Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Stora positiva tråden

Minimera
X
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • krank
  skapade en diskussion Stora positiva tråden

  Stora positiva tråden

  Nä hörni, vet ni vad? Nu tycker jag att det klagats alldeles för mycket – i skrivande stund har vi TVÅ trådar som bara handlar om att raljerande klaga på saker.

  Och ja, jag vet att jag varit minst sagt aktiv i båda trådarna själv.

  Men – det är mycket roligare att säga ja än att säga nej, och mycket trevligare att fokusera på det man tycker om än det man tycker illa om. Det känns så förbannat "edgy 20-something" att hålla på och raljera elakt och tävla i hur roligt-elaka man kan vara mot saker.

  Så nu tycker jag att vi istället ska ha en tråd där vi pratar om saker vi älskar i hobbyn! Vilka är de tre till fem saker ni gillar mest? Det kan vara spel, personer, företeelser, spelvärldar eller vad som helst.

  Jag tänker börja:

  1) Jag älskar all kreativitet i hobbyn! Från spelledaren plockar fram nya äventyr till sin spelgrupp och kärleksfullt husreglar för att göra upplevelsen bättre, till spelaren som skriver bakgrund till sin rollperson, till rollspelsmakare till kartritare till illustratörer. Ja, alltihop. Det är så jäkla kul att se folk skapa saker, även när det är typ fantasy heartbreakers eller husregler jag själv inte tror på. Bara ATT DET SKAPAS gör mig lite glad varje gång jag tänker på det.

  2) Hjälpsamheten! När man skapar – se ovan – eller bara spelar så är hjälpen aldrig långt bort. Det är såklart inte alltid råden är perfekt anpassade eller så, men att folk VILL HJÄLPA TILL är härligt! Och hobbyn är full av genuint kunniga yrkesmänniskor och rollspelsmakare och spelledare med decennier av kunskap som de aktivt och generöst delar med sig av. Inte en tanke på att hålla några yrkeshemligheter för sig själv – folk hjälper till så mycket de hinner. Det finner jag hjärtevärmande och inspirerande.

  3) Spretigheten! Att så mycket märkligt kan få plats under ett och samma tak. Att Nobilis och OSR och DoD och Apocalypse World och Panty Explosion och Kult och Medberoende alla är "samma hobby" och att folk som gillar dem kan samlas och umgås och ha det ganska trevligt och utbyta idéer. Jag tycker att det är enormt roligt att se alla genre-mashups och hur influenser från det nya smyger sig in i det gamla på tusen olika sätt.

  4) Från det generella till det specifika: Player skill som separerat från mekanik – det har varit den största MIND=BLOWN-grejen för mig det senaste decenniet eller så; hela perspektivet att man kan ha player skill utan att det handlar om att vara bra på regelmekaniken. Mysterielösande där jag som spelare får vara detektiven, CSI-personen, som faktiskt löser det faktiska mysteriet. Det är mitt rollspelsknark.

 • Svarte Faraonen
  svarade
  Baserat på festen jag är på nu: att rollspelare, trots alla klagomål på det, är så sjukt mycket bättre på att inte prata om sina rollpersoner och tycka att sin egen upplevelse är viktig än prettolajvare.

  Kommentera:


 • Måns
  svarade
  Jag vill lägga till att skrivande av Kopparhavets hjältar är bland det roligaste jag har gjort. Dels för att det på många sätt är "hemma", dels för att det är en ren fröjd att samarbeta med alla kreativa människor (från nestorn till n00b!) och dels för att det har varit sjukt spännande att gräva i det förflutna och få kontakt med folk som typ glömt att de skrivit saker för 30 år sedan :)

  Att det dessutom ser ut att kunna blir något av det bästa som släppts på svenska gör ju inte saken sämre ;)

  Kommentera:


 • Brior
  svarade
  1. Jag älskar alla de vänner och bekanta jag fått genom spelen, och inte minst alla de jag träffar överallt som spelat/spelar rollspel och som gärna skyndar till när behöver experthjälp rörande det ena eller andra, oftast inför mitt romanskrivande. Föga anade jag att det skulle se ut så här trettio år senare när jag satt där i min ensamhet 1986 och skrev på Svavelvinteräventyret.

  2. Älskar hur spelen lockat mig till att läsa mer historia, filosofi, språkteori, naturvetenskap etc för att sedan låta mig blanda alltsammans till nya, märkliga hybrider.

