Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Om mångkulturens vinster

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, Idag, 01.03
1 response
4 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av crilloan, Igår, 09.04
13 responses
302 visningar
2 gillar
Staffan
av Staffan
 
Skapad av McAber, 22 October 2018, 16.05
8 responses
199 visningar
3 gillar
McAber
av McAber
 
Skapad av Leon, 11 January 2019, 14.33
134 responses
4.950 visningar
2 gillar
Leon
av Leon
 
Skapad av stenhöna, Igår, 22.35
0 responses
31 visningar
0 gillar
stenhöna  
Skapad av Dante, 29 January 2019, 08.38
103 responses
4.316 visningar
1 gillar
Dante
av Dante
 
Skapad av adam23089, Igår, 08.16
7 responses
267 visningar
7 gillar
Mannen i skogen  
Skapad av Christoffer, 22 February 2019, 14.36
3 responses
134 visningar
1 gillar
Christoffer  
Skapad av Quadrante, Igår, 18.23
7 responses
98 visningar
2 gillar
Quadrante  
Skapad av Måns, 21 February 2019, 22.05
32 responses
802 visningar
2 gillar
Måns
av Måns
 
Denna diskussion är låst.
X
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Om mångkulturens vinster

  Back! Äntligen, va?

  Ivf.
  För två månader sedan sa Franska säkerhetspolisens chef att landet var på gränsen till inbördeskrig och att det räckte med ett eller två terrordåd till för att det skulle ta fart.

  Nu har det hänt igen. Ingen kan ärligt säga att de är förvånade. Någon postade denna i min bubbla:
  Daily reminder that 137 people were slaughtered with nearly 400 injured in Paris just 7 months ago and no one cares anymore.

  Daily reminder that 35 people were blown up with over 330 injured in Belgium just 4 months ago and no one cares anymore.

  Daily reminder that 84 people were bulldozed with well over 100 injured last night and no one will care in a week from now.

  Daily reminder that France has had 9 serious terror attacks in the last 4 years and no one cares anymore.
  Kan vara bra att påminnas om terrordåden som man kanske glömt.
  Det var Walium som konstaterade att jag levde i en bubbla och bara tog till mig den information som passade mig. Tanken var förstås att förminska mig och mina åsikter, och relativisera fakta. No hard feelings, det är som det är. Obekväm information ger såna reaktioner. Ber om ursäkt om jag låter överlägsen. :)

  Nå, jag är nyfiken på vad ni i den andra bubblan tycker om mångkulturen nu, med ett nytt terrordåd färskt i minnet. Tycks det fortfarande som en bra idé med mångkultur?
  Uppriktigt har jag aldrig hört något djupare resonemang om mångkulturens värde än "Zlatan och Pizza". Kanske något om att vi har mycket att lära av varandra. Och lite rätt får jag väl ge dem. Vi har lärt oss om ficki-ficki och hur kränkt man kan bli av en serieteckning. Man kan nog säga att vi lärt oss hata varandra helt enkelt. Eller är åtminstone i färd med att lära oss det om man ska tro den där Säpo-chefen.
  Någon som känner för att lära mig lite om mångkulturens vinster som min bubbla inte släppt in? Hur många övergrepp och hur många döda är det värt? Hur många döda barn kostar en fotbollspelare som Zlatan? Är det inte fruktansvärt att hela PK-ideologin bygger på plattityder i den stilen. Stannar ni aldrig upp och funderar över hur ihåliga argumenten egentligen är?

  Innan ni ger er på mig eller någon del av mitt resonemang, så kanske ni kan försöka att vara ärliga och fundera kring den övergripande frågan om mångkultur. Är det verkligen något ni står bakom på riktigt? Ni kanske tycker jag är taskig som raljerar om Zlatan och pizza m.m., men ta det inte så. Min poäng är att mångkultur är en av alla dessa begrepp som hyllas utan riktiga argument inom PK:ismen. Och som inte kritiseras och problematiseras i den offentliga debatten. Det är det jag vill. Problematisera; vilket är så väldigt populärt överallt utom när det kommer till känsliga områden som invandring eller heliga begrepp som "värdegrund" och "mångkultur".

  Jag vill ha en ärlig diskussion om vad folk tycker om mångkultur t.ex. och gärna också om hur den politiska debatten blivit så otroligt fördummad kring dessa ämnen. Själva mångkulturs-idealet alltså.

