Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Jag vill köpa en platta och har ingen aning om vad fan jag vill ha!

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av krank, Idag, 01.03
1 response
4 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av crilloan, Igår, 09.04
13 responses
302 visningar
2 gillar
Staffan
av Staffan
 
Skapad av McAber, 22 October 2018, 16.05
8 responses
199 visningar
3 gillar
McAber
av McAber
 
Skapad av Leon, 11 January 2019, 14.33
134 responses
4.955 visningar
2 gillar
Leon
av Leon
 
Skapad av stenhöna, Igår, 22.35
0 responses
31 visningar
0 gillar
stenhöna  
Skapad av Dante, 29 January 2019, 08.38
103 responses
4.316 visningar
1 gillar
Dante
av Dante
 
Skapad av adam23089, Igår, 08.16
7 responses
267 visningar
7 gillar
Mannen i skogen  
Skapad av Christoffer, 22 February 2019, 14.36
3 responses
134 visningar
1 gillar
Christoffer  
Skapad av Quadrante, Igår, 18.23
7 responses
98 visningar
2 gillar
Quadrante  
Skapad av Måns, 21 February 2019, 22.05
32 responses
802 visningar
2 gillar
Måns
av Måns
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Jag vill köpa en platta och har ingen aning om vad fan jag vill ha!

  Jag skulle vilja köpa en surfplatta. Mest för att allt jävla rollspel säljs i PDF:er. Kan inte läsa datorn samtidigt som vi spelar. Vad borde jag köpa, hur många tum, vilken prestandad behöver jag för att inte bli skitförbannad när jag vill läsa på den eller hoppa mellan kapitel snabbt!

  LAMPAN ÄR TÄND MOT HIMLEN! HJÄLP MIG WRNU JAG BEHÖVER ER!

 • #2
  Jag är inte uppdaterad på de senaste modellerna, men jag kan ge generella råd!

  Köpte själv en platta för ca 2 år sedan där ett av mina främsta syften var samma som ditt, att läsa pdf-filer (inte sällan i A4 format).
  Eftersom jag främst planerade att använda plattan i hemmet, sittande eller liggande på soffan, samt inte lider av några muskelnedsättningar, prioriterade jag skärmstorlek framför ultra-fjäder-vikt. Detta val är jag extremt nöjd med!

  Jag sparade även in någon tusenlapp på att nöja mig med Wifi, skulle ju ändå bara använda den i hemmet (och annars kan man ju ändå dela Wifi via mobilen).

  Vad gäller Android eller iOS så är det väl en smaksak där vardera evangelister har sina argument. Jag valde att gå för en Samsung pga två fördelar:
  1. Mappstruktur. Det är så jag är van från datorn och alla mina filmer, pdf:er, bilder etc. är strukturerade så på min Nas och Onedrive (och jag lagrar det mesta, som jag inte använder regelbundet, där för access från bl a plattan).
  2. Möjlighet att stoppa i ett SD-kort för utökad lagring. Det stör mig fruktansvärt mkt att girigbukarna hos Apple gjort en affärsidé av att inte tillåta detta i sina prylar, och dessutom ta hutlösa priser för lagringskapacitet i sina olika modeller.

  Den platta jag köpte ("Samsung Galaxy Note Pro" eller liknande tror jag den heter) kom dessutom med en pekpenna och tillräcklig kraft för att köra en version av Photoshop (inte fullständigt lika kraftfull som på en dator, men tillräckligt för ett antal layers etc.) vilket är till glädje för den som uppskattar att teckna digitalt (antar att det kan användas för att retuschera fotografier med om man har fula släktingar som man vill sudda bort från högtidliga foton).

  I regel är plattan kvick. Inga problem att spela upp högupplöst film etc. Den klarar även multi-tasking.
  Av någon anledning har jag upplevt lite tröghet när jag läst väldigt tunga pdf:er med mycket bilder (Western IV), men jag tror att detta ligger främst i mjukvaran Acrobat Reader/cache-utnyttjande. "Problemet" uppstår när jag vill göra stora hopp i filen, gå från sidan 1 till 200 exempelvis, då får jag vänta 1-2 plågsamma sekunder innan sidan laddas! :)
  Last edited by Inkognito; 18 April 2016, 08.18.

