Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

God45 recenserar saker folk skickat till honom

Minimera
X
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  #31
  Rollspelet: Gudasaga - Ett Asbehändigt rollspel
  Av: Kristoffer Warnberg och Lucas Falk
  År: 2019

  Det här rollspelet har den bästa undertiteln på ett rollspel jag någon sett.

  Det här är ett spel om att skapa sina egna asagudar och sedan spela ut sagor med dem i stil med de gamla fornnordiska gudasagorna. Det här spelet får en faktiskt att känna sig som en mytologisk gud och inte en som en extra mäktig actionhjälte. Det är första gången ett spel jag läst lyckats med det! När man ska angripa prövningar med diverse vansinniga lösningar, magiska föremål eller gudomliga ämbeten och de andra häcklar en är det max ”Motherfucker! Jag ska knyta fast mina testiklar i den här getens skägg, det kommer visa dem!” eller ”Ha! Jag är Åskguden! Jag tar ett ankare och ska fiska upp den här jätteormen bara. Hur svårt kan det vara?” eller ”Dude! Jag kan fixa det där åt dig. Jag är guden över lögner. Sääääääkert att du kan ta den här jätten själv?”.

  Spelledarexemplen, slumpgeneratorerna och de andra hjälpmedlen till spelledaren är i absolut toppklass. Det här är state of the art, Powered by the Apocalypse och Storygames tech ingjutet i spelstrukturen som om den vore en rollspelens Ironman rustning. Jag vet inte varför ingen annan har gjort den här typen av struktur innan. Men Kristoffer och Lucas gjorde det! I en grotta! Men en hög spelteori! Men det blir aldrig högfärdigt eller snobbigt. Det är bara att jag strömlinjeformat vet att jag har en gris som kan ändra storlek och med den ska jag ut och lösa problemen som den här överbeskyddande lindormen skapar. Let’s rock and roll.

  Jag har ofta sagt att jag hatar rollspel om vikingar och nordisk mytologi även fast jag själv gillar den mytologin. Det är för att det alltid brukar bli så fruktansvärt fetischistiskt och nationalromantiskt på sätt som gör mig vagt obekväm och aggressiv uttråkad. Men Gudasaga rullar inte på det sättet, vilket undertiteln redan borde avslöjat för dig. Här fokuserar vi på de vilda sagorna, den coola miljön, de feta gudarna och allt det roliga med mytologin! En jättestor del av boken (verkligen majoriteten) är bakgrund eftersom själva mekaniken är så enkel och alltihop var kul att läsa. Samma sak gäller för epokerna man kan välja att spela i. Istället för för en generisk ”mytologisk tid” finns tips och trix för att spela ut till exempel Ragnarök. Det finns också ett par färdiga äventyr längst bak och de är inte bara väldigt coola men också olika nog från varandra för att visa hur olika händelserna i spelet kan vara från varandra.

  Bilderna är supersnygga i sin stilistiska enkelhet. Hel är min favorit illustration i hela boken i att hon är delad på mitten utan att det blir konstigt sexualiserat eller går för äckelvärde. För mer bombast finns det bilder på Thor som slåss mot ormen och Oden med sina korpar.

  Jag är lite förvånad över att det inte finns ett utarbetat sätt att spela det här spelledarlöst (vilket man väldigt lätt kan göra). Men det är också det enda jag saknar. Medan det verkligen märks att författarna brinner för nordisk mytologi så är det här också superlätt att konvertera till andra mytologier. Säljer det här bra blir jag inte förvånad om en expansionbok baserad på grekisk eller aztekisk mytologi kommer. Jag funderar själv på att hacka det här för att göra ett spel där man spelar hjältar och profeter från Bibeln.

  5 av 5. Man får verkligen känna sig som en asagud. Snabba och enkla regler med enormt djup och en fantastisk bearbetning av bakgrundsmaterialet.

