Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Alkohol vid rollspels bordet

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Henke, Igår, 13.07
31 responses
690 visningar
1 gillar
Rymdhamster  
Skapad av Drelis, Idag, 14.14
3 responses
44 visningar
4 gillar
Platon
av Platon
 
Skapad av Bifur, Igår, 11.04
49 responses
858 visningar
0 gillar
Ram
av Ram
 
Skapad av Evokee, Igår, 21.58
28 responses
387 visningar
0 gillar
Minimoni  
Skapad av wilper, 03 May 2017, 12.56
78 responses
2.110 visningar
11 gillar
zonk
av zonk
 
Skapad av Bifur, 09 November 2017, 21.50
225 responses
8.346 visningar
1 gillar
Rymdhamster  
Skapad av Rangertheman, Idag, 00.02
5 responses
129 visningar
0 gillar
gustaf s  
Skapad av anth, 02 January 2017, 13.56
24 responses
557 visningar
0 gillar
anth
av anth
 
Skapad av Helbrass, 18 November 2017, 22.10
1 response
63 visningar
0 gillar
Tirumbar  
Skapad av Hans E Magnusson, 18 November 2017, 08.07
15 responses
331 visningar
0 gillar
Rangertheman  
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • #91
  MODERERING

  Hej! Jag vill påminna alla om att det här är ett rollspelsforum, och att ämnet för den här tråden är alkohol vid rollspelsbordet. Diskussioner om alkohol på andra platser, eller alkohol i allmänhet hör alltså inte hemma här.

  Ha en bra dag!

  Kommentera


  • #92
   Ursprungligen skrivet av RasmusL Visa inlägg

   Då gör du generaliseringar kring "vad rollspel är" som jag varken är intresserad av att ställa mig bakom eller ens diskutera. Vi håller inte med varandra och vår syn på hobbyn är väsensskild.
   Du borde nog byta ut 'vad rollspel är' till 'vad alkohol är' för att komma fram till din andemening bakom detta inlägg :)

   Kommentera


   • #93
    Ursprungligen skrivet av Snoken Visa inlägg
    Jag skulle inte säga att det du beskriver kännetecknar förlust av omdöme.
    Det skulle inte jag heller, men vi har heller inte pratat om förlust tidigare, endast om påverkan. Som jag ser det behöver inte påverkan utgöra försämring eller en förlust, däremot förändring.

    Själv tycker jag helt klart att omdöme och hämningar är sammankopplade. Men egentligen spelar det ingen roll för diskussionen vad jag kan se, låt oss lägga till ytterligare en effekt att alkohol påverkar hämningar och gränsdragningar om du vill.

    Som jag ser det är din poäng att effekterna av alkohol "geerellt sett" inte är önskvärda i rollspelssammanhang medan jag snarare hävdar att de mycket väl kan vara väldigt önskvärda. I synnerhet i moderata kvantiteter, dock beroende på inblandades personliga reaktioner på alkoholen. Jag känner folk som dricker en folköl och sen inte kan sluta fnittra åt allt och alla på nån timme, och det kan ju vara lite jobbigt om man inte råkar behöva ett "laugh track".

    Kommentera


    • #94
     Ursprungligen skrivet av Zire Visa inlägg

     Fast arrangörer väljer inte alkoholpolicy efter tradition. Det finns alltid folk som ifrågasätter när det sätts upp regler om att alkohol inte är tillåtet, det behöver ständigt motiveras. Och jag skulle påstå att den rimliga grunden som de besluten står på är säkerhet, inte tradition.

     Alkohol ökar risken och det måste hanteras. Vissa väljer bort alkohol ur arrangemanget och andra löser det på andra sätt. Det är skillnad på lajv och lajv och det finns inte en universallösning.

     Mja, att vi väljer en viss linje i mycket högre utsträckning än exempelvis danskarna är i mina ögon högst troligt av tradition, inte att vi skulle kommit så mycket längre på lajvfronten kring säkerhet än dem (för det har vi inte). Samma sak gäller på konvent och dylikt i Sverige som generellt är alkoholfria, när de inte alls är det på många andra platser. Detta bör även återspeglas runt spelbordet. Det är en inte sällan oreflekterat vedertagen sanning och blir lätt (typ som i lajvsvängen) något som handlar om personlig övertygelse snarare än att se det som ett designverktyg som kan vara rätt i vissa fall och helt fel i andra fall.
     Last edited by RasmusL; 09 March 2017, 15.31.

