Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Tant Ragnar tittar på Twin Peaks

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av anth, Igår, 12.03
5 responses
145 visningar
2 gillar
Rymdhamster  
Skapad av anth, Idag, 10.22
1 response
69 visningar
1 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Swedish Chef, 11 October 2018, 14.38
78 responses
2.396 visningar
2 gillar
Rymdhamster  
Skapad av Huggsnok, 16 April 2018, 17.27
4 responses
470 visningar
5 gillar
bobbo
av bobbo
 
Skapad av ManU77, Igår, 22.53
2 responses
70 visningar
0 gillar
PalMer
av PalMer
 
Skapad av God45, Igår, 16.18
13 responses
271 visningar
1 gillar
Basilides  
Skapad av Basilides, 09 October 2018, 18.35
6 responses
385 visningar
6 gillar
Basilides  
Skapad av jascon, 14 October 2018, 09.32
7 responses
454 visningar
1 gillar
jascon
av jascon
 
Skapad av Krille, Igår, 11.40
2 responses
164 visningar
4 gillar
Swedish Chef  
Skapad av .Per., 14 October 2018, 22.48
25 responses
409 visningar
0 gillar
Genesis
av Genesis
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • #31
  Episod 8 - "may the giant be with you"
  alternativ titel: "return of the Lynch".

  Fantastiskt bra avsnitt. Det här är precis det som jag vill ha ut av Twin Peaks. Avsnittet börjar med att agent Cooper ligger i sitt eget blod på golvet av sitt hotellrum. In kommer världens äldsta servitör som ska ge honom ett glas mjölk han beställt. Gubben verkar helt oförmögen att förstå, eller höra, att Cooper behöver hjälp. Cooper ger efter ett tag upp sina försök att få honom att ringa efter en läkare, och finner sig tvungen att spela med i gubbens önskningar om att göra sin klassiska "thumbs up" gest. Vilket upprepas två eller tre gånger innan gubben hasar iväg. Hysteriskt bra.

  I övrigt får vi kryptiska ledtrådar, mer humor, och ett otroligt obehaglig scen där Ronette minns hur hon och Laura misshandlades i. Till synes är det murder Bob, som både Cooper och Lauras mamma haft syner om.

  Bra att serien återkopplar till att utredningen av Lauras mord är en del av en större utredning, där en seriemördare lämnar ledtrådar i form av bokstäver under sina offers naglar. Jag kan inte minnas att detta var en del av plotten annat än precis i början av förra säsongen.

  Vem är det då som mördat Laura? Av det vi sett än så länge så verkar det vara en obehaglig typ med grått hår, och inte någon av de namngivna karaktärerna. Men eftersom det borde vara någon som vi sett på scen så gissar jag på (och kom ihåg - snälla, säg inte om jag har rätt eller fel!) Audreys bror! Detta eftersom han verkar vara den enda som saknar alibi (då han knappt varit med i handlingen), han hade en relation till Laura (hon hjälpte till att ta hand om honom) samt att serien har en tendens att luta sig bekvämt mot fördomar ("man kan aldrig förstå hur en kvinna tänker", samt att polisen som tillhör Amerikas urbefolkning säger kryptiska flummiga filosofiska saker och är bra på att spåra (!!!). Jag tänker att det "passar" med att den unge mannen med grava psykiska problem även är en seriemördarpsykopat.

  Jag tycker att det märks ganska tydligt när det är Lynch som regisserar. Dels används soundtrack och ambient bakgrundsmusik mycket mer under scenerna, för att skapa stämning. Dels är skämten roliga och mycket mer utdragna.
  Last edited by Tant Ragnar; 09 May 2018, 16.02.

  Kommentera


  • #32
   Episod 9 - "coma"
   alternativ titeln: "Svårigheten med sjukhusstolar"

   Återigen ett bra avsnitt, även om det inte händer lika mycket som det första för säsongen (det var å andra sidan ett mycket längre avsnitt än episod 9).

   Skämten är roliga, murder bob är läskig, Cooper får ett meddelande från yttre rymden, en pojke i smoking trollar med stuvad majs och Jerry käkar en rökt ost i formen av en gris.

   Generellt så gillar jag verkligen vänskapsrelationerna i Twin Peaks. Harry och Cooper är redan nämnd, men jag gillar också Shelly och Normas som bondar över att de är gifta med våldsamma, kriminella, svin samt även Ben och Jerry (obehagliga typer, men de är fina, på sitt sätt, mot varandra), och så Bobby och hans pappa.

   Vad jag inte gillar är en extremt utdragen scen där både Maddy och Donna dreglar över James medan de sjunger en sång. Jag gillar verkligen inte James, som mest är ett mähä med darrande underläpp. Jag hoppas att det inte är en förvarning om en massa scener som vecklar ut ett triangeldrama mellan dessa tre karaktärer.

