Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Rollspel om reinkarnation/karma?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, 09 July 2018, 21.58
2 responses
37 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av Henke, 30 June 2018, 07.29
49 responses
1.310 visningar
0 gillar
Sponny
av Sponny
 
Skapad av God45, 28 February 2018, 09.48
304 responses
15.361 visningar
14 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av krank, 09 July 2018, 21.57
14 responses
225 visningar
0 gillar
Voldstagg13  
Skapad av Genesis, 06 July 2018, 23.06
22 responses
479 visningar
0 gillar
Caligo
av Caligo
 
Skapad av God45, 19 December 2017, 07.40
227 responses
10.852 visningar
18 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Anthrox, Igår, 21.38
0 responses
91 visningar
3 gillar
Anthrox
av Anthrox
 
Skapad av anth, 12 July 2018, 09.35
12 responses
278 visningar
0 gillar
pappa
av pappa
 
Skapad av Pilzeman, 10 July 2018, 11.10
5 responses
239 visningar
8 gillar
Pilzeman  
Skapad av jensofsweden, 13 July 2018, 08.57
2 responses
159 visningar
0 gillar
Kaigon
av Kaigon
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Rollspel om reinkarnation/karma?

  Hej Bullen,
  Jag har alltid varit intresserad av religion i allmänhet och österländska religioner/buddhism i synnerhet. Så jag undrar om det finns något rollspel som behandlar reinkarnation och karma på ett intressant sätt? Både tematiskt och funktionsmässigt (i spelet). Det behöver så klart inte vara bundet till buddhism utan jag är mest intresserad av själva reinkarnationen/karman.

  Så om du känner till eller har erfarenheter av ett sådant spel mottager jag gärna tips.

 • #2
  Vampire - Kindred of the East. Tyvärr lider det av ett uselt regelsystem, men det är konceptuellt sett det mest fascinerande rollspel jag någonsin spelat, med en helt fantastiskt kool och fuckin' godawesome tolkning av vampyrers natur i relation till en dharmisk kosmologi. Vampyrerna man gestaltar i KotE är varelser som pga dålig karma återfötts som odöda, och nu får en evighet på sig att försöka nå upplysning och därigenom övervinna sin karmiska skuld och få förlåtelse av himmelriket - eller förfalla till demoner och tjänare åt helvetskungarna som kommer styra över världen i nästa tidsålder. Deras kamp för att nå upllysning kompliceras av deras vredgade inre demoner, som måste blidkas genom en strikt hängivelse åt bisarra dharmiska filosofier kring vampyrernas natur. Detta är det intressantaste elementet i spelet, men också vad som gör det extremt svårspelat - för att kunna bli starkare och komma närmare upplysning måste vampyren leva i enlighet med en av ett antal filosofier som ter sig minst sagt bisarra för våra ögon. De fem viktigaste är:

  Way of the Resplendent Crane - ett legalistiskt, hänsynslöst hyperfokus på disciplin, harmoni, rationalitet, tradition och ordning.
  Dance of the Thrashing Dragon - ett paradoxalt försök att återknyta till mänskligheten, med blatant hedonism och hypersexualitet som medel för att hamna i harmoni med yang-andevärlden och bli dess sändebud till människorna.
  Howl of the Devil-Tiger - en hypermartial magnificent bastard-filosofi som går ut på att bejaka sin inre demon genom upplysta övergrepp och våldshandlingar.
  Song of the Shadow - en slags hyperdetachment där man ska släppa alla band till den dödliga världen och sätta sig över alla känslor och köttsliga impulser, och istället bli en kall, spöklik närvaro och yin-andevärldens beskyddare.
  Path of a Thousand Whispers - en helt skruvad balansfilosofi där man vägrar commita till något och istället lever tusen olika liv i ett syfte att uppleva alla erfarenheter och existenser, och våldsamt och hänsynslöst skär bort gamla liv och alla som stod nära en i dem.

