Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Lagring av gamla rollspel

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av anth, 05 July 2018, 13.39
13 responses
228 visningar
0 gillar
Jocke
av Jocke
 
Skapad av Rektifier, 21 July 2018, 20.14
17 responses
324 visningar
0 gillar
Rymdhamster  
Skapad av anth, Igår, 17.28
8 responses
208 visningar
1 gillar
Jocke
av Jocke
 
Skapad av Khan, 19 July 2018, 13.22
19 responses
397 visningar
3 gillar
Johan K
av Johan K
 
Skapad av Henke, Igår, 21.04
1 response
87 visningar
0 gillar
Rymdhamster  
Skapad av Rektifier, 21 July 2018, 20.04
3 responses
56 visningar
4 gillar
Rangertheman  
Skapad av Moondoz, 20 July 2018, 13.19
11 responses
161 visningar
5 gillar
Rangertheman  
Skapad av Ape of Wrath, 21 July 2018, 20.59
3 responses
102 visningar
3 gillar
Ape of Wrath  
Skapad av Tzeraph, 18 July 2018, 20.22
15 responses
325 visningar
0 gillar
Björn den gode  
Skapad av CSPTT, Igår, 10.49
0 responses
29 visningar
0 gillar
CSPTT
av CSPTT
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Lagring av gamla rollspel

  Hej,

  Håll i er, för nu blir det att nörda ner sig i arkivering! Bakgrunden är att jag funderar på hur mina gamla rollspel - en del från tidigt 70-tal - ska lagras. Jag vill kunna kolla i dem ibland, så lägenheten är ett måste, inte vind eller källare.

  I detta ändamål aktiverade jag en kontakt på insidan av Riksarkivet (hög agentfaktor) för inside information. Kontakten visade sig vara pappaledig just nu (inte så hög agentfaktor?) men gav följande återkoppling:

  "Förvara torrt och mörkt. Inga platsfickor eller gem eller andra "arkivfrämmande" föremål (om du nu till äventyrs skulle ha det tillsammans med dina rariteter). Du skulle kunna skaffa arkivboxar och du verkligen är rädd om grejerna. Estetiskt är det inte så kul men det är bra skit. Det gäller då att varken packa för mycket eller för lite i boxarna."

  Sagt och gjort! Jag begav mig till Office Depot och insåg att man helst ska ha en arkivbox i "syrafri" papp. Vissa uppfyller Riksarkivets standard RA-FS för långtidslagring. Det landade i att jag köpte hem tre akrivbox "Posten" för att testa. Arkivboxarna är bra precis lika stora som en normal tidskriftsamlare och kommer i några olika tjocklekar. Det enda jag inte fått grepp på är att nu för tiden köper visst Riksarkivet in vita boxar istället för bruna, men jag vet inte varför.

  Kvarstår några fler frågor: liggande eller stående? Jag vet faktiskt inte vad som är bäst för böckerna, men stående är bra mycket bättre för lätt åtkomst. Visserligen kanske böckerna belastas lite, särskilt de tunna äventyrsmodulerna, men om de ligger ner kommer de att "gnida" mot varandra när man tar ut och in boxen. I slutändan tänkte jag att boxarna står ju hos alla fans (och i butiken) så det lär ju funka.

  Luftfuktighet: köpte en hygrometer på Kjell & Co för 149 kr. Arkivsidor på internet (och min kontakt) anger att en lämplig luftfuktighet är 30-40% relativ luftfuktighet, plus minus 5%. Jag mätte upp 27-30% i sovrummet. När jag ställer dit ett tvättställ går det upp med 1-3%. Så jag ligger i rätt spann, men egentligen ska luftfuktigheten inte variera för mycket. Här hoppas jag på att boxarna buffrar lite.

  Sen tänkte jag skriva på kortändan vad som finns i och helt enkelt mata på i hyllan, Kan lägga upp foto när jag kommit en bit!

  Det som fick mig att tänka på arkivering var det faktum att en hel del av de gamla godingarna börjar dyka upp som pdf eller pod och kan tjänstgöra som "bordskopior". Jag är inte så mycket för att hamstra rollspel som jag aldrig använder, men om man har bordskopior till spel kan man ha de gamla fina i bokhyllan tänker jag.

  Har ni tänkt något kring hur ni lagrar era gamla rollspel? Har ni tips till mig?

 • #2
  Ta det där med plast på allvar. När jag jobbade några månader på Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA) så bytte jag ut ett gammalt mappsystem i plast från 70-talet mot ett nytt i papp. Plast blir verkligen vidrigt efter en 30 år i en arkivlåda.

  Kommentera


  • #3
   Jag älskar att höra om den här samlardelen av hobbyn, som jag verkligen inte kan relatera till! :D

   I min värld så kan en ju köpa pdferna och lägga de gamla papperskopiorna på en mer volatil och spännande lagringsplats - typ stadsmissionen ;)

   Kommentera


   • #4
    Huh. Jag tror jag har nåt av mina skojigare köp i samma plastficka som jag fick det i, så jag får väl göra en insats där.