   Kommentera


   • #33
    Trivia Time:
    Pojken är spelad av Lynchs son (föga förvånande, med tanke på hur lika de är). Han har dock ingen koppling till Gordon Cole vad jag vet. I Fire Walk With Me spelas pojken av en yngre kusin (tror jag) som också är väldigt lik Lynch. En HELT annan skådis spelar Donna i FWWM också. Moira Kelly, mest känd som Nalas röst i Lejonkungen, ersätter Lara Flynn Boyle som höll på med nått annat skådisjobb när den skulle spelas in.

    Kommentera


    • #34
     Ursprungligen skrivet av Tant Ragnar Visa inlägg
     Vad jag inte gillar är en extremt utdragen scen där både Maddy och Donna dreglar över James medan de sjunger en sång. Jag gillar verkligen inte James, som mest är ett mähä med darrande underläpp. Jag hoppas att det inte är en förvarning om en massa scener som vecklar ut ett triangeldrama mellan dessa tre karaktärer.
     Haha, den där scenen är ökänd. Förutom att jag själv tycker det är bland den värsta scenen i hela serien har jag pratat med ett gäng andra som tycker samma sak. James är verkligen ett dreglande mähä. Men kanske ändå ett mähä som behövs för att göra Twin Peaks till vad det är, för lite tonårsdrama är ändå en essentiell del tycker jag.

     Kommentera


     • #35
      För att återknyta till min fundering gällande Diane. I ett av de tidiga avsnitten i säsong 2 bekräftas att Cooper verkligen fick sina öronproppar som han beställde genom att prata in ett meddelande i sin lilla bandspelare.

      Jag kan inte komma på en rimlig förklaring till detta. Ringer han upp Diane, och använder inspelningarna som minnesanteckningar? Har han satt upp någon sorts expressbud som levererar kassetterna? Ger han dem till Lucy, och så får hon ringa upp? Tibetansk tankeöverföring?

      Kommentera


      • #36
       Jag kan såklart inte så mycket om Diane som jag vill utan att spoilertagga. Det är inga spoilers om handling, alla tre behandlar bara Diane och Twin Peaks fandom.

       Trivia om när S1 gick på svensk tv första gången
       Spoiler: 
       Och egentligen även senare. Många har iden om att bandspelaren är Diane snarare än att Coop skickar banden till någon. Jag tycker det låter ganska twin peaks:igt och tycker ibland själv att det är den bästa förklaringen. Mycket i TP-fandom handlar ju mer om att fundera över ett mysterie än att lösa det.


       Trivia om Fire Walk With Me
       Spoiler: 
       Det finns manus till en scen som aldrig spelades in (till skillnad från alla bortklippta scener som faktiskt spelades in) där Cooper på FBI kontoret pratar med Diane samtidigt som hon inte är i bild och inte svarar. Hon har flyttat en vägg klocka några centimeter och Coop säger att rummet ser bättre ut nu. Det är tydligt att det är nån slags lek de håller på med.


       Något jag har fått för mig.
       Spoiler: 
       Jag har som sagt var bara sett lite av S3, men jag har fått för mig att det finns en skådis castad till en roll som heter Diane. kan dels vara jag som missförstått något eller en helt annan Diane. Hon var i vart fall inte med i de tre-fyra avsnitt jag har sett.

       Kommentera


       • #37
        Episod 10 - "the man behind the glass" och
        Episod 11 - "Lauras secret diary"

        Podden jag lyssnar på antyder att de vill beta av flera avsnitt i säsong 2 per podavsnitt. Wikipedia saknar egna sidor för många av de resterande avsnitten den här säsongen. Jag tar det som ett tecken på att det blir lite tunt med innehåll framöver, och drar ihop två avsnitt på ett inlägg.

        Ny karaktär introduceras, en inbunden man som odlar blommor (jag antar att det är mannen bakom glaset?). Nadine blir än mer tossig, och tror att hon är tonåring igen. Lucy återknyter med ett gammalt ragg.

        Sedan börjar det åska under ett helt avsnitt - känns som en uppladdning för kommande saker. En go gammal gubbe till domare anländer till Twin Peaks och Hank är kass på karate.

        Den bästa scenen är när Donna besöker Lauras grav, och håller ett litet tal som slutar med att hon desperat spottar ur sig att "vi tar fortfarande hand om dina problem fast än du är död. det känns som de inte begravde dig djupt nog"


        Kommentera


        • #38
         Är hemma och sjuk, så jag har tid och möjlighet att bingetitta nu, därför kommer redan...

         Episod 12 - "The orchid's curse"

         Det här avsnittet gillade jag, och det finns lite som jag vill skriva om! Det känns som handlingen går framåt i ganska rask takt nu.

