Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Hur får skribenter betalt?

Minimera
X
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  Hur får skribenter betalt?

  Jag ställde frågan på RPG.net hur rollspelsskribenter får betalt. Röstningsalternativen går från ‘I don’t get paid’ över ‘I get paid per word’ till 'I get a salary’.

  För den som är nyfiken på resultaten - något dystra, om man läser kommentarerna - är undersökningen fortfarande öppen:

  https://forum.rpg.net/index.php?thre...t-paid.842708/

  #2
  Irriterande nog kan jag inte titta på resultatet utan att rösta.
  Ocj eftersom jag inte är en skribent känns det fel att göra så.

  Kommentera


   #3
   Ja, kan vi få en snapshot på resultaten?

   Kommentera


    #4
    • I don’t get paid at all

     Votes: 0 0.0%
    • I get symbolic payment, like a book

     Votes: 4 8.0%
    • I get paid per word

     Votes: 31 62.0%
    • I get a share in the book royalties

     Votes: 9 18.0%
    • I get a salary

     Votes: 1 2.0%
    • Other...

     Votes: 5 10.0%    Kommentera


     #5
     Jag har ändrat inställningarna så att alla kan se resultatet.

     Kommentera


      #6
      Jag har fått en kopia av boken eller tidningen. Jag har jobbat gratis. Och jag har fått en del av vinsten.

      Kommentera


       #7
       Jag har så vitt jag kan minnas fått två fysiska böcker (tack Robert Jonsson) och två pdf:er. Det är inte så illa med tanke på att jag mest skriver för mig själv. Samtidigt är det, omräknat i pengar, en närmast obefintlig timlön. Dock håller jag inte på med rollspel för att tjäna pengar utan för att det är min absoluta favorithobby så jag klagar inte. Det är kul att kunna hjälpa till. Med det sagt... Att ge betalt per ord känns som ett sätt att få onödigt pratiga böcker. Hur reglerar den betalmodellen att man får kvalitet och inte kvantitet, eller struntar man i det?

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen skrivet av luddwig Visa inlägg
        Hur reglerar den betalmodellen att man får kvalitet och inte kvantitet, eller struntar man i det?
        Jag betalar skribenter per ord (typ) eftersom "royalty efter vinst" eller liknande skulle leda till att de fick jobba gratis och det verkar inte så schysst.

        Det jag gör är typ:
        • Välja skribenter med viss omsorg.
        • Komma överens om ungefärligt antal ord på förhand.
        • Är aktiv i redigeringsarbetet, och påpekar då saker jag tycker kan strykas, kortas etc. (Skribenter som inte är OK med att redigeras göra sig icke besvär.)

        Kommentera


         #9
         I bästa fall har jag fått produkten som jag korrekturläst/testat, men för det mesta är det enbart glädjen av att ha bidragit till rollspelshobbyns spridning. När jag översatte åt ett franskt företag fick jag betalt per ord.

         Kommentera


          #10
          Normalt blir det en överenskommelse av typen: visst omfång mot en viss penningsumma, att betalas strax efter att beställaren har godkänt min leverans. På så sätt har både beställaren och jag koll på ekonomin.

          Kommentera


           #11
           Ursprungligen skrivet av luddwig Visa inlägg
           Att ge betalt per ord känns som ett sätt att få onödigt pratiga böcker. Hur reglerar den betalmodellen att man får kvalitet och inte kvantitet, eller struntar man i det?
           Folk i allmänhet köper sina spel efter principen att jaga högsta möjliga antal sidor/krona. Att skriva fluffigt är med andra ord något som gagnar alla i produktions och konsument-leden.

           Kommentera


            #12
            Jag har erbjudits betalning i form av gratis exemplar, men har alltid tackat nej. Då har jag iofs bara deltagit i projekt med närmast obefintlig ekonomi, och där kostnaden för slutprodukten varit sådan att jag känner att det är värt pengarna.

            Sen blev jag lurad som fan av GrottZine. Där skrev jag massor, gjorde all redigering, layout, marknadsföring och försäljning. Och betalade de ex jag själv ville ha. Snacka förlustaffär där.

            Kommentera


             #13
             Ursprungligen skrivet av wilper Visa inlägg
             Folk i allmänhet köper sina spel efter principen att jaga högsta möjliga antal sidor/krona. Att skriva fluffigt är med andra ord något som gagnar alla i produktions och konsument-leden.
             Är det månne samma folk som köper spel baserade på hur se ser ut? Inte för att jag har något emot snygga spel, men bara snyggt räcker inte i min bok. Vad gäller sidantalet så går min gräns någonstans strax under 200 sidor. Mer än så och jag kommer sannolikt aldrig att orka läsa, än mindre spela. Måhända har jag blivit förstörd av OSR. Där är det sällan något extra fluff så den OSR-skribent som får betalt per ord lär knappast bli rik.

             Kommentera


              #14
              Ursprungligen skrivet av luddwig Visa inlägg
              Att ge betalt per ord känns som ett sätt att få onödigt pratiga böcker.
              På högskolan sades det ofta att betalt/ord var anledningen till att amerikanska läroböcker ofta var ca 50%-100% tjockare än böcker från andra länder. Det sades dock aldrig hur dessa andra länder skulle ha gjort.

              Men just pratigheten i exempelvis rollspel är något som stört mig länge nu. Många spel skulle ha mått väldigt bra av att ha bantats ner ordentligt genom ett effektivare språk.

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen skrivet av Rymdhamster Visa inlägg
               Det sades dock aldrig hur dessa andra länder skulle ha gjort.
               De skulle ha angett ett tak på antalet ord eller tecken. (Sidor går inte, då skriver folk texter med minsta radavstånd, 9 punkters storlek och obefintliga marginaler). Framförallt om de visste det minsta om hur akademiker skriver, vilket vanligen är 1) illa och 2) långt. (Be en professor fatta sig kort, och du kommer garanterat att bli av med minst en kvart av ditt liv).

               Som frilansskribent (dock ej rollspel, tyvärr) får jag betalt summan x för att skriva y tecken. Man kan väl rimligen köra samma modell för rollspelare? Ett äventyr till på torsdag, max 12000 tecken, 1500 SEK, faktura.
               Last edited by Skarpskytten; 08 March 2019, 22.54.

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Arbetar …
               X