Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Fenixrecenssioner

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Per, Igår, 21.45
11 responses
162 visningar
2 gillar
Jocke
av Jocke
 
Skapad av stenhöna, Idag, 01.44
0 responses
4 visningar
0 gillar
stenhöna  
Skapad av stenhöna, 22 March 2019, 23.42
4 responses
130 visningar
0 gillar
stenhöna  
Skapad av krank, 18 March 2019, 23.41
5 responses
140 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av Leumas, Igår, 00.55
5 responses
144 visningar
4 gillar
Evokee
av Evokee
 
Skapad av Henke, 22 March 2019, 17.47
9 responses
247 visningar
4 gillar
Paal
av Paal
 
Skapad av Drafur, Igår, 17.06
1 response
75 visningar
0 gillar
Pendragon  
Skapad av krank, Igår, 01.37
1 response
57 visningar
0 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av Nässe, 22 March 2019, 23.19
11 responses
271 visningar
0 gillar
Bolongo
av Bolongo
 
Skapad av zonk, 22 March 2019, 21.45
17 responses
271 visningar
0 gillar
Rymdhamster  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • #46
  Jag tror inte på någon absolut objektivitet, men det är ändå viktigt att en recensent är objektiv eller i alla fall är oberoende och har integritet, nämligen

  1) en recensent ska inte befinna sig i beroende- eller jävsställning till företaget som säljer produkten eller personerna bakom dem. Detta är ett objektivt kriterium i den mån att det i teorin går att fastställa om ett sådant beroende existerar (mejl, telefonsamtal, fysiska möten, etc).

  2) en recensent ska inte anpassa sin recension efter modenycker, en vilja att behaga vissa personer eller grupper, eller spetsa till formuleringar för att skapa uppmärksamhet krig sin person, flamewars, etc. Detta är ett subjektivt kriterium, eftersom det (än så länge) inte går att läsa människors tankar.

  Syftet med en recension är självklart att ge en bra produktbeskrivning och framföra författarens åsikter om dess kvalitet. Den första kan ju var sakligt korrekt eller inte; om jag påstår att Pride and Prejudice är en bra actionfilm ljuger jag t ex, den andra är och måste vara subjektiv, med reservationen för punkt 1) och möjligen 2) ovan.

  I övrigt anser jag det vara en stor poäng med en och samma utgivare använder få snarare än många recensenter, eftersom det ger mig som läsare en möjlighet att lära känna dennes personliga preferenser. Så när Jan Aghed höjde ännu en Westerfilm till skyarna kunde jag som Sydsvenskanläsare veta att han alltid gav höga betyg till sådana, och ju blodigare de var, ju högre blev betyget och istället kolla vad DN skrev. Så, vi vet att Åsa Roos har vissa preferenser. Vad bra, då kan vi ta hänsyn till det i vår bedömning av hennes recensioner.

  Betyg? Nej, enskilda betyg säger inte så mycket och enskilda recensenter har ofta svårt att få text och betyg att gå hand i hand. När jag köper och lånar böcker kollar jag däremot ofta betyg på sajter som Amazon och Goodreads eftersom det ger en bra bild av hur det kollektiv som är intresserad av just den genren av böcker har bedömt den. Jag brukar läsa de som gett boken femmor och ettor, det första berättar om bokens styrkor, det andra om dess brister. (Sen är minst hälften av alla ettor på sådana här sidor ofelbart av modell "goddag yxaskaft" ["den såg ful ut på min surfplatta", "författaren är kommunist"], men bra negativa recensioner kan vara väldigt illustrativa).
  Last edited by Skarpskytten; 24 September 2018, 13.18.

  Kommentera


  • #47
   Något som jag uppskattar väldigt mycket i betygsdelen av recensioner är någon eller ett par rader rationale. Vilka faktorer drog upp betyget ett snäpp? Vilka drog ned dem? Lite som gamla PC Gamer hade (har? har inte läst den på minst 10 år...) i sin lilla betygsruta. Då vet jag som läsare t.ex. att en -1 kom från PbtA, att en +1 kom från färgbilderna i mitten av boken etc.

   Nu har jag inte heller läst Fenix på många herrans år, det kanske redan finns sådant. :)

   Kommentera


   • #48
    Betyg känns som en kvarleva från FiB.
    Och med tanke på att ett medelmåttigt betyg på en skala 1-10 ofta anses vara 7.
    Skippa betygen och skriv en bättre recension istället.