  Det jag inte vill är ha en diskussion som blir en tävling om vilken sida som har rätt eller fel. Jag vill diskutera saker som: Hur är er syn på mångkultur idag och hur har den förändrats? Problem och vinster? Har mångkulturen som ideal dött ut och blivit till något vi helt enkelt får leva med? Problematisering kring islam och invandrares övergrepp? Varför är debatten om ämnet så efterbliven att man pratar om utbildning för nyanlända i att inte göra sexuella övergrepp eller dessa jävla armband? Hur är stora är riskerna för inbördeskrig eller våldsdåd i mångkulturssverige? Vill vi ens ha mångkultur egentligen?

  Det gör inget om diskussionen spiller över i andra ämnen, så länge det inte blir tal om vad den eller den gruppen tycker eller hur de är. Jag vill ha något så unikt som en intelligent debatt kring dessa ämnen. Något som verkar helt omöjligt i offentligheten.


  Last edited by Ond bråd död; 15 July 2016, 16.43.

 • #2
  Det finns helt enkelt inte särskilt mycket att säga.

  De du pratar om... som begår dessa terrordåd... är en extremt liten minoritet. Ja, en minoritet av människor som kan orsaka stor förödelse (det behövs trotts allt inte en arme för att kunna göra det, det kan räcka med en person... ta Breivik t.ex)... och en minoritet av personer som man måste på något sätt försöka hantera... men det är en minoritet som inte representerar majoriteten av de folk som dessa personerna kommer ifrån. Så att dra alla över samma kam, pga dessa små grupperingar av personer, känner jag är fel.

  Mångkulturen är inte problemet. Det är något som personer, med en väldigt specifik agenda, använder för att försöka få det att se ut som att deras argument har en faktiskt grund att stå på... vilket de inte har.

  Kommentera


  • #3
   Jag gillar mångkultur, men jag är inte kulturrelativist. Jag tycker en del kulturer är underlägsna andra när det kommer till värderingar och liknande. Jag är ett stort fan av islams historia och dess kultur. En gång i tiden var islams kultursfär vida överlägsen den västerländska på många punkter. Sen kom bl.a. Al Wahab och många andra delar av en större ekvation som gjorde att den politiska islam som finns idag är på många sätt en modern motsvarighet till Nazism. Så ja, mångkultur är inte alltid bra, och att hela tiden säga att det bara är några få islamister som har tagit religionen gisslan fungerar inte. Saudi Arabien och många andra länder visar att det är en stor grupp inom islamismens mörka korridorer som väldigt gärna vill se omvärlden i brand. Nu är det bara en anekdot men många muslimer jag talat med från bl.a. Afghanistan och Bosnien oroas också över den extremt snabba radikalisering som sker i muslimska länder.

   Jag tänker inte ge mig in i en debatt utan ville bara berätta om mina åsikter och jag tror inte att det längre är en liten minoritet av alla muslimer som på ett sätt eller annat är vad vi kallar extremister, utan snarare en väldigt stor minoritet eller om inget förändras inom den islamska delen av världen,inom sinom tid en majoritet.
   Last edited by Minimoni; 15 July 2016, 17.23.

   Kommentera


   • #4
    Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar.
    Vad har IRA med mångkultur att göra?
    Vad har Rote Armee Fraktion med mångkultur att göra?
    Vad har ETA med mångkultur att göra?

    Al Qaida, IS, Bokko Haram, o.s.v. är i första hand terrorister.
    Vi som växte upp på 1970-1980-talet när de europeiska terroristerna härjade som värst tyckte att de var lika skrämmande som dagens terrorister, men jag kan inte komma ihåg att någon skyllde på mångkultur.

    Kommentera


    • #5
     Ursprungligen skrivet av Rhodryn Visa inlägg
     Det finns helt enkelt inte särskilt mycket att säga.
     De du pratar om... som begår dessa terrordåd... är en extremt liten minoritet. Ja, en minoritet av människor som kan orsaka stor förödelse (det behövs trotts allt inte en arme för att kunna göra det, det kan räcka med en person... ta Breivik t.ex)... och en minoritet av personer som man måste på något sätt försöka hantera... men det är en minoritet som inte representerar majoriteten av de folk som dessa personerna kommer ifrån. Så att dra alla över samma kam, pga dessa små grupperingar av personer, känner jag är fel.
     Det måste finnas mer att säga. Du vill relativisera frågan om islam här. Man skulle kunna diskutera varför just islam urartar så fullständigt i dylika terrordåd, Istället för att bara lämna frågan som "Nej, det är att dra alla över en kam. Får man inte göra. Kan inte diskuteras." Det är ett av problemen med den offentliga debatten.

