Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Hur "stort" är rollspelssverige

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av da_bohz, 20 January 2019, 21.45
14 responses
193 visningar
0 gillar
Rymdhamster  
Skapad av krank, Igår, 06.07
4 responses
75 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av terje, Igår, 23.02
7 responses
166 visningar
9 gillar
terje
av terje
 
Skapad av Opoopo, Idag, 21.07
2 responses
45 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av God45, Igår, 10.06
7 responses
177 visningar
0 gillar
Ulfgeir
av Ulfgeir
 
Skapad av Staffan, Igår, 22.30
11 responses
267 visningar
1 gillar
Rymdhamster  
Skapad av krank, Idag, 11.47
5 responses
155 visningar
3 gillar
DeBracy
av DeBracy
 
Skapad av Bifur, Idag, 10.15
7 responses
130 visningar
3 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av Kokort2, Igår, 14.55
15 responses
270 visningar
1 gillar
Rickard
av Rickard
 
Skapad av zonk, Idag, 09.30
6 responses
125 visningar
0 gillar
Bolongo
av Bolongo
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Hur "stort" är rollspelssverige

  Jag får ibland intrycket att väldigt många som finns här på forumet, eller åtminstone de som är de mest aktiva känner varandra på ett eller annat sätt. Hur incestuöst är Rollspels-Sverige? Personligen känner jag inte någon rollspelare utanför min egen spelgrupp som sett mer eller mindre likadan ut i 20 år... Vet om ett par men umgås inte med dem, och vet inte om dom är med här eller under vilka nicks de gömmer sig då.

  Om man är aktiv, utöver lite spelande ibland, träffar man då för eller senare på alla andra aktiva scenfigurer, på konvent, forumöl eller liknande mer eller mindre offentliga evenemang?

 • #2
  Den här inte supervetenskapliga undersökningen är inte dagsfärsk, men ändå: http://www.piruett.se/2014/06/16/vad...a-rollspelare/

  Kommentera


  • #3
   Jag e inte särskilt aktiv här eller på konvent. Däremot har jag flyttat stad ett par gånger under mitt liv o då har jag sökt upp föreningar eller liknande för o hitta en spelgrupp. I och med interwebben kan man fortsätta o spela o därmed hålla kontakten.

   Men nej, jag tror inte man slumpartat "springer" på någon om man inte själv annonserar att man spelar.

   Kommentera


   • #4
    Jag har ingen data att komma med, bara personliga anekdoter, men ändå!
    • Nästan alla användare på wrnu som jag känner (med en väldigt bred definition av "känner") har jag lärt känna genom forumet. Jag har trots allt varit aktiv här i typ 15 år, så det är närmast oundvikligt.
    • Förutom min egen spelgrupp känner jag till ett flertal runt om i Umeå där ingen - eller iaf ingen jag vet - är engagerad varken här på forumet eller i någon förening.
    • Jag arrangerar Grottröj sedan fem år tillbaka. Det går fyra gånger per år och vi är ca 30 pers varje gång. Jag kan inte på rak arm komma ihåg ett Grottröj där jag inte träffat någon rollspelare jag inte känt sen innan.
    • När jag åker på SävCon - som är ett lokalt konvent med ca 100 deltagare - så träffar jag alltid folk jag inte känner sen innan.
    Jag betraktar mig själv som en social rollspelare som aktivt letar andra som delar min hobby, och Umeå är ändå en relativt liten stad. Trots det har jag ingen aning om hur många rollspelare det finns här i stan. Men jag är rätt övertygad om att jag inte ens träffat hälften av dem. Troligtvis långt mycket färre.

    Dessutom kommer nya rollspelare till hobbyn helt från sidan idag. De känner inte nödvändigtvis någon som redan spelar, och de bildar inte nödvändigtvis en förening heller. Kort sagt är de utanför mina existerande kontaktnät. Jag blir jätteglad varje gång jag träffar nybörjare i hobbyn. Det är fantastiskt roligt, och jag hoppas att jag får möjlighet att träffa många av dem. Gärna spela med dem också.

    Kommentera


    • #5
     Min erfarenhet på universitet är att det är förvåndsvärt många som spelar rollspel, man brukar kunna hitta minst en person i varje kurs. Att däremot hitta en Rollspelare som åker på konvent och är aktiv på forum eller Fb guppen är nästan helt omöjligt.

     Kommentera


     • #6
      Går man på konvent, forumöl och liknande så kommer man nog snart att träffa alla andra som också regelbundet besöker liknande aktiviteter.

      Jag misstänker dock att den stora majoriteten av rollspelare inte är aktiva utanför sin egen spelgrupp, och oftast inte är aktiva på några forum heller.