    Kommentera


    • #49
     Betyg är kluriga.
     När jag skriver recensioner här på rollspel.nu är det egentligen bara filmer och TV-serier som jag ger betyg (och då på en 10-gradig skala).
     I övriga recensioner skriver jag mest vad jag tycker om olika delar av produkten jag recenserar.
     Anledningen till att jag inte betygsätter rollspel är att jag tycker att det är svårt. Jättesvårt.
     Jag kan utan problem använda en tregradig skala: bra-godkänt-dåligt.
     Jag skulle nog kunna använda en 5-gradig skala (vilket är svårare).
     Men en tiogradig skala för rollspel? Bara tanken får mig att darra av skräck.
     Att sedan göra som Fenix; använda 2 tiogradiga skalor som man slår ihop - det är en omöjlighet för mig.

     Objektiva recensioner blir bara som den krank länkade till:
     https://www.destructoid.com/100-obje...i-179178.phtml
     Jag vet även att Sveriges Radio gjorde något liknande med ett sportreferat efter att folk klagade på att reportrarna inte var objektiva nog - det var det tråkigaste sportreferat jag någonsin hört.

     Sammanfattningsvis kan man säga att objektiva recensioner både är tråkiga att läsa samt inte säger något om produkten de recenserar - och de som inte håller med om detta har totalt missförstått vad ordet "objektiv" betyder.

     För att återgå till en av trådskaparens frågeställningar:
     Hur ofta ska man ge full pott?
     Här beror det på skalan (Fenix använder skalan 0-20) och vad skalan betyder.
     Så som jag uppfattar betygsskalan:
     - 17-18 i betyg är så bra att personer som inte är intresserade av spelet ska ta sig en titt bara för att se på kvaliteten.
     - 19-20 är mästerverk som alla rollspelare ska köpa.
     Hur många rollspel vet ni om som är så bra att alla borde köpa dem? Hur ofta ger Fenix ut betyget 19+? Ser ni någomn diskrepans?

     Kommentera


     • #50
      Ursprungligen skrivet av obak Visa inlägg
      Och med tanke på att ett medelmåttigt betyg på en skala 1-10 ofta anses vara 7.
      Definitivt INTE!!!

      Om jag ger en 7:a i betyg på en 10-gradig skala betyder det en svag 4:a på en femgradig skala.
      Och jag är extremt försiktig med att ge ut höga betyg. Jag tror att det högsta betyg som jag någonsin gett här på forumet är 9,5/10 och jag har endast gett ett par 9:or i betyg under alla år på forumet.

      Det jag tror du tänker på är när datorspeltidningar betygsätter datorspel med %, så som krank gör när han recenserar datorspel:

      Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
      75 -- spelet är trasigt, snudd på objektivt ospelbart. Mekaniken är trasig, spelet har fruktansvärda buggar.
      80 -- Jag kunde tvinga mig igenom den första timmen, men stängde av så snart jag uppnådde den. Fungerande, men plågsamt tråkigt/jobbigt spel.
      85 -- "Meh". Det här spelet var väl... öh, okej antar jag. Det var inte plågsamt att spela, men det är inte heller speciellt lockande att återvända till det.
      90 -- Det här spelet fortsätter jag ha installerat, eller skriver upp på min lista över spel jag vill återvända till senare. Eller så kan jag rekommendera spelet.
      95 -- Jag tänker spela vidare på det här spelet IDAG. Och du borde verkligen spela det också.

      Kommentera


      • #51
       OFF TOPIC
       Jag har spånat en del själv kring det där med hur jag skulle vilja att recensioner skulle se ut. Jag gjorde några försök att recensera enligt den mallen och laddade upp dem här: https://wilper.wordpress.com/gaming-posts/ Ni som har starka åsikter om recensioner åt något håll. Det skulle vara intressant att höra vad ni tyckte om min modell. Ger den något värde?

       Tyvärr(?) recenserade jag mest en massa konstiga indiespel, men det finns några få OSR-grejer med i mixen också, men nästan inget trad alls. Jag recenserade huvudsakligen saker som jag ändå läste för att jag skulle spela dem.

       Kommentera


       • #52
        Ursprungligen skrivet av wilper Visa inlägg
        OFF TOPIC
        Jag har spånat en del själv kring det där med hur jag skulle vilja att recensioner skulle se ut. Jag gjorde några försök att recensera enligt den mallen och laddade upp dem här: https://wilper.wordpress.com/gaming-posts/ Ni som har starka åsikter om recensioner åt något håll. Det skulle vara intressant att höra vad ni tyckte om min modell. Ger den något värde?

