Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

reklam för Neotech Edge

Minimera
X
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

  reklam för Neotech Edge

  Med min bibel-Kult låg en liten reklamlapp: "hur skulle cyberpunk se ut om den skapades idag?"

  Men det kan inte avse nya Neotech eftersom reklamarna har haft den tveksamma smaken att avbilda en utfläkt och besegrad kvinnlig varelse (om kanske än en blodlös sådan?). Leopardstrumpor till knäna, vita kortbyxor och gul jacka med magen bar. Benen skrevar mot tittaren. Patroner ser ut att bränna lårets insida.

  Ja, och vänsterarmen avskjuten, då dårå.

  Det är ju uppenbart cyberpunk så som den avbildades på åttitalet: jag älskar Bladerunner lika mycket som någon annan, men till och med jag fattar ju att sexualiserat kvinnovåld inte riktigt kan anses vara på modet i dagens samhälle. Och då är jag långt ifrån WRNUs mest medvetna forumit.

  Så kanske någon här kan förklara hur det var tänkt?


  PS. Jag såg KULT bibel-tråden här och postade i samma forum. Ber om ursäkt för om detta skulle postats i Helmgasts egna underforum.

  #2
  Folk kallar det ju Neotech Edgelord av en anledning :D

  Kommentera


   #3
   Kanske inte ett optimalt val av bild, men att hon ligger där och beställer ny arm online är ganska fräckt :)

   Kommentera


    #4
    Ursprungligen skrivet av chrull Visa inlägg
    Folk kallar det ju Neotech Edgelord av en anledning :D
    Jasså? Det har jag missat. Skulle säga att N2 är mer edgelord än N Edge... :)

    Kommentera


     #5
     Kan någon visa upp den förargelseväckande bilden för dem av oss som inte får sina produkter och därmed inte kan se den istoppade reklamen?

     Kommentera


      #6
      Här. Jag tycker inte alls den är förargelseväckande.
      Bifogade filer

      Kommentera


       #7
       Ursprungligen skrivet av Måns Visa inlägg
       Här. Jag tycker inte alls den är förargelseväckande.
       Nu tillhör jag den del av mänskligheten som inte triggas speciellt enkelt av ”provocerande bilder” så min åsikt väger förmodligen inte vidare tungt i den här diskussionen, men jag tänker ändock säga vad jag tycker.

       Bilden är inte provocerande, förargelseväckande eller sexualiserad på något sätt. Om något så ger den en stämning om att livet i världen bilden skall presentera, är annorlunda och väldigt avlägsen den verkliga värld vi existerar i. Trots att hon har fått armen avsluten och ligger och blöder så tycks hennes cybernetik etc, hålla henne vid liv och det viktigaste hon tänker på är att beställa en ny arm. Det är grymt coolt!

       Nog för att hon ligger med benen på ett sätt som ger ”insyn” men inte är det vidare sexuellt. Det är väl snarare coolt att hon just tar den positionen istället för att puritanskt knipa ihop benen och därmed anta en mer konservativ kvinnlig pose. Allt har med kontext att göra och en man som hade legat på samma sätt hade inte fått någon att bry sig och det måste gå att visa kvinnor i liknande positioner utan att det är sexuellt.

       Jag gillar bilden och skulle aldrig se bilden som sexuell på något vis då den för mig mest visar en cool person som är så kall att hon snabbt beställer en ny arm istället för något annat. Det hade varit skillnad om det stod en Conan med en Gatling-gun över henne och flåsade.

       Så jag håller med dig Måns.

       Kommentera


        #8
        Dåligt val! Dålig pose/kameravinkel! Cool idé, men sunkigt utfört.

