Tillkännagivande

Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Det här med att visualisera

Minimera
X
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Genesis
  skapade en diskussion Det här med att visualisera

  Det här med att visualisera

  Idag har jag lärt mig att jag har en visualiseringsförmåga under genomsnittet. Jag tror inte att jag rakt av har afantasi (artikeln i länken är på engelska), men det är nog inte långt därifrån. Tror jag. Det är lite svårt att riktigt veta, för det är väldigt svårt att beskriva och tala om subjektiva upplevelser. Men jag tycker att detta förklarar en hel del, som att jag har svårt att minnas upplevelser men lätt att minnas fakta. Och att jag aldrig har förstått hur det här med "immersion" är tänkt att fungera.

  Så för att få lite mer klarhet och för att det är ett ämne som ändå är ganska relevant för rollspel och rollspelare: hur funkar det för er när ni spelar rollspel? Får ni liksom upp bilder i skallen? Hur skulle ni beskriva dessa bilder i jämförelse med hur ni ser när ni … öh, ser? Är det en viktig del av vad rollspel är för er? Att föreställa sig scener i huvudet? Och borde ni inte typ blunda när ni spelar isåfall? Är detta något som händer när ni läser böcker också?

  Personligen kan jag nog få någon typ av bild i huvudet om jag blundar och föreställer mig någonting, men det är något som sker med ansträngning, aldrig spontant, och jag måste medvetet fokusera på en detalj för att kunna föreställa mig den. Och jag har nog aldrig gjort det när jag spelar rollspel (eller när jag läst en bok). Men jag vet inte om "bild" är det rätta ordet. Liksom, det är ju svart när man stänger ögonen, eller?

  Jag är fortfarande osäker på var jag ligger på visualiseringsskalan, men det känns fortfarande som att alla andra har någon sorts superkraft där de kan ha en VR-studio i skallen och ingen har berättat detta för mig. Eller har jag missuppfattat detta? Kan någon klargöra för mig hur detta funkar?

  Det finns ett litet (och rätt kasst) test i den här artikeln (också på engelska, är jag rädd): https://www.bbc.com/news/health-34039054 Gör gärna testet och säg vad ni fick! Mitt resultat var att runt 9% av befolkningen ligger i samma område, men jag tyckte att det var svårt att göra testet, och det känns som att man bara sätter samma svar på alla frågor, typ.

 • Måns
  svarade
  Ursprungligen skrivet av afUttermark Visa inlägg
  När jag spelleder western så ser jag det som en film, dessvärre är jag ibland osäker om mina spelare ser samma film som mig...
  Du ser Young Guns. Jag ser Unforgiven. Övriga ser Tres Amigos, Django och Maverick.

  Kommentera:


 • afUttermark
  svarade
  Mina rollspelstankar visualiseras allt som oftast som tecknad film. Hade ett intressant samtal med en kompis som har väldigt svårt att få tydliga bilder av djurmutanter. Och jag bara: "men vadå svårt det är ju som tecknad film."

  När jag spelleder western så ser jag det som en film, dessvärre är jag ibland osäker om mina spelare ser samma film som mig...

  Kommentera:


 • Måns
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Ram Visa inlägg

  Men är det specifikt den där texten eller stämningstexter i allmänhet? Jag är kluven till just det exemplet då jag tycker texten är cool och ger mig en bild, men jag märker också direkt att jag inte har något att användning av just den bilden. Däremot så går jag nästan alltid igång på bra stämningstexter.

  Stämningstexter i allmänhet, men just den i synnerhet. Abstrakta liknelser känns som en omväg för mig. Bra stämningstexter har jag inget emot :)

  Kommentera:


 • Lupus Maximus
  svarade
  Det där testet gav mig 13/40 (5%), så enligt den har jag nästan obefintlig visualiseringsförmåga.

  Jag är van vid att vrida och vända på föremål i mitt huvud, men det är sällan i färg och vill jag ägna mig åt detaljer blir det ofta bara en liten del åt gången.

  Jag skulle nog använda order föreställer mig mer än visualiserar med hur jag fungerar. Jag kan t.ex. minnas platser med hur väggar, dörröppningar, osv är placerade, och gå igenom byggnaden fast det var flera år sedan jag fysiskt var på plats. Jag mer känner väggarna än ser dem (eller "ser" dem som gråa eller genomskinliga otydliga skepnader).

