Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

[HT] Äventyr i Nordmark

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Genesis, 18 June 2018, 18.30
67 responses
1.446 visningar
0 gillar
Svarte Faraonen  
Skapad av dawnrazor, Idag, 11.09
1 response
21 visningar
0 gillar
grolin
av grolin
 
Skapad av LJSLarsson, Idag, 09.39
2 responses
93 visningar
5 gillar
Genesis
av Genesis
 
Skapad av RedMoon, 06 April 2018, 15.24
29 responses
556 visningar
3 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Skarpskytten, 14 June 2017, 08.54
37 responses
1.069 visningar
6 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av Wolfbane, Idag, 00.11
1 response
66 visningar
0 gillar
Paal
av Paal
 
Skapad av God45, Idag, 00.31
0 responses
28 visningar
0 gillar
God45
av God45
 
Skapad av Mannen i skogen, Igår, 20.43
1 response
67 visningar
0 gillar
han som kallades göte  
Skapad av Dansun, Igår, 22.17
0 responses
46 visningar
0 gillar
Dansun
av Dansun
 
Skapad av wilper, Igår, 16.54
3 responses
117 visningar
1 gillar
luddwig
av luddwig
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • [HT] Äventyr i Nordmark

  Intentioner och kampanjbakgrund

  Är du FWSK-medlem som kommer att spela Hjältarnas tid med mig framöver så kan du sluta läsa nu :-)

  I morgon ska jag påbörja en kampanj i Hjältarnas tid. Kampanjen kommer att utspela sig i ett område jag kallar för Nordmark. Som bakgrund till kampanjen har jag uppfunnit riket Savriland och dess nordligaste provins Nordmark. Kampanjen kommer att spelas inom ramen för våran spelförening och jag ska försöka hålla mig till kortare äventyr som alltid avslutas i staden Arhold så att gruppen kan förändras från gång till gång. Första mötet kommer att vara i morgon och det kommer att utspela sig under den resan till Nordmark under vårruset som beskrivs i texten nedan.

  Gruppen vid det första mötet kommer att vara en blandning av rollspelare som varit det i åtminstone femton år till de som bara provat en eller två gånger. åldern bland spelarna kommer att variera från 18 till en bit över trettio och det kommer att vara två tjejer och tre eller fyra killar.

  Under kampanjen kommer jag även att speltesta regler från den kommande magiboken. Rapporterna här i tråden kommer att vara en blandning av förberedelser och rapporter från genomförda möten. Här kommer lite bakgrundsinformation om området där kampanjen kommer att utspela sig.

  Riket Savriland
  Huvudstad: Savrimar
  Regent: Kung Valdran III
  Språk: Väströna

  Savriland är en feudal monarki och ett av många småländer söder om den väldiga bergskedjan Drakryggen. Under de senaste åttio åren efter det nordmarkiska upproret har riket omformats från en absolut monariki där kungen hade oinskränkt makt till en konstitutionell monarki där även kungen är underställd lagen och där den lagstiftande makten ligger hos riksrådet. Genom kungliga giftermål och andra typer av allianser har landet goda relationer med sina grannländer.

  Provinsen Nordmark
  Huvudort: Arhold
  Markgrev: Alrik Järnnäve

  Provinsen nordmark är landets nordligaste provins och ligger till skillnad från resten av riket på den nordliga sidan av drakryggen och är omgivet av otämjd vildmark i alla väderstreck utom åt söder.