  3. Älskar den härliga nördstämningen som oftast infinner sig när man träffar likasinnade och som genast bryter all is. Samma hur man kan umgås oavsett bakgrund, kön och ålder i rollspelssammanhang.

  4. Och tack Anders Blixt för en aldrig falnande entusiasm och professionalitet, blandad med en osvikligt etisk hållning i det du skriver. Jag är stolt över att kalla dig min vän!

  Kommentera:


 • ÅkeZorkh
  svarade
  1. Att det är en outtömlig källa till underhållning, pyssel, kreativitet och garv + att det är något man kan ta med sig oavsett hur gammal man blir.
  2. Man lär sig en hel massa.
  3. Det är något jag generellt gör med mina allra bästa vänner.

  Kommentera:


 • Minimoni
  svarade
  Ok, då försöker jag berätta vad jag älskar med min absolut största hobby.

  1: Att människor med helt olika bakgrunder, politiska åsikter, religioner etc,i nio fall av tio kan ha civiliserade och givande diskussioner om mer eller mindre allt inom rollspel.

  2: Att ett rollspel aldrig egentligen blir färdigspelat likt ett tv-spel eller datorspel då ett rollspel tycks fungera i all oändlighet.

  3: All kunskap som finns på det här forumet, och då menar jag verkligen att alla som vistas här deltar på ett nästan alltid konstruktivt sätt som faktiskt har givit mig så mycket glädje och inspiration genom alla år. Även om jag inte säger det så upplever jag ibland nästan att jag känner en del av er på ett betydligt mer personligt plan än vad ett forum normalt sett ger mig.

  4: Att de allra flesta här, mig själv inkluderad, kan ”bråka”och vara väldigt bryska ena dagen för att senare ha förlåtit och gått vidare. Jag vet att jag själv är rätt snabb till att att reagera med känslor istället för förnuft när jag irl har mina smärttoppar och hoppas att jag blir förlåten lika snabbt som jag faktiskt förlåter. Jag tyckte och tycker fortfarande om Recca även om vi hade våra duster och förmodligen båda två valde att se varandra med de mest negativa ögonen vi kunde, det är synd då jag saknar hennes inlägg om väldigt många saker inom vår hobby.

  5: Att vi alla trots olika preferenser inom ramen för vår hobby oftast kan stötta och ge varandra råd utanför vår egen bekvämlighetsfär. Det är tex sällan eller kanske inte ens existerande längre att någon blir kritiserad för att gilla simulationism eller dungeon bashing vilket inte var sant för några/flera år sedan. Jag tycker med andra ord att vår hobby, alla vi som utgör hobbyn och forumet har mognat på väldigt mycket på flera olika sätt.

  6: Tack för alla rollspelsgudar som hela tiden skapar nya rollspel och nytt material till redan existerande rollspel, utan er hade Sverige inte varit den utomordentliga plats för vår hobby som den faktiskt är.

  7: Att min dotter som är åtta år och min son som är fem år vill spela rollspel. Har spelat flera enklare Drakar och Demoner 91 äventyr med dem, självklart modifierade till deras preferenser och ålder men med väldigt goda resultat. Nu vill min dotter följa med när jag och min spelgrupp spelar A Song Of Ice And Fire, det får vänta ett tag. Sonen undrar om det finns ett Fortnite rollspel... :-(

  Men som sagt, hobbyn är magisk och det är ni här på forumet som till stor del är med och gör den magisk för mig. Jag har varit en del av forumet många år innan jag gifte mig för snart 14 år sedan och kommer med stark nostalgi och kärlek ihåg vilken magisk upplevelse det var att kunna kommunicera med mina rollspelsidoler Krister Sundelin, Marco Behrmann, Anders Blixt och många fler.

  Kommentera:


 • avatarex
  svarade
  Fantasi med motstånd
  En helt fantastisk sak med rollspel, enligt mig rollspelandets yttersta usp är att det erbjuder fantasi med motstånd. Att bara dagdrömma eller för den delen att att kreativt skapa en egen berättelse möter inget inre motstånd (dock kan ju skaparen drabbas av inspirationsbrist/lättja/skrivkramp/distraktioner). I princip kan man skapa vad man vill.

  Men inte i rollspel! Det fantastiska är att människor tillsammans skapar en berättelse, må den handla om grottor eller rymdskepp, där man utgör varandras kreativa motstånd. Gruppen kan skapa vad som helst men individens skapande möter på motstånd av medspelarna och systemet.

