Tillkännagivande

Tillkännagivande Module
Minimera
Inga tillkännagivanden ännu.

Är Game of Thrones bökerna det bästa fantasyböckerna någonsin?

Sidnamn Module
Flytta Ta bort Minimera

Senaste inlägg

Senaste inlägg Module
Minimera

Diskussioner Statistik Senaste inlägg
Skapad av luddwig, 03 May 2018, 10.06
48 responses
3.115 visningar
1 gillar
Måns
av Måns
 
Skapad av Tant Ragnar, 03 May 2018, 12.26
64 responses
1.429 visningar
3 gillar
Tant Ragnar  
Skapad av runequester, 07 May 2018, 12.57
5 responses
253 visningar
0 gillar
runequester  
Skapad av Magnus73, Idag, 11.32
0 responses
38 visningar
0 gillar
Magnus73  
Skapad av Khan, 18 May 2018, 17.45
18 responses
638 visningar
2 gillar
Lupus Maximus  
Skapad av Styrman, 08 May 2018, 10.03
7 responses
185 visningar
0 gillar
LordXaras  
Skapad av wilper, 03 May 2017, 12.56
177 responses
4.829 visningar
11 gillar
Swedish Chef  
Skapad av gustaf s, 18 May 2018, 20.02
3 responses
184 visningar
0 gillar
GnomviD
av GnomviD
 
Skapad av Khan, 10 January 2018, 10.51
102 responses
3.837 visningar
13 gillar
Khan
av Khan
 
Skapad av krank, 19 May 2018, 10.03
11 responses
163 visningar
0 gillar
krank
av krank
 
X
Konversationsdetalj Module
Minimera
 • Filtrera
 • Tidsrymd
 • Visa
Rensa All
nya inlägg

 • Är Game of Thrones bökerna det bästa fantasyböckerna någonsin?

  Ja eller nej?

  Jag svarar ja, även om jag skulle behöva läsa om sagan om ringen böckerna, och denna gång på engelska, innan jag är helt säker.

 • #2
  Nä.

  Det är alldeles för många uppenbara problem med planering och struktur.

  Jag gillar de första tre jätteskarpt, trots vissa av Martins litterära ticks, men sedan har han tappat greppet om projektet.

  Kommentera


  • #3
   Jag har inte läst böckerna, så jag tänker inte säga bu eller bä. Men det jag har hört om dem (min sambo har läst dem), och det jag har sett av serien ger mig ingen lust att ens försöka. Jag vill dock ge GRRM att han skriver intressanta rollfigurer.

   MEN om du jämför dem med Ringen-trilogin så är ju risken överhängande att GRRM:s verk kommer att framstå som höjden av litterär excellens. JRRT var ett geni på många plan, men någon romanförfattare var han inte. Jag hankade mig igenom de där luntorna på ren viljestyrka, och jag tänker inte göra det igen.

   Kommentera


   • #4
    Jag har jättesvårt för dom :(
    Hmm vilka fantasyböcker har jag gillat under åren? Några av dom uppenbara kanske Discworld, Sandman, Mumin, Bona Dea-sviten av Sandman Lilius [no relation till tidigare nämnda Gaimans Sandman]... Apollonius version av Argonautica är bra…

    Liksom var går gränsen för vad en fantasybok är? Räknas Claremonts hela Uncanny-svit inkl NM? Isf den :p Eller är den varken bok eller fantasy?

    Guldkompassen är inte så dum, Conan inte heller. Narnia är... OK, Sagan om Ringen likaså. Räknas 1001 natt? Hmm

    Den moderna fantasyromanen från Shannara och framåt är typ folk som har spelat mkt D&D och också gillar att skriva. Så tror jag det är. Luggage och Rincewind kommer från Pratchetts D&D-kampanj.

    Så här skulle jag rangordna ovanstående så kan ni själva välja vad som räknas:
    Spoiler: 

    Uncanny + NM
    Mumin
    Trollkarlen från Övärlden
    Argonautica
    Bona Dea
    Sandman
    Discworld
    1001 natt
    Guldkompassen
    Conan
    Sagan om Ringen
    Narnia
    Last edited by 2097; 16 April 2017, 21.00. Anledning: petade in Earthsea

    Kommentera


    • #5
     Ursula LeGuins Eartsea-svit (sex böcker tror jag det är uppe i nu) är oöverträffade i mina ögon. Peter Beagles The inkeepers song och den uppföljande novellsamlingen Giant bones (den har givits ut även med andra titlar) är också lysande fantasy. GRMMs tre första i Game-serien var mycket bra, men han var, tycker jag, ännu bättre innan, som novellförfattare. Men alla dessa böcker är mycket olika, och beroende på sinnesstämning väljer jag olika.

     Och tar vi in serier är Gaimans Sandman lysande! Och American gods var mycket bra den med

     Kommentera


     • #6
      Är hamburgare den bästa maten någonsin? ;) Vissa dagar känner jag så – särskilt om jag är mitt uppe i att äta en – men det beror lite på vad jag är sugen på just då.

      ASoIF har goda kvalitéer i mina ögon. Det serien gör bra gör den riktigt bra. Men det vore för kategoriskt att säga att den är den bästa någonsin.

      Kommentera


      • #7
       Bröderna Lejonhjärta och Ronja rövardotter har delad förstaplats på fantasylistan. Både Tolkien och Martin kommer långt senare.