     Mångkulturen är inte problemet. Det är något som personer, med en väldigt specifik agenda, använder för att försöka få det att se ut som att deras argument har en faktiskt grund att stå på... vilket de inte har.
     Det är sånt här jag vill slippa. Vilka problem är det som mångkulturen saknar menar du?

     Kommentera


     • #6
      Ursprungligen skrivet av Minimoni Visa inlägg
      Jag gillar mångkultur, men jag är inte kulturrelativist. Jag tycker en del kulturer är underlägsna andra när det kommer till värderingar och liknande. Jag är ett stort fan av islams historia och dess kultur. En gång i tiden var islams kultursfär vida överlägsen den västerländska på många punkter. Sen kom bl.a. Al Wahab och många andra delar av en större ekvation som gjorde att den politiska islam som finns idag är på många sätt en modern motsvarighet till Nazism. Så ja, mångkultur är inte alltid bra, och att hela tiden säga att det bara är några få islamister som har tagit religionen gisslan fungerar inte. Saudi Arabien och många andra länder visar att det är en stor grupp inom islamismens mörka korridorer som väldigt gärna vill se omvärlden i brand. Nu är det bara en anekdot men många muslimer jag talat med från bl.a. Afghanistan och Bosnien oroas också över den extremt snabba radikalisering som sker i muslimska länder.

      Jag tänker inte ge mig in i en debatt utan ville bara berätta om mina åsikter och jag tror inte att det längre är en liten minoritet av alla muslimer som på ett sätt eller annat är vad vi kallar extremister, utan snarare en väldigt stor minoritet eller om inget förändras inom den islamska delen av världen,inom sinom tid en majoritet.
      Ok, det är lugnt.

      Men du lyfter en del intressanta ämnen. Först diskussionen om kulturrelativism. Det är ett bra exempel på hur absurd och dum debatten kan vara i offentligheten. Folk kan påstå att det inte finns en svensk kultur till exempel, vilket ju är helt galet. Samma människa skulle aldrig drömma om att säga att det inte finns någon kurdisk kultur eller komma dragandes med att alla som åker tunnelbana i Turkiet är turkar. Svenskt hyckleri när det är som värst. Men som jag nämnde i en tidigare tråd så har nog den svenska kulturen blivit tydligare efter fickificki-invasionen. Man kan nu känna igen något som inte är svenskt, men som av någon anledning verkar vara vanligt förekommande i någon annan kultur. Vågar inte gissa vilken/vilka.

      Och det är det där med att kunna rangordna kulturer efter en subjektiv skala. Det är inte ok. Som svenskar är det väl rimligt att anta att vi tycker bäst om vår egen kultur eller möjligen någon snarlik och se Afghansk kultur som sämre. Visst i ett kosmiskt perspektiv så är kulturerna skitsamma. Men vi är inte objektiva och bör låta bli att låtsas det. Det verkar som folk antagit att "alla är nog ungefär som vi, en del ber fem gånger om dagen, men i övrigt är vi nästan lika." Jag trodde väl på sätt och vis det jag med, kanske inte riktigt lika naivt som mainstream, men nog blev man lite förvånad över alla övergrepp. Man fick en ny förståelse för varför även små barn måste ha slöja. :( Så nog är svensk kultur bättre, det håller nog alla svenskar med om egentligen.

      AL wahab har jag inte så bra koll på, men det är en intressant ingång. De flesta religioner har ju såna typer som dyker upp med jämna mellanrum och med blandad framgång. Clavin är väl den kristna varianten jag spontant kommer på, men det finns säkert fler som försökt eller velat skapa en teokrati. Det som jag tror gör islam mer lämplig för dylikt är att de har med sig det från grunden. Judendom och kristendom har rätt röriga hopkok till heliga böcker med mängder av profeter och motsägelsefulla texter. Koranen må vara motsägelsefull, men inte alls på samma sätt. Och den har en snubbe som inte behöver dela rampljus med någon annan. Dessutom var religionen redan från början en enda församling som blev ett imperium. Det ger nog lite extra motivation. Där till så är inte Muhammed någon särdeles trevlig typ. Han var ju trots allt en rövare och krigsherre som gärna lät avrätta folk. Senföljer hela framgångssagan när islam erövrar halva världen genom krig. Det är klart att sådant sätter sin prägel på en religion. Den har liksom hela färdiga paketet för teokrati.