         Nu lutar serien åt det konstiga hållet igen. En inledande rättegång, för Leos mordbrand och Lelands mord på Jaques Renault, hålls inne i en bar, med sågspån på golvet. Truman försvarar Leland med det åter aktuella "han kommer från en fin familj". Domaren tar en grogg (de är ju i en bar, så varför inte liksom) med Truman och Cooper och bestämmer sig för att det är ett bra och rimligt försvar. Rättssäkerheten i Twin Peaks verkar inte vara så mycket att hänga i julgranen....

         Tunga röda draperier hänger i bakgrunden, precis som i Coopers dröm. Vad betyder det?

         Bobby övertalar Shelly att vårda Leo (som är i koma) i hemmet för att casha ut försäkringspengar. En man som installerar en handikapplift säger "oj, nu krånglade maskinen igen. vi brukar säga att att maskinerna är som kvinnor. man måste vara tuff, man får klippa till den ibland". sjuk kommentar, och än värre att han säger den till Shelly, i just det huset där hon utsatts för grov misshandel av sin man Leo. Känns märkligt att skådespelaren inte visar att hon regerar över detta på något sätt.

         Soundtracket tar återigen rätt mycket plats i scenerna, och är inte bara förpassat till inledning och slut av varje scen. Det gillar jag.

         En kul detalj är att de använder ett hjorthorn för att hänga diskade kaffekoppar på i polisstationen. De gillar verkligen sina döda djur i Twin Peaks.

         Cooper hittar brevet från Audrey, och räddar henne från one-eyed jacks.

         Kommentera


         • #39
          Episod 13 - "demons"

          Lite av ett mellanavsnitt med transportsträckor till bra grejer.

          Jag har svårt för karaktärerna, och skådespelarna, för James och Josie. Jag är inte heller överförtjust i tonårskärleks-dramat runt James, och jag bryr mig inte så mycket om mystiska mannen från Hong Kong och Josies förflutna. Båda tar mycket plats i avsnittet.

          David Lynch dyker upp i rollen som Coopers chef, och är rolig och högljudd. Känns som en uppskruvad version av Cooper själv.

          Den enarmade Mike byter identitet och berättar rakt ut att han är en ande som besätter den enarmade mannen, och att Bob är en annan ond ande som besatt någon..... på hotellet!Kan jag haft rätt i min gissning att det är Audreys bror som är mördaren? Jag gillar också att Mike har en massa kryptiska repliker, på rim, som han levererar till poliskåren. Men så säger han att "det där är bobs sanna ansikte, men bara få kan se det. De begåvade" (mike tittar på Cooper) "och de fördömda" (mike stirrar rakt in i kameran).          Kommentera


          • #40
           Ursprungligen skrivet av Jocke Visa inlägg
           Jag kan såklart inte så mycket om Diane som jag vill utan att spoilertagga. Det är inga spoilers om handling, alla tre behandlar bara Diane och Twin Peaks fandom.

           Trivia om när S1 gick på svensk tv första gången
           Spoiler: 
           Och egentligen även senare. Många har iden om att bandspelaren är Diane snarare än att Coop skickar banden till någon. Jag tycker det låter ganska twin peaks:igt och tycker ibland själv att det är den bästa förklaringen. Mycket i TP-fandom handlar ju mer om att fundera över ett mysterie än att lösa det.


           Trivia om Fire Walk With Me
           Spoiler: 
           Det finns manus till en scen som aldrig spelades in (till skillnad från alla bortklippta scener som faktiskt spelades in) där Cooper på FBI kontoret pratar med Diane samtidigt som hon inte är i bild och inte svarar. Hon har flyttat en vägg klocka några centimeter och Coop säger att rummet ser bättre ut nu. Det är tydligt att det är nån slags lek de håller på med.


           Något jag har fått för mig.
           Spoiler: 
           Jag har som sagt var bara sett lite av S3, men jag har fått för mig att det finns en skådis castad till en roll som heter Diane. kan dels vara jag som missförstått något eller en helt annan Diane. Hon var i vart fall inte med i de tre-fyra avsnitt jag har sett.

           Din förklaring låter rimlig. Det känns som att manusförfattarna själva kanske inte hade en så tydlig bild av vem Diane egentligen var.

           I och med att det är så många olika manusförfattare så är det ju sannolikt att saker som inte är superviktiga för handlingen inte har bestämts och handskakats mellan författarna. Kanske någon betraktade Diane som
           Spoiler: 
           en person, andra som en bandspelare och andra inte tänkte så mycket på henne över huvud taget.


           Förklaringen i din första spoiler låter rimlig för mig, utifrån det jag sett i serien så långt.

