Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Varför våldföra sig på gamla rollspel?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Möller, 09 December 2018, 15.36
7 responses
104 visningar
0 gillar
Lukas
av Lukas
 
Skapad av ceruleanfive, 06 December 2018, 21.34
30 responses
1.123 visningar
16 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Khan, 10 January 2018, 10.51
170 responses
6.788 visningar
14 gillar
Khan
av Khan
 
Skapad av Cyberhest, 27 November 2018, 12.12
4 responses
217 visningar
4 gillar
Cyberhest  
Skapad av Mannen i skogen, Igår, 16.36
1 response
71 visningar
0 gillar
illuzive  
Skapad av lofty, 09 December 2018, 08.32
7 responses
211 visningar
0 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Svarte Faraonen, 23 October 2018, 22.21
21 responses
544 visningar
7 gillar
Svarte Faraonen  
Skapad av God45, 27 March 2018, 21.04
89 responses
4.897 visningar
12 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Khan, Igår, 12.54
18 responses
432 visningar
1 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av ceruleanfive, 26 November 2018, 09.48
6 responses
150 visningar
6 gillar
ceruleanfive  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Varför våldföra sig på gamla rollspel?

  Mutant som inte är Mutant, Drakar & Demoner som inte är Drakar & Demoner, Kult som inte är Kult, Ereb Altor som inte är Ereb Altor, Neotech som inte är Neotech, Chock som inte är Chock och Wastelands som inte är Wastelands. Varför kan inte svenska rollspelsproducenter bara GE FAN i att våldföra sig på gamla varumärken?! Dessa gamla spel har ju ett enormt nostalgivärde för oss som växte upp med dem, så varför inte bara ge ut spelen i nytryck, istället för detta hemska, blasfemiska beteende? Visst, man kan ju piffa till layout, lägga till illustrationer, rätta knasigheter i reglerna, lägga till optional rules osv, men utan att förstöra spelets kärna? Är det helt omöjligt att avstå från att åka snålskjuts på andras arbete? Finns det ingen stolthet i att skapa något eget, utan ett påklistrat varumärke som står för något helt annat?

  /End rant.*Tar min hjärtmedicin*

 • #2
  För att tjäna pengar?

  För att det är lättare än att hitta på något helt nytt?

  För att en har en idé om hur en kan göra det bättre?

  Jag vet inte...

  En del av de där spelen du nämner har enormt nostalgivärde även hos mig och det kommer de fortsätta ha oavsett hur många remakes eller reboots som kommer ut.

  Fast jag förstår din känsla. Jag kan känna så med vissa filmer man gör remakes på, t.ex. Psycho eller Motorsågsmassakern.


  ​EDIT: Jag vill också tillägga att jag faktiskt har haft mer kul med Må0 än vad jag någonsin hade med gamla Mutant och Mutant 2. Oakwood Heights till nya K:DL på GothCon var fenomenalt och långt mer givande än något av de gamla Kultäventyren för mig. Det jag har sett av nya C:åfg verkar väldigt lovande.

  Är känslan samma? Nej. ​Jag kommer aldrig få samma känsla som jag hade då för då var jag tonåring och idag är jag 41.
  Last edited by Ape of Wrath; 14 January 2018, 11.19.

  Kommentera


  • #3
   För att orginalspelen/varumärkena är skyddade av krångliga rättigheter och dyra licenser.

   Dessutom är ju inte alla nytolkningar av ondo, tex mutant undergångens arvtagare var ju en tydlig vidareutveckling av orginalet. Till skillnad mot Äventyrsspels egna försök med mutant rymd & chronicals.

   Kommentera


   • #4
    Den köpstarka gruppen rollspelare är gammal och känner igen varumärkena. Nostalgi har varit en stark trend i samhället i stort och nördar är i princip förvuxna barn, konservativa och vill blicka tillbaka till den där fantastiska tiden som var när de som 13-åringar satt uppe sent om nätterna med jämnåriga som förstod dem i infisna pojkrum och fantiserade om att de var jättehäftiga alvkrigare eller stenhårda cyberpunk-actionhjältar. Hela rollspelssverige är marinerat i detta och även de som aldrig satt i ett infiset pojkrum på 80-talet eller tidigt 90-tal har gjort den här tiden till sin nostalgiska referenspunkt. Till detta kommer hobbyns nya Kickstarter-ekonomi. Nästan allt rollspelsrelaterat går att funda via Kickstarter. För att skapa hype behöver man nog ha något som griper tag direkt och det lättaste är förstås att tappa in i nostalgiådern och använda ett befintligt varumärke.