      Sedan är det verkligen livsviktigt att ha en diskussion i samhället om muslimerna. Jag vet att det gjorts undersökningar i England om muslimers syn på Sharia lagar m.m. som är oroväckande. I Sverige har det varit och är ett omöjligt ämne, men det kanske kommer en förändring snart. Den senaste tidens kritik mot islamister i Sverige kan ju vara ett första steg.

      Kommentera


      • #7
       Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg
       Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar.
       Vad har IRA med mångkultur att göra?
       Vad har Rote Armee Fraktion med mångkultur att göra?
       Vad har ETA med mångkultur att göra?

       Al Qaida, IS, Bokko Haram, o.s.v. är i första hand terrorister.
       Vi som växte upp på 1970-1980-talet när de europeiska terroristerna härjade som värst tyckte att de var lika skrämmande som dagens terrorister, men jag kan inte komma ihåg att någon skyllde på mångkultur.

       IRA och ETA är väl mångkultur skulle jag säga. Men jag är inte så insatt i deras förehavanden.

       Jag tror inte ordet mångkultur användes då. Det dök upp i samband med Pk:ism och massinvandringen tog fart igen. Om jag får gissa. Det var väl mest att det var något som uppstod iom invandringen och mainstream började genast hylla det som något bra.

       Kommentera


       • #8
        Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
        IRA och ETA är väl mångkultur skulle jag säga. Men jag är inte så insatt i deras förehavanden.

        Jag tror inte ordet mångkultur användes då. Det dök upp i samband med Pk:ism och massinvandringen tog fart igen. Om jag får gissa. Det var väl mest att det var något som uppstod iom invandringen och mainstream började genast hylla det som något bra.
        Nu förstår jag ÄNNU mindre vad du menar.
        För mig är just IRA och ETA motstsen till mångkultur. De står för samma sak som SD gör: protektionism, nationalism, Brexit och stängda gränser.

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av anth Visa inlägg

         Nu förstår jag ÄNNU mindre vad du menar.
         För mig är just IRA och ETA motstsen till mångkultur. De står för samma sak som SD gör: protektionism, nationalism, Brexit och stängda gränser.

         Ja alltså egentligen är ju ordet lite av ett flufford som mainstream började använda, men det syftar på när flera kulturer lever inom samma gränser typ.IRA och ETA är då i min mening ett resultat av mångkulturen. Så de är ju inte mångkultur i sig själva förstås, bara exempel på konflikter som det kan resultera i.

         Det behöver ju inte bli särskilt allvarliga konflikter om kulturerna är lika och det inte finns några större orättvisor. Ta samerna till exempel där konflikterna på sin höjd rör renarnas bete och bidrag till samerna.Nu tror jag iofs att bristen på konflikter mest beror på samernas sinnelag, de har nog haft en del tillfällen att bli förbannade genom åren. Det är möjligt att identitetspolitiken kan lyckas skapa en konflikt här dock. Vad vet man.

         Mångkultur kan orsaka värre saker dock som i Jugoslavien eller Rwanda. Det är väl här vi skulle kunna hamna om vi inte är försiktiga.Men det har jag redan skrivit om.

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          Tycks det fortfarande som en bra idé med mångkultur?
          Ja.

          Terrordåden har inte med "mångkulturen" att göra.

          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          Uppriktigt har jag aldrig hört något djupare resonemang om mångkulturens värde än "Zlatan och Pizza".
          Jag har själv inte hört något djupare resonemang om varför monokultur skulle vara speciellt bra.

          I stort sett allt av värde har skapats när kulturer träffats och blandats. Kulturer som isolerar sig och slutar ta emot intryck av andra blir kulturellt inavlade och stagnerar. Själv tycker jag ganska bra om att komma i kontakt med rysk sci-fi, amerikanska rollspel och afrikansk diktning. Matlagning, uppfinningar, filosofiska idéer, myter. Förståelse för andra människors livssituation gör att vi får möjlighet att se våra egna liv i perspektiv och förstå att det vi ser som självklart inte är så jäkla självklart.