        Tyvärr(?) recenserade jag mest en massa konstiga indiespel, men det finns några få OSR-grejer med i mixen också, men nästan inget trad alls. Jag recenserade huvudsakligen saker som jag ändå läste för att jag skulle spela dem.
        Det här gillade jag iaf... 5 av 5 :-)

        Kommentera


        • #53
         Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg

         Det här gillade jag iaf... 5 av 5 :-)
         Meh, så säger du bara för att du gillar recensioner. I ärlighetens namn, vore det inte trevligt med mindre trams och mer objektivitet?


         ;)

         Kommentera


         • #54
          Nu har jag köpt Fenix och läst båda recensionerna.

          Och jag kan inte hitta någonting som tyder på att betygen sänkts pga. recensentens inställning till PbtA.

          Det tycks vara ett rent antagande från OP.

          Kommentera


          • #55
           Betygssystemet i Fenix. Kanske den av mina skapelser som genererat mest känslor och diskussion. Stulet från rpg.net visserligen ... :D

           Tanken med tudelad skala är enkel. Ett spel kan se kasst ut och vara bäst. Ett spel kan se bäst ut och vara kasst. Två betyg ger möjligheten att väga in de två aspekterna och snabbt visa det för läsaren.

           Sen är ju egentligen min ståndpunkt att recensioner inte ska ha betyg alls, men jag är också av den fasta övertygelsen att om Fenix struntade i texten och bara gav betyg, så skulle fler bli glada än om Fenix gjorde tvärtom.           Kommentera


           • #56
            Ursprungligen skrivet av Dante Visa inlägg
            Nu har jag köpt Fenix och läst båda recensionerna.

            Och jag kan inte hitta någonting som tyder på att betygen sänkts pga. recensentens inställning till PbtA.

            Det tycks vara ett rent antagande från OP.
            Självklart är det ett antagande. Men ändå ett rimligt sådant om det är en av få saker som nämns som negativt... eller? :-)

            Kommentera


            • #57
             Ursprungligen skrivet av Magnus Seter Visa inlägg
             Betygssystemet i Fenix. Kanske den av mina skapelser som genererat mest känslor och diskussion. Stulet från rpg.net visserligen ... :D

             Tanken med tudelad skala är enkel. Ett spel kan se kasst ut och vara bäst. Ett spel kan se bäst ut och vara kasst. Två betyg ger möjligheten att väga in de två aspekterna och snabbt visa det för läsaren.

             Sen är ju egentligen min ståndpunkt att recensioner inte ska ha betyg alls, men jag är också av den fasta övertygelsen att om Fenix struntade i texten och bara gav betyg, så skulle fler bli glada än om Fenix gjorde tvärtom.


             Jo, det är ju klart att det är så. Men den stora frågan är om dessa båda påverkar ens slutgiltiga omdöme lika mycket?

             Kommentera


             • #58
              Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
              Självklart är det ett antagande. Men ändå ett rimligt sådant om det är en av få saker som nämns som negativt... eller? :-)
              Kan tänka mig att omslaget drar ner betyget mer faktiskt. Men efter att ha läst recensionen så är det ju inte säkert att något av det drar ner betyget. Det är ju inte så att alla spel börjar på 20, och sedan subtraheras bedömningspoäng utifrån vilka kriterier som inte uppfylls :)

              Kommentera


              • #59
               Ursprungligen skrivet av Måns Visa inlägg

               Jo, det är ju klart att det är så. Men den stora frågan är om dessa båda påverkar ens slutgiltiga omdöme lika mycket?
               Bra poäng. Man skulle ju kunna tänka sig att man endast ger 1 - 3 för stil och 1-17 för innehåll.

               När vi bestämde skalan tänkte vi att fem steg var för lite för att ge utrymme för skillnader i betyg. Om jag hade bestämt ett betygsystem idag hade jag valt färre steg än fem. Typ glad gubbe, tummen upp, tummen ner och sen sätta några kriterier som man sätter betyget på.

               /M

               Kommentera


               • #60
                Kan vi inte ha en skala där vi recenserar rollspelen med hjälp av andra rollspel utan att berätta vad vi tycker om de andra rollspelen? Fuck, it's Dracula som är ett 200 ord rollspel kan jag tex recensera med att det får D&D 4.

                Kommentera

                Arbetar …
                X