    Jag har använt mina två arkivboxar en del... men bara för att stoppa rollspelgrejer i när jag ska till och från ställen och inte vill ha dem knosade. :)

    PS. Björn är ett troll och hatar vackra saker.

    Kommentera


    • #5
     Ursprungligen skrivet av Jocke Visa inlägg
     Plast blir verkligen vidrigt efter en 30 år i en arkivlåda.
     Inte bara det - det kan på fem, tio år suga ut en del av bläcket från en tryckt handling i mappen. Jag har varit med om det en hel del. Och jag misstänker att rollspelsprodukter inte alltid tryckts med de högsta kraven på arkivbeständighet och bevarad kvalitet...

     Däremot skulle jag överväg att kanske (beroende på luftfuktighet och dess stabilitet ffa) kanske överväga att slå in ex äldre moduler i omslagspapper och därefter ha något slags plastskal, om det fanns en risk att de skulle utsättas för yttre väta.

     Kommentera


     • #6
      Det jag har att tillägga är att stående är det som jag sett rekommenderas, om man har många ofasta objekt liknande tidingar så bör man stoppa i styv kartong (backing boards) mellan objekten så att ryggarna inte böjer sig. För hårdinbundna böcker med lim och där det inre pappret inte går ut till den hårda pärmen skulle jag rekommendera att lägga dem med ryggen nedåt, eller helt liggande.

      Acaeum som är en sajt inriktad på D&D och AD&D-samlande har en sektion om förvaring, mögel, fukt, fläckar, rost från häftklamrar osv som kan vara intressant läsning. https://www.acaeum.com/library/library.html

      Jag har tänkt på lagring en del, men jag kommer fortsätta ha det jag äger öppet. Det jag undviker är direkt solljus, plast och stora temperaturväxlingar. Jag har valt att byta ut vissa häftklamrar på begagnade produkter där de varit rostiga.

      Kommentera


      • #7
       Och en annan som precis köpt hem och lagt in det mesta man har i plastfickor.

       Problemet för mig är väl lite för mycket på lite för liten yta så det är lite staplat på höjden. När man ska ha ut och in böcker så kommer det nog bli lite slitage i längden som jag vill undvika så mycket som möjligt och tänkte att plastfickor skulle vara en rätt bra lösning då ytan på omslaget gissningvis borde klara sig bättre samt att det borde eliminera risken att enskilda sidor viker sig när de ska in och ut i samlingen.

       Men här får jag kanske tänka om. Mörkt ligger det iaf.

       Kommentera


       • #8
        Jag blev lite förvånad när jag upptäckte att UB i Lund förvarar sina medeltida böcker liggande en och en i ungefär A4-stora, luftiga lådor av glansig kartong. De kan absolut inte ligga på varandra, hursomhelst, för deras uråldriga pergament- eller pappersidor spretar alltid all over the place, så snarare staplar man kartongerna på varandra; kanske står de upp i vissa hyllor. Men kartongerna har ingen vaddering eller något utan boken kan lätt studsa runt i kartongen.

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av Ymir Visa inlägg
         Jag blev lite förvånad när jag upptäckte att UB i Lund förvarar sina medeltida böcker liggande en och en i ungefär A4-stora, luftiga lådor av glansig kartong. De kan absolut inte ligga på varandra, hursomhelst, för deras uråldriga pergament- eller pappersidor spretar alltid all over the place, så snarare staplar man kartongerna på varandra; kanske står de upp i vissa hyllor. Men kartongerna har ingen vaddering eller något utan boken kan lätt studsa runt i kartongen.
         Och det gör ont i mitt hjärta när jag tänker på att man får sitta och hantera LUB:s handlingar utan handskar. Jag tror aldrig jag har haft några handskar på mig där, eller ens sett några.

         För övrigt värmer den här diskussionen mitt gamla arkivchefshjärta. Jag kanske borde ta lite bättre hand om mina gamla Drakar- och Mutant-saker. Å andra sidan är de helt sönderspelade, så det kanske inte är så lönt.
         Last edited by Skarpskytten; 01 December 2016, 22.53.

         Kommentera


         • #10
          Bra tråd! Inga plastfickor, alltså!?

          Jag som haft serietidningar och LP-skivor liggande i plastfickor i 15+ år... Yikes!
          Last edited by Daniel; 02 December 2016, 01.08.

