Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Rollspel.nu's filmklubb 2017 v50

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av Leon, 11 January 2019, 14.33
101 responses
3.247 visningar
2 gillar
afUttermark  
Skapad av Opoopo, 15 August 2018, 20.35
12 responses
541 visningar
0 gillar
Rangertheman  
Skapad av krank, 14 January 2019, 11.52
5 responses
179 visningar
0 gillar
Voldstagg13  
Skapad av wilper, 16 January 2019, 17.33
24 responses
814 visningar
12 gillar
luddwig
av luddwig
 
Skapad av Bifur, 09 January 2019, 19.51
58 responses
1.374 visningar
1 gillar
P.eLL.e
av P.eLL.e
 
Skapad av lofty, 16 January 2019, 14.35
3 responses
117 visningar
1 gillar
lofty
av lofty
 
Skapad av Kotaka, 01 January 2019, 22.29
4 responses
188 visningar
1 gillar
Zyx Zoismos  
Skapad av RedMoon, 18 January 2019, 13.54
1 response
101 visningar
4 gillar
clarence redd  
Skapad av RasmusL, 14 January 2019, 18.50
7 responses
206 visningar
0 gillar
Cyberhest  
Skapad av RedMoon, 16 January 2019, 14.01
2 responses
135 visningar
7 gillar
Evokee
av Evokee
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Rollspel.nu's filmklubb 2017 v50

  Detta är WRNU's filmklubb för v50.

  Klubben är ganska prestigelös och du får gärna vara med.

  Du behöver inte "anmäla dig" för att vara med. Det är bara att hoppa på precis när som helst.

  Jag brukar iaktta följande "regler"; ni andra följer naturligtvis vilka regler ni vill*:

  1) Jag tänker se minst en film i veckan.
  2) Det ska vara minst en film jag inte tidigare skrivit om i Filmklubben, varken innevarande eller tidigare år.
  3) När jag sett en film skriver jag något om den, mycket eller lite i mån av tid och relevans.
  4) Jag skriver bara om filmer jag sett innevarande vecka.
  4) Jag kommer att betygsätta enligt det här betygsystemet som jag knåpat ihop. Tanken med det är att få konkreta kriterier och därmed mer rättvis/jämn betygsättning.

  (Mina betyg tenderar att flockas kring "4/5", eftersom jag främst ser till att se film jag redan vet att jag gillar eller har god anledning att tro att jag kommer att tycka om).

  Personer som varit med tidigare: LÄNK TILL GOOGLE SPREADSHEET.

  Om någon är saknad, säg till! Eller kryssa in er själva.


  * TILLÄGG: Det finns en regel som inte är frivillig: INGA SPOILERS. Med spoilers menas inte "actionhjälten överlever till slutet" eller så utan mer att avslöja relationerna i familjen Skywalker, vad soylent green är gjort av eller Tyler Durdens bakgrund. Ni vet vad som menas; saker i filmer som är tänkta att vara hemliga och vars avslöjande liksom är en grej. Vissa av oss älskar oväntade vändningar i filmer och vill inte få vårt nöje förstört. Om du vill diskutera något som kräver att du spoilar, använd spoilertaggarna. De ser ut såhär:

  [spoiler] [/ spoiler]

  fast utan mellanslaget efter /. Mellan ] och [ där i mitten skriver du det som är spoiligt. Då kommer det att krävas en aktiv handling - att man klickar på en knapp - för att läsa det som står där. Skitpraktiskt!

 • #2
  Nu sitter jag här och kan inte göra något vettigt den kommande halvtimmen, så varför inte skriva ned mina intryck från The Last Jedi?

  Som antyddes i min första lilla blänkare gillar jag verkligen den här filmen. Jag gillar hur den spelar på en del typiska troper och kanon, samtidigt som den subverterar (är det ett ord?) annat som vi kommit att betrakta som skrivet i sten.

  Och mer än så kan jag inte säga utan spoilers, så resten av det här inlägget blir dolt bakom taggar.

