Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Vad är civilisationens och historiens slutmål?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, Idag, 01.03
1 response
4 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av crilloan, Igår, 09.04
13 responses
302 visningar
2 gillar
Staffan
av Staffan
 
Skapad av McAber, 22 October 2018, 16.05
8 responses
199 visningar
3 gillar
McAber
av McAber
 
Skapad av Leon, 11 January 2019, 14.33
134 responses
4.950 visningar
2 gillar
Leon
av Leon
 
Skapad av stenhöna, Igår, 22.35
0 responses
31 visningar
0 gillar
stenhöna  
Skapad av Dante, 29 January 2019, 08.38
103 responses
4.316 visningar
1 gillar
Dante
av Dante
 
Skapad av adam23089, Igår, 08.16
7 responses
267 visningar
7 gillar
Mannen i skogen  
Skapad av Christoffer, 22 February 2019, 14.36
3 responses
134 visningar
1 gillar
Christoffer  
Skapad av Quadrante, Igår, 18.23
7 responses
98 visningar
2 gillar
Quadrante  
Skapad av Måns, 21 February 2019, 22.05
32 responses
802 visningar
2 gillar
Måns
av Måns
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Vad är civilisationens och historiens slutmål?

  Finns det egentligen någon filosofisk anledning till varför vi lever i en civilisation och inte som jägare-och-samlare? Vad är målet? Uppnå odödlighet med transhumanism? Befolka galaxen för att säkra artens överlevnad? Maximal nytta och lycka, maximal kunskap och insikt?

  Givetvis finns det *praktiska* anledningar eller förklaringar till varför vi lever i en civilisation: Jordbruk kan föda fler människor per kvadratmeter; jordägande ger upphov till en aristokrati; överflödet skapar utveckling och arbetsdifferentiering och så är stenen i rullning. Men jag är intresserad av den "moraliska" aspekten: Finns det någon moralisk anledning till varför *jag* ska bidra till att upprätthålla civilisationen? Och när kan vi säga: "Klart! Civilisationmålet är uppnått! Nu kan alla gå hem."

  PS. Det uppenbara svaret är givetvis: "Civilisationen har inget mål - resan är målet!" DS.

  PPS. Bonusfråga: Vad kommer efter civilisationen? (Ett post-apokalyptiskt samhälle är fortfarande en civilisation. Och "efter civilisationen" behöver inte betyda att en apokalyps inträffade!) DDS.

  Edit: Det lilla jag vet om Hegel - eller tror mig förstå - är att han såg samhällets utveckling som dialektisk: Tes och antites förs samman och bildar en syntes, och universums slutmål är att på detta sätt realisera Gud i världen, och människan och civilisationen är givetvis en del i denna utveckling (jag tror till och med han ansåg målet vara uppnått i den dåtida Preussiska staten, men jag kan ha fel).

  Edit 2: Ett slumpmässigt citat från en googling:

  Conservatives think the goal of our society is health. We think that if we make ourselves sane, disciplined, honorable, noble, intelligent and thoughtful, we will be a reflection of all the good in the world, and good will come to us.
  Edit 3: En annan viktig vinkel är resursfödelning och maktfördlening. Går vi mot en mer jämlik resursfördlening? Eller maktfördelning? Eller är detta bara en oändlig kamp som saknar slut? Skulle civilisationen ta slut om resurs- och maktfördelningen är total? Säg, om alla äger en egen helautomatiserad bondgård och produktionsapparat off-grid.

  Citet from 1984:

  Power is not a means, it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship. The object of persecution is persecution. The object of torture is torture. The object of power is power.
  Mer allmänt, kan det vara så att alla resursfördelningssystem har maktproblem? Man kan inte fördela resurser utan att centralisera makt.

  Edit 4: Är det fortfarande en civilisation om den enbart består av robotar? Eller en simulation?
  Last edited by stenhöna; 28 May 2016, 17.34.

 • #2
  Sprida livet vidare i universum, kanske. I synnerhet om vi är den enda intelligenta arten.

  Fast jag tror inte att det finns nån mening.
  Vi finns.
  Sen gör vi inte det längre.
  The End.

  Kommentera


  • #3
   Ursprungligen skrivet av Arfert Visa inlägg
   Vi finns.
   Sen gör vi inte det längre.
   The End.
   Kan jag förstå dig som att du anser att civilisationen kommer bestå i dess nuvaranda form tills tidens slut? Eller, om tiden inte har något slut, att civilisationen kommer vara för evigt? Du kanske mest reflekterade över individens öde.