          Kommentera


          • #11
           Ursprungligen skrivet av Skarpskytten Visa inlägg

           Och det gör ont i mitt hjärta när jag tänker på att man får sitta och hantera LUB:s handlingar utan handskar. Jag tror aldrig jag har haft några handskar på mig där, eller ens sett några.
           Lärarna på min kurs i bokhistoria säger att handskar är överflödiga, att de inte gör någon nytta oavsett. När vi var en större klass var de noga med att det inte skulle finnas några bläckpennor på bordet när vi hanterade medeltidsböckerna, men nu när vi bara är en liten klass verkar de ha ett stort förtroende för att vi är försiktiga. Och det kan du ge dig på att vi är! Det finns nästan inget så awesome som känslan av att få hålla i och bläddra i en riktigt vackert illuminerad 700 år gammal bok. De är bland de häftigaste artefakterna som öht överlevt från vår äldre historia.

           Kommentera


           • #12
            Ursprungligen skrivet av Ymir Visa inlägg

            Lärarna på min kurs i bokhistoria säger att handskar är överflödiga, att de inte gör någon nytta oavsett.
            Om inte annat gör det att man inte blir så himla smutsig om händerna! (Och så anar jag en schism här, för på KB, RA och KrA är de riktiga fascister när det gäller handskar. På SSA låtsas de bry sig, men gör det inte).

            Tänk om våra rollspelssaker en dag kan ge andra människor samma känsla?
            Last edited by Skarpskytten; 02 December 2016, 07.28.

            Kommentera


            • #13
             Det där låter hur cool som helst.

             Jag jobbar som arkivarie, om än inte på RA (tack och lov).

             Vad det gäller liggande eller stående är stående som nämnts att föredra. Enda undantaget till det skulle jag säga är om boxarna inte är ordentligt fyllda. Då kan papper, häften och böcker förlora sin form när nederdel sjunker ihop. Men det kan enkelt lösas genom att fylla upp en box med exempelvis extra papper,

             Plastfickor, gem, posts-its osv är förtås stora no-no. Papper skall i absolut möjligaste mån endast arkivaras med papper. Jag kan tänka mig att färg på omslag o liknande inte nödvändigtvis är arkivbeständiga, så det kan finnas en poäng i att lägga omslag om böcker och häften för att förhindra att färgen går över på intilliggande handlingar.

             Vad det gäller temperatur och fukt är nog det viktigaste att dessa inte varierar för mycket över tid. Sen finns det förstås riktvärden som antas vara mer ideala för olika material (jag har arbetat i arkivlokaler som hade betydligt sämre relativ luftfuktighet än den du uppmätt).

             Det där med färg på boxarna är lite märkligt. Jag vet tom de som hävdar att RA sagt att de bruna boxarna inte skulle vara godkända. Jag tycker det låter som skitsnack. Det går naturligtvis lika bra att göra syrafria bruna boxar som vita (vi har bara bruna på min arbetsplats, och det har varit samma på tidigare arkiv jag arbetat). Personligen tycker jag att de bruna är rätt snygga och de vita rätt fula.

             Angående handskar så skulle jag nog säga att det snarare skyddar händerna än handlingarna (ev mögel osv). Det är klart att det finns fett på händer som kan hamna på handlingar vid beröring, men då är det nog viktigare att betänka att en är bra mycket känsligare med bara sina fingrar än med bomullsöverdrag emellan.

             (För total överkursläsning rekommenderas RA-FS 2006:1 [ändrad genom RA-FS 2010:2 och RA-FS 2012:5] Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om handlingar på papper, samt RA-FS 2013:4 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om arkivlokaler.)

             Kommentera


             • #14
              Ursprungligen skrivet av MattiasLejbrink Visa inlägg
              Hej,

              Det enda jag inte fått grepp på är att nu för tiden köper visst Riksarkivet in vita boxar istället för bruna, men jag vet inte varför.
              De kanske syns bättre i mörkret?
              Ideologiskt beslut att det ska råda %-förhållande baserat på enkom färg?

              Ursprungligen skrivet av Björn Wärmedal Visa inlägg

              I min värld så kan en ju köpa pdferna och lägga de gamla papperskopiorna på en mer volatil och spännande lagringsplats - typ stadsmissionen ;)
              Digital långtidslagring är minst lika komplicerat som fysisk! :)
              Inte nog med att det fysiska lagringsmediet ska leva, det är inte garanterat att dagens filformat är kompatibelt om 10-20 år!

              Kommentera


              • #15
               Ursprungligen skrivet av gustaf s Visa inlägg
               Vad det gäller temperatur och fukt är nog det viktigaste att dessa inte varierar för mycket över tid.
               Här tänker jag att luftfuktigheten varierar kraftigt i ett vanligt bostadshus mellan sommar och vinter, tyvärr: generellt sett låg på vintern (pga att man mer eller mindre omger sig med uppvärmd utomhusluft), men desto högre på sommarn (beroende på var man bor såklart, men oftast).

               Så RH får man nog kolla kontinuerligt över året, hade jag sagt, och evt sätta in nån form av avfuktare på sommaren för att komma ner i max 40%.

               Kommentera

               Arbetar …
               X