Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Projekt Pratchett!

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av michael, Igår, 10.00
24 responses
306 visningar
0 gillar
crilloan  
Skapad av entomophobiac, 15 February 2019, 16.40
107 responses
2.133 visningar
2 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av Genesis, 02 October 2018, 07.36
5 responses
173 visningar
9 gillar
APM
av APM
 
Skapad av Flanellkatt, 11 February 2019, 05.26
193 responses
12.333 visningar
2 gillar
Magnus Seter  
Skapad av clarence redd, Igår, 20.12
3 responses
112 visningar
5 gillar
clarence redd  
Omdirigera: T-shirts med tryck?
Skapad av Sysp, Igår, 22.33
Skapad av God45, Igår, 20.04
2 responses
132 visningar
1 gillar
slanfan
av slanfan
 
Skapad av ceruleanfive, 15 February 2019, 11.45
6 responses
122 visningar
2 gillar
Arrikir
av Arrikir
 
Skapad av God45, 15 February 2019, 19.35
20 responses
545 visningar
0 gillar
God45
av God45
 
Skapad av krank, Igår, 11.43
1 response
47 visningar
0 gillar
luddwig
av luddwig
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • #91
  Carpe Jugulum (1998)
  Ring i klockorna! Dansa på torget! Lancres kung och drottning har fått ett barn! Den lilla dottern ska namnges i en stor ceremoni och alla är inbjudna, hög som låg, ung som gammal. Till och med de många småkungariken som omger Lancre har fått inbjudningar och skickar digniteter. Alla är välkomna. Utom Granny Weatherwax…

  Några som däremot fått inbjudningar och definitivt dyker upp är vampyrfamiljen de Magpyr. Mamma, pappa, två barn, en klassisk modern kärnfamilj. Bara det att de är vampyrer och vi vet ju att vampyrer inte kan komma in om de inte är inbjudna. Vad händer om man bjuder in dem till ett helt kungarike? Läs boken och få reda på svaret…

  Boken har två starka trådar som sammanflätas snyggt och vackert. Den första är frågan om moral kontra religion. Granny Weatherwaxs benhårda känsla för rätt och fel (
  “There are no grey. There is only black and white, and sometimes the white’s gone grubby”) kontrasteras mot den konstant tvivlande Om-prästen Oates som inte vet vad han tror på, egentligen. Men även Granny har sina inre demoner - de som försöker få henne att tänka i skalan Gott vs Ont istället för Rätt vs Fel. Riktig ondska börjar när man tänker på folk som saker. Det är fel. Men även de goda tänker ibland på människor som saker, vilket ofta de “goda” i religionen gjort genom historien… Oates tvivel blir inte direkt mindre av att umgås med Granny.

  Den andra tråden handlar om vampyrer och vampyrism. Greve de Magpyr har härdat sig själv och sin familj mot alla vanliga vampyrproblem - börja med de små och oviktiga religionernas symboler, arbeta dig uppåt tills du kan stå emot alla, tex - och varken vitlök, rinnande vatten, citroner1, vattenmeloner2, kan skapa problem för dem längre. De tar över slottet i Lancre så fort de kommer in och planerar att förvandla hela landet till en enda stor blodbank. På ett civiliserat vis förstås. Inga mer tramsigheter i stil med klassiska vampyrdumheter. Inga bord med träben, som lätt kan brytas av och bli stakar. Inga stora gardiner som snabbt kan rivas ned och visa solen. Ingen samling av heligt vatten i källaren3. Nu är det nya tider, nya regler. Vampyrerna har blivit smarta.

  Den största delen av handlingen följer Agnes, Magrat och Nanny Ogg när de försöker slänga ut vampyrerna från slottet. De organiserar en mobb, de försöker smyga in, etc. men inga planer lyckas. Till slut flyr de när vampyrerna visar sig för starka. De ska gömma sig och göra upp en plan. Det finns också några andra småhistorier, ingen stor nog för att kallas B-plot. Kung Verence blir brutalt hypnotiserad av vampyrerna, men kidnappas av Nac Mac Feegle4. Son de Magpyr försöker charma Agnes, men det går inget vidare.

