Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Fenixrecenssioner

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Nässe, Igår, 23.19
11 responses
239 visningar
0 gillar
Bolongo
av Bolongo
 
Skapad av zonk, Igår, 21.45
17 responses
227 visningar
0 gillar
Rymdhamster  
Skapad av Drafur, Idag, 17.06
0 responses
36 visningar
0 gillar
Drafur
av Drafur
 
Skapad av Leumas, Idag, 00.55
3 responses
109 visningar
4 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av Quadrante, Igår, 10.27
1 response
76 visningar
1 gillar
Quadrante  
Skapad av Kroken, 28 February 2019, 13.31
12 responses
490 visningar
7 gillar
Kroken
av Kroken
 
Skapad av Henke, Igår, 17.47
8 responses
222 visningar
4 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av Galdermester, 18 March 2019, 18.09
5 responses
171 visningar
0 gillar
Kaigon
av Kaigon
 
Skapad av krank, Idag, 01.37
0 responses
36 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av stenhöna, Igår, 23.42
2 responses
96 visningar
0 gillar
stenhöna  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • #16
  Ursprungligen skrivet av Gurgeh Visa inlägg
  Jag sällar mig till de som inte alls förstår hur en objektiv recension skulle se ut. Naturligtvis är recensioner subjektiva -- det ligger i själva konceptet. Du kan inte räkna med att hålla med recensenten till 100 %, utan får försöka tolka informationen. Om recensenten i det här fallet säger att spelet använder ett regelsystem hon ogillar får du ta det i beaktande när du läser recensionen. Om du inte heller gillar regelsystemet -- fint, då kommer din åsikt om spelet likna recensentens. Om du däremot gillar regelsystemet -- då kommer du kanske gilla spelet mer än recensenten.
  Ja, faktiskt precis så här. Och jag tycker inte att det är något fel på betygssystemet heller: alla betygssystem har sina brister, och som krank påpekade är det åtminstone bättre än datorspelsbranschens. Däremot kan man förstås diskutera det givande i att låta någon som ogillar ett visst regelsystem eller en viss premiss recensera ett spel där detta är viktigt, men det kan ju finnas olika anledningar, som att man är ett fan av en gammal version av spelet, att man är nyfiken på det och är öppen med sina preferenser, att det annars inte blir någon recension alls, etc.

  Och jag var visst rätt otrevlig för tio år sedan. Jag undrar lite varför.

  Kommentera


  • #17
   Jag kan nog inte riktigt greppa hur du vill att rätt sorts recensioner ska se ut, Henke. Jag vill veta vad recensenten anser, oavsett om jag sedan håller hen eller inte. Det ska vara liv och färg i utvärderingen för att den ska bli intressant. I mina ögon gör därför Åsa ett bra jobb.

   Jag föreslår sålunda att du kontaktar Fenix och erbjuder dig att skriva recensioner -- på så sätt kan du handfast visa oss hur recensioner i din smak ska se ut.

   Kommentera


   • #18
    Ursprungligen skrivet av Mekanurg Visa inlägg
    Jag kan nog inte riktigt greppa hur du vill att rätt sorts recensioner ska se ut, Henke. Jag vill veta vad recensenten anser, oavsett om jag sedan håller hen eller inte. Det ska vara liv och färg i utvärderingen för att den ska bli intressant. I mina ögon gör därför Åsa ett bra jobb.

    Jag föreslår sålunda att du kontaktar Fenix och erbjuder dig att skriva recensioner -- på så sätt kan du handfast visa oss hur recensioner i din smak ska se ut.
    Ja, det kanske hade varit något... tack för tipset...

    Kommentera


    • #19
     Jag har inga starka åsikter om betygsskalan i sig men håller med om att recensenterna skulle kunna ta ut svängarna lite mer. I övrigt har jag då och då reagerat på två saker när det gäller recensionerna i Fenix. Det första är att vad som står i texten och sifferbetygen inte alltid går ihop med varandra. Det andra är att vissa produkter inte bedöms utifrån vad de faktiskt försöker vara. På det stora hela tycker jag dock att recensionerna är intressanta, och oftast läser jag dem först.
     Last edited by luddwig; 23 September 2018, 14.44.