  Jag har också en mer taktik föreställningsförmåga, och då jag har tråkigt (t.ex. väntar i en kö) så kan jag öva grepp från kampsporten jag tränade för många år sedan, eller plocka isär och ihop en AK4. Jag känner motståndet i rörelser, osv.

  När det gäller att titta på kartor så har jag mer en drönarvy, dvs som jag tittar på kartan. När jag sedan rör mig i området, så föreställer jag mig sedan kartan som jag vrider och vänder i huvudet.

  Dock, i gränslandet mellan vaken och sömn får jag ibland "full IMAX-upplevelse" med detaljerad bild i fullfärg.

  När jag rollspelar, så vill jag kliva in i min rollperson och uppleva spelvärlden från dennes perspektiv. Det blir inte att jag detaljerat ser, men när det är som jag vill kan jag "se" det som jag beskrev minnen ovanför, samt även utnyttja min "taktila visualisering".

  Kommentera:


 • Ulfgeir
  svarade
  Fick 27/40 men jag bukar sällan få direkt visuella bilder av situationer utifrån beskrivningar. Och jag kommer ALDRIG ihåg drömmar (minns inte ens att jag har drömt), såvida det inte är den där bilden man får när man vaknar upp med ett ryck och känslan av att man föll mot en säker död.

  Kommentera:


 • Sodivra
  svarade
  Jag fick 32/40. För mig är visualiseringen en asskön payback i rollspel, får jag en skön bild i huvudet är det det som kan lyfta en scen från bra till awesome. Det kan styra min gestaltning också, kommer ni ihåg när vi spelade Mist-robed gate, Gustaf/Genesis? Akupressurattackerna var något jag såg i bild och sedan verbaliserade. Eller, det var nog inte visualiseringen som styrde beteendet, snarare var visualiseringen bara lite snabnare än verbaliserandet.

  Faraonen, angående formuleringen du la in ovan, jag älskar The Quantum Thief just för långa målande beskrivningar av saker jag inte KAN visualisera eftersom det är så märkliga saker...

  Kommentera:


 • Svarte Faraonen
  svarade
  Något som kanske är relevant i sammanhanget är att diskuter rollspelsböcker som fantasiträning.

  Kommentera:


 • Caligo
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Björn den gode Visa inlägg  De flesta som läser en karta tänker sig ju att de liksom hoppar in i kartan (som med tavlan i prosopopé) och går sen som i en 3d-visualisering längs vägarna på kartan för att se var de ska gå i verkligheten. Tänker att det är svårt att göra för den som inte visualiserar så bra? Eller nä ok då, det gör inte jag i vart fall och jag låg ju någonstans i mitten, och jag skulle nog bli väldigt förvånad om det var så, men med tanke på att frågan kom upp och efter resten av sakerna i den här tråden så skulle jag inte bli såå förvånad om det faktiskt var så.

  Jag "hoppar" in i kartan och får någon slags "3D bild". Kanske inte så himla "verklig" men ändå. Jag är exceptionellt bra på att läsa kartor och hitta sedan - T.o.m. nu när jag ser jättedilgt är jag bra på kartor.

  De flesta kartor i rollspel måste väl tolkas av spelledaren för att denne sedan beskriver hur det ser ut. Eller?
  Last edited by Caligo; 22 June 2018, 15.33.

  Kommentera:


 • Svarte Faraonen
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Genesis Visa inlägg
  Däremot är jag inte så intresserad av det i ett spel. Jag vill ha det kring bordet, men det faktum att det finns en stämningsfylld text i boken hjälper mig inte så mycket att få ut stämningsfyllt prat runt spelbordet. Då vill jag hellre ha regler och riktlinjer som åstadkommer detta.
  Jag tycker snarare att text och bild kan hjälpa till att få in mig i ett specifikt mindset som hjälper mig att visualisera och förmedla mina visualiseringar. Rent regel- och procedurinriktade spel är hopplöst tråkiga för mig.

  Kommentera:


 • Rymdhamster
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Björn den gode Visa inlägg
  Du läste resten av mitt inlägg också va?
  Ja, jag läste hela. Det var ganska förvirrande.

  Men om du säger att det inte alls var så du menade så absolut!

  Kommentera:


 • Björn den gode
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Rymdhamster Visa inlägg
  Umm... gör de?
  Du läste resten av mitt inlägg också va? Så alltså nej, det tror jag inte att de gör, det var mer en reflektion om att undrens tid inte är förbi.