    (Det sagt bryr jag mig inte så länge man gör bra produkter. Och faktum är att om man kan få de där nostalgikronorna att rulla in kanske man till och med kan göra en ännu bättre produkt. Förutsatt att man har avsikten och kompetensen att göra en bra produkt över huvud taget (*host*DoD16*host*)).

    Kommentera


    • #5
     Jämför med en Volvo. Som bruksbil så hade iaf jag bra mycket hellre velat ha en V90 än en PV. Båda är Volvo men det är bara nostalgikerna som vill ha en PV. Dock tror jag de flesta nostalgiker inte är arga för att man inte säljer PV på Bilia? :-)

     Kommentera


     • #6
      Ursprungligen skrivet av Vimes Visa inlägg
      (Det sagt bryr jag mig inte så länge man gör bra produkter. Och faktum är att om man kan få de där nostalgikronorna att rulla in kanske man till och med kan göra en ännu bättre produkt. Förutsatt att man har avsikten och kompetensen att göra en bra produkt över huvud taget (*host*DoD16*host*)).
      Precis! Om det verkligen ÄR bättre än originalen så skulle jag inte bry mig så mycket, men i många fall verkar det ju snarare vara så att man bara vill göra ett eget spel, men klistra på ett välkänt varumärke för att sälja mer. Klassisk cash-grab helt enkelt. Hur vore det om man ansträngde sig lite för att om man nu tvunget måste sno ett varumärke, verkligen skapa en bra produkt? Istället för att man som nu oftast bara göra köparen besviken. Då skulle man ju sälja mer än bara grundreglerna. Och ja, Riotminds verkar vara värst. Obegriplig ondska.

      Kommentera


      • #7
       1) I mina ögon är det felaktigt att säga att nya versioner "våldför" sig på de gamla. De gamla försvinner inte. Ingen svartklädd militärpolis kommer hem till folk och förstör kopior av första utgåvan av Chock eller Kult eller DoD. Ingen tvingade någon att köpa eller spela i Chronopia. Ingen tvingade någon att döda alla rubbitar och flytta ut till Luna City. Det var inte ens någon som tvingade någon att införa NFM eller att flytta in i megastäder.

       2) Det kommer alltid att komma nya versioner som ändrar på saker från de gamla versionerna. Som ger nya perspektiv på det gamla, eller som undersöker hur man kan bygga nya berättelser kring samma kärna medan man skalar bort sådant man inte gillar.

       Så fungerade det gamla historieberättandet kring lägerelden; varje berättare tog berättelserna och gjorde dem till sina egna, modifierade dem.

       Den här fixeringen vid att allt ska fortsätta vara så som det alltid varit är i mina ögon både kreativitetshindrande och sjuklig.

       3) Ingen rollspelsproducent har någon minsta skyldighet att bejaka din nostalgi.

       4) Vad som upplevs som "spelets kärna" är olika från person till person. Du har inget absolut tolkningsföreträde i saken.


       Kort sagt: Om du vill spela de gamla versionerna, spela de gamla versionerna. För ganska många av oss är det välkommet med versioner som åtminstone FÖRSÖKER ha bättre regler än de gamla rangliga rucklen och som hittar på nya perspektiv på gamla koncept istället för att gräva ner sig i nostalgin.

       Och de som invänder "men hitta på något nytt istället då"? De har inte förstått poängen. Poängen är nya perspektiv på gammalt material. Om man då inte använder gammalt material så försvinner poängen. Det handlar inte om att "snylta" på andras kreativitet, utan att bygga vidare på den, sätta den i perspektiv, hitta nya sätt att använda det gamla.
       Last edited by krank; 14 January 2018, 10.38.

       Kommentera


       • #8
        Jag har ingen stark åsikt men jag ÄLSKAR passionen bakom tråden! :)

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
         1) Ingen svartklädd militärpolis kommer hem till folk och förstör kopior av första utgåvan av Chock eller Kult eller DoD. Ingen tvingade någon att köpa eller spela i Chronopia.
         Än...!
         Jag smider planer, ska ni alla veta.

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen skrivet av Henke Visa inlägg
          Jämför med en Volvo. Som bruksbil så hade iaf jag bra mycket hellre velat ha en V90 än en PV. Båda är Volvo men det är bara nostalgikerna som vill ha en PV. Dock tror jag de flesta nostalgiker inte är arga för att man inte säljer PV på Bilia? :-)
          Tycker jämförelsen haltar på flera sätt. Jag tror att det som jag primärt stör mig på är att rollspelsproducenterna inte optimerar för att göra kunden nöjd, varken för nostalgikänsla eller för "kul syssla med barnen som inte är bildskärm eller knark". De som som gör en "bruksbil" optimerar för att göra kunden nöjd på alla möjliga sätt.