  Kommentera


  • #3
   Tack för alla råd! Vad säger du om storlek på skärmen?

   Kommentera


   • #4
    Haha det glömde jag visst att skriva! Den jag köpte har 12,7 tum skärm eller liknande (motsvarar en A4 vilket är riktigt bra eftersom det då oftast går att uppleva pdf-filerna i verklig storlek!)

    Kommentera


    • #5
     Jag släpade runt på en 10"-platta rätt länge, men insåg att det blev ohållbart. Det var trevligt med stor skärm, men inte så trevligt att det var värt besväret. Plus att den blev jobbig att hålla i och läsa på.

     Så när min PadFone gick sönder (plattan var alltså en "docka" som man kunde stoppa in mobilen i för att forma en surfplatta) så köpte jag istället en Nvidia Shield K1. Den är 8", HD-upplöst, lätt, snabb, otroligt prisvärd (2000:- ungefär) och i största allmänhet väldigt bra. Jag läser PDF:er på den, även om jag tyvärr får scrolla och zooma lite. Det är alltid en avvägning, det där.

     Jag kör Android av många skäl, kanske mest för att jag verkligen hatar iOS och de begränsningar som finns i det systemet.

     Kommentera


     • #6
      iOS is a bunch of motherfuckers om du frågar mig. Annars hade jag gått på en stor platta me bra sprutt i skärmen, ordentligt med kontrast o färgstyrka. Kunna teckna på den hade jag diggat som fan, jag hade nog kollat på nåt som har nån halvokej wacom-mojt till plattan. Hade gärna tecknat på platta, men nu kostade ett ritblock och ett par blyertspennor typ ingenting, sen kan man fota av och köra kartan i datorn. Fult, men det funkar.. (saknar ju scanner)

      Själv kör jag alla mina anteckningar på datorn och spelleder från en laptop. Funkar finfint. Så kan man vika ihop den så ingen tjuvkikar heller.

      Kommentera


      • #7
       En ball grej med K1:an är för övrigt att den har jäkligt bra fejkad fler-nivåers-ritning. Alltså, köper man Nvidias penna så lägger den olika mycket yta mot skärmen beroende på hur hårt man trycker (något gummimaterial) och skärmen och grafikprocessorn är bra nog för att omvandla mängden yta till "hur hårt man trycker", vilket olika ritprogram kan fånga upp.

       Kortfattat: Den fejkar Wacomeffekt och går utmärkt att rita och skriva på pga hög precision och delvis simulerade trycknivåer.

       Kommentera


       • #8
        Eftersom man drivs av två saker här i livet.
        1. Ha begär
        2. Impulsivitet

        Så läste jag den här tråden och köpte en sån här

        https://www.komplett.se/product/8518...b-s2-97-svart#

        Den verkar fet. Kanske inte den billigaste jag hade kunnat komma över. Men det blev den och skärmen blev lite större. Vill att det ska vara markant skillnad från min mobil.

        Kommentera


        • #9
         Jag har en 8 tums LG-platta (android), en iPad Air 2 (normalstorleken med andra ord), och en iPad Air Pro (jättestor).

         LGn är trevlig, men bäst på att ladda ner piratade filmer o.dyl. Hyfsad platta, men android är tyvärr obra. Men bra för de som gillar att teknikpilla, antar jag.

         iPad Air:en är den bästa allroundplattan. Lagom stor, skitbra skärm, snabb, funkar klockrent, och ett överlägset operativsystem. Min konsumera-content-platta.

         iPad Air Pro är en monsterplatta på 12,9 tum. Lite för stor att ha med sig, oftast. Men ett grymt arbetsredskap om man ritar. Nästan lika bra som Wacoms tryckkänsliga ritskärmar som är apdyra. Bästa pennan till en platta. Funkar även bra för andra arbetsuppgifter, som att skriva spel. (Hej Omnioutliner, Ulysses och Storyist !)