          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          Hur många övergrepp och hur många döda är det värt? Hur många döda barn kostar en fotbollspelare som Zlatan? Är det inte fruktansvärt att hela PK-ideologin bygger på plattityder i den stilen. Stannar ni aldrig upp och funderar över hur ihåliga argumenten egentligen är?
          Jag vet aldrig riktigt vad jag ska säga när mina åsikter kallas "plattityder". Det är lite som när jag träffar på sverigedemokrater eller liknande som hävdar att "allas lika värde är en floskel", med hänvisning till något subjektivt känslomässigt trams kring våldtäkter av folks döttrar eller vad det nu kan handla om.

          För mig är det enkelt: Det finns inget samband mellan mångkultur och terrorism. Mängden terrodåd i Europa var som högst långt innan 2000-talet och de flesta av dem har varit och är fortfarande nationalistiskt, separatistiskt motiverade. Ett mycket litet fåtal är fall av islamistisk terrorism eller har någon som helst grund i något man kan kalla "mångkultur".

          Det finns större anledning, statistiskt sett, hur mycket nationalismen får kosta i form av spillda människoliv.

          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          Innan ni ger er på mig eller någon del av mitt resonemang, så kanske ni kan försöka att vara ärliga och fundera kring den övergripande frågan om mångkultur. Är det verkligen något ni står bakom på riktigt?
          Jag är alltid ärlig när jag säger att ja, jag står bakom tanken på mångkultur. Jag förstår att det är lockande att tro att de man "diskuterar" med "egentligen" tycker som en själv, men det gör ganska många av oss faktiskt inte.

          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          Problematisering kring islam och invandrares övergrepp?
          Jag ser inte riktigt vad som finns att problematisera här, faktiskt. De flesta sexuella övergrepp i sverige utförs av helt vanliga svenska vita män som druckit alkohol. Ett litet fåtal utförs av muslimer.

          Varför ska vi prata så specifikt om "invandrares övergrepp" när de flesta övergrepp utförs av icke-invandrare?

          Sedan kan vi gärna tala om mäns kassa kvinnosyn och om mäns oförmåga att förstå ett nej eller se kvinnor som människor. Här finns det definitivt skillnader mellan olika länder, och visst finns det länder där kulturen i medeltal är värre än här. Men det är samma strukturer här som i mellanöstern. Det är en fråga om grad, inte art.

          Och när vissa grupper får hela samhällsdebatten att handla om invandrares sexualbrott så flyttas fokus från de helt vanliga helylle-grabbar från vilken svensk ort som helst som super sig fulla och våldtar eller tafsar eller beter sig bedrövligt på andra sätt.

          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          eller dessa jävla armband?
          Jag vill gärna att du förklarar vad som var idén bakom armbanden, utifrån din förståelse. Vad tror du var syftet?

          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          Hur är stora är riskerna för inbördeskrig
          Nära noll, om inte de där tokdårarna i SD som börjat samla dynamit och skjutvapen gör något dumt. Vi har ju flera påbörjade militia-liknande organisationer som gör gatorna osäkra för invandrare och oliktänkande genom att "patrullera". Men nä, jag tror inte på inbördeskrig alls. Jag har sett att det är en vanlig del av de apokalyptiska vanföreställningarna hos en del nationalistiska grupper, dock. En del av det harmageddon, eller ragnarök, de ser samhället närma sig.

          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          eller våldsdåd i mångkulturssverige?
          Tja, inte större än i icke-mångkultursverige. Som Magnus Betnér korrekt påpekade för några år sedan så är Sverige tryggare än någonsin, trots enstaka händelser som in te påverkar statistiken nämnvärt.

          Ursprungligen skrivet av Ond bråd död Visa inlägg
          Vill vi ens ha mångkultur egentligen?
          Jag ser inget alternativ om vi inte ska förvandlas till ett kulturellt inavlat, stagnerat intellektuellt ghetto.

          Kommentera


          • #11
           "Terrordåden har inte med "mångkulturen" att göra."
           Hur menar du att inte terrordåden har med mångkultur att göra? VI hade terrordåd innan, men nog fan har det tillkommit islamistiska terrordåd. Jag vill inte att den här tråden ska bli någon dragkamp. Jag vill att vi diskuterar utan att försöka vinna. Jag upplever det som att det här svaret bara var "en del av kampen". En vägran. Det är ju uppenbart att det tillkommit islamistiska terrordåd det känns bara onödigt att förneka det.
           "Jag har själv inte hört något djupare resonemang om varför monokultur skulle vara speciellt bra."
           Om du menar allvar så kan jag ju hänvisa till de konflikter jag nämnde i ett annat inlägg. Rwanda och Jugoslavien. Eller att man känner en starkare samhörighet inom kulturen och att det har en positiv effekt på samhället.