  Kommentera:


 • chrull
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Svarte Faraonen Visa inlägg
  Mutant kom ihåg, men märkligt nog verkar det aldrig ha fått fäste. Kanske en produkt av mer storylineorienterade moduler, där det redan var förutbestämt hur folk och fä skulle reagera?
  Antagligen, allt som är dåligt med rollspelsprodukter typ :D

  Kommentera:


 • Stövelkatten
  svarade
  Just nu gillar jag:

  1.
  Brädspelighet i rollspel.
  2. Hexcrawls och "samhällsbyggande".
  3. Hård science-fiction.

  Kommentera:


 • luddwig
  svarade
  Ursprungligen skrivet av zonk Visa inlägg

  Darn, jag trodde jag skulle klara mig utan ;)-smiley..
  Kommunikation i text är inte alltid så lätt. Jag frågande Måns av ren nyfikenhet och tänkte för mig själv att jag kanske missförstått något grundläggande om Forbidden Lands men vem vet, kanske skulle någon kunna läsa in en bråkig ton?

  Kommentera:


 • zonk
  svarade
  Ursprungligen skrivet av luddwig Visa inlägg

  Bråk? För vi inte en civiliserad diskussion?
  Darn, jag trodde jag skulle klara mig utan ;)-smiley..

  Kommentera:


 • luddwig
  svarade
  Ursprungligen skrivet av zonk Visa inlägg
  Pojkar, inte ska ni bråka i positiva tråden!
  Bråk? För vi inte en civiliserad diskussion?

  Kommentera:


 • luddwig
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Måns Visa inlägg
  Nu är vi ju absolut OT med Ä-spel släppte även Star Wars D6 med pölar, och att öppna äventyr skulle vara "raka motsatsen" kan jag inte hålla med om på något sätt. Marsklandet exempelvis. Men, det här får du skapa en ny tråd för om du vill diskutera vidare :)
  Eftersom Wilper etablerat och definierat KSR utgick jag från hans dokument. Ta gärna en titt för att undvika framtida förvirring. (Jag lyckas inte lägga in en länk nu men kan göra det när jag har en dator inom räckhåll). Så, slut på OT för min del.

  Kommentera:


 • zonk
  svarade
  Pojkar, inte ska ni bråka i positiva tråden!

  Kommentera:


 • Måns
  svarade
  Ursprungligen skrivet av luddwig Visa inlägg

  Så det du menar är helt enkelt att Forbidden Lands bygger vidare på en svensk speltradition? Forbidden Lands med sina pölar och öppna äventyr är ju annars raka motsatsen till KSR.
  Erik Granström, Nisse, DoD... Fria Ligan som kittet däremellan...

  Nu är vi ju absolut OT med Ä-spel släppte även Star Wars D6 med pölar, och att öppna äventyr skulle vara "raka motsatsen" kan jag inte hålla med om på något sätt. Marsklandet exempelvis. Men, det här får du skapa en ny tråd för om du vill diskutera vidare :)

  Edit: Ny tråd skapad :)
  Last edited by Måns; 26 March 2019, 11.53.

  Kommentera:

Senaste inlägg

Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Started by McKatla, 15 September 2019, 14.48
12 responses
430 visningar
8 gillar
Senaste inlägg Henke
av Henke
 
Started by Krille, Igår, 21.05
15 responses
457 visningar
16 gillar
Senaste inlägg Dimfrost  
Started by Pilgiftsgrodan, Idag, 14.35
4 responses
79 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Måns
av Måns
 
Started by nybörjare, Idag, 10.55
3 responses
91 visningar
6 gillar
Senaste inlägg illuzive  
Started by Khan, 20 July 2019, 21.23
56 responses
1.772 visningar
7 gillar
Senaste inlägg nano
av nano
 
Started by krank, 31 August 2019, 20.50
37 responses
655 visningar
5 gillar
Senaste inlägg krank
av krank
 
Started by Khan, 13 September 2019, 10.30
5 responses
200 visningar
5 gillar
Senaste inlägg Zire
av Zire
 
Started by ceruleanfive, 26 November 2018, 10.48
64 responses
1.333 visningar
6 gillar
Senaste inlägg ceruleanfive  
Started by Cybot, 15 September 2019, 22.31
5 responses
211 visningar
11 gillar
Senaste inlägg God45
av God45
 
Started by Styrman, Igår, 18.21
0 responses
92 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Styrman
av Styrman
 
Arbetar …
X