Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

WRNU:s bokklubb Sista Kvartalet 2018

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av wilper, Idag, 09.59
5 responses
84 visningar
0 gillar
Henke
av Henke
 
Skapad av Bolongo, Idag, 08.55
8 responses
196 visningar
0 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Björn den gode, 12 November 2018, 00.03
20 responses
432 visningar
0 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av God45, Idag, 12.43
2 responses
63 visningar
0 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Björn Wärmedal, Idag, 12.52
0 responses
27 visningar
0 gillar
Björn Wärmedal  
Skapad av Kraetyz, Idag, 03.28
0 responses
79 visningar
0 gillar
Kraetyz
av Kraetyz
 
Skapad av krank, 12 November 2018, 19.17
1 response
44 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av krank, Igår, 22.32
1 response
10 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av Ape of Wrath, Igår, 20.00
0 responses
75 visningar
1 gillar
Ape of Wrath  
Skapad av Bifur, Igår, 11.59
2 responses
178 visningar
2 gillar
Per
av Per
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • WRNU:s bokklubb Sista Kvartalet 2018

  Reglerna är enkla:
  Läs något. Skriv något om det här.

  Diskutera gärna och/eller rekommendera böcker också. :)

  Teman kan man föreslå, om man vill. I korthet: Skriv några böcker du tänker läsa, bind ihop med tema. Andra kan då välja att läsa de böckerna också!

  Länk till lista över lästa böcker

 • #2
  Läste bok 6 i serien Ministry of Peculiar Occurences av Philippa "Pip" Ballantine & Tee Morris. Boken heter Operation: End Game.
  (de finns ett antal olika noveller som utspelar sig i samma universum, och de har även släppt 2 böcker i en prequel-serie)

  Den här boken är tänkt att vara den sista i serien. Det är en steampunk-serie om hemliga agenter för en mystisk del av Brittiska regeringen. I boken jagar de efter en galen forskare (Dr Jekyll), samtidigt som de söker svar på vad skurkorganistaionen House of Usher har för sig.

  Tycker att stilen i böckerna ändrades en del efter de första 2 böckerna, och blev för mycket James Bond/Mission Impossible. Allting belv helt enkelt för stort.

  Boken är ok, och ger ett intressant avslut på serien, men de 2 första böckerna är så mycket bättre.

  Kommentera


  • #3
   Jag har läst Jo Salmsons fembandsverk om Almandrarnas återkomst, nämligen • Den försvunna staden (2007) • Silveramuletten (2007) • Hertigens soldater (2008) • I stjälarens spår (2008) • Genom drömmens rike (2008). Kort sagt handlar det om pojken Rian som dras in i diverse spännande äventyr när - just det - de sedan länge försvunna almandrarna kommer tillbaka till världen efter att ha varit borta i många hundra år. Settingen är psuedo-medeltida mellanmjölksfantasy med ett annorlunda monster som huvudmotståndare. Almandrar, ja, de får vi inte veta så mycket om, men det är väl en slags alver; Salmson är noga med att inte tynga ned berättelsen med en massa bakgrundsinformation, vilket jag applåderar med tanke på målgruppen.

   Det här en bra skriven och smart upplagd berättelse för lite äldre barn och preeteens. Första boken utspelar sig helt och hållet på ett torp och har exakt två karaktärer (en tredje är viktig i bakgrunden), sedan byggs det gradvis ut så att det mot slutet finns en tiotal karaktärer och en handfull platser att hålla reda på. Språket är enkelt och rakt, berättelsen likaså, även om det finns ett par twister som i alla fall en vuxen kan se komma, men som ändå fungerar spänningsuppbyggande. Det blir aldrig lysande, men det är bra flyt rakt igenom, och jag har läst många sämre böcker för barn men inte så många bättre.

   Den största skönhetsfläcken är bristen på kvinnliga karaktärer - två av de ca tio som har namn i böckerna är kvinnor - och eftersom de aldrig träffas bommar Salmson Bechdeltestet. Tack och lov så är det handlingskraftiga och resoluta kvinnor vi har att göra med, vilket ju är ett försonande drag i sammanhanget.

   Bonus är att böckerna är rikligt illustrerade av Peter Bergting.

   Kommentera


   • #4
    Jag har läst om To Kill A Mockingbird av Harper Lee.

    Jag tror inte jag kan säga något om den här som inte redan sagts. Den förtjänar sin plats i världens litteraturkanon. En av de absolut bästa böcker jag läst.

    Kommentera


    • #5
     Jag har läst Kaosologi av Micael Dahlén.

     Vad jag lärde mig:
     * Professorer i ekonomi är nog inte som vanliga ekonomer.
     * Alla har vi tvångstankar.
     * Lateralt tänkande kan ge oväntade resultat.

     Dessutom var den underhållande läsning i sig, med många roliga anekdoter.

     Kommentera


     • #6
      Labyrinth Index
      9:e boken i Laundry-serien av Charles Stross


      För er som inte är bekanta med bokserien, så är den influerad av rollspelen Call of Cthulhu och Delta Green, färgad av författarens egen syn på Cthulhu Mythos.
      Bokserien har sedan själv gett upphov till rollspelet The Laundry.

      The Laundry är/var en hemlig brittisk organisation som med ockulta krafter försökte rädda England från Cthulhuida hot.
      Under hela 2000-talet har vi fått följa hur olika medarbetare i The Laundry försökt förhindra "The Lovecraft Singularity", d.v.s. att stjärnorna står rätt och att de gamla vaknar och återigen börjar gå på jorden - vilket inte är så bra för mänsklighetens fysiska och mentala hälsa.
      I den 8:e boken gick det inte längre och stjärnorna stod rätt trots våra hjältars ansträngningar, så den 9:e kan närmast beskrivas som post-apokalyptisk.
      Storbritannien styrs numera av en Old One från Downing Street 10. Året är 2015 och det har gått 6 månader sedan "övertagandet".

      Huvudpersonen och bokens "jag" är denna gång Mhari Murphy, en vampyr som blivit adlad av den nya ledningen och sitter därför i överhuset med de övriga lorderna.
      Hon får uppdraget att undersöka vad som hänt med USAs president som har "försvunnit". Ingen amerikan ens kommer ihåg att han funnits, eller att USA någonsin styrts av presidenter. Det är som om ordet "president" slutat existera i USA.
      Mhari ska sätta ihop en grupp kompetenta medarbetare för att ta reda på vad som hänt i USA, hitta presidenten och försöka rädda livet på honom.
      Det betyder att vi åter får stifta bekantskap med flera personer från de tidigare böckerna. Nytillskottet är en alv, Yarisol, som är minst lika knäpp/charmig som alv-tjejen Cassie från den 7:e boken The Nightmare Stacks.

      Omdöme
      Jag tycker att den här boken är en av de bättre i Laundry-serien. Det är fortfarande samma torra engelska humor och det är fullt av nördreferenser.
      Charles Stross knyter dessutom ihop många lösa trådar och förklarar flera saker i sitt Cthulhu Mythos-universum.
      Å andra sidan vet jag att skräck/mysterie-serier brukar ta skada av att man får reda på för mycket då spänningen försvinner.
      Å tredje sidan använder sig Charles av en berättarteknik där berättelsen färgas väldigt mycket av berättarjagets åsikter. Det som är sant i den här boken behöver nödvändigtvis inte vara sant i nästa bok.
      Och ja, Charles Stross har bekräftat att det här INTE blir sista boken i Laundry-serien (antagligen för att det är denna, av hans bokserier, som säljer bäst).

      Kommentera

      Arbetar …
      X