        Kommentera


         #9
         Jag brukar hålla mig borta från den här typen av diskussioner, men i det här fallet är jag verkligen konfunderad. Oavsett mina åsikter om provokativa bilder i allmänhet har jag jättesvårt att se att det skulle vara något alls sexuellt med den bilden, och jag blir lite mörkrädd om detta är något som anses problematiskt. Jag brukar bry mig lika lite om att folk blir upprörda som jag bryr mig om bilderna i sig, men om det här faller under kategorin av bilder som upprör folk så tycker jag att det är lite skrämmande.

         Kommentera


          #10
          (Däremot känns ju trådmodellerna tydligt retro. Vilket företag som säljer saker skulle ha med trådmodeller på sin hemsida? Väldigt 80-tal.)

          Kommentera


           #11
           Alltså bilden säger ju möjligtvis att inget har hänt med cyberpunken. Om den nu säger något alls.

           Kommentera


            #12
            Ursprungligen skrivet av CapnZapp Visa inlägg
            Men det kan inte avse nya Neotech eftersom reklamarna har haft den tveksamma smaken att avbilda en utfläkt och besegrad kvinnlig varelse (om kanske än en blodlös sådan?). Leopardstrumpor till knäna, vita kortbyxor och gul jacka med magen bar. Benen skrevar mot tittaren. Patroner ser ut att bränna lårets insida.
            Jag ser verkligen inte alls vad du ser i den här bilden. Bland de saker du nämner:

            besegrad kvinnlig varelse (om kanske än en blodlös sådan?)
            Hon ser absolut kvinnlig ut. Men är det inte blod som kommer från hennes sönderskjutna vänsterarm? Vad är det där röda på gatan annars?

            Leopardstrumpor till knäna
            Jag ser inga leopardstrumpor på bilden?

            vita kortbyxor
            Jag tycker det ser ut som hon har vita långbyxor.

            gul jacka med magen bar
            Ja. Den blottar lite av magen.

            Benen skrevar mot tittaren.
            Hennes cyberben är sönderskjutet. Hennes andra ben är uppdraget. Men visst, de är ju inte ihopknipta. Men tycker det inte ser det minsta sexuellt ut.

            Patroner ser ut att bränna lårets insida.
            Jag ser kulhål i hennes cyberben. Det ryker från hålen. Hennes fot är totalt söndertrasad och maskindelar och sladdar sticker ut.

            Tror mycket ligger lite i vad tittaren läser in i bilden. Här är det verkligen en bild som man kan uppfatta på väldigt olika sätt. Själv ser jag verkligen inte att den här skulle vara blottande eller exponerande. Och ser inte leopardstrumpor och kortbyxor heller.

            Kommentera


             #13
             Neotech-teamet bad mig adressa detta å hela teamets vägnar.

             För det första, ett förtydligande: bilden Måns länkade till är ofärdig. I slutversionen, på flyern, har tjejen onekligen leopardknästrumpor, hotpants och bara lår. Här är den bilden.

             Sedan: Bedöm inte Neotech baserat på bara en enda bild. Baksidan på samma flyer har tex en bild på en arbetssökande småbarnsmamma, som förhoppningsvis inte uppfattas som sexualiserad alls. Och vår artikel i Fenix hade en stor illustration som föreställde ett äldre par som traskar runt i Hongkongs hamn.

             Så till just den här bilden. Låt oss bryta ned dess element steg för steg och genusanalysera dem.

             Personen: Den är givetvis konstnärens tolkning av bildmanuset vi gav honom. I det här fallet valde han att teckna en sexig, docksöt tjej. Det hade vi inga problem med, tvärtom. Det är liksom inte som att sådana personer ska vara bannlysta från våra bilder. Neotech ska vara ett sexigt spel (men givetvis inte ansträngt sexigt). Sexigheten ska bara inte vara oproportionerligt inriktad på unga kvinnor. Det är -representationen- som spelar roll, och där tror jag att vi i slutändan kommer få ett gott betyg av konsumenterna. Se bildlänkarna ovan som exempel på vårt arbete med representation.