     Kommentera


     • #95
      Jag kan ju förtydliga att jag inte påstår att någon här i tråden är fjärrstyrd av tradition eller blind tro, jag tycker att ni har motiverat bra varför ni tycker som ni tycker och jag anser inte att ni borde göra annorlunda, bara att det finns utrymme för olika sätt att resonera, spela och uppleva beroende på designmålen :)

      Kommentera


      • #96
       Jag ser att jag är lite sen i mitt svar, men tänkte bara kasta in min tanke. Eftersom att en majoritet av mina vänner som jag spelar rollspel med inte dricker alkohol så dricker inte vi när vi spelar. Sist jag provade det då blev det en massa urballingar. Vi var iofs yngre då men...

       /H

       Kommentera


       • #97
        Ursprungligen skrivet av RasmusL Visa inlägg
        Men nu tror jag inte på gud (och hoppas att en eventuell sådan inte dömer mig för kvaliteten hos mitt rollspelande ;) )
        Rasmus, min son, jag dömer bara människor efter tre kriterium, nämligen:
        1. Är du rollspelare?
        2. Är ditt namn Didi Örnstedt?
        3. Är ditt namn Björn Sjöstedt?

        Du får klura ut själv vilka vägar som leder till salligheten och frälsningen, kontra helvetet.

        Kommentera


        • #98
         Alltså, precis som med allt annat handlar det väl om vad som funkar med vilka. Om ena halva av spelgruppen ligger under spelbordet och kvävs i sina egna spyor och/eller hånglar med varandra, medan andra halvan typ sitter och säger att rusdrycker och spel om pengar är haram så blir det ju knasigt. Men om alla dricker hemkört och slåss med kniv eller om alla bara dricker rent källvatten och äter en kost med mycket fibrer, antioxidanter och spårämnen så är det ju funkis. Det är ju inget vidare att behva vara den nyktra som torkar upp spyor och det är ju inget vidare att vara den fulla som blir schejmad av de nyktra.

         Kommentera


         • #99
          Beror självklart på vad man spelar, men generellt avråder jag från detta. Visst, en god whiskey ELLER några folköl ELLER ett par glas vin kan funka, men så fort det blir något som liknar en fylla så är det inte lika kul. Mest för att folk blir för sinnesslöa och/eller flabbiga.

          Kommentera


          • Personligen behandlar jag det som jag gör i alla sammanhang där festa inte är huvudpunkten. spelar ju inte så stor roll om det är ett rollspelsmöte, en filmkväll, en bowling kväll eller något annat.
           Ta någon öl, något vinglas, en whisky eller så är ju trevligt. och kan förhöja stämningen men dricks det för mycket så blir det ju ofta raka motsatsen.
           Är man 5 personer som ska bowla eller se film och man tar någon öl men en person blir allt för full då blir det ofta problem. samma sak om det gäller rollspel. Samma sak i de flesta lägen och situationer där det bara är sällskaps drickande och inte fest och fylla som står på programmet

           Kommentera


           • Under dom åren jag spelat och spelledit (tjugofyra år) så har alkohol vid spelbordet inte förekommit särdeles ofta, inte för att någon motsatt sig det utan för att det har liksom bara inte skett. Av femtiotvå spelmöten på ett år så kanske alkohol förekommer fem gånger nu i vuxen ålder.

            Personligen har jag inga som helst problem med alkohol vid spelbordet om det hålls på en normal nivå , om någon känner för att ta en whisky eller två glas vin eller två till tre öl så har jag absolut inget emot detta . Överdrivs det så folk blir fulla så har plötsligt fokus flyttats ifrån rollspel till festande och vi är i min mening där för att spela rollspel inte supa men som sagt nån öl eller två skadar inte.


            Kommentera


            • Något jag bara alldeles nyss lyckades formulera för mig själv: En anledning till varför jag helt inte ser något drickande alls är för att det introducerar ett element av osäkerhet som jag inte är speciellt förtjust i. Jag kan inte avgöra på förhand ifall någon kommer att få beteendeförändring. Jag tycker att det är rätt obehagligt med rusbeteendeförändringar, så det betyder att om någon sitter och dricker så känner jag att jag hela tiden är på min vakt, medvetet eller omedvetet. För även om alla är överens om att inte dricka så mycket, utan dricka med måtta, så vet jag ju att alla inte alltid är kapabla att själva bedöma när de börjar bli beteendeförändrade (eftersom en av alkoholens effekter är försämrat omdöme...)

             Kommentera

             Arbetar …
             X