  Nu ska vi prata lite om karaktärerna. Magrat har verkligen växt. Att bli mor har gjort henne otroligt mycket gott som karaktär. Hon är inte den tramsiga hippien längre utan känns vuxen på riktigt. Nanny Ogg, som måste axla Grannys mantel som ledaren för Lancres häxkoven mot sin vilja, visar tydligt varför hon brukar föredra att spela andrafiol. Många insikter i hennes huvud, men mängder kvar att utforska ändå. Snyggt. Tyvärr är Agnes inte lika intressant som de andra två. Hon är fortfarande en ganska platt karaktär vars enda egentliga karaktärsdrag är att hon har komplex över att hon är tjock. Visserligen har hon utvecklat Perdita från ett alter ego hela vägen till en alternativ personlighet den här gången, men det gör ingenting för Agnes som person förutom att hennes inre monolog nu är en inre dialog. Trist, eftersom hon var rätt lovande i Maskerade. Hon hade potential där som inte utnyttjas här. Hennes stårylajn med son de Magpyr är inte så intressant som den skulle kunna vara heller, utan känns mer som en “äntligen får jag uppmärksamhet av en kille”-historia än något som faktiskt klickar på riktigt.

  Däremot är moraldiskussionerna och religionsdiskussionerna fantastiska. Oates och Granny gör en lång resa tillsammans och pratar mest om moral och religion. Det är lysande. Och snyggt kontrasterat mot vad som händer med vampyrerna och vad de gör. Sedan har Granny en fantastisk plan för hur hon ska besegra vampyrerna, som tyvärr är alldeles omöjlig att prata om utan att förstöra hela slutet. Men det lyckas vara listigt, roligt, oväntat och
  otroligt karaktärsbundet till Granny samtidigt.

  Men just resan fick mig att klia mig i huvudet många gånger - de reser alltså från Lancre till Überwald två pers på en mula, stannar och vilar på vägen och kommer ändå fram samma natt? Hela boken utspelar sig under en enda natt, nämligen. Tittar man på kartan i Discworld Mapp är det skitlångt… Mindre problem egentligen, men lite förvirrande.

  Boken har sina brister, men är på det stora hela bra. Ingen ny favorit, men ingen dålig bok heller. Den förtvivlan man känner från de andra när Granny “säger upp sig” som häxa i Lancre är stark. Och det finns några andra ställen där det rycker till i känslorna, och många ställen där jag skrattade rakt ut åt välkonstruerade ordvitsar eller gamla vampyrfilmsskämt. Bra, men inte den bästa kan man nog säga är en bra sammanfattning.

  Witches Abroad
  Small Gods
  Wyrd Sisters
  Soul Music
  Moving Pictures
  Mort
  Maskerade
  The Last Continent
  Hogfather
  Jingo
  Lords and Ladies
  Feet of Clay
  Guards! Guards!
  Carpe Jugulum
  Interesting Times
  Reaper man
  Eric
  Men at Arms
  Pyramids
  Sourcery
  Equal Rites
  The Light Fantastic
  The Colour of Magic
  1Pratchett har hittat extra många roliga vampyrmyter som han blandar in. Bland annat måste de tydligen, enligt vissa myter, bita i en citron för att kunna dö på riktigt.

  2Också en äkta vampyrmyt. Bisarrt nog.


  3Tydligen hade farbror de Magpyr det som hobby.

  4Första gången de dyker upp. Mig veterligen enda gången de är med innan Wee Free Men.
  Last edited by Khan; 09 May 2018, 09.07.

  Kommentera


  • #92
   "[Rincewind] occasionally does the right thing when all else fails."

   Kommentera


   • #93
    GURPS Discworld (1998)
    Jag har faktiskt inte läst GURPS Discworld. Jag har läst Discworld Roleplaying Game, vilket är en svagt uppdaterad nyutgåva från 2000. Uppdateringen består i att det bytt namn och omslag. Och att de poängterar den skillnaden i förordet. Bara så ni vet att jag tekniskt sett recenserar en bok jag inte läst.

    Discworld RPG är en stor och tung bok, 240 sidor i ungefär A4-storlek. Mängder med härliga svartvita illustrationer av Paul Kidby och genuin pratchettism genomsyrar hela projektet1. Jag har läst en hel del andra spel som bygger på etablerade världar - Star Wars T6, Deciphers LotR, Wheel of Time D20, m.fl. - men inget har på samma sätt genuint fångat både språket och känslan av sin förlaga på samma sätt som här. Jag har nog aldrig tidigare skrattat högt åt regeltext på det här sättet tidigare. Det lilla bestiariet med Discworlds fauna innehåller många muntra beskrivningar av varför de olika varelserna har de stats de har, t.ex.