             Kläderna: När tecknaren jobbade med tjejens outfit gav vi mycket tips, och vi tyckte looken med knästrumpor och hotpants var ball dels eftersom den kontrasterade mot våldsamheten i bilden, och dels eftersom världen i Neotech har haft flera vågor av asiatiska kulturimpulser. Och här finns möjligen en kulturklyfta - för somliga västerlänningar kanske den klädstilen uppfattas som väldigt, väldigt sexualiserad, vad vet jag. Men det är den inte i Asien idag. Där är den väldigt vanlig bland yngre kvinnor och visst, den kan väl definitivt anses sexualiserad, men den höjer inte på många ögonbryn så att säga. Detta har diskuterats utförligt på bloggar om genus i Asien, tex The Grand Narrative, här och här. IRL är looken med knästrumpor och kort kjol eller hotpants i Sverige ett typiskt sätt att identifiera en nördtjej på, och jag måste förmoda att det är för att folk tagit till sig det asiatiska modet.

             Genrekonventioner: Ja, cyberpunken har en hel del misogyna tendenser, och det finns en stark tendens att objektifiera skadade kvinnor. Neotechs 1s omslag är ett exempel, och något datorspel som hette Cyberpunk nånting som släpptes nyligen hade en trailer med en sexig tjej i korsett och trosor på cyber-killingspree, som också slutade i en passiv situation där hon sitter på marken omgiven av poliser. Det var tvivelaktigt, och är jävligt stereotypt. Jag kan förstå att den här bilden uppfattas som hemmahörande i samma läger. Men jag tycker inte det är en rättvis bedömning. För det första är kvinnan här inte -ansträngt- sexig (se diskussion om kläderna ovan), för det andra är hon -inte- passiv. Hon gör ju något aktivt. Hon är inte besegrad. Hon beställer en ny arm, så hon kan fortsätta fajtas! De förbipasserandes passivitet (vet inte om de syns i flyern) är också en del av bildens tematik.

             Posen: Jag kan inte se problemet här, helt sonika. Jag kan inte se att tjejens pose är det minsta anatomiskt ansträngd eller har någon ansträngd vinkel, så jag tycker anklagelser om male gaze känns lite tagna ur luften.
             Last edited by Ymir; 11 November 2018, 19.44.

             Kommentera


              #14
              Ymir, bilderna du länkar verkar inte vara delade. De går inte att se.

              Kommentera


               #15
               Ursprungligen skrivet av Björn Wärmedal Visa inlägg
               Ymir, bilderna du länkar verkar inte vara delade. De går inte att se.
               funkar det nu då?

               Kommentera

               Senaste inlägg

               Minimera

               Diskussioner Statistik Senaste inlägg
               Started by Ape of Wrath, Igår, 21.52
               5 responses
               97 visningar
               5 gillar
               Senaste inlägg Ape of Wrath  
               Started by Bolongo, Idag, 07.19
               1 response
               43 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Arrikir
               av Arrikir
                
               Started by krank, 22 August 2019, 19.41
               1 response
               25 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg krank
               av krank
                
               Started by krank, 12 August 2019, 19.40
               9 responses
               214 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg Henke
               av Henke
                
               Started by Björn Wärmedal, Igår, 16.05
               1 response
               47 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg Björn Wärmedal  
               Started by luddwig, Igår, 20.59
               0 responses
               47 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg luddwig
               av luddwig
                
               Started by nano, Igår, 15.06
               12 responses
               237 visningar
               1 gillar
               Senaste inlägg Feuflux
               av Feuflux
                
               Started by God45, 23 August 2019, 06.14
               8 responses
               258 visningar
               0 gillar
               Senaste inlägg obak
               av obak
                
               Started by Matolo, 21 August 2019, 21.04
               8 responses
               175 visningar
               2 gillar
               Senaste inlägg obak
               av obak
                
               Started by Rangertheman, 22 August 2018, 15.56
               37 responses
               2.086 visningar
               4 gillar
               Senaste inlägg gabrielledebourg  
               Arbetar …
               X