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
    Men jag är intresserad av den "moraliska" aspekten: Finns det någon moralisk anledning till varför *jag* ska bidra till att upprätthålla civilisationen?
    Moral finns egentligen inte. Det är påhittat och subjektivt som mode eller musiksmak.

    Kommentera


    • #5
     Civilisationen finns av två anledningar:

     För att jag ska slippa plocka mina egna blåbär, och för att reglera tillgången på blåbär gentemot de omkring mig.

     Civilisationen kommer aldrig upp något "slutmål", däremot kan behovet försvinna om vi hamnar i en situation där antalet person blir så litet att individer inte längre inkräktar på varandra.

     Kommentera


     • #6
      Ursprungligen skrivet av Rymdhamster Visa inlägg
      Civilisationen kommer aldrig upp något "slutmål", däremot kan behovet försvinna om vi hamnar i en situation där antalet person blir så litet att individer inte längre inkräktar på varandra.
      Även om människorna blir väldigt få - eller ytan väldigt stor - kan det fortfarande finnas behov av resursfördelning och handel.

      Kommentera


      • #7
       Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg

       Även om människorna blir väldigt få - eller ytan väldigt stor - kan det fortfarande finnas behov av resursfördelning och handel.
       Nej, om det behovet uppstår är mitt kriterium inte uppfyllt. I vart fall inte behov på högre nivå än det samlar-jägarsamhälle du tycktes ställa upp som motpart i trådstarten.

       Kommentera


       • #8
        Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
        Maximal nytta och lycka, maximal kunskap och insikt?
        För mig är det ganska mycket det här. Alltså, jag tror inte på att ha "finita mål" för den sorts aktivitet som civilisation är. Lite beroende på definitionen av "civilisation" så ser jag ingen anledning att sluta med den även när mänskligheten gått långt bortom vad den är idag. Men ja, maximal utveckling för maximalt antal människor, i stort sett. Bredare perspektiv, mer komplexa tankar, bättre kreativ förmåga - och för att det ska funka krävs viss stabilitet. Och för stabilitet krävs effektivisering av produktion och annat. Vi tänker dessutom generellt bättre tillsammans, så jag tror att det finns ett behov av organisering och resursfördelning även om vi skulle bli så tunt utspridda och teoretiskt självförsörjande att vi teoretiskt sett skulle kunna leva våra liv helt utan andra.

        Det här är såklart inget objektivt mål, några sådana ambitioner har jag inte. Mål är alltid konstruktioner och påhitt ändå, så de kan heller inte vara annat än subjektiva. Ovanstående är det som motiverar mig att bidra till och delta i civilisationen, bortsett från rena överlevnadsaspekter.

        Kommentera


        • #9
         Ursprungligen skrivet av Arfert Visa inlägg
         Vi finns.
         Sen gör vi inte det längre.
         The End.
         Typ det här. Sedan kunde man ju kanske vilja önska sig en definition av 'civilisation' i trådstarten.

         Kommentera


         • #10
          Tror inte civilisation har något mål i sig. Jag håller mycket med Kranks tolkning i den här tråden. Nu kommer jag låta som väldigt vänster, men mitt personliga mål med civilisationen är att alla människor ska ha tid och resurser för att tillbringa sin tid med det som ger dem glädje, ingen skall behöva jobba för överlevnad utan mer för att de själva vill det och får ut något mer än lön av det.

          Ett samhälle där alla människor är fria att välja vad de gör av vår mest värdefulla valuta, tid. Vi kunde ha kommit mycket längre på den punkten om vi som civilisation inte jagade BNP tillväxt hela tiden.

          Jävlar vad vänster det blev.

          Kommentera


          • #11
           Utan tillväxt blir det inga resor till stjärnorna.

           Kommentera


           • #12
            Arfert: Visst, du har rätt. Men! Det som sker nu är en med tex Sverige och stora delar av världen är att tillväxten är manipulerad att se större ut än vad den egentligen är genom hur våra räntor och liknande styrts.

            Jag är ingen ekonom alls så jag tänker inte debattera detaljer då jag kommer se ut som en idiot då. Dock har jag sett dokumentärer och talat med utan att överdriva, i all fall några utbildade ekonomer med i mina ögon stor kunskap inom området.

            Och min rent amatörmässiga åsikt är att det måsta finnas bättre system för en civilisation än att tvinga in folk i fas3 och liknande för att låtsas att arbetslösheten är låg etc.