    Spelet har elva kapitel, med reglerna i GURPS Lite inklistrade som ett appendix på slutet. Två kapitel handlar om Discworld i allmänhet, ett om Ankh-Morpork i synnerhet och ett om Unseen University i ännu mer synnerhet. Två kapitel om karaktärsskapande, ett om magi, ett om religion och panteon och ett bestiarum med lite Discworldspecifika monster och varelser. Sedan ett litet SL-kapitel, mer om det strax.

    De världsbeskrivande kapitlen är bra och fångar som sagt känslan av Discworld, humorn och språket3. Det är lagom överskådliga, men tillför egentligen inte någonting jag redan visste. Å andra sidan jag ju precis pumpat skallbenet fullt av allt Pratchett publicerat om världen till dags dato så…
    Jag har egentligen inte något emot de världsbeskrivande delarna av boken. De är helt klart över genomsnittet i tradspel, bara inte i topp. Däremot har jag tre stora problem med andra delar av boken4. Jag tar dem i storleksordning.

    Minst av dem är magikapitlet. Det är stort (30 sidor), klumpigt och simulerar inte känslan av Discworld alls. Det är GURPS standardmagi där allt som gör Discworlds magi till just Discworlds magi reduceras till att byta namn på trollformler, dela upp dem i häxkonst och trollkarlslära och inte så mycket mer. Känslan i GURPS väldigt standardiserade, klonkiga, tekniska fokus på magi passar inte alls in.
    Det andra är regelsystemets tillämpning i största allmänhet. Jag är verkligen inte en expert på GURPS och den enda jag läst utöver denna är GURPS Swashbucklers. Så min kritik kanske är onyanserad. I grunden är systemet ett väldigt enkelt och tradigt spel. Slå 3T6 mot din färdighet, lika med eller under är lyckat. Det finns perfekt, det finns fummel, det finns KP, etc. Sedan har det c:a 1 000 000 olika tillägg och småregler, kallade Advantages och Disadvantages. De funkar ungefär som Talanger i Fria Ligans system. Den stora pitchen är att systemet kan användas till alla världar och alla stilar och alla genrer. Men det kan det nog inte. Särskilt inte som det presenteras här.

    Även om boken flera gånger säger att jag kan använda den utan fler GURPS-böcker är det otroligt många referenser och sidhänvisningar till andra delar av GURPS lineup att jag inte tror dem. Det finns inga regler för hur jag ska bygga nya monster och varelser, trots att bestiariet är mycket litet (Se GURPS Bestiary), t.ex. Magikapitlet är som sagt inte så bra, både för långt och för kort på samma gång (Se GURPS Magic). Och så vidare...

    Men den tredje problematiken är att det finns ett rent lysande kapitel i boken. Spelledarkapitlet. Den andra halvan är lite scenarier, varav alla känns som om de skulle kunna vara setups för Pratchetts romaner. Men den första halvan är genuint fantastisk. Det är 4,5 sidor analys av vad som definierar Discworlds typ av humor och hur man kan använda den i spel. Sitcom, satir, parodi och flera andra subgenrer gås igenom och diskuteras, analyseras och hålls upp mot ett Discworld-filter. Den svåra balansen allvar trams, heroisk seriositet mitt i alla aktiva referenser och så vidare. Fascinerande. Enastående. Om jag lyckas skriva något liknande när hela projektet blir klart är jag överlycklig. Men varför är det bara så lite? Det här är det viktigaste i hela boken och det är inte ens 2% av dess sidantal.

    I slutändan kan jag nog inte rekommendera någon att köpa boken, utöver de fantastiska bilderna. Jag tror man får en minst lika bra bild av hur man ska spela på Discworld genom att läsa några av böckerna, hänga på Lspace5 om man funderar på något speciellt och sedan ympa in sitt eget favoritsystem. Jag har svårt att se något exempel som matchar settingen bra utan att gå in på ren genre-simulering, som Daughters of Verona. Det kanske är allra bäst att köra på det du är bekväm med, Eon eller År Noll-motorn, eller till och med GURPS. Om jag nu inte avskräckt dig helt.