           Kommentera


           • #41
            Ursprungligen skrivet av Jocke Visa inlägg
            Något jag har fått för mig.
            Spoiler: 
            Jag har som sagt var bara sett lite av S3, men jag har fått för mig att det finns en skådis castad till en roll som heter Diane. kan dels vara jag som missförstått något eller en helt annan Diane. Hon var i vart fall inte med i de tre-fyra avsnitt jag har sett.
            Spoiler: 
            I säsong 3 är Diane med i de flesta av avsnitten och har en viktig roll. Hon spelas av Laura Dern


            Kommentera


            • #42
             Ursprungligen skrivet av Tant Ragnar Visa inlägg
             För att återknyta till min fundering gällande Diane. I ett av de tidiga avsnitten i säsong 2 bekräftas att Cooper verkligen fick sina öronproppar som han beställde genom att prata in ett meddelande i sin lilla bandspelare.

             Jag kan inte komma på en rimlig förklaring till detta. Ringer han upp Diane, och använder inspelningarna som minnesanteckningar? Har han satt upp någon sorts expressbud som levererar kassetterna? Ger han dem till Lucy, och så får hon ringa upp? Tibetansk tankeöverföring?
             Alltså, Cooper är ju en FBI-agent som är ute i obygden och spårar en seriemördare. Är det så konstigt att han skickar regelbundna rapporter tillbaka till byrån?

             Antagligen ger han banden till någon antingen på hotellet eller på polisstationen som sedan skickar dem med over night express från vanliga postkontoret.

             Posten är ju lite större i USA än i Sverige, både nu och då. De har ju till och med sitt eget polisväsende.

             Kommentera


             • #43
              Ursprungligen skrivet av Rymdhamster Visa inlägg
              Alltså, Cooper är ju en FBI-agent som är ute i obygden och spårar en seriemördare. Är det så konstigt att han skickar regelbundna rapporter tillbaka till byrån?

              Antagligen ger han banden till någon antingen på hotellet eller på polisstationen som sedan skickar dem med over night express från vanliga postkontoret.

              Posten är ju lite större i USA än i Sverige, både nu och då. De har ju till och med sitt eget polisväsende.
              ja, du kan ha rätt. jag fick för mig att det gick väldigt snabbt mellan att han talade in meddelandet och fick propparna, typ samma dag. men jag kan minnas fel. överlag har jag svårt att hänga med tidsmässigt i serien. det verkar som att tiden flyter olika snabbt för olika karaktärer, men det kan vara en effekt av att det är så många roller att hålla koll på.

              Kommentera


              • #44
               Ursprungligen skrivet av Tant Ragnar Visa inlägg
               ja, du kan ha rätt. jag fick för mig att det gick väldigt snabbt mellan att han talade in meddelandet och fick propparna, typ samma dag. men jag kan minnas fel. överlag har jag svårt att hänga med tidsmässigt i serien. det verkar som att tiden flyter olika snabbt för olika karaktärer, men det kan vara en effekt av att det är så många roller att hålla koll på.
               Det går ett dygn per avsnitt, utom vissa avsnitt (tex s2e1) som utspelar sig enbart under en natt.

               Kommentera


               • #45
                Episod 14 - "lonely souls"

                Det här är nog min favoritepisod än så länge i hela serien. Den stora grejen är att vi får vet vem som är killer Bob (och rimligen därmed också vem som mördare Laura). Den scenen är så himla bra - Lynch i sitt esse med att bygga upp en rejält obehaglig stämning med ljussättning och ljud (skivspelaren som snurrar och klickar fastän plattan är slut). Starka spotlights på scenen, och så det otroligt obehagliga och råa våldet. Verkligen knytnävsslag i magen. Extra ruskigt då jag kommer ihåg att obduktionen av Laura visade på att hon hade haft sex med tre män - vilket därmed borde innebära att
                Spoiler: 
                hennes egen pappa både mördade och våldtog henne. Riktigt, riktigt nattsvart mörker.


                Podcasten diskuterade lite hur serien ofta speglar det känslomässiga innehållet i en scen i skådespelarnas ansikte i nästa scen, vilket även sker här. Den skröplige servitören kommer fram och säger att han är så ledsen, Laura gråter, Bobby ser väldigt tagen ut. Och James, tja, James ser ut precis som vanligt - nollställt stirrande.

                Jag gillar också scenen med Shelly och Norma, när den förstnämnda säger upp sig då hon måste ta hand om Leo. Det känns som mycket underförstått kommuniceras i minspelet mellan de två skådespelarna - man ser hur Norma verkligen förstår Shellys situation, och kanske känner igen sig själv i den. Återigen, jag gillar kompsrelationerna i serien.

                Scenen när Maddie säger farväl till Leland och Sarah var också väldigt fin
                Spoiler: 
                men såklart helt fruktansvärd med facit i hand...

                Kommentera

                Arbetar …
                X