är de återgkommande temat i just fantasy-rollspel (och all media, se Game of Thrones för vuxenserier, eller Avatar: The Last airbender för barnserier...) är ju ett feodalism inte är så himla pjåkigt egentligen. Det enda som behövs en god kung™ istället för en dålig kung™. Det vill säga, det är sällan ett feodalt system kritiseras i rollspel, och extremt sällan i media för underhållning. Då är det snarare en korrupt sheriff eller en stygg (ofta ovärdig) kung som sitter på tronen som gör allting dåligt. Det här är ju absolut en kvarleva från när politisk propaganda spreds just så av våra föredetta monarker.

            -----------------------------------------------------------------------------------

            Sen får jag nog vända mig lite till Kranks analys också. Ett enskilt verk av propaganda, oavsett var det är, kan ju mycket sällan användas för att konvertera någon. Mycket mer troligt är det att det som sagt befäster redan existerade uppfattningar.

            För just exempel där rollspel försökts användas som politisk propaganda (i sin mest neutrala benämning; dvs spridit en åsikt om någonting) tycks lajvrollspel vara mer öppna i sin drivkraft, och jag jag hänvisa till följande...


            http://blog.reachforchange.org/lajvv...sv-v111109.pdf

            https://www.kubikuppsala.se/pedagog/.../lajv-i-skola/

            https://www.studieframjandet.se/cirk...fods-ett-lajv/

            https://svenskakyrkansunga.se/wp-con...o-och-makt.pdf


            För den som verkligen vill läsa om det rekommenderar jag dock den här nästan sextio sidor långa rapporten skriven av Tindra Englund, då för Malmö Universitet: https://muep.mau.se/bitstream/handle...sformation.pdf

            -----------------------------------------------------------------------------

            Hur effektiva de är får ju var och en bestämma själva. Just gruppen rollspelare är ingen massiv grupp precis, så det lär ju aldrig vara lika effektivt som den senaste Marvel-filmen eller framsidan på Time Magazine.

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av Mundo Visa inlägg
             Men jag får nog säga att du har fel. Liksom all form av text och konst, har den förmågan att vara propaganda. Bara något så enkelt som att "människorna i byn har fel när de tror att alla halvorcher är onda" är politisk propaganda, även i sin mest enkla form (racism = bad).

             Exakt.

             All fantastik är ju i grunden berättelser om vår värld. Om inte annat eftersom vi människor är uppvuxna i det här samhället och all vår kreativitet bygger på den input vi fått i det här samhället. Så allt vi gör är att spegla det på olika sätt.

             Att något skulle vara dålig propaganda eller "inte propaganda" bara för att det inte gör anspråk på att vara dokumentärt är ju absurdt. Propaganda som fiktionaliserar eller använder symbolik är väl minst lika effektiv, och framför allt minst lika mycket propaganda, som "dokumentär" propaganda.

             Wikipedias definition tycker jag inte är så pjåkig. Har man intentionen att föra fram en agenda, eller ett budskap, eller väcka vissa känslor så är det propaganda. När nazisterna liknade folkslag vid råttor eller kackerlackor så var ju det knappast så att de menade bokstavligen, och när man använder Niebelungen i propagandasyfte så är det knappast heller bokstavligt.

             Att propagandan, när den "kopplas loss från verkligheten", skulle sluta fungera är helt enkelt absurdt.

             Men å andra sidan är det också absurdt att tänka att rollspelens "fantasivärldar" skulle vara löskopplade från den fysiska verkligheten eller de materiella omständigheter de skapats inom. Då måste man helt lämna det rationella bakom sig och börja fantisera om "själar" eller "gudomlig inspiration", eller vad man nu har för favorit-fanfic-förklaring för varifrån fantasier kommer om de inte kommer från den fysiskt, faktiskt existerande verkligheten.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen skrivet av Max Raven Visa inlägg
              Grundsynen i många rollspel är ju någon form av tro att enskilda individer har makt över sitt eget öde och kan nå framgång och makt genom hårt och farligt arbete...
              Många rollspel porträtterar också våld som en konstruktiv, ofta nödvändig lösning på många problem. Och en ofta svartvit världssyn.

              Men jag tror att jag i många fall skulle dra mig för att kalla dem "propaganda", helt enkelt för att jag inte tror att speciellt många spelskapare aktivt tar ansvar för vilka politiska idéer de reproducerar eller för fram. Hade de aktivt valt att föra fram dessa idéer och haft som mål att övertyga folk om dem, explicit, så kanske... Men i mina ögon kräver "propaganda" någon form av intention.

              Det är ju därför till exempel reklam generellt kan betraktas som propaganda...

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen skrivet av Mekanurg Visa inlägg
               Sålunda är rollspel inte ett effektivt propagandamedel.
               Ursprungligen skrivet av Mundo Visa inlägg
               Det var ganska så avancerat ordbajsande för att komma till den slutpunkten... Men jag får nog säga att du har fel. Liksom all form av text och konst, har den förmågan att vara propaganda. Bara något så enkelt som att "människorna i byn har fel när de tror att alla halvorcher är onda" är politisk propaganda, även i sin mest enkla form (racism = bad).
               Jag hävdar alltså att rollspel ett ineffektivt propagandamedel, [förtydligande följer] det vill säga att visst kan rollspel användas för propaganda, men något sådant inte skulle fungera väl.

               Du avvisar pejorativt ("ordbajsande") min tes som felaktig med en motivering som inte svarar mot mitt påstående. Och din fortsatta utläggning förklarar inte heller hur rollspel skulle vara ett effektivt propagandamedel.

               Av den anledning lägger jag nu fram hypotesen att du inte har förstått vad jag menade.

               BTW, jag har skrivit rollspelet Ansgar, vilket uttryckligen förespråkar kristendom.
               Last edited by Mekanurg; 15 April 2019, 11.05. Anledning: Förtydligande

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by entomophobiac, 19 February 2020, 10.05
               12 responses
               317 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg DanielSchenström  
               Started by Fiktionslek, 24 February 2020, 19.02
               6 responses
               230 visningar
               8 gillar
               Senaste inlägg clarence redd  
               Started by Gurgeh, 22 February 2020, 14.45
               30 responses
               817 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Leon
               av Leon
                
               Started by Henke, 23 February 2020, 18.47
               8 responses
               263 visningar
               6 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Started by McKatla, 11 February 2020, 14.53
               27 responses
               875 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Theo
               av Theo
                
               Started by Skymning, 23 February 2020, 00.17
               6 responses
               212 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg Skymning  
               Started by VilleK, Igår, 23.23
               1 response
               55 visningar
               3 gillar
               Senaste inlägg dancodan  
               Started by Skarpskytten, 23 February 2020, 14.50
               13 responses
               305 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg 0.113
               av 0.113
                
               Started by Kia Sidhe, 16 February 2020, 00.54
               4 responses
               325 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Kia Sidhe  
               Started by skaraborgarn, 22 May 2019, 14.03
               68 responses
               1.762 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg kaptendral  
               Arbetar …
               X