    1Utom själva reglerna. Men mer om det nedan2
    2Eller ovan, om du gått direkt till fotnötterna.

    3De använder till och med fotnötter på samma sätt. Bara det, liksom.
    4Utöver lite småmissar, t.ex. kallas det allmänna språket Ankhian, när det enligt böckerna heter Morporkian. Inget man inte kan leva med.
    5Discworld-wikin. Finns på internet.
    Last edited by Khan; 15 May 2018, 07.17.

    Kommentera


    • #94
     Jag har läst både gamla GURPS Discworld och den nya Discworld Roleplaying Game som kom för några år sedan.

     Jag älskar GURPS och tycker att det är ett bra system - och det var faktiskt GURPS Discworld som över huvud taget fick mig att "fatta" hur rollspel fungerade - men tyvärr tycker jag inte systemet passar till Pratchetts berättelser. Eller jo, det passar för hans vaktböcker, men magisystemet är alldeles för narrativt och filosofiskt för hårda regler. Det viktigaste för en trollkarl är ju inte hur många D6 hans Fireball gör - det viktigaste är ju att frukosten serveras på rätt tid!

     Dungeon World eller FATE hade varit mycket bättre val för Discworld än GURPS enligt mig.

     Kommentera


     • #95
      Ursprungligen skrivet av Khan Visa inlägg
      Witches Abroad
      Small Gods
      Wyrd Sisters
      Soul Music
      Moving Pictures
      Mort
      Maskerade
      The Last Continent
      Hogfather
      Jingo
      Lords and Ladies
      Feet of Clay
      Guards! Guards!
      Carpe Jugulum
      Interesting Times
      Reaper man
      Eric
      Men at Arms
      Pyramids
      Sourcery
      Equal Rites
      The Light Fantastic
      The Colour of Magic
      Håller själv på att läsa igenom och recensera alla böckerna, så jag tittar bara in i den här tråden sporadiskt för att inte besudla mina egna åsikter. Men det är kul att se hur olika vi tycker om böckerna.

      Chockad* över att du satte Pyramids så lågt. Den är högt på min egen lista. Tycker att Dios är en av de bästa skurkarna i hela Discworldserien. :-)

      *Eller så chockad man kan bli när man kommer ihåg att folk har olika smak och åsikter.

      Kommentera


      • #96
       Ursprungligen skrivet av LJSLarsson Visa inlägg
       Jag har läst både gamla GURPS Discworld och den nya Discworld Roleplaying Game som kom för några år sedan.
       Vilket spel menar du här? Är båda GURPS? För då är de nog samma spel, fast med supplementet Discworld Also inbakat i den nyare om jag förstått internet rätt. Finns det andra?

       Ursprungligen skrivet av LJSLarsson Visa inlägg
       Jag älskar GURPS och tycker att det är ett bra system - och det var faktiskt GURPS Discworld som över huvud taget fick mig att "fatta" hur rollspel fungerade - men tyvärr tycker jag inte systemet passar till Pratchetts berättelser. Eller jo, det passar för hans vaktböcker, men magisystemet är alldeles för narrativt och filosofiskt för hårda regler. Det viktigaste för en trollkarl är ju inte hur många D6 hans Fireball gör - det viktigaste är ju att frukosten serveras på rätt tid!

       Dungeon World eller FATE hade varit mycket bättre val för Discworld än GURPS enligt mig.
       Jag håller nog med dig, men inte nödvändigtvis om Dungeon World. Jag har inte läst det, visserligen, men vad jag har förstått skulle jag nog göra ett helt eget PbtA-hack för Discworld istället för att använda DW. Fate hade nog funkat fint så länge alla är med på vad det är för humor och stil man ska emulera.

       Ursprungligen skrivet av LJSLarsson Visa inlägg
       Håller själv på att läsa igenom och recensera alla böckerna, så jag tittar bara in i den här tråden sporadiskt för att inte besudla mina egna åsikter. Men det är kul att se hur olika vi tycker om böckerna.