  Kommentera


   #32
   Ursprungligen skrivet av God45 Visa inlägg
   Rollspelet: Gudasaga - Ett Asbehändigt rollspel
   Av: Kristoffer Warnberg och Lucas Falk
   År: 2019

   5 av 5. Man får verkligen känna sig som en asagud. Snabba och enkla regler med enormt djup och en fantastisk bearbetning av bakgrundsmaterialet.
   Vi tackar ödmjukast för de fina orden! Jättekul att se att så många av våra designmål kom fram så tydligt. Idén uppstod ju när jag lyssnade på Neil Gaimans Norse Mythology och jag ville skapa ett litet spel för att emulera klassiska nordiska gudasagor, så att vi lyckades fånga den känslan till slut känns helt fantastiskt!

   Kommentera


    #33
    Ursprungligen skrivet av carrot Visa inlägg
    Vad sägs om att bifoga en snabb och smidig länk till produkten någonstans i recensionen?
    Här är länk till Lepra.
    "Inget här är dåligt" - God45

    https://www.dropbox.com/s/zlocg3ghlm...201.0.pdf?dl=0

    Kommentera


     #34
     Shipmates finns som pdf:
     http://www.bwcloud.se:8080/files/shipmates.pdf
     Och vill man trycka alltihop själv kan man ta omslaget också:
     http://www.bwcloud.se:8080/files/shipmates-cover.png

     Kommentera


      #35
      Grundreglerna till Gudasaga finns här: https://www.drivethrurpg.com/m/product/271927

      Och ni kan köpa hela boken här: https://blackfiskforlag.com/butik/

      Kommentera


       #36
       Rotsystem-äventyren finns här.

       Kommentera


        #37
        Rollspelet: Ruinen 2.0
        Av: Dr. Acula
        År: 2017

        Reglerna finns här: https://docs.google.com/a/student.lu...uI/mobilebasic

        Äventyret finns här: https://docs.google.com/a/student.lu...Ww/mobilebasic

        Karaktärsbladet finns här: https://docs.google.com/a/student.lu...Tk/mobilebasic


        Det här är ett rollspel som jag finner lite extra spännande att recensera eftersom det inte är publicerat traditionellt, otraditionellt eller på något annat sätt. Det bara finns på Google docs just nu och jag har inte ens namnet på författaren, bara ett online handle. Jag ska inte sticka under stol med att det är så här jag helst konsumerar rollspel. 100% idéer och 0% yta.

        Ruinen som regelsystem är det enklaste systemet för att köra äventyrs fantasy som jag sett som inte skulle tvinga mig att ändra min spelstil alls. Man kan köra det precis som D&D men med det absoluta minimumet av regler. Det är enligt författaren till för att spelas med helt färska nybörjare. Jag hade kunnat spelleda det med ögonen förbundna efter att ha läst det en gång och jag är ganska säker på att typ mina föräldrar hade förstått det här på en kvart. Det är bra och användbart för sitt syfte. Men det finns inget spännande här för någon som redan spelar rollspel. Höjden av snitsighet är att man rullar 1d12.

        Äventyret är absolut standard första äventyret någonsin. Du behöver inte egentligen läsa det om du spelar rollspel. Men det är fundamentalt pedagogiskt upplagt. Är du helt ny håller det här din hand hela vägen. Diagrammen som karta över grottan är särskilt inspirerat.

        Jag har svårt att recensera det här för egen användning. Det är fundamentalt inte till för mig utan för alldeles nya rollspelare och spelledare. I den kontexten är det här extremt välgjort. Det är lite som att recensera stödhjul eller en krycka. Behöver du dem inte så behöver du dem inte. Men om du behöver dem blir de inte bättre än i Ruinen 2.0.

        Ett pedagogiskt, vänligt, smart och genomarbetat rollspel för nybörjare. Jag ser en framtid med en version med snygga bilder på Lulu eller Drivethrurpg.

        4 av 5.

        Kommentera

        Senaste inlägg

        Minimera

        Arbetar …
        X