  Historia
  Nordmarks historia som en Savrisk provins tog sin början då kungens yngste son prins Hardan får ungefär 300 år sedan gick genom Nordpassen med ett stort följe och grundade staden Arhold på andra sidan drakryggen. Många nybyggare följde efter prinsen och snart fanns det gott om byar kring den unga staden. Efter några år hittade man rikligt med järnmalm och även mindre mängder silver i området. Hardan lyckades också skapa goda handelsförbindelser med ett dvärgfäste på Drakryggens norrsida. Bara ett årtionde efter att staden grundades var den därför en av landets rikaste och mest välmående städer.
  Kungen som var både stolt och imponerad av sin sons bedrifter utsåg honom till hertig över området norr om drakryggen som fick namnet Nordmark. Hardans äldre bror och blivande kung var däremot avundsjuk på sin yngre och betydligt mycket populärare bror och de båda grenarna av kungaätten har varit fientligt inställda till varandra sedan dess. För ungefär åttio år sedan ledde dessa motsättningar till inbördeskrig.
  Den dåvarande kungen dog barnlös, utan att ha utsett en efterträdare. Den nordliga grenen av kungaätten hade det starkaste anspråket på kronan men utmanövrerades av den sydliga grenen som höll de inflytelserikaste positionerna i hovet.
  Det ledde till att Nordmark förklarade sig självständigt från Savriland, vilket i sin tur ledde till inbördeskrig då den nya kungen valde att skicka sina trupper genom Nordpasset för att med våld återta området.
  Nordmarkarna var oförberedda och dåligt rustade och led till en början stora förluster även om sörlänningarna aldrig lyckades inta Arholt. Nordmarkarna övergick till gerillakrigföring och krigslyckan började vända då Nordmarks nykrönet kung och många av hans närmaste män drabbades av en fruktansvärd och tidigare okänd sjukdom som spred sig som en löpeld genom Arhold och gjorde slut på allt motstånd. Det ryktas att den Savirske kungen slutit en pakt med mäktiga häxor som kastat en förbannelse över staden men förbannelsen slog tillbaka mot kungen för sjukdomen spred sig söderut med hemvändande soldater och kungens egna barn fanns bland de döda.
  Nordmark avfolkades nästan helt och merparten av den överlevande befolkningen sökte sig söderut i jakten på ett bättre liv. Till slut var det bara i det till största delen övergivna Arhold och gruvbyarna som det fanns kvar några människor och de var helt beroende av handeln med sörlänningarna för sin överlevnad. Den nordliga grenen av kungaätten utplånades nästan helt och förlorade all sin makt. Nordmark införlivades i det område som ägdes av kronan och styrdes av en utav kungen utsedd markgreve.
  Men kriget ledde också till att kronans makt ifrågasattes allt mer och kungen tvingades ge mer makt till riksrådet och det stiftades lagar som begränsade kungens makt. För tio år sedan blev Valdran III kung av Savriland och i ett försök att åter göra Nordmark till en stark provins beslutade han att den som brukar landet i nordmark också ska bli ägare till marken så länge de kan betala tiondet till kronan. Han har även utsett en representant för den nordliga grenen av kungaätten till Markgreve för provinsen som en försoningsgest.
  Det har gjort att nybyggare åter strömmar norrut genom Nordpasset för möjligheten att bli sina egna herrar. Men det är inget lätt liv. Det finns gott om vättar och annat oknytt som befolkar ruinerna efter det gamla nordmark och trots att civilisationen kryper allt längre norrut från Arhold så ryktas det att vättarna bar tycks bli fler och fler.

  Arhold
  Arhold är den största staden i Nordmark den ligger vid foten av drakryggens nordsida norr om Nordpasset och på östra stranden av Hardforsen som rinner ner från Drakryggen genom Nordpasset.. Staden är omgiven av en imponerande om än något förfallen ringmur med tre stora portar. Även om dess befolkning stadigt ökar har den inte nått upp till vad staden hade före frihetskriget och stora delar av staden är fortfarande öde och obefolkade.

  Vårruset
  Under vinterhalvåret är det omöjligt att ta sig igenom Nordpasset med häst och vagn och periodvis går det inte att ta sig igenom det över huvud taget. På våren finns det gott om Järn och Silver i Arhold men in så mycket av någonting annat. De handelsmän som först tar sig över passet varje vår kan få mycket bra villkor då de byter till sig järn och silver för varor söderifrån och därför inträffar varje vår vad som kallas för vårruset då handelsmän med mer eller mindre fula knep försöker bli de första att ta sig igenom passet. I deras följe kommer även nybyggare och äventyrare som lockas av ryktena om skatter i ruinerna från det gamla nordmark, de äldre ruiner som lär finnas längre in i vildmarken eller den ersättning på tio silvermynt per vättehuvud som utlovats av markgreven.

  Rollpersoner från Savriland
  Människor från Savriland och dess grannländer talar Väströna vid sidan av Allröna, språken är nära besläktade och någon som talar Allröna får två snäpp lättare på alla Språkslag för att förstå Väströna. Andra rollpersoner kan lära sig Väströna som extra språk om de har tillräckligt högt värde i färdigheten Språk.
  Last edited by Zadrith; 21 January 2017, 11.45.
Arbetar …
X