       Chockad* över att du satte Pyramids så lågt. Den är högt på min egen lista. Tycker att Dios är en av de bästa skurkarna i hela Discworldserien. :-)
       Ja, olika kommer man alltid tycka! :) Mitt problem med Pyramids är rakt av karaktärerna. Den enda som lyser igen om är Dios, som absolut är på topp fem bland skurkarna. Men alla andra är... okej. På sin höjd. Varenda viktig person i Wyrd Sisters hade en extremt tydlig personlighet och kändes som de existerade utanför själva storyn. Inte så i Pyramids. Karaktärerna var på skalan okej till meh. Ingen var direkt dålig, men ingen utöver Dios var heller direkt bra. Storyn var heller inte så lattjo, men hade kunnat räddas av starka karaktärer.

       Min största grinighet med böckerna är dock Reaper Man. Stårylajnen med Döden är nog det bästa Pratchett skrivit hittills. Men den andra halvan av boken är verkligen inte on par - stora delar av den är till och med ganska dåliga, och det som är bra är bara rena skämt. Ställ det mot Dödens fantastiskt välskrivna sista tid i livet med melankolin och "lära sig att ha något att leva för". Det sabbar hela boken. Lite så är det med Pyramids också, fast inte så distinkt. Dios lyser, resten är mest meh. Det räcker inte, som jag ser det.

       Men nog om mina förtydliganden/galenskaper. Varför lyfte du Pyramids så mycket högre än mig? Vad gjorde den till en favorit?

       Kommentera


       • #97
        Steve Jackson Games släppte en reviderad utgåva för några år sedan (http://www.sjgames.com/gurps/books/Discworld/). Den använder GURPS-reglerna, men går att läsa sjävlstående.
        De uppdaterade hela magisystemet och gick ifrån GURPS spell-system till ett sorts improvisationssystem... och enligt mig är det fruktansvärt omständligt och otympligt. Efter att ha läst boken skulle jag inte kunna förklara för en spelare hur det fungerar, och jag känner mig ändå så rätt trygg i GURPS. Det kändes som om de ville köra PbtA, men inte kunde ta sig ur sin stela GURPS-kostym.
        Och ja... i mitt hjärta tänkte jag nog en särskild Discworld-PbtA istället för Dungeon World RAW. ;-)


        Det som lyfter Pyramids för bland annat humorn: tycker att det är en av de roligaste böckerna ur ett rent humoristisk perspektiv, som till exempel the mind games mellan P'Teppic och Dios, eller scenen med sfinxen. Sedan är det förstås Dios, som än så länge håller förstaplatsen bland skurkarna*. Alla andra är ju master minds - bigger than life - men Dios känns som en person man verkligen skulle kunna möta i vår egen värld, en som gör ont för sina medmänniskor bara för att han är så rädd för förändring.

        Men jag håller med om att P'Teppic, P'Traci och de andra inte är de bästa karaktärerna, så boken kommer inte hamna på top fem hos mig. Men däremot bland den övre hälften, i alla fall.

        Vill du läsa min hela recension så är den här:
        http://trevligascenarion.se/pyramids/
        *Jag är än så länge bara på Eric i min genomläsning. Spontant kan jag föreställa mig att Carcer kan norpa förstaplatsen - jag tycker han är en av de bästa sakerna i Pratchetts senare författarskap.

        Kommentera


        • #98
         Ursprungligen skrivet av LJSLarsson Visa inlägg
         Steve Jackson Games släppte en reviderad utgåva för några år sedan (http://www.sjgames.com/gurps/books/Discworld/). Den använder GURPS-reglerna, men går att läsa sjävlstående.
         De uppdaterade hela magisystemet och gick ifrån GURPS spell-system till ett sorts improvisationssystem... och enligt mig är det fruktansvärt omständligt och otympligt. Efter att ha läst boken skulle jag inte kunna förklara för en spelare hur det fungerar, och jag känner mig ändå så rätt trygg i GURPS. Det kändes som om de ville köra PbtA, men inte kunde ta sig ur sin stela GURPS-kostym.
         Och ja... i mitt hjärta tänkte jag nog en särskild Discworld-PbtA istället för Dungeon World RAW. ;-)
         Aha! Då var det som jag tänkte. Det är lite frustrerande att de inte döpte om det lite grann, bara för att undvika förvirring. De kunde åtminstone skrivit ut Discworld 3d Edition.
         Ursprungligen skrivet av LJSLarsson Visa inlägg
         Det som lyfter Pyramids för bland annat humorn: tycker att det är en av de roligaste böckerna ur ett rent humoristisk perspektiv, som till exempel the mind games mellan P'Teppic och Dios, eller scenen med sfinxen.
         Det vet jag inte om jag håller med om. Jag tycker humorn visserligen var rolig här och där, men inte alls på samma nivå som många andra. Den enda gången jag gjorde mer än fnissade lite grann var när de olika solgudarna började slåss om solen och prästerskapet blev sportkommentatorer. Men humor är ju väldigt personlig - jag skrattade otroligt mycket mer åt andra böcker själv, särskilt Witches Abroad och Wyrd Sisters. Och ett Discworld. PbtA låter som en kul utmaning. Dungeon Discworld?