     Kommentera


     • #20
      Ursprungligen skrivet av luddwig Visa inlägg
      Det andra är att vissa produkter inte bedöms utifrån vad de faktiskt försöker vara.
      Jag försöker greppa vad det är du menar med det här. Är en produkts överensstämmelse med vad det "försöker vara" något som spelar stor roll för dess kvalitet?

      För i så fall har jag följdfrågor...
      - Vad är det i den överensstämmelsen som påverkar kvaliteten?
      - Vem bestämmer vad ett spel "försöker vara"? Spelskaparen?
      - Om det är spelskaparen som bestämmer, kan man då t.ex. anse ett spel vara "bra" om skaparen ville skapa en superbuggig, rasistisk och ful röra, och lyckades med det?

      EDIT: Jag brukar ibland raljera över folk som går och ser jättedumma actionfilmer och sedan klagar över att de är jättedumma och att de är actionfilmer. Men egentligen handlar det då mest om att jag tycker att det verkar vara lite självdestruktivt... Jag förstår inte varför man går och ser Armageddon om man inte vill se Armageddon så att säga. Men jag förstår varför man som spelrecensent läser och testar även spel man antagligen aldrig kommer att vilja spela och egentligen inte lockas av. Och en välskriven recension ger ju ändå den information man behöver för att fatta beslut om köp, även om recensenten recenserar Armageddon genom att ge den lågt betyg för att manuset inte är smart.
      Last edited by krank; 23 September 2018, 15.17.

      Kommentera


      • #21
       Jag sluter mig gärna till ”gruppen” som tycker Henke skulle recensera i Fenix. Inte i betydelsen ”jamen gör det bättre själv då” utan snarare att jag tror han skulle vara bra på det.

       I övrigt är min enda tanke runt recensionerna att jag tycker att det skulle vara bra om man i möjligaste mån kunde undvika att sätta verk i händerna på någon som inte uppskattar dess grundpremisser. Inte låta någon som inte gillar sci-fi recensera sci-fi, inte låta någon som ogillar fate recensera fate-spel etc. Jag tycker att recensenterna själva eller uppdragsgivarna skulle kunna diskvalificera den recensenten för den uppgiften. Lite som rockkritiker undviker dansband och vise versa.

       Kommentera


       • #22
        Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
        Jag försöker greppa vad det är du menar med det här.
        Jag har bara telefonen till hands så jag ids inte skriva ett långt svar men det jag menar är t.ex. om ett uttalat OSR-äventyr får kritik för att det är obalanserat. OSR ska dock, till skillnad mot vissa andra typer av rollspel, inte vara det minsta balanserat. It's a feature, not a bug. Och nu är detta inte ett verkligt exempel (jag har inte heller några Fenix-tidningar till hands), men det klargör förhoppningsvis formuleringen.

        Kommentera


        • #23
         *Detta är inget om den specifika recensionen i fråga*

         Tycker det låter lite som att många vill hävda att recensioner BARA är någon slags krönika, där en recensent skriver lite allmänt om vad hen tycker om spelet. Det är givetvis en aspekt av recensioner, men de ska väl också tjäna som konsumentupplysning? Förutsatt att jag är intresserad av ett spels grundpremiss, borde jag överväga att köpa som recenseras? Om den frågan inte besvaras, tycker jag man kan, med viss rätt, hävda att det är en undermålig recension.

         Sen kan man också diskutera det faktum att många (de flesta?) recensioner görs utan att recensenten ens spelat spelet, men det är kanske för en annan tråd...

         Kommentera


         • #24
          En liten anmärkning. Jag har aldrig påstått att den recension ska vara 100% objektiv utan att det vore trevligt med MER objektivitet. När två recensioner i samma tidning tar upp hur recensenten känner för PbtA så tycker jag inte det känns riktigt bra för mig som läsare (även om jag givetvis tycker att man bör nämna regelmotorn).

          Tackar förövrigt Ram för lovorden som skribent :-)

          Kommentera


          • #25
           Ursprungligen skrivet av Jarl Visa inlägg
           Sen kan man också diskutera det faktum att många (de flesta?) recensioner görs utan att recensenten ens spelat spelet, men det är kanske för en annan tråd...
           Kommer ihåg från Rockpapershotgun att de hade flera recensioner för större MMOs, just för att fånga hur det är när man spelat det litegrann/en del/massvis. Men det blir ju ett jäkla merarbete om man ska recensera ett halvdussin rollspel, helt klart.