  Spoiler: 
  Jag gillar att filmen är anti-elitistisk och på sätt och vis anti-heroisk. Den gör upp med hela blodsmystiken kring Skywalker-familjen. Som en liten utvikning kan noteras att jag länge var övertygad om att Rey måste vara en Skywalker, eftersom hela filmserien ju är deras berättelse. Men nu inser jag att det visserligen är deras berättelse, men det är tragedin om deras uppgång och fall. Det är hybris och gudarnas straff: Rey är Kraftens nemesis, skapad och utsänd för att avsluta Skywalker-ätten. Märk väl att hennes eget ursprung inte är speciellt, hon är inte resultatet av något experiment eller någon profetia, hon är bara en slumpartad mutation. Allt för många fans har fastnat i föreställningen att stora krafter måste ha någon stor orsak, men det är inte så naturen fungerar, och i ett universum där Kraften är en naturlag måste det födas massor av folk som bara råkar ha stor potential. Det är för övrigt det enda sättet Jedi-orden hade kunnat fyllas med så många rekryter. Och medan jag är inne på jedis: Skywalkers öde är en utmärkt illustration av varför de hade en regel mot att skaffa familj.
  Och ytterligare en utvikning: jag gillar att Snokes ursprung inte förklaras, det kommer att göra mängder av fanbois ursinniga, men implikationen är att han är precis som Rey - någon som bara råkar vara kraftfull. I min nya head canon är detta till och med sant om Annakin: jag vill gärna tro att det där om Darth Plagueis är struntprat. Återigen - i ett universum där Kraften är en del av naturen måste det förr eller senare ske en jungfrufödsel med höga midiklorian-värden. Shit happens.

  Hjälteglorian hamnar också rejält på sniskan. Filmen påstår inte att det inte finns hjältar, bara att de inte är vad tidigare filmer i serien fått oss att tro. En hjälte är inte en frälsare som räddar galaxen egenhändigt. En hjälte är en inspirationskälla, någon som visar vägen för andra. Men riktigt hjältemod är inte bara att hoppa i en X-vinge och spränga sönder saker. Och apropå det...

  Jag gillar att filmen är anti-krig. Vilket kan tyckas radikalt för en serie som heter just Stjärnornas Krig. Men vad den här filmen oerhört tydligt visar är att möjligheten till en militär seger inte längre finns på bordet för våra hjältar. De har sprängt fiendens dödsplanet, deras farligaste slagskepp och ledarens flagskepp - de har till och med indirekt hjälpt till att döda fiendeledaren. Men inget har hjälpt dem i längden, allting har varit pyrrhus-segrar. De har inga fler allierade som vill bekosta fler aktioner av den typen. Och för att inflika en av grejerna jag trots allt gillade med Rogue One: att bli partisaner/terrorister av Saws modell bör heller inte övervägas, det leder bara till mängder av oskyldiga offer. Vad den här filmen väldigt starkt implicerar är att nu behövs inte en Rebellion eller en Resistance, det behövs en Revolution. Och det kan inte vara ett uppror som en elitkader genomför "åt" folket, det måste vara en genuin folklig resning. Åtminstone hoppas jag att det är vart filmserien är på väg.  Nu återstår bara att se om Abrams verkligen klarar av att ta den här stafettpinnen och avsluta loppet på ett bra sätt.
  Last edited by Bolongo; 15 December 2017, 13.48.

  Kommentera


  • #3
   Jag har också kikat på nya Stjärnornas krig och... känner mig lite kluven. Många bra grejer men kände också att de skämtade sönder den.

   Kändes bitvis väldigt mycket som det Star Wars jag spellett på konvent.
   Last edited by DeBracy; 16 December 2017, 00.45.

   Kommentera


   • #4
    Jag har sett nya Star wars, och hade inställningen att sålänge det inte kändes som en kopia av"The empire strikes back" så skulle jag vara nöjd.

    Jag är inte nöjd. För lik empire, och de coola risker som de tar skämtas bort.

    Jag börjar känna mig klar med Star wars, uppenbarligen vill Disney inte göra nya spännande filmer utan bara göra nostalgitrippar som får oss att minnas de gamla filmerna.
    Episod 1-3 var kanske inte bra filmer men de vågadr iallafall göra något nytt med källmaterialet.

    Kommentera


    • #5
     Uppenbarligen håller jag inte det minsta med dig, Lukas, jag tycker de gjorde så mycket nytt som över huvud taget var möjligt utan att det slutade vara Star Wars.

     Men bara av nyfikenhet: vad för slags nyheter hade du önskat att se?

     Kommentera


     • #6
      Jag har sett om Skyline. Trots att jag sett den förut. Det finns tre skäl till det: 1) jag hade glömt mycket av den, 2) den var lagom lång och 3) jag ville se om den innan jag ser uppföljaren Beyond SKyline, som kom ut i år och som enligt uppgift ska vara rätt bra. Eller bättre iaf.

      Nu kanske det låter som att den här filmen är en riktig stinker. Det stämmer inte riktigt; helheten är ganska medioker och lättglömd, men det finns positiva saker:
      • Designen av utomjordingarna må vara tydligt "inspirerad av" andra filmer och franchises, men jag uppskattar den här specifika kombinationen; det blå ljudet i kombination med biologiskt äckel och ganska smutsig och ihoprafsad tech gillar jag.
      • Specialeffekterna är faktiskt rätt snygga och välgenomförda.
      Spoiler: 
      Jag gillar också att det INTE är en film om hur utomjordingarna slås tillbaks - skalan är liten, det här handlar om vanliga människor (eller nåja) som försöker överleva. Det här är inte Independence Day. Jag gillar ju ID också, men jag uppskattar att det finns åtminstone en film med lite lägre skala.

