Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

WRNU:s bokklubb första kvartalet 2019

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av entomophobiac, 15 February 2019, 16.40
187 responses
4.146 visningar
2 gillar
Jocke
av Jocke
 
Skapad av Måns, 20 February 2019, 11.38
17 responses
302 visningar
6 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Jedvard, 28 January 2019, 10.19
1 response
199 visningar
0 gillar
Jedvard
av Jedvard
 
Skapad av Dante, 29 January 2019, 08.38
94 responses
3.753 visningar
1 gillar
Anarchclown  
Skapad av flashknappen, 20 February 2019, 15.13
1 response
50 visningar
3 gillar
olaberg
av olaberg
 
Skapad av Måns, Igår, 22.05
2 responses
64 visningar
0 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Rymdhamster, 19 February 2019, 16.25
24 responses
694 visningar
15 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av S.I.R.E#01, Igår, 19.19
2 responses
98 visningar
1 gillar
S.I.R.E#01  
Skapad av Khan, 20 February 2019, 22.17
2 responses
197 visningar
1 gillar
Khan
av Khan
 
Skapad av luddwig, 16 February 2019, 08.14
17 responses
298 visningar
0 gillar
luddwig
av luddwig
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • WRNU:s bokklubb första kvartalet 2019

  Nytt år, nya tag.

  Ursprungligen skrivet av Max Raven
  Reglerna är enkla:
  Läs något. Skriv något om det här.

  Diskutera gärna och/eller rekommendera böcker också. :)

  Teman kan man föreslå, om man vill. I korthet: Skriv några böcker du tänker läsa, bind ihop med tema. Andra kan då välja att läsa de böckerna också!

  Länk till lista över lästa böcker

 • #2
  Jag har läst Den Underjordiska Järnvägen av Colson Whitehead.

  Herregudsjävlarvilkenbok.

  Boken följer slaven Cora när hon flyr från ett plantage i Georgia med hjälp av den underjordiska järnvägen, och hennes stopp på vägen. Den kommenterar slaveriets otroliga grymheter i Georgia, men också de mer subtila och krypande rasistiska staternas aversion mot de svarta.

  Vissa kapitel är instuckna från andra karaktärers perspektiv. Caesar, en annan slav som rymmer samtidigt som Cora; Ridgeway, slavjägaren som är henne i hälarna; Ethel, en av de som gömmer henne på vägen och så vidare.

  Det är en väldigt udda roman. Att allt är fiktion anar man ju, men baserat på verklighet förstås. Ett av de allra värsta straffen en återbördad slav får, att rostas levande över öppen eld, har jag hört om från andra källor. Men många andra sekvenser är ihopplockade från helt andra delar av historien, till exempel får Cora reda på att South Carolina, där hon tänkt stanna, håller på med the Tuskegee Experiment, alltså medvetet smittar svarta med syfilis (under lögnen att de ger gratis vård) för att kunna studera det, vilket egentligen hände 1932-1972, inte 1840-talet. Den underjordiska järnvägen visas också som en bokstavlig underjordisk järnväg, inte bara ett nätverk mellan abolitionister som hjälper slavar norrut.

  Det är alltså inte bara en bok om slaveriet och den verkliga underjordiska järnvägen, utan en bok om hur USA behandlar svarta. Det är jävlar i min själ ingen kul läsning. Men en jävligt stark och bra och läsvärd bok. Tror jag nästan vågar lova att detta är årets starkaste läsupplevelse redan nu, fast det bara är 7 januari.

  Kommentera


  • #3
   Jag har just lyssnat färdigt på Old Man's War av John Scalzi.

   Det är en helt okej bok, men jag frågar mig lite vilket syfte den har. Jag finner väldigt lite sympatiskt eller ens intressant i huvudpersonen till exempel. Han vill liksom ingenting, kämpar inte för något. Saker bara mest händer honom, och ibland saknar han sin fru. Det finns egentligen ingen central konflikt. Inga Stora Hemligheter blir Avslöjade.

   Det finns en handfull lite småintressanta idéer, men de introduceras och glöms sedan bort ganska snabbt. Som det här med att man rekryterar 75-åringar till sin armé och sätter in dem i nya kroppar - ganska kort efter att det hänt slutar det vara en del av storyn, och alla inblandade beter sig ändå som vilka soldater som helst. Det närmaste en Cool Hemlighet boken kommer planteras och avslöjas inom typ ett kapitel. Ingenting planteras ordentligt.

   Så nej, jag blev inte speciellt engagerad av det här.

   Kanske kan boken tjäna som något slags My First Transhumanism-introduktion? I dunno.

   Kommentera


   • #4
    Jag har läst ALLT ÄR EN KONSPIRATION: En resa genom underlandet av Kent Werne.