       Kommentera


       • #8
        Korta svaret: nä.

        Längre svaret: lolnope.

        Kommentera


        • #9
         OMG första Earthsea! Då spikar vi den tycker jag, McKatla. Den är ju urbra. Dom andra orkade jag inte läsa, borde jag? När jag är klar med mitt Shirley Jackson-maraton kanske.

         @Khan: Mio, Min Mio tycker jag om på nåt vis fast jag har svårt att argumentera för den för den är så B. Lejonhjärta gillar jag inte, tycker den inte är så genomtänkt, men Ronja är fantastisk.

         Kommentera


         • #10
          Det går ju inte att säga riktigt hur bra/dålig den är innan bokserien är avslutad. Kommande böcker kan ju helt ändra hur man ser serien som en helhet.

          Mitt svar är dock Nej. ASoIaF serien är väl okej, men den kommer inte ens upp på min personliga topp-10 lista, än mindre på förstaplatsen.


          Kommentera


          • #11
           Tveksamt.

           Jag vill både säga ja och nej. Jag AVGUDAR tv-serien och världen Westeros (obs, ej Essos!!), men nu snackar vi alltså bokförlagan och jag älskar verkligen inte böckerna lika mycket som jag älskar serien.

           Jag är en latecomer till böckerna, vilket innebär att jag inte kan bedöma dem helt fristående från serien eftersom jag hade sett fem fulla säsonger innan jag köpte pocketpaketet förra vintern och plöjde igenom dem.

           Martin ska verkligen tokhyllas för serien han skapat. Helt djävla fantastisk på många sätt. Inte minst karaktärerna, komplexiteten i intrigen och familjedramat.

           Men språkligt är han långt ifrån fullfjädrad i min smak, och skönlitteratur är en språklig upplevelse. Jag står inte ut med kursiverade ljudeffekter, exempelvis. Jag vet hur ett armborst eller hur trummor låter, det sticker i mina ögon när han skriver in twaaang och ba-doom-boom i texten.

           Och som Bolongo nämner tycker jag att serien tappar styrfart i de senaste två delarna. Man introducerar nya huvudpersoner och storylines när det räckte gott och väl med de som redan fanns, och de gamla nonchaleras och hamnar i skymundan i femhundra sidor. Det återstår såklart att se vart det hela leder i nästa bok, men jag hade nöjt med mig med de tio eller femton superhäftiga huvudpersoner som redan fanns.

           Är tv-serien Game of Thrones min absoluta favoritserie, oavsett genre? Ja.
           Är bokserien A Song of Ice and Fire min absoluta favorit ens i genren? Nej.


           Kommentera


           • #12
            Böckerna om Vlad Taltos av Stephen Brust är riktigt bra fantasy. Likaså LeGuins Övärlden-böcker. Tolkien och GRRM är visserligen båda bra på sitt sätt, men bäst vill jag inte säga.

            Kommentera


            • #13
             Det rent konstnärligt sett mest högstående jag läst i fantasyväg är Guy Gavriel Kays "Under Heaven". Det bästa världsbygget har förblivit Sagan om ringen och Silmarillion, det mest stämningsfulla antingen Kays "Last light of the Sun", Tolkiens "Lay of Leithian" eller Jack Vances "Lyonesse", men A Song of Ice and Fire har det mest medryckande narrativet, på grund av dess briljanta karaktärer, snygga plottwists och dockskåpiga fisktanksstruktur. Kay gör dock mycket tajtare berättelser än George RR Martin, med tänkvärda, engagerande och snyggt ihopknutna narrativ, men han har inte lika intressanta karaktärer och lika saftiga draman.

             Kontentan är; medan jag kan hålla med Bolongo ovan som tyckte GRRM lite verkar ha förlorat greppet om sitt narrativ, tycker jag fortfarande att han är en av de absolut bästa fantasyförfattarna. Men han är lite fantasyförfattarnas Stephen King; han är jätteduktig och gör otroligt engagerande och dynamiska stårys, han är den jag skulle velat ha som spelledare, men ska det delas ut ett nobelpris för liksom, stor fantasykonst, bör det gå till Kay, Tolkien, Vance eller Le Guin.

             edit: nä vem försöker jag lura. Jag är fortfarande en pretto, känslig immersionist innerst inne, inte en edgy, kool narrativist som jag låtsas vara. Jag vill självfallet att Kay ska spelleda mig. Han skulle liksom spellett Alienòr eller Montsegur 1244 där GRRM skulle spellett Eon.
             Last edited by Ymir; 16 April 2017, 21.38.

             Kommentera


             • #14
              Bäst utifrån min samlade bedömning är Tolkien (Ringen + tillhörande lore) eftersom det är den mest välgjorda alternativa verkligheten, vilket är definierade för genren. Även en stark berättelse i all sin enkelhet bidrar. Visst finns det brister men de bleknar i jämförelse med förtjänsterna.

              I övrigt håller jag med Ymir i mycket.

              Men GRRM är bland de bästa de senaste 25 åren, av skäl som nämnts av flera ovan. Jag har haft behållning av böckerna hittills. Bara att hoppas att han klarar av att knyta ihop säcken.

              Kommentera


              • #15
               För mig är Erik Granströms Konfluxsvit något av det bästa jag läst, oavsett genre. GoT spelar inte ens i samma division (eller sport) som dem.

               Kommentera

               Arbetar …
               X