         Ursprungligen skrivet av LJSLarsson Visa inlägg
         Sedan är det förstås Dios, som än så länge håller förstaplatsen bland skurkarna*. Alla andra är ju master minds - bigger than life - men Dios känns som en person man verkligen skulle kunna möta i vår egen värld, en som gör ont för sina medmänniskor bara för att han är så rädd för förändring.

         Men jag håller med om att P'Teppic, P'Traci och de andra inte är de bästa karaktärerna, så boken kommer inte hamna på top fem hos mig. Men däremot bland den övre hälften, i alla fall.
         Det argumentet köper jag. Men jag håller nog på att det finns bättre skurkar både tidigare och senare. Lady MacBeth i Wyrd Sisters är jag mycket förtjust i, likaså i Vorbis i Small Gods. Och de enormt mänskliga hjälpredorna Teatime har i Hogfather (inte nödvändigtvis Teatime själv). Eller konspirationen i Jingo. Och några till som jag tror jag kommer tycka bättre om men inte vill nämna för att jag inte kommit dit än.


         Ursprungligen skrivet av LJSLarsson Visa inlägg
         Vill du läsa min hela recension så är den här:
         http://trevligascenarion.se/pyramids/
         Har läst dem alla, följer din blogg sedan du tipsade om den på WRNU förra gången. :)

         Kommentera


         • #99
          Ursprungligen skrivet av Khan Visa inlägg

          Har läst dem alla, följer din blogg sedan du tipsade om den på WRNU förra gången. :)
          Nu blev jag jag glad! :-D

          Kommentera


          • "Stephen Briggs /.../ knows even more about Discworld than Mr Pratchett which is, when you think about it, very odd."

           Kommentera


           • A Tourist Guide to Lancre (1998)
            Ännu en karta! Den här gången är det dags för den nästa kändaste platsen på Discworld - Lancre. Ett litet miniatyrkungadöme (befolkning: c:a 500) beläget i södra delen av världens största bergskedja. Den lilla del av landet som inte är vertikala bergssidor är uppbrutna av bondgårdar, eller täckta av skogshuggarfyllda skogar. Bland skogarna finns många kända häxors stugor.            Texten i den lilla boken som här till är (förutom ett kort förord) en växelverkan mellan en städad storstadsbo och erfaren vandrare vid namn Eric Wheelbrace, och en lokal okänd förmåga, G. Ogg. De skriver korta kapitel om den vackra naturen, var man bör vandra för att se den och lokal folklore. Humor är insprängd å det grövsta i kapitlen1 och jag skulle inte bli förvånad om det här är den bok som har flest skämt per sida av alla böcker i Discworldsviten hittills.

            Själva kartan är inte en traditionell ovanifrånkarta som de tidigare två, vilket författarna Pratchett och Briggs erkänner. Men det hade ju varit lite poänglöst att måla en så gott som vertikal yta platt uppifrån, så de valde istället att låta Paul Kidby måla en fantastisk vy snett uppifrån av hela kungadömet. Riktigt snyggt. Jag vet inte om jag skulle vilja ha de på väggen på samma sätt som kartan över Ankh-Morpork, men den är ju svårslagen. Det här är också första gången jag verkligen vill rekommendera en sidobok. Själva kartan är snygg, men texten är riktigt rolig. Tyvärr är den bara 26 sidor lång, så jag förstår verkligen om man står över. Men då missar man några av de roligaste skämten i Discworld hittills.

            Och just det ja, glöm inte bort att punkt 11 på kartan är den officiella Platsen Där Solen Inte Skiner.


