Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

WRNU:s bokklubb Andra Kvartalet 2018

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Khan, 18 May 2018, 17.45
17 responses
456 visningar
2 gillar
ceruleanfive  
Skapad av krank, Igår, 10.03
11 responses
123 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av Genesis, 14 May 2018, 18.05
7 responses
235 visningar
6 gillar
Robert Jonsson  
Skapad av runequester, 30 April 2018, 21.23
21 responses
888 visningar
2 gillar
runequester  
Skapad av luddwig, 03 May 2018, 10.06
38 responses
2.663 visningar
1 gillar
Björn den gode  
Skapad av Lukas, 17 May 2018, 12.20
5 responses
213 visningar
0 gillar
Lukas
av Lukas
 
Skapad av krank, Igår, 10.04
1 response
22 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
Skapad av RedMoon, 06 April 2018, 14.24
11 responses
297 visningar
3 gillar
RedMoon
av RedMoon
 
Skapad av gustaf s, 18 May 2018, 20.02
2 responses
116 visningar
0 gillar
gustaf s  
Skapad av anth, Igår, 06.10
3 responses
68 visningar
0 gillar
erikt
av erikt
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • WRNU:s bokklubb Andra Kvartalet 2018

  Reglerna är enkla:
  Läs något. Skriv något om det här.

  Diskutera gärna och/eller rekommendera böcker också. :)

  Teman kan man föreslå, om man vill. I korthet: Skriv några böcker du tänker läsa, bind ihop med tema. Andra kan då välja att läsa de böckerna också!

  Länk till lista över lästa böcker


 • #2
  Jag skrev inget om det, men efter Three Body Problem så var jag lite sugen på mer scifi, så jag gav mig på antologin The New Space Opera.

  Den innehåller precis det som står på kartongen: ett gäng hyfsat ny rymdopera. Och då syns givetvis namn som Reynolds, McDonald, Hamilton, Baxter och Simmons. Över huvud taget är det en väldigt bra antologi med bra bredd på berättelserna; flera av dem ger sug efter mer av samma författare.

  Nu har jag börjat läsa en mastodontbok: "Complete Collection of HP Lovecraft". Den här versionen, alltså. Det är säkert inte den bästa samlingen, men det visade sig vara rätt klurigt att hitta rekommendationer om samlingar som var kompletta... Så jag sket i det och bara körde på. Så... vi får väl se om jag blir klar med den under Q2 eller om recensionen får vänta till Q3. Men hittills gillar jag den. Jag vet inte riktigt vad just den här samlingen använder för sortering av berättelserna (kronologiska är de inte), men hittills har jag uppskattat The Nameless City, Festival och The Color out of Space; jag har just satt tänderna i The Call of Cthulhu.

  Kommentera


  • #3
   Jag har läst "empire games" och "dark state", del ett och två i trilogin "empire games" av Charles Stross.

   Jag tror att serien är en del av ett befintligt universum, men jag har inte läst några av de tidigare böckerna.

   Premissen, som man får dumpad i knät på en två sidor kort sammanfattning, är att det finns ett stort antal parallella versioner, tidslinjer, av jorden. Några saknar lämpliga förhållanden för liv, några innehåller primitiva stammar av grottmänniskor, och några har utvecklat en civilisation.

   "Vår" tidslinje hade under en längre tid påhälsning från en annan tidslinje där en sammanslutning kallad "the clan" hade förmågan att hoppa mellan tidslinjer. Vilket de glatt utnyttjande för att bli rika som troll på att smuggla knark över nationsgränser genom att hoppa fram och tillbaka mellan tidslinjerna. Detta upptäcktes dock av amerikanska myndigheter, saker eskalerade, vita huset sprängdes av en kärnladdning, och som svar förintades "the clan"s tillhåll i deras tidslinje. De kvarvarande spillrorna av sammanslutningen flydde till en annan version av USA, som demokratiserades relativt sent i samband med en revolution, och här hjälper de till att kickstarta en högteknologisk utveckling genom att smuggla in prylar från "vår" tidslinje.

   Under tiden har "vårt" USA blivit ett paranoit övervakningssamhälle, som febrilt söker igenom tidslinjer i jakt på nya hot från parallella verkligheter. Kommer de att upptäcka "the clans" nya tillflyktsort innan de lyckas köra ikapp ungefär ett halvt sekels gap i teknikutveckling?

   Är du med så långt? Detta är alltså en kort sammanfattning av det som händer innan boken ens börjat... Detta upplever jag som en av bokens svagheter. Stross försöker få med väldigt många teman i boken: livet i ett övervakningssamhälle av modell post-2001, hur en modern säkerhetsorganisation agerar, global politik i en kontrafaktisk tidslinje, inrikespolitik i ett samhälle som just genomgått en revolution och så lite high-tech scifi mysterier på det.

   Jag gillar de ingående delarna, men blir lite besviken på att man inte får fördjupa sig i något. Ett kapitel om hur man drar lärdom från lyckade och misslyckade revolutioner i vår tidslinje för att skapa en stabil demokrati i en annan? Superintressant, synd att det avhandlas i ett kapitel och sedan inte berättas mer om. Märkliga högteknologiska fornlämningar och artefakter? Supercoolt. Två kapitel.

   TL;DR bra bok som hade troligtvis gjort sig bättre som minst tre olika bokserier.

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
    Jag skrev inget om det, men efter Three Body Problem så var jag lite sugen på mer scifi, så jag gav mig på antologin The New Space Opera.