           "I stort sett allt av värde har skapats när kulturer träffats och blandats. Kulturer som isolerar sig och slutar ta emot intryck av andra blir kulturellt inavlade och stagnerar. Själv tycker jag ganska bra om att komma i kontakt med rysk sci-fi, amerikanska rollspel och afrikansk diktning. Matlagning, uppfinningar, filosofiska idéer, myter. Förståelse för andra människors livssituation gör att vi får möjlighet att se våra egna liv i perspektiv och förstå att det vi ser som självklart inte är så jäkla självklart."
           Men det där kräver ju inte att man bor tillsammans, särskilt inte nu med internet.

           "Jag vet aldrig riktigt vad jag ska säga när mina åsikter kallas "plattityder". Det är lite som när jag träffar på sverigedemokrater eller liknande som hävdar att "allas lika värde är en floskel", med hänvisning till något subjektivt känslomässigt trams kring våldtäkter av folks döttrar eller vad det nu kan handla om."
           Vet inte om du medvetet vill missförstå här, men jag syftar förstås på "Zlatan och pizza". Att en sån tramsig grej används som ett argument i den offentliga debatten är tragiskt. Precis som när de ger någon komikertönt utrymme att prata om netflix och pizza eller nåt. Vad fan hände med seriösa vuxna människor som kunde prata om saker på riktigt?
           "Jag är alltid ärlig när jag säger att ja, jag står bakom tanken på mångkultur. Jag förstår att det är lockande att tro att de man "diskuterar" med "egentligen" tycker som en själv, men det gör ganska många av oss faktiskt inte."
           Men vad är det du står bakom? Vad är det på plus kontot som överväger sexövergrepp, brottslighet och möjligheten för terrordåd? Eller för den delen SD som du oroar dig över, både de och nationalismen är ett resultat av mångkulturen.


           Nej, jag ger upp med dig. Du vill bara protestera mot allt tycks det. Du vägrar acceptera ens de mest grundläggande sakerna. Antingen så ser du det här bara om en kamp, eller också så står vi så otroligt långt ifrån varandra att det aldrig kan bli en meningsfull diskussion. Om du kan backa och komma igen så kanske vi kan diskutera, men inte nu.

           Kommentera


           • #12
            Nu har jag druckit ett antal glas vin och ett gäng öl och bata läst startinlägget, men jag tycker det finns något viktigt här som behöver utredas för att fråkeställningen ska kunna behandlas.

            Vad är mångkultur?

            Jag tycker det ser ut som att det ösom syftar på en tankefigur, ömsom på en politisk rikning, ömsom på ökad invandring, ömsom på specifikt invandring från muslimska länder. Det här behöver klargöras.

            Kommentera


            • #13
             Ursprungligen skrivet av Vimes Visa inlägg
             Nu har jag druckit ett antal glas vin och ett gäng öl och bata läst startinlägget, men jag tycker det finns något viktigt här som behöver utredas för att fråkeställningen ska kunna behandlas.

             Vad är mångkultur?

             Jag tycker det ser ut som att det ösom syftar på en tankefigur, ömsom på en politisk rikning, ömsom på ökad invandring, ömsom på specifikt invandring från muslimska länder. Det här behöver klargöras.
             Jo, antagligen virrar jag runt lite.Mångkulturen är när ett samhälle har mer än en kultur. Mångkulturen var åtminstone tidigare sedd som något väldigt positivt av mainstream. Invandringen är det som gjort om Sverige och Europa på allvar till mångkulturella samhällen. Muslimerna togs upp just apropå terrorismen som är ett extremt exempel på vad mångkulturen kan resultera i.

             Kommentera


             • #14
              Ok. Var och hur drar du gränsen för olika kulturer isf? Tycker det är knivigt. Man kan göra goda cases för att Sverige (eller något annat land) aldrig någonsin varit annat än ett mångkulturellt samhälle.

              Kommentera


              • #15
               Ursprungligen skrivet av Vimes Visa inlägg
               Ok. Var och hur drar du gränsen för olika kulturer isf? Tycker det är knivigt. Man kan göra goda cases för att Sverige (eller något annat land) aldrig någonsin varit annat än ett mångkulturellt samhälle.
               Jo, det håller jag med om. Vi har väl aldrig varit helt en Monokultur. Samer och finländare m.m.

               Kommentera

               Arbetar …
               X