    Detta är en översyn över ett antal kända konspirationsteorier och konspirationsteoretiker, presenterat för att ge en grund insikt i mycket, inte riktigt som en djupdykning någon specifik teori eller krets. Vaken.se med tillbehör får ett kapitel, rymdödlorna ett eget, mordet på JFK ett eget, Trump och hans användande av konspirationer får ett och så vidare.

    Kent Werne är journalist i grunden, vilket verkligen märks i språket. Boken är fruktansvärt lättläst och det går undan som bara den när man följer Kent genom olika konspirationsteoretiska forum, i intervjuer med kändisar i den "medvetna" världen.

    Det mest intressant är nog kapitlet som utgår från Franska Revolutionen och alla konspirationsteoretiker som började med att förklara dess uppkomst med någon sorts konspiration. Många av dagens konspirationsteoretiker bygger sina moderna teorier på idéer som började föras fram redan där, och hade inte några galningar plockat upp Illuminati som orsak då hade antagligen inte just det nätverket (som egentligen började som studentikos bokklubb) blivit så centralt i alla dessa nätverkstankar.

    Det är också kul att se hur mycket av de olika tankarna överlappar. De som tror på rymdödlor och chemtrails har massor med byggstenar i sina teorier som är exakt samma som i mer "rimliga" teorier om frimurare och rika bankirer. Fascinerande.

    Men i sin helhet är boken djupt tragisk, för i slutändan kan otroligt mycket spåras tillbaka till ren antisemitism. Många av dagens aktiva konspirationsteorier bygger på rasistiska föreställningar, men begagnar sig av mängder med omskrivningar (globalister, bankirer, mäktiga familjer, etc). Många av de nu aktiva galningarna som för fram dessa teorier bygger ofta på äldre litteratur som säger rakt ut vad de andra bara vinkar om - vissa gömmer sig bakom hundvisslor medvetet, andra har antagligen ingen aning.

    Jag tänkte att den skulle vara en bra inspirationsbok till rollspel - att bygga konspirationer och basera skurkar på befintliga är kul - och det duger den absolut till. Men det är svårt att plocka loss de "roliga" bitarna (rymdödlor, chemtrails) från de läskiga (antisemiter, rasister) så jag vet inte om det är lättare att plocka saker ur luften än att basera dem på verkliga saker.

    Men i vilket fall - lättläst och intressant. Är man intresserad av nutidspolitik och -historia är den definitivt värd att läsa.

    Kommentera


    • #5
     Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
     Jag har just lyssnat färdigt på Old Man's War av John Scalzi.
     Jag har nu också lyssnat mig igenom Wil Whetons uppläsning av Scalzis The Collapsing Empire.

     Det är som att det är en helt annan författare. OK, det var tio år mellan att han skrev den till större delen lättglömda och poänglösa Old Man's War och att han skrev den här, men det är verkligen stor skillnad.

     Likheten är väl i princip att det är lättlyssnat. Jag vet inte om det beror på Scalzis prisa eller Whetons tydliga lösning och känsla för när det behövs lite extra eftertryck, men jag hade verkligen inga problem att lyssna vidare här.

     Men. The Collapsing Empire har dels de delar som var bra i Old Man's War, plus typ allt det där jag saknade - som intressanta karaktärer som vill saker, övergripande handling, galaktiska intriger... Historien kretsar kring ett galaktiskt imperium som upprätthålls via ett slags hyperrymds-stigar, som är det enda sätt man har att åka snabbare än ljuset. Den som kontrollerar portalerna in och ut ur de här stigarna, styr också galaxen. Det finns en kejsare och adel och mäktiga handelshus som alla är specialiserade på ett slags produktion - hela imperiet bygger på hyperspecialisering och inget system är fullt ut självhushållande - utom den enda terrakompatibla planeten, End, som dock råkar vara längst bort från imperiets huvudsystem Hub, och därmed mest får fungera som ett slags Australien, där man dumpar bråkmakare.

     Det är ett rätt intressant världsbygge – inte lika transhumanistiskt som i Old Man's War, men ändå intressant. Jag uppfattar det också som att det finns en del referenser till annan scifi - bolt throwers till exempel, eller det här med att rymdskeppen har poetiska namn typ "Yes, Sir, That’s My Baby", "Tell Me Another One" och "If You Want to Sing Out, Sing Out".

     Jag gillar skarpt att boken inte är så heteronormativ, utan blandar ganska friskt när det gäller kön och så. Bisexuella karaktärer all around, och inte jättemycket traditionella könsroller och typ ingen skambeläggning av sex vad jag kan se.

     Hur som helst tyckte jag om den här väldigt mycket och har nu börjat lyssna på bok 2 i samma serie.

     Kommentera

     Arbetar …
     X