           Kommentera


           • #26
            Ja självklart kan en rollspels recension vara objektiv. Ett spel kan vara objektivt bra eller dåligt, en recension ska kolla på det ur det perspektivet. Sen är det inte nödvängtvis fel att lägga in personlig smak till viss del. Men grunden ska vara objektivitet

            Kommentera


            • #27
             Nu håller jag förvisso på och skriver content på söndagkvällen så är inte super fokuserad och läste inte hela tråden i detalj.
             Men vad gäller ofullständiga betygsskalor så är det kanske också värt att poängtera att det är svårt att betygsätta spel dåligt, då det finns konsekvenser för forumet en recenserar för. När jag skrev tv-spelsrecensioner för 1kb struntade jag lite i det och gav ett AAA-spel dåligt betyg. Vi förlorade disten till spelet pga det. Med det menar jag att en del recensenter medvetet ger saker lite högre betyg till mediokra saker för att slippa strul. Inte för att jag säger att Åsa eller Fenix tillämpar dylika metoder.

             Personligen tycker jag inte betygskalor i recensioner är värda något alls. Eller recensionen heller för den delen, för som en del säger i tråden: underhållning är högst subjektivt. Finner jag att något intresserar mig spelar det ingen roll om någon recenserat det bra eller dåligt. Så de enda recensionerna jag uppskattar är ryggdunkssessioner där saker sägs som jag redan vet. Typ.

             Därför finner jag det bra att recensenterna i alla fall försöker vara så objektiva som möjligt när de skriver, vilket jag själv aldrig förhåller mig till när jag skriver :)

             Kommentera


             • #28
              Ursprungligen skrivet av Anthrox Visa inlägg
              NEller recensionen heller för den delen, för som en del säger i tråden: underhållning är högst subjektivt. Finner jag att något intresserar mig spelar det ingen roll om någon recenserat det bra eller dåligt
              Som jag ser det finns det tre funktioner en recension kan fylla för mig:

              - Informera mig om något jag inte visste att det fanns. Det här gör visserligen den kulturella styggelsen som är "reklam" också, men reklam ger mig mest sura uppstötningar. Reklam är i allmänhet för oärlig och påsäljande för att fungera för det här syftet.

              - Hjälpa mig i beslutet om huruvida jag ska lägga tid och/eller pengar på något.

              - Ge mitt nytt perspektiv på något jag redan lagt pengar/tid på.

              Jag menar, det är inte så att en recension i efterhand påverkar huruvida jag finner något bra eller dåligt, men det är väl heller inte riktigt vad en recension är till för?

              Därför finner jag det bra att recensenterna i alla fall försöker vara så objektiva som möjligt när de skriver,
              Så typ... Ren produktinformation, typ såhär?


              "Objektivitet" är en sån där märklig grej som jag inte riktigt kan föreställa mig att folk som tror på den menar att den borde se ut. Blir det inte mest subjektivt fast på ett sätt som stämmer med vad man själv tycker? =)
              Last edited by krank; 23 September 2018, 20.18.

              Kommentera


              • #29
               Jag kan ibland tänka att recensenten (oavsett om det gäller film, spel eller något annat) sätter bilden av verkligheten. För någon som inte är riktigt insatt (eller orkar läsa långa recensioner) kan en poängsättning avgöra hur man uppfattar en produkt.

               Tar man istället recensionen av "A flower for Mara" från samma tidning så får innehållet 5 av 10. Recensionen är intressant och informativ kring spelet till en början. Sen tycker Åsa att spelet saknar riktning (eftersom det är spelardrivet), att författaren är fientligt inställd till den döda Mara (?) och undrar över att alla roller bedöms som "han" (men är förlåtande eftersom spelet skrevs 2007). Jag håller med om att det är trevligt när ett spel inkluderar, men tycker kanske inte poängsättningen bör handla så mycket om det (vilket jag givetvis inte kan säga att den gör eftersom jag inte vet exakt vad som ledde fram till 5 av 10).

               Kommentera


               • #30
                Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
                "Objektivitet" är en sån där märklig grej som jag inte riktigt kan föreställa mig att folk som tror på den menar att den borde se ut. Blir det inte mest subjektivt fast på ett sätt som stämmer med vad man själv tycker? =)
                Hahaha :)

                Kommentera

                Arbetar …
                X