            1Wheelbraces åsikter om “right of way”, motsvarande allemansrätten är riktigt roliga för en gammal scout.

            Kommentera


            • "Those cakes are a plot to undermine my authority."

             Kommentera


             • The Sea and Little Fishes (1998)
              Den tredje novellen handlar om Nanny Ogg i första hand, men hela häxsamfundet i och runt Lancre i andra hand. Det brukar varje år ske en sorts tävling mellan häxorna med grenar som Förbanna Fågelskrämman och liknande. Det har blivit en liten folkfest med grillar, försäljare och små marknadsstånd där barn kan kasta bollar och vinna gosedjur. Som det blir när det är lokala tävlingar på bygden, ni vet hur det brukar vara. Just det ja, vad tävlingarna heter? The Witch Trials, förstås… Inte sedan Soul Music har Pratchett varit lika brutalt öppen med ordvitsandet.

              Varje år vinns tävlingarna av Granny Weatherwax. Så har det varit i åratal, helt enkelt för att hon är bäst. Punkt. Men när nu Letice Earwig, en av de nyare häxorna med ansvar och kommitén bakom sig, ber Granny hålla sig utanför eftersom det avskräcker de andra tävlande… Då bestämmer sig Granny för att bli trevlig. Det blir några fruktansvärda dagar i Lancre, som sent ska glömmas. Trycket av nervositeten ligger över alla tävlande på samma sätt som om de skulle uppträda mellan två skyttegravar i Somme.

              Hur det hela går står förstås i novellen, som går att hitta här: http://www.angelfire.com/weird2/athe...pterry/sea.htm. Undvik bara att läsa den där, dels pga potentiella copyrightbrott men också för att det gör ont i ögonen att läsa mörkröd text på en svart bakgrund med stjärnhimmelsmotiv. Nittiotalet var en förvirrad tid.
              Novellen är runt 25 A4 lång, den klart längsta av dem hittills. Och den är banne mig makalös. Jag tror att Nanny Ogg i och med denna novell har gått upp i topp som min nya favoritkaraktär på Discworld. Hennes agerande är som hämtat ur en sämre pilsnerfilm - hembränningsapparat i skogen, röker pipa som en skorsten, svär så illa att gräset bokstavligt tar eld - men hennes otroliga hjärta och ärliga oro när Granny inte är som hon brukar har en sådan värme att det inte går att värja sig mot.

              Jag är lite ledsen att det bara blev en novell och inte en bok med det här som tema. The Witch Trials är ett riktigt kul koncept och jag tror det skulle kunnat bli en bra kuliss för Pratchetts vanliga humor och karaktärsstudier. Lägg till en skvätt med Agnes, kanske Verence och Magrat, och en B-story om någon nyskapad köpman eller hantverkare som ska resa en bit för att sälja sina pryttlar på marknaden. Det hade gått, men samtidigt är det en riktigt bra historia som det är - till och med bättre än flera av de befintliga böckerna. The Sea and Little Fishes får en stark rekommendation. Läs den.
              Last edited by Khan; 20 May 2018, 17.57.

              Kommentera


              • The Fifth Elephant (1999)
               Stadsvakten är tillbaka! I deras femte1 roman är det dags för dem att lämna sin trygga hemort Ankh -Morpork och ge sig av till Überwald, Discworlds Transsylvanien2, långt bort i bergskedjan Ramtops. Här finns ingen lag och ordning, ingen styrande makt mer än den vagt fredsuppehållande terrorbalansen mellan vampyrer, varulvar, troll och dvärgar. Vampyrer och varulvar är odöda aristokrater, dvärgarna håller sig på sin kant och trollen är mindre barbariska nu än någonsin. Men också knappt med i boken.

               Det här är en fullkomligt överfull bok. Grundstommen bygger på Vimes långa resa som diplomat till Überwald för att närvara vid den nya dvärgakungens kröning. Samtidigt lämnar Angua staden för att återvända till sitt hem i Überwald. Hon förföljs av Carrot och Gaspode. Kvar i vakten är Sgt Colon som chef för hela stadsvakten med kalabalik, strejk och etableringen av ett Gille för Vakter. Dessutom pågår två stora brottsutredningar om en försvunnen replika av the Scone of Stone och en mördad gummientreprenör. A-storyn med Vimes tar majoriteten av boken, och tillsammans med B-storyn utforskar den Überwald, hur vampyrer, varulvar och dvärgar fungerar, hur terrorbalansen kan manipuleras om det blir kaos hos endera parten och mycket annat. C-storyn är en ovanlig historia där några av de mest frekventa birollerna plötsligt hamnar i helt nytt läge och tar plats i rampljuset. Dessutom är varje story en karaktärsstudie av minst en person (Vimes, Carrot/Angua/Gaspode och Colon/Nobby).