      Kommentera


      • #7
       Helt anekdotiskt men:
       Jag tror inte någon av de tiotalet rollspelare jag spelat med är aktiva här. Några läser kanske ibland men ingen skriver.

       Jag har än så länge aldrig i mitt nyaktiva liv (senaste tio åren) stött på en aktiv rollspelare av slump. Ett antal f.d. med liknande bakgrund som jag men som aldrig börjat igen efter att de lagt av i tonåren eller så.

       Kommentera


       • #8
        På det gamla forumet lekte vi med ett AB-tal ett kort tag. På samma sätt som matematiker mäter Erdős-tal eller skådespelare mäter Bacon-tal, mätte vi hur många stegs association det är från någon innan man landar hos Anders Blixt.

        Och kontentan var att rollspelssverige är pyttelitet.

        Alla som någon gång spelat med mig, eller skrivit i samma produkt som jag har ett AB-tal på högst två, eftersom jag har AB 1.

        Vill någon hitta spelare i en stad, eller få en introduktion till någon spelmakare eller podcastare eller vad som är det bara att knysta, det är inte många steg innan kedjan är sluten från start till mål.

        Kommentera


        • #9
         Har hittat ett flertal spelgrupper i Sthlm via forumet men av det totala antalet spelare i de grupperna är det ändå bara ett fåtal som varit forumaktiva, eller aktiva i FB-gruppen/grupperna. Tror det är lätt att få extremt snedvridna, missvisande siffror då det stora flertalet rollspelare antagligen har noll aktivitet här, och noll aktivitet på FB utöver att nån gång svara på en annons efter fler spelare till en spelgrupp. Det exakta förhållandet mellan antalet aktiva på FB/här och totala antalet rollspelare kan man bara spekulera om. Det kan nog vara allt från 1,1 till 100, eller rentav utanför det intervallet.

         Sen verkar det onekligen vara många som känner varandra bland de som är spelmakare och hänger här, fast det är ju en annan femma!

         Kommentera


         • #10
          Från 2013 och fram till idag har jag spelat rollspel med 20 personer. Exakt noll av dessa har ett konto här (en hade på gamla forumet).

          I många år var jag aktiv i spelföreningen DMF. Under mina år där spelade jag rollspel med runt 40 personer (i från 1 till hundratals spelmöten). Av dessa var två aktiva på det gamla WRNU, men har inte reggat sig här. En av dessa (God45) är aktiv här. Så vitt jag vet.

          Anekdotiskt, igen, men jag vill ändå påstå att rollspelssverige är otroligt mycket större än det här forumet.

          Det är min tro att siffrorna på Piruett är en underskattning.

          Men som alltid handlar det ju också om definitioner. Vad är en "rollspelare"? Hur ofta måste man spela för att räknas? Är man en "rollspelare" om man samlar men inte spelar? Osv.
          Last edited by Skarpskytten; 23 January 2018, 09.12.

          Kommentera


          • #11
           Jag har räknat alla, och det är 23 444 personer just nu i Sverige som spelar eller läser någorlunda regelbundet i rollspel – gamla som nya, svenska som engelska.

           Hälsar

           Christian

           Kommentera


           • #12
            Jag har nog lätt spelat rollspel med 150 personer. Och jag har nog rekryterat in mer än 30 personer till hobbyn (vissa bara för ett par sessioner dock :P ). Det känns som en jättestor hobby! Talar man slumpat med någon verkar en av 5 ha rollspelat någon gång.Och fler än det har hört om vad rollspel är.

            Kommentera


            • #13
             Det senaste kvartalet har jag väl spelat med en 15-20 personer som mig veterligen INTE är från rollspel.nu. Så det är nog större än man kan tro, i alla fall om man spelar D&D.

             Kommentera


             • #14
              Väldigt svårt att säga, och väldigt svårt att göra en uppskattning baserat på konvent och forumet. Jag skulle tro att de flesta människor jag spelat med (och det är ett gäng) varken åkt på något konvent eller har en användare här eller på något annat forum. Mörkertalet är enormt.

              Kommentera


              • #15
               Ursprungligen skrivet av Fiktionslek Visa inlägg
               Jag har räknat alla, och det är 23 444 personer just nu i Sverige som spelar eller läser någorlunda regelbundet i rollspel – gamla som nya, svenska som engelska.

               Hälsar

               Christian
               Jag tror att det ligger ganska nära sanningen. Det vill säga 23444 pers som i någon mån betraktar sig som rollspelare idag.

               Kommentera

               Arbetar …
               X