          Kommentera


          • #11
           Det händer att jag i misshugg försöker återuppleva något som en gång gav mig en stark upplevelse, och jag är nyfiken på om det fortfarande håller. Många gånger gör det inte det. En film som jag upplevde som storslagen och färgstark är idag måhända OK men filmer som gjorts efter den, och inspirerats av den har gjort liknande saker fast mycket bättre. Ett dataspel som en gång var det snyggaste och häftigaste jag någonsin sett är idag skrattretande fult.

           Utvecklingen går framåt, även inom rollspel. En genomläsning av gamla Kult idag gör att jag förbryllat höjer på ögonbrynen. Reglerna, en BRP-variant, är ju fullständigt fel för världen, stämningen och de äventyr man förväntas uppleva, och jag gillar BRP.

           Vad jag vill ha ut av nya versioner av gamla rollspel är upplevelsen som jag minns att den kändes, och det går inte att uppnå med de gamla versionerna.

           Kommentera


           • #12
            Ursprungligen skrivet av Necross Visa inlägg
            oftast bara göra köparen besviken.
            Oftast? Really? Citation fucking needed. Vad jag vet är det mest Riotminds som gjort folk besvikna; Mutant: år Noll i dess olika varianter verkar ju minst sagt ha gått hem i stugorna, de flesta som läst eller testat nya Kult verkar väldigt hypade... Neotech är det rätt svårt att uttala sig om eftersom det inte kommit ut ännu, men givet att dess skapare verkar ha exakt samma ambitioner som originalskaparna hade, om att skapa realistisk cyberpunk, så har jag svårt att se att de skulle misslyckas.

            Så jag är extremt intresserad av att få veta varifrån det här "oftast" kommer ifrån. Om du byter ut "köparen" mot "mig" kanske? Du talar för dig själv, helt enkelt.

            Ursprungligen skrivet av Necross Visa inlägg
            Hur vore det om man ansträngde sig lite för att om man nu tvunget måste sno ett varumärke, verkligen skapa en bra produkt?
            Vad får dig att tro att de inte anstränger sig? Framför allt eftersom flera av spelen du nämner inte ens kommit ut ännu.

            Å andra sidan, om man betraktar allt som inte är BRP anno 1991 som dåligt så lär man ju tycka att alla nya spel är dåliga (utom möjligen Wilpers "Svarta Mutant"-klon).

            Du vill inte ha rollspel. Du vill ha en tidsmaskin.


            Ursprungligen skrivet av Necross Visa inlägg
            Obegriplig ondska
            Det är obegripligt töntigt att prata om spelmakare som "onda".

            Kommentera


            • #13
             Ursprungligen skrivet av Necross Visa inlägg
             Mutant som inte är Mutant[...]Dessa gamla spel har ju ett enormt nostalgivärde för oss som växte upp med dem, så varför inte bara ge ut spelen i nytryck, istället för detta hemska, blasfemiska beteende? Visst, man kan ju piffa till layout, lägga till illustrationer, rätta knasigheter i reglerna, lägga till optional rules osv, men utan att förstöra spelets kärna? Är det helt omöjligt att avstå från att åka snålskjuts på andras arbete? Finns det ingen stolthet i att skapa något eget, utan ett påklistrat varumärke som står för något helt annat?
             Ge mig ett exempel på något licensierat Mutantspel som inte bygger på kärlek, stolthet? Som bygger på att "åka snålskjuts på andras arbete"?

             För egen del känner jag bara till Järnringens och Fria Ligans versioner och de bygger till 100% på kärlek till orginalet, stolthet, hantverksskicklighet och vördnad. Om man som läsare/spelare missar det har jag svårt att ta den personens åsikter på allvar i frågan.

             Kommentera


             • #14
              Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
              Den här fixeringen vid att allt ska fortsätta vara så som det alltid varit är i mina ögon både kreativitetshindrande och sjuklig.
              Är jag "sjuklig" för att jag inte gillar taffliga cash-grabs? Tack för den. Är det här nivån på detta forum nu för tiden?

              Kommentera


              • #15
               Ursprungligen skrivet av Måns Visa inlägg
               Ge mig ett exempel på något licensierat Mutantspel som inte bygger på kärlek, stolthet? Som bygger på att "åka snålskjuts på andras arbete"?
               Medhåll, Mutant är faktiskt ett undantag. Båda är bra, även om jag tycker att de skulle vara ännu bättre om de hållit sig ännu närmare originalen. Och jag tycker specialtärningarna i År Noll är ett helt uppenbart sätt att försöka sälja plastbitar som inte låter sig laddas ned från Piratbukten (ungefär som WFRP 3rd ed var).

               Kommentera

               Arbetar …
               X