         (Sen har jag en Dell-platta med Windows 10. Men den räknar jag inte som en platta, eftersom den suger om man inte har ett tangentbord med sig. Och har man det är den bara en vanlig, hyfsad, dator med en liten skärm och halvbra tangentbord.)
         Last edited by Arfert; 18 April 2016, 16.36.

         Kommentera


         • #10
          Nu vet jag ju inte hur Android har utvecklats när det gäller skärmarna, eftersom jag kör en iPad Air 2 (som är supernajs).

          Men vad jag vill tipsa om är att du väljer en platta som har ungefär samma format som en iPad. Alltså INTE en skärm i format 16:9. Du kommer att vilja ändra hur du håller och hur du läser på plattan, och då är de mer avlånga formaten i min ringa mening rätt kassa.

          Så välj en platta med formatet 4:3.

          Sen har Apples plattor fler program anpassade till platta, medans Androids appar ofta är förstorade telefonappar. Det är okej för många, men för mig ser det knasbyxor bananer konstigt ut.

          /M

          Kommentera


          • #11
           Cassius: Jag tror det kan finnas behov av en iPad Air Pro 12,9 tum för dig också! Olika plattor för olika situationer! :D

           Kommentera


           • #12
            Android tycker jag känns bäst på mindre plattor. Hade en Nexus 7 förr, när den var the shit. Det var en bra storlek. Ser gärna en liten ny platta med bra prestanda, men har inte hittat någon jag gillar ännu.

            Kommentera


            • #13
             Ursprungligen skrivet av Magnus Seter Visa inlägg
             Sen har Apples plattor fler program anpassade till platta, medans Androids appar ofta är förstorade telefonappar. Det är okej för många, men för mig ser det knasbyxor bananer konstigt ut.
             Det håller jag med om; jag brukar ofta få leta en stund för att hitta appar som faktiskt är platte-anpassade på ett bra sätt. Har för de flesta av mina syften nu, iaf.

             Jag väger det krånglet mot iOS' ohyfsade sätt att köra walled gardens för appar så att filer sparas per app istället för gemensamt (vilket komplicerar saker om man brukar vilja föra över filer mellan appar) och lite annat. Nu var det ett gäng år sedan jag gjorde ett allvarligt menat försök att använda iOS, men jag har inte hört mycket som fått mig att tro att jag skulle bli annat än väldigt frustrerad av systemets begränsningar. (Plus att jag skulle behöva använda det bökiga, omständiga och ologiska iTunes... Brrrh)

             Kommentera


             • #14
              Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg

              Nu var det ett gäng år sedan jag gjorde ett allvarligt menat försök att använda iOS, men jag har inte hört mycket som fått mig att tro att jag skulle bli annat än väldigt frustrerad av systemets begränsningar. (Plus att jag skulle behöva använda det bökiga, omständiga och ologiska iTunes... Brrrh)
              Jag använder iTunes till exakt tre saker:
              1) ibland ladda ned en app till min telefon, för att skriva mitt lösenord är lättare på tangentbordet. Detta behöver jag aldrig göra egentligen, men lättja du vet.
              2) stoppa in ljudböcker på min telefon, något som tar tre klick. Fyra om jag måste berätta för iTunes att filklumpen är en ljudbok och inte musik, så den hamnar i den FANTASTISKA ljudboksspelaren.
              3) backa upp min telefon så att jag kan stoppa in exakt allt på en ny telefon om min telefon upplever catastrophic existence failure, vilket har skett.

              Jag tror att du skulle hata iOS (om inte annat pga vanans makt). Men jag tror inte du skulle behöva använda iTunes till något öht utom KANSKE trycka på 'back up my phone now' en gång i månaden Max.

              Kommentera


              • #15
               Jag kan faktiskt inte komma ihåg när jag använde iTunes till något platt-relaterat senast. 2011? 2012? minns inte....

               Däremot misstänker jag att Krank är en sådan person som gillar att sortera saker själv i mappar, och vill mecka som admin på root-nivå. Och det är inte iOS, direkt. :)

               Kommentera

               Arbetar …
               X