  Nyfödda vampyrer, som precis reinkarnerats, är oftast drägglande monster helt uppslukade av sin demoniska P'o-själ, och de fem filosofierna har alla olika traditioner kring hur man hittar och tyglar dem. Det komplexa förhållandet mellan vampyren och dess P'o är en annan selling point med KotE - för P'on kan verka vara en ren och besinningslös demon, men den är också källan till mycket av vampyrens styrka och orsaken att hon lyckades kravla sig ut ur de tusen helvetena till att börja med, och därmed återfödas som vampyr.
  Last edited by Ymir; 19 April 2017, 06.43.

  Kommentera


  • #3
   Nephilim kretsar kring det och är nog spelet du letar efter.

   Kult har detta inslag i fluffet men inga regler för det. Jag ville ju göra såna regler men först måste jag bli klar med min egna kampanj.

   I Everway heter en av centralmekanikerna Karma men det är inte centrerat runt reinkarnation. Det är mer karma här och nu.
   Last edited by 2097; 19 April 2017, 07.50.

   Kommentera


   • #4
    Mage the awakening kör på det temat.. Speciellt en falang kör hårt på det, men alla mages avatarer (typ själ-ish med plusmeny) reinkarneras hela tiden från en mage till nästa.
    Finns rätt kul teman att spela på, då dessa avatarer ofta pushar en mage att komma över ett hinder för att utvecklas..
    Samt vissa som har starkare band kan antingen ge sig själv hints i nästa liv, eller minnas saker.

    Kommentera


    • #5
     Samuraj Drakar & Demoner hade regler för det. Man samlade karma genom att äventyra och de kunde påverka nästa rollperson.

     Exakt hur det var tänkt att funka i praktiken kommer jag inte ihåg, vi spelade inte så långa kampanjer att överlevande rollpersoner kunde möta upp med den reinkarnerade RPn 30 år senare.

     Kommentera


     • #6
      Ursprungligen skrivet av wilper Visa inlägg
      Samuraj Drakar & Demoner hade regler för det. Man samlade karma genom att äventyra och de kunde påverka nästa rollperson.

      Exakt hur det var tänkt att funka i praktiken kommer jag inte ihåg, vi spelade inte så långa kampanjer att överlevande rollpersoner kunde möta upp med den reinkarnerade RPn 30 år senare.

      Karmareglerna var tänkta som bonus åt spelaren som därigenom kunde -- vid positiv karma -- förbättra sin nästa rollperson (dvs inte reinkarnation i normal bemärkelse). Detaljerna har dock fallit mig ur minnet, eftersom det har gått trettio år. Dessutom var SDD Henrik Strandbergs projekt.

      Kommentera


      • #7
       Coolt! Tack för svar! Jag ska kolla in de spel ni tipsade om!
       Jag har gått i tankarna att skriva ett scenario eller ett spel centrerat kring reinkarnation och därför skulle det vara intressant att se hur ämnet har behandlats av andra.
       Det som jag spontant tänker mig är något i stil med Generation (som spelat av gänget i Podcon) fast istället för att vid varje speltillfälle köra en ny person så kör man liksom samma karmaström inkarnerad i olika personer. Jag vill fokusera på den episka berättelsen som kan framstå om en ström av karma var medveten om alla sina tidigare inkarnationer i olika grad. Jag tänker mig teman kring minnen, det undermedvetna, drömmar, flashbacks, visdom, mystik och etiska dilemman.
       Vampire - Kindred of the East och Mage låter väldigt intressant.
       Jag har alltid gillat kult och känner att jag gärna skulle vilja ha med ett viss mått mörker.

       Samuraj var faktiskt det enda spelet jag kom på på rak arm där jag hört om karma som funktion så jag får läsa igenom det även om det kanske inte är helt och hållet vad jag är ute efter. Men alla infallsvinklar är av intresse.

       Kommentera


       • #8
        Microscope finns ju också♥

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av lilonjo Visa inlägg
         Hej Bullen,
         /.../
         * Som vanligt är det inte person i filmen som reinkarnerats i brevet.

         Kommentera

         Arbetar …
         X