               Här visar boken Pratchetts styrka och svaghet. Nu när han kommit i form är han fantastisk på att skriva karaktärer. Både de gamla vännerna från vakten och de nya som trillar in är intressanta och roliga. Ingen är dålig, möjligen kan man kalla Anguas föräldrar lite platta, vilket å andra sidan kompenseras med råge av hennes bror Wolfgang. En av de bättre skurkarna hittills, men bara en av många, många välskrivna karaktärer i boken.

               Men karaktärerna får inte plats. Vimes kommer inte fram till Überwald förrän nästan tvåhundra sidor av boken har gått och det är först då hans del startar på riktigt. Sybil följer med och skulle kunna göra massor, men får liksom inte plats ens i sin egen historia. Var och en av de tre delarna kunde utan problem ha fyllt en hel bok i sig själva, så väl genomtänkta är de. Som det är nu känns det mest som om de inte får plats nog att breda ut sig och ge vad de behöver. Stora delar av Vimes historia handlar bara om att folk förklarar saker för honom - så här gör vi i Überwald, så här gör vi dvärgar - vilket dessutom inte för handlingen framåt. Det förtar mycket av det mästerliga karaktärsarbetet. De får inte rum att andas och C-storyn som har så otroligt mycket potential är otroligt mycket kortare än de andra två, vilket nästan borde vara straffbart. Så många bra idéer, så lite tid och rum…

               Humorn är på det stora hela av högsta klass, och mycket av den kommer direkt från karaktärerna, som tidigare i böckerna om stadsvakten. Men nu är det också gott om problem som uppkommer för att våra kära huvudpersoner är de de är. Att Vimes har med sig trollet Detritus till dvärgakungens kröning är inte direkt oproblematiskt. Att ta med sig en feminin dvärg, Cheery, är ett stort tabu det med. Det förvånar mig att det funkar med Cheerys feminina utveckling den här gången. Här verkar Pratchett ha kommit till någon sorts insikt och visar det dvärgiska förtrycket mot feminint könsuttryck, vilka politiska konsekvenser det ger och känslan av att man ska skratta åt skäggiga damen försvinner3. Jag vet fortfarande inte vad någon transperson tycker eller vill säga om saken, men här känner jag att frågan behandlas med mycket större värdighet och seriositet än i Feet of Clay. De faktiska konsekvenserna av att bryta med traditionen är mer på riktigt än de varit tidigare.

               På det hela taget är det svårt att peka på någon del i boken och säga att den är dålig. Det är mer att helheten är ordentligt mindre än sina delar, och vissa delar är mindre än dess potential ger utrymme för. En missad chans att göra tre böcker istället för att klämma in allt i en, så att säga. Resultatet av att blanda många bra saker blev… helt okej.

               Witches Abroad
               Small Gods
               Wyrd Sisters
               Soul Music
               Moving Pictures
               Mort
               Maskerade
               The Last Continent
               Hogfather
               Jingo
               Lords and Ladies
               Feet of Clay
               Guards! Guards!
               Carpe Jugulum
               Interesting Times
               Reaper man
               Eric
               Men at Arms
               The Fifth Elephant
               Pyramids
               Sourcery
               Equal Rites
               The Light Fantastic
               The Colour of Magic

               1Undrar om det är en slump att just deras femte roman heter någon med fifth. Skulle i så fall den första vara en helt vanlig elefant i rummet? Hm…

               2Den som kan sin latin och tyska har säkert redan koll på att orden är likadana. Trans = över/bortom, Sylvania = skog. Über + Wald… Ja, ni fattar.

               3Fast inte riktigt helt, det ligger fortfarande och gnager att det var så det började.

               Kommentera


               • "You shouldn't let utter hopeless failure get you down"

                Kommentera

                Arbetar …
                X