      Sedan blir det ju tyvärr lite superhjältegrejs typ mot slutet, men det är ju faktiskt bara de sista skälvande minuterna.


      Tyvärr finns det också negativa saker att säga:
      • Skådespelarna är inte direkt top notch. Ingen av dem lyckas förmedla att något de gör är värdigt mitt engagemang.
      • Manuset är stundtals rätt styltigt.
      • Det finns en inte-så-subtil röd tråd av machokultur och sexism som går genom hela filmen. De tre kvinnorna är alla "konventionellt attraktiva" och ingen av dem får vara drivande. Alla beslut tas av männen, som "måste vara starka" för kvinnornas skull. Kvinnorna kan streta emot eller vara stödjande, men de driver sannerligen inte plotten.
      • Slutet är... väldigt abrupt. Och passar inte tonen i resten av filmen. Det är som om filmmakarna inte kunde komma på något sätt att avsluta berättelsen - så istället slängde de in ett slut från en helt annan film och komprimerade det till typ tio minuter.
      Den här filmens grundpremisser är egentligen ganska sunda. Nästan allting hade kunnat få vara med om man gjort en bra version av filmen - lite mer body horror, lite bättre skådespelare, lite mindre sexism, och kanske ett annat slut.

      Hur som helst, den här... duger väl. 90 minuters bakfyllefilm eller slökollarfilm. Meh.

      BETYG: 3/5

      Kommentera


      • #7
       Jag har sett Star Wars: The Last Jedi, och tänkte skriva några saker om den. Det blir i punktform, som vanligt, så jag slipper organisera mig.

       * The Force Awakens var bra för att den gav alla Star Wars-fans precis vad de ville ha. The Last Jedi är bra för att den inte gör det.
       Spoiler: 
       Vi får inte veta att Rey är ättling till någon viktig jedi; vi får inte veta vem Snoke var; vi får ingen riktig konfrontation mellan Kylo och Luke; vi får faktiskt inte en riktig ljussabelfajt över huvud taget.


       * De senaste två åren har jag (utan att ens leta efter det) sett många fan-teorier om vem Snoke egentligen är. Jag tror knappt att den finns en enda figur från någon av de tidigare filmerna som inte blivit utpekad med mer eller mindre övertygande argument. Men VARFÖR skulle Snoke behöva vara någon annan än Snoke? Han var en elak typ som kunde använda kraften, precis som Kejsaren, och honom behövde vi inte veta mer än så om för att fatta att vi skulle hata honom och heja på den goda sidan.

       Spoiler: 
       * Och det var bra att han dog. Vi har sett nog av kacklande skurkar som sitter på sin tron och uppmanar den snälla jedin att slåss mot den stygga sithen.


       * Jag hoppas verkligen att det Kylo sa om Reys föräldrar var sant och inte bara ett mind-trick. Galaxen är så stor att alla inte behöver vara släkt med någon.

       * Alastair Reynolds har vid mer än ett tillfälle skrivit om en rymdflotta som jagar en annan rymdflotta utan att komma ikapp. Skillnaden är att när han gör det blir det trovärdigt för de färdas i relativistiska hastigheter och kan helt enkelt inte komma närmare.
       Spoiler: 
       Här kanske det fanns en bra förklaring till varför First Order inte bara flög fram och sprängde skiten ut dem, men i sådana fall missade jag den.


       * Luke fick till slut visa hur tuff han är, men på ett oväntat sätt. Jag gillade det.

       Spoiler: 
       * Hela sekvensen i Casino-staden var rätt menlös och kändes som de sämre delarna av episod 1-3. Den hade de kunnat skippa helt utan att någon hade blivit ledsen.


       Spoiler: 
       * Och vad var grejen med Reys besök i spegelgrottan?
       Last edited by Krille; 17 December 2017, 13.04. Anledning: Satte in spoilertaggar här och var

       Kommentera


       • #8
        Jag skulle uppskatta MYCKET om delar av ovanstående sattes inom spoilertaggar. Tack.

        Kommentera


        • #9
         Jag har sett Blame!         Killy (Takahiro Sakurai) dräller runt i Staden och letar efter Nätterminalgenen, en gen som låter människor få tillgång till "nätsfären", Stadens datanät. Staden anser dock att folk utan Nätterminalgenen är inkräktare som måste förintas. Det gäller de få människor som han snubblar över, exempelvis Elektrofiskarna. Zuru (Sora Amamiya) är en av dem, och trots att Killy har ungefär lika mycket personlighet som en skokartong så fattar hon tycke för honom – förmodligen för att han har en gravitonstrålepistol som kan skjuta igenom ett hus och med vilken han räddade henne.