            Jag hoppas och tror på en bättre framtida civilisation, kanske en utopi men jag väljer att inte vara pessimistisk i det här fallet.

            Kommentera


            • #13
             Jag frågade Jimmie.

             Han tittade på mig med tindrande ögon, som ett barn som precis bjudits på en stor mjukglass, och svarade "1958".

             Jag vet inte om detta hjälper, men jag hoppas det.

             Kommentera


             • #14
              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              Finns det egentligen någon filosofisk anledning till varför vi lever i en civilisation och inte som jägare-och-samlare? Vad är målet?
              Du verkar lite utgå från att det ska vara en objektiv poäng.. Jag är rätt antireligiös så jag ber dig bara definera vad du menar med "civilisation"?

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              Uppnå odödlighet med transhumanism? Befolka galaxen för att säkra artens överlevnad? Maximal nytta och lycka, maximal kunskap och insikt?
              I ordning: Oh **** yes! Ärkeviktigt! njaaaaa....
              Varför "njaaaaa...." Tja, maximal nytta & lycka verkar vara extremer som inte förenas.. Kunskap och insikt likaså. Den ena rör sig mot det objektiva, den andra mot subjektiva.

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              Finns det någon moralisk anledning till varför *jag* ska bidra till att upprätthålla civilisationen?
              Meh, altrustiska gener formar ett samhålle med saker som "moral".. Du får själv väga följderna av handlingar i ett sånt samhälle.

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              Och när kan vi säga: "Klart! Civilisationmålet är uppnått! Nu kan alla gå hem."
              Snart. När teknokratin styrd av våra "metal overlords" tar äver.

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              PS. Det uppenbara svaret är givetvis: "Civilisationen har inget mål - resan är målet!" DS.
              Som alla ideal, typ hemskt om man når "målet" en riktlinje tills dess.

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              PPS. Bonusfråga: Vad kommer efter civilisationen?
              Faller hela mänsklighetens civilisation så ryker alla människor rätt direkt. Utan verktyg & varandra så ligger en vanlig människa pyrt till.
              Så ännu mer entropi, kanske en restart.. Kanske en ny evolution om ett "tag" i kosmiskt perpektiv.

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              Edit: Det lilla jag vet om Hegel....
              Meh, jag är ingenjör & ser det som så: Teknologi ger oss gåvor som om nåt dussin generationer skulle setts som magiska.. Tar vi nåt hundratal generationer så framstår nog gåvorna som "gudalika". Så han fick rätt? I guess?

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              ...Går vi mot en mer jämlik resursfördlening? ...Skulle civilisationen ta slut om resurs- och maktfördelningen är total?...
              För mig finns inga tvivel att jag under min livstid kommer att se värdet av manuellt, sen merparten av intellektuellt arbete -bli nästintill värdelöst. (science, it works bitches!)
              Då... Mina teorier är teknokrati, revolution, sur kommunism eller startrek-iskt mardrömssamhälle/idyll.

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              Mer allmänt, kan det vara så att alla resursfördelningssystem har maktproblem? Man kan inte fördela resurser utan att centralisera makt.
              Mjaaa... Kinda. En teknokrati kan med lös definition fördela resurser utan att centralisera makt. (då en maskin utan medveten inte kan ha makt, och då ingen styr den så har ingen makt över den..)

              Ursprungligen skrivet av stenhöna Visa inlägg
              Edit 4: Är det fortfarande en civilisation om den enbart består av robotar? Eller en simulation?
              Tja, människans civilisation kan imho (semantik, i guess..) finnas kvar om människorna där dött men automater underhåller den.
              Samma sak om det är en simulation, imho.
              Om maskinerna är av "strong intelligence" sort.. Så då är det deras civilisation.

              Kommentera


              • #15
               Ja, poängen var ju just att leta efter en objektiv eller semi-objektiv mening, och inte bara det vanliga: "Du skapar din egna mening." Eller kanske snarare spekulera kring tänkbara objektiva meningar.

               Civilisation för mig börjar när skriftspråket uppfinns (Mesopotamien/Egypten, Kina, Latin-Amerika). Då får man en central byråkrati dessutom. Jordbruk fanns ju långt innan dess, men eftersom det är förhistorisk tid utan skriftliga källor vet jag inte om det fungerar som utgångspunkt.

               Teknokrati handlar egentligen inte om maskiner, läs här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Teknok...yrelseskick%29
               Last edited by stenhöna; 30 May 2016, 23.34.

               Kommentera

               Arbetar …
               X