    Den innehåller precis det som står på kartongen: ett gäng hyfsat ny rymdopera. Och då syns givetvis namn som Reynolds, McDonald, Hamilton, Baxter och Simmons. Över huvud taget är det en väldigt bra antologi med bra bredd på berättelserna; flera av dem ger sug efter mer av samma författare.

    Nu har jag börjat läsa en mastodontbok: "Complete Collection of HP Lovecraft". https://play.google.com/store/books/details/H_P_Lovecraft_Complete_Collection_Of_H_P_Lovecraft ?id=MzNmCwAAQBAJ"]Den här versionen[/URL], alltså. Det är säkert inte den bästa samlingen, men det visade sig vara rätt klurigt att hitta rekommendationer om samlingar som var kompletta... Så jag sket i det och bara körde på. Så... vi får väl se om jag blir klar med den under Q2 eller om recensionen får vänta till Q3. Men hittills gillar jag den. Jag vet inte riktigt vad just den här samlingen använder för sortering av berättelserna (kronologiska är de inte), men hittills har jag uppskattat The Nameless City, Festival och The Color out of Space; jag har just satt tänderna i The Call of Cthulhu.
    Som Kutulu-konnässör, vilken HPL-novell skulle du rekommendera som inkörsport? Kan har försökt börja läsa HPL vid några tillfällen, men ryggat undan för rasism och lite stolpiga beskrivning av "onämnbara fasor"?

    Kommentera


    • #5
     Ready Player One
     Lite före påsk läste jag om en ny Steven Spielbergfilm som bl.a. skulle handla om Dungeons & Dragons-äventyret Tomb of Horrors.
     Filmen gick upp på biograferna och fick skitdålig kritik (t.o.m. trailern var dålig).Dels är det en orgie i CGI-animering, speciellt CGI-animering av människor. Låt oss nöja oss med att det behöver utvecklas ett par år till innan det blir sevärt.Dels är filmmanuset fullständigt sönderklippt och det enda som finns kvar av boken är huvudpersonernas namn - och det där med med Dungeons & Dragons kan man glömma.

     Så istället för att se filmen läste jag boken Ready Player One av Ernest Cline.



     Handling
     Boken utspelas någon gång på 2040-talet; jorden är svårt sargad av miljöförstöring, man har passerat peak oil så ingen har råd att köpa bensin, storföretag styr världen, dokusåpakändisar blir valda till presidenter och massarbetslösheten breder ut sig.
     För 5 år sedan dog James Halliday, skaparen av OASIS och en av världens rikaste män. I sitt testamente avslöjades att han gömt ett påskägg i OASIS och den förste att hitta påskägget skulle ärva hela hans förmögenhet och få full kontroll över OASIS.

     OASIS kan ses som en kombination av World of Warcraft, Second Life och Minecraft i en virtuell värld och alla som har råd har en Avatar i OASIS. Själva OASIS är inte dyrt, det kostar bara en quarter (25 cent). Men man måste ha ström, internetuppkoppling, dator och minst VR-glasögon och VR-handske.
     OASIS kan ses som antitesen till kapitalism: det finns ingen reklam där och användare är garanterade total anonymitet. Givetvis ses OASIS som en varböld och hädelse av alla "riktiga" kapitalistiska storbolag.
     Det OASIS tjänar pengar på är snabba transporter. Vem som helst kan gå från punkt A till punkt B i OASIS om man har tid, men vill man teleportera sig kostar det riktiga kontanter.

     När testamentet publicerades började massor med människor leta efter påskägget. Dessa kallas för "egg hunters", vilket förkortats till "gunters.
     Eftersom vem som helst kan delta i jakten har storföretaget IOI anställt massor med människor i jakten. Dessa avatarer ser likadana ut och har ett sexsiffrigt anställningsnummer som börjar med 6 på bröstet. De kallas inte helt oväntat för "sixers". IOI vill givetvis få kontroll över OASIS så de kan införa reklam.
     Inte helt oväntat pågår ett krig mellan gunters och sixers i OASIS.

     Boken handlar om 18-årige Wade Owen Watts (Parzival) pch hans vänner i jakten på påskägget, samtidigt som de försöker hålla sig vid liv och inte bli dödade av sixers.

     Omdöme
     Boken håller ungefär samma klass som all modern amerikansk ungdomslitteratur idag (Hunger Games, Maze Runner, Divergence,...). D.v.s. inte speciellt hög.
     Boken släpptes 2011 och enligt boken lanserades OASIS 2012. Redan nu, 7 år efter boken lanserades, börjar beskrivningen kännas föråldrad, lite på samma sätt som vi idag sitter och småskrattar åt Tillbaka till Framtiden II.

     Halliday var en supernörd och uppväxt på 1980-talet, därför kommer alla ledtrådar till påskäggets gömställe från "1980-tals"-nördkulturen. Hela boken är en orgie i "1980-tals"-nörderi.

     Hade det inte varit för att jag läste artikeln om att DnD-äventyret Tomb of Horrors skulle finnas med hade jag jag aldrig rört boken med tång ens (och ja, Tomb of Horrors finns med i boken, till akillnad från filmen).
     Men jag måste säga att jag personligen fann boken lite underhållande eftersom jag kände igen nästan varenda "1980-tals"-referens, oavsett om det gällde rollspel, datorspel, filmer, anime eller musik.

     Kommentera

     Arbetar …
     X