  Kommentera:


 • luddwig
  svarade
  Intressant tråd!

  Jag fick rätt dåligt resultat på testet. Hade svårt att visualisera en verklig person. Inser att jag inte heller visualiserar särskilt mycket när jag spelar rollspel, framförallt inte som spelare. Som spelledare visualiserar jag lite mer, åtminstone när det kommer till platser. Där kan jag ha en klar inre bild av hur det ser ut. Annars ligger fokus för mig som spelare på rollfigurens plats i händelseförloppet. Jag lever mig in i dialog, problemlösning, faror och så vidare. Det betyder inte att jag tycker att beskrivningar av hur något ser ut är oviktigt. Tvärt om kan en intressant beskrivning verkligen sätta fart på min fantasi, men det är inte så att jag direkt "ser" platsen. Jag "upplever" den. Det är samma sak med minnen av verkliga händelser. Jag kan återskapa känslan av AC/DC på Ullevi sommaren 2001. Vilken enorm stämning det var. Hur grymt bra bandet lät. Hur varmt det var. Hur oerhört kissnödig jag var när konserten närmade sig slutet. Men jag ser ingenting av det. Som kontrast har jag bra lokalsinne och kan känna igen platser som jag besökt förut - till och med detaljer - men sedan glömt bort.

  Kommentera:


 • Genesis
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Svarte Faraonen Visa inlägg
  Det här måste ju vara fullständigt meningslöst att läsa om man inte kan visualisera det. Det går dessutom helt på tvärs mot den sortens skrivande som ofta framhålls som eftersträvansvärt när man snackar rollspel: koncist, fokus på konkreta saker som kan användas vid spelbordet. Jag upplever att den här sortens spelmaterial är fruktansvärt mycket angenämare, men det kan säkerligen uppfattas som poänglöst om man inte visualiserar det.
  Jag har inget emot beskrivande, stämningsfyllda texter. Jag visualiserar dem inte, men det betyder inte att jag inte har något utbyte av dem. Jag uppskattar välskriven prosa, jag uppskattar stämning, jag uppskattar detaljer om hur platsen ser ut och vad som finns där. Jag behöver ingen bild i huvudet för att tycka att det är fräckt att den här platsen som scenen utspelar sig på är fylld av skrot.

  Däremot är jag inte så intresserad av det i ett spel. Jag vill ha det kring bordet, men det faktum att det finns en stämningsfylld text i boken hjälper mig inte så mycket att få ut stämningsfyllt prat runt spelbordet. Då vill jag hellre ha regler och riktlinjer som åstadkommer detta.

  Kommentera:


 • Rymdhamster
  svarade
  Ursprungligen skrivet av Björn den gode Visa inlägg
  De flesta som läser en karta tänker sig ju att de liksom hoppar in i kartan (som med tavlan i prosopopé) och går sen som i en 3d-visualisering längs vägarna på kartan för att se var de ska gå i verkligheten.
  Umm... gör de?

  Kommentera:

Senaste inlägg

Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Started by MattiasLejbrink, 14 August 2019, 12.36
13 responses
363 visningar
2 gillar
Senaste inlägg MattiasLejbrink  
Started by Mundo, Idag, 20.29
5 responses
61 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Bolongo
av Bolongo
 
Started by krank, 12 August 2019, 19.40
1 response
42 visningar
0 gillar
Senaste inlägg krank
av krank
 
Started by Jedvard, Idag, 19.50
1 response
57 visningar
5 gillar
Senaste inlägg crilloan  
Started by Nässe, Igår, 09.46
20 responses
324 visningar
7 gillar
Senaste inlägg Zire
av Zire
 
Started by stenhöna, Igår, 23.47
1 response
65 visningar
0 gillar
Senaste inlägg Ulfgeir
av Ulfgeir
 
Started by Dr_Dängrot, Idag, 15.48
1 response
82 visningar
1 gillar
Senaste inlägg IcarusDream  
Started by Basho, Igår, 09.33
9 responses
131 visningar
1 gillar
Senaste inlägg Troberg
av Troberg
 
Started by Dr_Dängrot, 07 August 2019, 15.56
79 responses
2.825 visningar
4 gillar
Senaste inlägg Lupus Maximus  
Started by entomophobiac, 05 August 2019, 16.08
20 responses
454 visningar
8 gillar
Senaste inlägg Henke
av Henke
 
Arbetar …
X