         Elektrofiskarna lever i ett litet samhälle som ignoreras av Staden, men som då och då gör exkursioner in i staden för att jaga mat. Det är under en sådan expedition som Zuru och Killy möts. Ingen vet riktigt varför Elektrofiskarnas by ignoreras av staden, men spöket Cibo (Kana Hanazawa) verkar ha något med saken att göra.

         ---

         Blame! var helt CGI, på det dåliga sättet. Den försöker emulera handanimerat, men det går inte så bra, så den får det sämsta av två världar. Eftersom den emulerar handanimerat så är frameraten låg, och eftersom tecknat hår är skitjobbigt i 3D ser det bara fult ut. Effekterna är dock vrålsnygga.

         Däremot är världen och mysteriet kring den asmysig! Det tar dock ett tag för mig att bortse från animeringen.

         Kommentera


         • #10
          Ursprungligen skrivet av Krille Visa inlägg
          Däremot är världen och mysteriet kring den asmysig! Det tar dock ett tag för mig att bortse från animeringen.
          Blame! är en av ganska få mangaserier jag faktiskt vill ta mig igenom en vacker dag. Jag älskar världen och estetiken.

          Den gamla animen, som mest var ett slags highlight reel av balla sekvenser från mangan, är sjukt snygg på exakt alla sätt.

          KOLLA HÄR, liksom. Jag vill se mer av det! NYSS! Vackert, oslagbar stämning, och helt 100% David Lynch på steroider-obegripligt om man inte läst mangan. Ljuvligt!

          Kommentera


          • #11
           Ursprungligen skrivet av krank Visa inlägg
           Jag skulle uppskatta MYCKET om delar av ovanstående sattes inom spoilertaggar. Tack.
           Jag ber om ursäkt. Jag fick för mig att det var fritt att spoila i den här tråden, men så är det ju inte -- det är på ett annat forum.

           Kommentera


           • #12
            Sett nya star wars, och den var ungefär lika dålig som föregångaren.

            Kommentera


            • #13
             Efter som jag råkar känna någon på Disney var jag och såg Last Jedi redan i tisdags. Så varför skriver jag inte något förns nu? Jo dels för att skrytvärdet helt tog över min person i flera dagar och dels för att jag inte vet riktigt vad jag ska sätta för betyg. Det är ju onekligen väldigt mycket Star Wars och Adam Driver visar att han verkligen kan spela skurk (det är något med hans fysik som gör att han kan se riktig obehaglig ut på samma sett både med och utan hjälmen på). Han är verkligen den starkaste skådespelaren i det nya gardet. Mark Hamill och Carrie Fisher visar såklart också sig från sina bästa sidor. Laurda Dern (för mig mest ihågkommen som Lula i Wild at Heart) dyker upp och visar hur en slipsten ska dras.
             Snoke ser fortfarande ut som en roger-rabit figur och går därför inte att ta på allvar.
             De litar stenhårt på miljöerna i den här filmen och låter de gigantiska rymdskeppen (både interiör och exteriör), snygga ö:ar, fantastiska städer och saltöknar ta upp den plats de förtjänar.

             Vad storyn beträffar är det fortfarande en spegel mot den gamla trilogin, men inte alls lika hårt hållen som i förra filmen.
             Mycket av humorn är rolig och jättefånig samtidigt. Det funkar nästan varje gång.

             Jag tycke att två tre småsaker inte funkade (mest Snoke) men är över huvud taget nöjd. Det finns ingen anledning till att göra en ny trilogi, men om de ändå gör den kan den lika gärna vara så här.

             4 av 5

             Spoiler: 
             Bra saker:
             1. att vi fick se Leila använda kraften.
             2. Att de leker med den gamla kanon:en om att Leia och Hans barn skulle vara tillingar som båda var extremt starka i kraften
             3. Alla scener med Mark Hamill!
             4. Yoda gör Yoda! Ingen kan out-yoda Frank Oz!
             5. Alltså... jag älskar verkligen de där lunnefåglarna!
             Dåliga saker:
             1. Kylo Ren har rätt. En mörk och en ljus jedi som regerar i balans kan bryta imperie-rebell cykeln och är egentligen enda vägen till en balans i alla ting, efter som människor i regel är för svaga för att ballansera mörk och ljus kraft.
             2. BB8 är lite för tramsig, tex rör sig walken demn kör för cartoonigt. Dock kul när den tappar huvudet och bara sätter på det igen.
             3. Historien med kasinot kunde vart bättre

             Kommentera

             Arbetar …
             X